Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Miroslav Krleža

Rod Glembayů

Premiéra: 13.11.2014. Překlad: Jakub Novosad. Dramaturgie: Jan Vedral. Scéna: Jozef Ciller. Kostýmy: Peter Čanecký. Režie: Martin Huba.
předpremiéry od října 2014
3:05 | Poslední uvedení: červen 2017.


Strhující rodinné drama významného chorvatského dramatika. Peníze plodí moc, ale moc zaměňuje touhu za lásku a plodí nenávist. Pád rodu bankéřských oligarchů je obrazem zmaru, do kterého upadá společnost praktikující morálku bez mravnosti...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
52 %
Uživatelé
66 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 1348)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace se dvěma problematickými prvky. Prvním je samotný Krležův text, postavy většinu času jen postávají a hovoří o tom, co bylo včera či před lety (a Martin Huba se to ani nesnažil maskovat), to se hodí pro román, méně už pro živé umění. Druhým je výkon Dagmar Havlové-Veškrnové, na niž jsem nejdříve nebyl schopen se napojit, nevěřil jsem jí postavu, když se ukázalo, že to s ní není tak, jak se na první pohled zdálo, zaradoval jsem se, třeba to byl záměr... Jenže tohle mé míjení se pokračovalo dál.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 24.2.2015, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
viz blog
Jiří Landa 40 %
(zadáno: 1.2.2015, počet hodnocení: 2698)
přínosný / zajímavý komentář
Muzeální inscenace dávající divákům možnost nahlédnout do časů, kdy měla tato hra světovou premiéru. Přesně tak nějak podle podle mých představ inscenace ve 30. letech minulého století asi vypadaly. Co však v tomto balení mohou říci dnes? Při vší úctě k autorovi se mělo škrtat, především v neúměrně natahované první části. Absence nesmlouvavé tužky dramaturga byla markantní. Herecky zvládnuto solidně (nejlépe si počínali O. Brousek, i když jsem ho v jiných inscenacích viděl hrát lépe, a P. Kostka), vyjma závěrečné scény s D. Havlovou (působila až nepatřičně úsměvně).
Helena Grégrová 40 %
(zadáno: 3.1.2015, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zejména kvůli neúnosně rozvláčné první polovině, v níž se omílalo stále totéž a finále, kdy Dagmar Havlová-Veškrnová absolutně neukočírovala své herectví, nemohu hodnotit výš, natožpak doporučovat inscenaci k návštěvě.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 4.11.2014, počet hodnocení: 638)
přínosný / zajímavý komentář
I přes výraznou délku si hra udržela moji plnou pozornost prakticky po celou dobu, slabších míst jsem vnímal jen pár. Má na tom svůj podíl správně vystavěný děj inscenace, dobrá souhra a celkově velmi slušný kolektivní výkon všech herců. Ale hlavní příčinou je pro mě vynikající O. Brousek, který výrazně táhl většinu scén a předčil ostatní kolegy o třídu. Bez něj by to nebylo ani zdaleka ono. Z ostatních bych ještě rád vyzdvihl M. Novotného a M. Fingera. Celkově po delší době na Vinohradech inscenace, kterou mohu doporučit. 75%
Hodnocení uživatelů:
Domi.Mac 40 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
S odstupem času je to lepší kus, který se na Vinohradech v divadle hraje, ale narazil na absenci dramaturga. První půlka je opravdu k nevydržení. Brousek je to jediné, co dělá z Vinohrad aspoň trochu divadlo, celých mých 40% patří jemu. Havlová působí dost trapně a uměle, Topfer a ostatní by se měli vrátit na Fidlovačku.
Mimouch 90 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tohle je to, za čím chodím do velkých divadel. Opravdu velké představení. Tři hodiny postavené na textu, odvedeném všemi aktéry tak, že dychtivě čekáte, kam se bude děj dále vyvíjet. S přibývajícím časem a množstvím vypitého alkoholu atmosféra na jevišti houstne, až se těžko dýchá i divákům v hledišti. Vynikající O. Brousek coby revoltující mladík postupně podkopávající autoritu i sebevědomí vládce rodu v podání neméně dobrého T. Töpfera. Alegorie změn ve společnosti, které jsou dnes stejně aktuální, jako v době vzniku tohoto dramatu.
Martina H. 40 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 25)
Marie friedlova 50 %
(zadáno: 21.1.2017, počet hodnocení: 48)
Kosticka 100 %
(zadáno: 2.1.2017, počet hodnocení: 12)
Bišu 80 %
(zadáno: 9.11.2016, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Skvělé konverzační drama, vynikající herecké výkony, hlavně O. Brouska, ale i T.Töpfera a P.Kostky. O třídu horší D. Havlová.
