Divadlo Na Fidlovačce [Komorní Fidlovačka]

Dermot Canavan

Třetí prst na levé ruce

Premiéra: 16.3.2017. Překlad: Jan Šotola, Adéla Šotolová. Dramaturgie: Adéla Šotolová. Výprava: Agnieszka Pátá-Oldak. Pohybová spolupráce: Rostislav Šrom. Režie: Martin Vokoun.
2:10

Osoby a obsazení
Grace - Iva Pazderková
Niamh - Martina Randová

Hořkosladké drama o bezpodmínečné lásce, tanci a odpuštění. Dvě sestry, Niamh a Grace k sobě měly kdysi velmi blízko. Když se setkávají nad krabicí fotografií z dětství a dospívání, dávno zasuté vzpomínky znovu ožívají. Postupně rozkrývají svůj komplikovaný vztah s autoritativním otcem, citlivé období se svoji milovanou maminkou, i to, proč se jejich cesty na čas rozešly. Přestože jsou jejich vzpomínky chvílemi bolestné, neopouští je svérázný smysl pro humor. A navíc, ať se děje cokoliv, existuje něco, co jim vždycky dává svobodu i na všechno zapomenout: tanec...
Divadlo Na Fidlovačce
Hodnocení inscenace
Redakce
77 %
Uživatelé
81 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 80 %
Jan Pařízek 70 %
Helena Grégrová 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 80 %
(zadáno: 23.5.2017, počet hodnocení: 904)
přínosný / zajímavý komentář
Kolikrát z obdobných příběhů cítíte autorský kalkul. V případě britského herce a dramatika Dermota Canavana vůbec. Jeho hra o bezpodmínečné lásce, tanci a odpuštění je totiž otiskem života (a ještě k tomu jeho rodiny). Vyznění tohoto obnažení odvisí od režijního nastavení postav obou sester a jevištní souhry protagonistek. Obojí trefeno. Martina Randová a Iva Pazderková si při vykreslování nespočtu drobných i zásadních situací (a také při časových skocích) počínají suverénně, sledujeme absolutní hereckou partneřinu (a v případě Martiny Randové kandidátku na Cenu Thálie nebo tak něco).
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 19.4.2017, počet hodnocení: 641)
přínosný / zajímavý komentář
Hořkosladký příběh, který rozhodně dokáže zasáhnout. Spousta vtipných, dojemných, ale i též mrazivých situací. Svižně to plyne, nenudí a popisované osudy dobře zaujmou. Na několika místech bohužel nelze náležitě docenit jistě trefné narážky na anglické prostředí, historii a zvyky. A občas bych si dokázal představit výraznější práci s hudebním doprovodem. Ale i současné hudební aranžmá dobře dokresluje navozenou atmosféru. V neposlední řadě velmi příjemný herecký výkon obou aktérek. Celkově další z vydařených počinů na Komorní Fidlovačce. 75%
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 1220)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Jen zdánlivě banální příběh jedné irské rodiny převyprávěný dvěma sestrami. Ha! Nenechme se zmást a překonejme skrze konfrontační plejádu vzpomínek nejen úskalí jejich v úvodu nastíněné vzájemné vztahové bariéry. Ona se totiž postupným odkrýváním souvislostí nakonec ukáže být též mostem ne pouze mezi nimi, ale i mezi hledištěm a jevištěm. Obdivuhodná herecká partneřina obou protagonistek a citlivá režie zdařile podporují vše jímavé, co hra nabízí. V první části mně i regulérní slza dojetí ukápla, v té druhé bych si, býti dramaturgem, lehce zaškrtala. Toť výtka jediná. Radím neminout!
Hodnocení uživatelů:
Antioch 70 %
(zadáno: 25.5.2017, počet hodnocení: 112)
přínosný / zajímavý komentář
75%, repríza 24.5.2017
Plšík 70 %
(zadáno: 24.5.2017, počet hodnocení: 235)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Marek515 90 %
(zadáno: 24.5.2017, počet hodnocení: 55)
Anna vovsova 70 %
(zadáno: 7.5.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Dobré představení, toho humoru je o dost méně, než se tváři program. Byly tam tak dva vtipné momenty v moři bolavých, smutných epizod. Pro slabou povahu je to místy vyloženě fyzicky nepříjemné sledovat (nazývat otce "autoritářským" je velmi slabé vyjádření). Hra ale nepochybně dobře napsaná, dokládá to i fakt, že dvě herečky s několika málo rekvizitami dokázaly vybudovat v každé epizodě správnou atmosféru. To prázdné hlediště si hra rozhodně nezaslouží. Je smutné, že spousta lidí jde raději na nějakou superlehkou komedii, kde se plácá do stehen u trapných vtipů. Oceňuji odvahu divadla.
Halirova.jana 70 %
(zadáno: 2.5.2017, počet hodnocení: 51)
Mora 90 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdový herecký koncert.
Divadelnik 90 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 99)
Koeman2 100 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasné představení, po jehož skončení jedno oko nezůstalo suché. Výkony obou hereček (Martina Randová a Iva Pazderková) byly naprosto strhující. Vzpomínání nad rodinnými fotkami, (ne)vyjasněný vztah obou sester mezi sebou, ale i ve vztahu k rodičům. Jednoduché, přitom tak strhující. Bravo, Komorní Fidlovačko.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.