Divadlo Kalich [muzikál]

libreto: Robert Stigwood, Bill Oakes
hudba a texty písní: Bee Gees

Horečka sobotní noci

Premiéra: 30.9.2014. Podle stejnojmenného filmu společnosti Paramount Pictures (autor scénáře Norman Wexler, podle námětu Nika Cohna). Překlad: Adam Novák. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Zuzana Straková. Hudební spolupráce: Ľubomír Dolný. Choreografie a režie: Ján Ďurovčík.
2:40 | Poslední uvedení: prosinec 2016 (v Praze), rok 2017 (na zájezdech).


Divadelní verze slavného tanečního muzikálu. Všednodenní existence mladíka Tonyho se smrskává na malý obchod, kde pracuje, a chvíle strávené doma s matkou a otcem, pro které je spíš černou ovcí rodiny. Ovšem jeho život nabírá úplně jiný spád každou sobotu večer, kdy se stává králem tanečního parketu v disco klubu. Na několik hodin jsou pryč nuda, mizerné vyhlídky na budoucnost nebo otravné povinnosti. Jenže reálný život se bohužel neodehrává pod blikajícími barevnými světly a Tony se musí rozhodnout, jak s ním vlastně naloží...
v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů

inscenace již byla stažena z repertoáru

v anketě portálu i-divadlo.cz:
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2014
Jan Kříž - 3. místo v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2014
Ján Ďurovčík - 1. místo v kategorii Jiný umělecký počin roku 2014
Divadlo Kalich
Hodnocení inscenace
Redakce
71 %
Uživatelé
80 %
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavla Haflantová 80 %
(zadáno: 7.2.2016, počet hodnocení: 260)
přínosný / zajímavý komentář
I když nedostatky by se našly (ostatně jsou popsány v jiných komentářích a s většinou souhlasím), tak jsem si představení moc užila. Energie účinkujících byla strhující, melodie připomněly dávné hity.
Asi to bude delší dobou od premiéry, ale podle mě Přemysl Pálek předvedl skvělý taneční i pěvecký výkon a rozhodně mu nechybělo charisma potřebné pro tuto roli.
Veronika Boušová 60 %
(zadáno: 26.1.2015, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
Taneční muzikál své doby s důrazem na taneční provedení a choreografie bohužel působí klipovitě jako jedna velká diskotéka. Příjemný zážitek s obdivuhodnými pohybovými výkony, obsahově prázdný. Ani snaha o výraznější solidní hereckou akci (Roman Tomeš, Zbyněk Fric, Michaela Doubravová) nemůže dohnat chyby scénáře. Vynikající byl Přemysl Pálek v hlavní roli.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 12.1.2015, počet hodnocení: 1256)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál tvoří písně skupiny Bee Gees, pospojované poněkud chabým dějem. Projekty režiséra J. Ďurovčíka svou úrovní převyšují pražskou muzikálovou produkci, což je případ i této inscenace. Propracovaný light design, na české podmínky nadprůměrně zvládnutá choreografie, ucházející pěvecká složka. Na činoherních pasážích se odrazily už zmíněné slabiny libreta, ale našly by se rezervy i v hereckém projevu a výslovnosti účinkujících. Účelem tohoto muzikálu je však zaujmout především písněmi, tancem a vynaloženou energií, což se podařilo.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 1.1.2015, počet hodnocení: 616)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemný taneční muzikál. Režisér Ďurovčík dokázal z tanečníků dostat obdivuhodné výkony. Trochu problém jsem měl s některými činoherními pasážemi, jelikož někteří účinkující ve vedlejších rolích opravdu hrát neumí. P.Pálek má travoltovské charisma a dokáže hlasově i pohybově utáhnout celé náročné představení. Oproti tomu A.Bartošová mě pěvecky ani herecky příliš nezaujala, mnohem lepší byla M.Doubravová, které jsem její Annette opravdu věřil. J.Tenkrát trochu přehrával, ovšem jeho song Bolest byl pro mě nejsilnějším zážitkem večera.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 11.11.2014, počet hodnocení: 904)
