Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Henrik Ibsen

Peer Gynt

Premiéra: 17.3.2017. Překlad: Josef Brukner, Josef Vohryzek. Dramaturgie: Jan Vedral, Peter Lomnický. Scéna: Hans Hoffer. Kostýmy: Tom Ciller. Hudba: Edvard Grieg, Ondřej Brousek. Režie: Martin Čičvák.
3:10


Ibsenovo monumentální veršované drama. Za samoty severské přírody, kterou ještě ovládá archaický svět mytických bytostí, trollů, vyhání egoistická povaha mladého Peer Gynta do velkého světa moderní civilizace páry a železa, kolonialismu, mocenských konfliktů ekonomických, vojenských, náboženských i filosofických. Zde všude, ve světě bez Boha, se snaží moderní hrdina „být sám pro sebe“ a zanechává při hledání sebe sama za sebou jen zmar a citovou spoušť. . Jedině láska věrné Solvejgy, kterou Peer zradil a na kterou na dlouhá léta zapomenul, ho – snad – může zachránit...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
72 %
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 80 %
Anežka Hrebiková 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 615)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavní devízou inscenace je strhující výkon O. Brouska. Gyntova neposednost, místy se blížící hyperaktivitě, mu nedovoluje se v životě zastavit, ohlédnout se zpět a zvážit důsledky svých činů. I v pokročilém věku si zachovává svou dětinskost, je to celoživotní snílek. Možná, že všechno kolem něj je jen jeden dlouhý horečnatý sen. Chybí mu pevný žebříček hodno. Je to požitkář, který aktivně usiluje o to „dostat se na další metu“, kde ale zjišťuje, že pocit uspokojení se nedostavil. Zajímavá je scéna H.Hoffera, kterou tvoří šikma směřující do orchestřiště. Drobné krácení by inscenaci pomohlo.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 172)
přínosný / zajímavý komentář
"V mé víře, lásce a v mé naději!"
Na Vinohradech vznikla pod rukama Martina Čičváka impozantní,po všech stránkách náročná,tříhodinová inscenace Ibsenova nejosobitějšího díla.Tvůrci se s obtížně realizovatelným textem popasovali se ctí a s nutnými menšími škrty obsáhli všechny zásadní okamžiky děje.Ondřej Brousek v titulní roli je typově přesný a výborně se mu daří postihnout Peerovo chvastounství,snílkovství i vnitřní nejistotu.Nezaostává za ním ani A. Elsnerová a O. Brousek st., zbylí herci však mají jisté rezervy.Scéna s rampou a kuličkami zaujme. A ten konec, ten člověka vždycky obměkčí...
Hodnocení uživatelů:
Plšík 70 %
(zadáno: 12.5.2017, počet hodnocení: 235)
přínosný / zajímavý komentář
75%
J.anek 50 %
(zadáno: 10.4.2017, počet hodnocení: 130)
přínosný / zajímavý komentář
Peera jsem zatím viděl jen třikrát. Mým prvním byl Jiří Langmajer na Palmovce, o druhého Peera se v Národnim podělili Filip Blažek a Boris Rösner, třetí byl v Disku Jan Hušek. Koncepce byly různé, ale všichni režiséři dobře věděli, že ten kecka, snílek a fantasta musí být sexy. Až Martin Čičvák z něj udělal olezlého bezdomovce. Kouzlo je pryč. Zbyla nuda, bezradnost a beznaděj. Scéna je ošklivá, barevné plastové míčky jen překážejí. Text je téměř bez škrtů, dlouhé to je až hrůza. A když přemýšlím, co se nám Čičvák tři a půl hodiny snažil říct, jsem tak utahaný, že mě nic kloudného nenapadá.
Rak61 100 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 86)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě událost sezóny. Ondřej Brousek vynikající.
Jirkan 90 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 490)
přínosný / zajímavý komentář
20.3. 2017: Nápaditá inscenace, která si hraje i s řadou forem a jako celek to funguje. Jednoduchá scéna o to více podtrhuje jednotlivé herecké výkony a zde je co chválit. Povedený je i překlad. Bavil jsem se celou dobu, místy mne inscenace i mile překvapila. To je přesně ten divadelně-radostní moment. Mimořádný počin v DNV (zjistil jsem, že do DNV chodím vlastně jen na Čičváka?).
Divadelnik 30 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 99)
Antioch 80 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 112)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 20.3.2017
Slavek53 60 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 36)
Mora 90 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Náročné představení pro herce i diváky a famózní Ondřej Brousek.
IlMagnifico 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 96)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.