přínosný / zajímavý komentář
Kříž, Procházková, Tomeš, Doubravová, Fric, Bernáth, Bačkovský... I kdyby pro vás, tak jako pro mě, hudba Bee Gees byla neskutečná otrava, tato nesmírně dynamická show vezme dech nejen vám, ale i aktérům. Ján Ďurovčík povýšil muzikál na vrcholovou sportovní disciplínu, která má svého krále – Honzu Kříže v roli Tonyho. Inscenace svým vyzněním nabývá na síle zejména, když děj se překlápí a připomíná právě horečnatý stav. Zaujmou i technologie, light design inscenace nemá v ČR obdoby. Sledujte a žasněte, alespoň pak uberete na pozornosti směrem k nepříliš zdařilému převodu textů do češtiny.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 3.10.2014, počet hodnocení: 642)
přínosný / zajímavý komentář
Spolupráce s J. Ďurovčíkem se opět vyplatila. Z mého pohledu jeden z nejlepších tanečních muzikálů co jsem zatím viděl. Výborné, skvěle secvičené choreografie. Má to ten správný rytmus a spád. K tomu velmi dobrá hudba Bee Gees a též vynikající light design (za ten obzvlášť pochvala). Takže výsledkem je opravdu pořádné disco! Pěvecké výkony nezklamaly, zejména sólo pasáže v druhé části stojí za to. Jmenovitě P. Pálek, M. Procházková a J. Tenkrát. Dějově mě to příjemně překvapilo, zde jsem to čekal přeci jen trochu horší. Celkově prostě výtečné. Kalich má rozhodně další muzikálový hit.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 2.10.2014, počet hodnocení: 2704)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jedno velké strhující sólo J. Kříže v hlavní roli a to ve všech muzikálových disciplínách. S každou novou premiérou je zřejmé, že se dostal zase o level výš. V Praze se v současnosti nenajde lepší muzikálový herec. Ovšem v inscenaci není jen Kříže! V dalších rolích zaujmou R. Tomeš, M. Doubravová a zejména M. Procházková, postavu Stephanie zpracovala výtečně herecky, a tak bych mohl pokračovat dále. HSN není libretově žádným skvostem, J. Ďurovčíkovi se ji však podařilo inscenovat bez hluchých míst a v takovém tempu, že není čas na nudu a ani na to si uvědomit, jaké české texty posloucháte.
Hodnocení uživatelů:
Kapybara_2 80 %
(zadáno: 19.5.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Choreograficky, tanečně i pěvecky výborné! Slabší jsou činoherní pasáže a chatrné dialogy. Muzikálová čísla ovšem úžasně šlapou a Jan Kříž v hlavní roli je opravdu velký talent.
Aprillka 90 %
(zadáno: 12.2.2017, počet hodnocení: 14)
Antonio 100 %
(zadáno: 19.5.2016, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Jan Kříž úžasný kulturní zážitek ....spokojenost ....
Sholi 70 %
(zadáno: 5.3.2016, počet hodnocení: 12)
Lera 80 %
(zadáno: 25.2.2016, počet hodnocení: 31)
Marcela 80 %
(zadáno: 23.12.2015, počet hodnocení: 343)
Ala 70 %
(zadáno: 2.10.2015, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
Děj Horečky není skutečně žádné veledílo, ani české texty mě kdovíjak neuchvátily, nicméně energie, která jde celou dobu z jeviště, je prudce nakažlivá. :-)
Nevím jak moc jsou vyrovnané alternace, ale kombinace Jan Kříž, Markéta Procházková, Míša Doubravová a Jan Tenkrát mi naprosto sedla a všichni se zcela po zásluze dočkali nadšených ovací. :-)
Milan 70 %
(zadáno: 5.3.2015, počet hodnocení: 45)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 16.2.2015, počet hodnocení: 345)
přínosný / zajímavý komentář
Tak tohle se v Kalichu tentokráte moc povedlo. Jan Kříž byl úžasný. I ostatní podali super výkony,tak jsme byli moc spokojeni a vřele doporučujeme.
Čiko 50 %
(zadáno: 16.2.2015, počet hodnocení: 482)
přínosný / zajímavý komentář
45,01%. Tohle mě opravdu nezaujalo, naprosto bez jakéhokoliv přesahu. Přitroublý děj (já vím, že dle filmové předlohy), jen jedno číslo za druhým a nic víc. Přemysl Pálek bez charisma, tolik potřebného pro tuto postavu. Ploché herectví, špatný zpěv a tanec... nohy ještě šly, ale s rukama by měl něco dělat. V první polovině mu často nebylo rozumět. Otravný hudební předěl, oddělující od sebe jednotlivé scény. A pak už jen závěrečná medley, která, jak vtipně poznamenali někteří diváci, by sama o sobě stačila na to, aby divák poznal, o čem je děj.
Henry 90 %
(zadáno: 3.2.2015, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Fenomenální Jan Kříž, který dominuje tanečně, pěvecky i herecky. V závěsu jsou výteční Jan Tenkrát, Alžbeta Bartošová, Marie Blahynková a spol. A další charakteristika v heslech? Propracovaná choreografie, chytlavé české texty, laserová show, strhující podívaná, příval energie. V daném žánru špičkové představení. Kdo hledá silný příběh a hluboké myšlenky, musí jinam.
Kvapnik25 100 %
(zadáno: 31.1.2015, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Tohle je prostě moje srdcovka - tanečně propracovaný muzikál, velmi povedené české texty a samozřejmě vynikající herecké, pěvecké výkony. Nejlepší obsazení Jan Kříž, Markéta Procházková, Jan Tenkrát jehož Tragické bere dech a Marie Blahynková.
Terez.ka 80 %
(zadáno: 19.1.2015, počet hodnocení: 33)
Ketke 100 %
(zadáno: 18.1.2015, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Predstavenie 18. januára 2015 v Bratislave bolo famózne. Gratulujem pán Kríž, tlieskam pán Ďurovčík, obdivujem skvelé výkony všetkých účinkujúcich.
Divadlo bolo plné nadšených a spokojných divákov, ktorí určite zopár dní budú chodiť so širokýmm úsmevom na tvárach, vďaka za ten úžasný zážitok!
Hannah21 80 %
(zadáno: 2.1.2015, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasná energie a radost z tance. Vynikající taneční a pěvecký výkon Honzy Kříže, ale i ostatních účinkujících. Opět škoda dlouhých zatmívaček.
Jenda.matousek 40 %
(zadáno: 20.12.2014, počet hodnocení: 301)
přínosný / zajímavý komentář
Je to tragické, když chceš textař být, musíš prachy mít... Pokud je to váš první muzikál od Ďurovčíka v Kalichu, přičtěte si ještě 30%, ale pro mě je toto po Pomádě umělecko-dramaturgické selhání. Co přijde příště? Hříšný tanec? Kvůli absenci děje se spíše než o muzikál jedná o sled tanečních čísel s písněmi (company z playbacku, hudba taky), pochválit se musí světelný design a technická průprava J. Kříže, o skvělém muzikálovém výkonu bych ale nemluvil, chybí mi tam větší charisma, prožitek, herectví. Bartošová se na roli moc nehodí, akcent ruší. Obligátní medley na konci jsem spíše protrpěl.
Sim.klask 90 %
(zadáno: 20.11.2014, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
16.11.2014
Jan Kříž byl famózní,tolik tance s bezchybným zpěvem, velmi přirozené herectví.Je to zkrátka neuvěřitelný talent současného muzikálu a věřím, že to je pro něj teprve stále začátek.100%
Markéta Procházková skvěle zazpívala,výborně tančí a to všechny styly, od baletu až po disco.Scéna v kavárně je neskutečně zábavná 100%
Jan Tenkrát je z počátku za šaška, což dobře zvládá a jeho taneční kreace jsou skutečně zábavné,ovšem pak "rozseká" při písni Tragické a velmi vypjatou závěrečnou scénou. 100%
Michaela Doubravová opět výborná. 100%
Ostatní těžko hodnotit, ovšem za libreto...90%
MSpa 90 %
(zadáno: 20.11.2014, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Kalich co se žánru týká nemá v Praze konkurenci.Sociální akcent zůstal v rámci pravidel lehčího žánru trochu upozaděn a vytknout by se daly i časté zatmívačky, přesto představení působí celistvěji a svižněji než předchozí Ďurovčíkovy opusy.
Celé představení táhne suverenním, komplexním výkonem J.Kříž v roli Tonyho Manera, jako Stephanie se pěvecky blýskla Alžběta Bartošová, přesvědčivá byla rozhodně i Marie Blahynková jako Anette.
Honza Tenkrát v dojemné studii neustále přehlíženého Bobbyho dokazuje, že není malých rolí.
A ta energie sálající směrem k publiku se prostě musí zažít!
Jarda 80 %
(zadáno: 12.11.2014, počet hodnocení: 26)
Tomass 100 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Honza Kříž neskutečný! Kvůli němu doporučuji navštívit. Nechápu, proč Kalich neustále obsazuje Doubravovou, která není moc dobrá, můj dojem z celkového dojmu kazila.
Nick 60 %
(zadáno: 29.10.2014, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Za mě je Horečka sobotní noci jen přehlídkou náročných choreografií okořeněnou několika ne úplně dobrými písněmi. Příběh spíše není, než je, postavy jsou vystaveny zcela nepochopitelně a nezajímavě, emoce se téměř nekonají (snad jen kromě písně "Tragické"), české texty nic moc, dlouhé přestavby. Ano, perfektní tanec, vyhovující zpěv, skvěly light desing či dobré obsazení (Kříž, Tomeš, Blahynková, Procházková), to ale pro muzikál nestačí. 60 % mě mrzí (zejména kvůli obrovskému množství vydané energie všech účinkujících), ale bohužel Horečku nemůžu považovat za výborný muzikál.
ZlobivaMichalka 100 %
(zadáno: 25.10.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Ač jsem si myslela, že představení Pomáda bude pro mě nejlepší muzikál, tak po návštěvě muzikálu Horečka sobotní noci musím uznat, že tento muzikál je neskutečně vypracovaný. Celé obsazení ze sebe vydává více než 100% a Jan Kříž je pro tuto roli opravdu sázkou do jistého. Z divadla jsem odcházela s perfektní náladou a doufám, že budu mít šanci se na tento muzikál ještě vrátit, protože opravdu stojí za všechny peníze :)
Jan.bat 80 %
(zadáno: 19.10.2014, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Pokud jsem dal Pomádě 90%, Horečce musím dát 80%. Není to proto, že by nebyla skvělá, ale je prostě jiná... JAN KŘÍŽ byl perfektní, skvělý, naprosto věrohodný a i přes obrovskou fyzickou náročnost (skvěle tancoval i zpíval!) si svou roli užíval. Naopak mi velmi vadilo umělé herectví M. Doubravové, která "hraje" pořád se stejným výrazem - a ač tady měla hrát nesmělou dívku, působila dost nepřirozeně. Celkově je Horečka ENERGETICKÉ představení, plné světel a skvělých tanečních výkonů. Určitě se na Horečku sobotní noci do Kalichu vydejte! :)
VasekM 70 %
(zadáno: 19.10.2014, počet hodnocení: 97)
přínosný / zajímavý komentář
Bomba! V hlavní roli se představil Jan Kříž. Jak se vypracoval (hlavně tanečně), to je neskutečné! Role mu sedne a hlavně na ní stačí svými schopnostmi, což je nejdůležitější. Markéta Procházková podala její standartně skvělý muzikálový výkon, krásně použila emoce. Marie Blahynková v roli velmi překvapila skvělým herectvím a parádním zpěvem. Její solovou písničku jsem jí sežral se vším všudy. Jan Tenkrát se konečně představil ve větší roli, kde ukáže, co v něm je. Dokonale se vžil do role, pěvecky mu to krásně sedí a jeho hlas se mile poslouchá. Právem mu nejdéle tleskalo a řvalo celé divadlo.
Brouček 60 %
(zadáno: 18.10.2014, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Tanečně a pěvecky skvělé. Výborné výkony účinkujících. Nemohu ale říci, že by mne přestavení "strhlo". To bude asi tím, že se mi tyto melodie sice vesměs líbí, ale vyloženě blízké mi nejsou. Zejména první část, kde není skoro žádný děj, pro mne byla zdlouhavá. Druhá část se mi líbila mnohem víc - jednak dějově podstatně dynamičtější a také s výraznějšími hity. Škoda kostrbatého textu písní.
PavelK 70 %
(zadáno: 15.10.2014, počet hodnocení: 177)
přínosný / zajímavý komentář
Obsáhle jsem se vypsal v recenzi na Musical.cz, ale ve stručnosti: skvělá taneční čísla, efektní světelná show, chytlavé hity, skvělý Jan Kříž který se vypracoval k dokonalému muzikálovému výkonu a zvládne téměř 3 hodiny nonstop na jevišti. Zaujala také Markéta Procházková a Marie Blahynkové, ale v Horečce nenarazíte na špatnou alternaci. Na druhou stranu prázdný děj, několik hluchých činoherních scén, zbytečné přestavby ve tmě, špatné české texty. Pokud máte rádi tanec a chcete se odreagovat v rytmu disco, vyrazte na Horečku!
Abigail7 70 %
(zadáno: 13.10.2014, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
65% (blíž viz blog)
Marienka 100 %
(zadáno: 6.10.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Tak strhující a energií nabitý muzikál jsem ještě neviděla. Je to nezapomenutelný zážitek. Návštěvu Horečky sobotní noci mohu jen doporučit! Výkony všech účinkujících jsou strhující, zejména výkon Jana Kříže coby Tonyho Manery.
Alisha 90 %
(zadáno: 6.10.2014, počet hodnocení: 1)
Eki 100 %
(zadáno: 6.10.2014, počet hodnocení: 1)
Honzy 60 %
(zadáno: 4.10.2014, počet hodnocení: 138)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pražské uvedení HOREČKY SOBOTNÍ NOCI je přepisem slavného filmu s J.Travoltou,ale bohužel jeho kvalit nedosahuje,J.Kříž hraje,tančí i zpívá jako o život a přesto není tím ideálním Tony Manerem.Chybí mu vice šarmu pro tuto roli.Ani ostatní obsazeni není ideální.Hrají a tančí i starší herci a to mládí jim nelze uvěřit!(Fric,Novotný,Dolinajec..)A.Bartošová s akcentem,M.Blahynková pěvecky nepřesvědčí.Muzikál je i o emocích,ale ty se vůbec nekonají.Vadí absence live orchestru.Scénu tvoří pouze pohyb. zrcadla,několik discokoulí a variab. konstrukce s led. světly,místy se čeká na přestavbu.Hodn. 60%.
Martin21 80 %
(zadáno: 4.10.2014, počet hodnocení: 248)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Premiéra 30/9: Horečka sobotní noci mě nadchla především pěvecky, zvláště pak J. Kříž, před kterým bychom my, všichni diváci, měli "smekat". Ikdyž nejsem jeho skalním fandou, v Horečce mě nadchnul! Dále pak R. Tomeš s jeho "Tragedy" - to alespoň pro mě byl největší hit muzikálu. Zmínit musím také taneční výkony VŠECH účinkujících - obdivuju company, které dal choreograf opravdu zabrat. Světelný desing je vkusný, ale pro diváky, kteří sedí naproti reflektoru v předních řadách (jako zrovna já), není úplně příjemný. Dějově jsem čekal více, ale tanec a zpěv vše předčí! Určitě se na HSN vydejte :)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.