Kamaela 90 %
(zadáno: 9.10.2016, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Představení možná delší, spíše konverzační, ale i tak zajímavé. Celkem rychle uteklo a rozhodně jsem se nenudila. Výkon O. Brouska naprosto strhující, oproti tomu D. Havlová dost slabá.
Jarkatimka 50 %
(zadáno: 15.9.2016, počet hodnocení: 25)
Schinkmann 70 %
(zadáno: 17.5.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Zkraje představení šly problémy Glembayů poněkud mimo mě, začátek první půlky byl vlažnější, paní Dáša si pletla Koruny s Librami, herci se postupně rozcvičovali, ale časem mě představení docela chytlo, pan Brousek jel od začátku jako brus a jen škoda, že neměl dost prostoru i v druhé polovině. To jsem si ale zase místo paní Havlové představoval paní Budínovou a nakonec jsem odcházel se slovy : ale ano, bylo to dobré.
Antonio 100 %
(zadáno: 14.4.2016, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Dagmar Havlová byla v téhle hře vynikající i Tomáš Topfer a Ondra Brousek šel mi mráz po zádech velmi povedené drama. Proto takové hodnocení 100%.
TerezaP 90 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 30)
Honza1 50 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Těžko se mi hodnotí. Některé velmi dobré herecké výkony, ale celkově jsem trpěl. Pro mě velmi těžkopádné, zdlouhavé. Určitě bych v textu škrtal, krátil.
Divka 70 %
(zadáno: 1.1.2016, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Martin Huba jako režisér ze Slovenska, který se nebojí velkých gest. A výklad? Tentokrát to asi nemělo být o velkokapitalistech, ale o hlubinách lidské duše.. (až k psychoanalytickému výkladu, totiž, že musí/me zabít svého otce, abychom mohli být sami sebou..). Je škoda, pokud se tenhle vzkaz nedostane k divákům. A paní Havlová pravděpodobně měla být odporná jako postava, ne jako herečka, která přehrává... mně tam navíc zaznívaly odkazy na její komediální role. I tak - některé okamžiky byly opravdu "velké divadlo", "velká činohra" - a kde jinde ji vůbec hledat, než ve Vinohradském.
Braka 40 %
(zadáno: 5.11.2015, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Hra bez jakékoliv invence. Možná to byl pokus o "klasické" představení, ale i tak tomu tvůrci inscenace mohli dát víc.
Misa 60 %
(zadáno: 30.9.2015, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
První hodina této hry byla nuda k nepřežití,naštěstí se pak hra docela rozjede a nabere spád.Nejlepší jsou herecké výkony Ondřeje Brouska a Tomáše Topfera, Dagmar Havlová si pro mě polepší v druhé polovině zejména při závěrečném monologu. Hra by potřebovala proškrtat jak sůl.
Annaj 80 %
(zadáno: 19.4.2015, počet hodnocení: 32)
Quincampoix 50 %
(zadáno: 21.3.2015, počet hodnocení: 49)
Fr2709 40 %
(zadáno: 17.2.2015, počet hodnocení: 135)
přínosný / zajímavý komentář
Pokus o uvedení silnějšího tématu na prknech Vinohradského divadla zas až tak moc nevyšel. Ale snaha byla. Určitě lepší než kousky importované z Fidlovačky.
Fougeres 30 %
(zadáno: 3.2.2015, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Rozhodně mi hra nepřišla úplně špatná, ale proškrtání minimálně o třetinu by ji prospělo...cca čtvrtina publika představení víceméně prospala a to doslova...stačilo se rozhlédnout...a důvodů k rozhlížení se v sále bylo mnoho, díky rozvláčnosti hry a často i únavným a nudným dialogům. Vrcholem byla závěrečná scéna, kdy do nejvypjatějšího momentu někdo celkem hlasitě zachrápal.-)) Nejlepší výkony podali pánové Brousek a Kostka, paní Havlová slabá, často velmi patetická, nevěrohodná a přehrávající...Nemůžu doporučit
Teres 50 %
(zadáno: 3.2.2015, počet hodnocení: 90)
Vladimír Rogalewicz 50 %
(zadáno: 2.2.2015, počet hodnocení: 400)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velmi slušně provedená inscenace ze strany herců (s výjimkou D.H.) i režie. Není však jasné, proč se vůbec tento kus v dnešní době hraje. Řeší nezajímavé problémy, působí fádně a závěr přináší pouze nudné monology bez jakékoli katarze. Portrét rodiny velkokapitalisty jak vystřižený z učebnice marxismu. Přehrávání Dagmar Havlové k nevydržení.
Kvapnik25 40 %
(zadáno: 31.1.2015, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě bylo toto představení v první půlce hodně slabé, kdy jsem se prostě nudil. Druhá půlka už byla dynamičtější a výkon Ondřeje Brouska musím vyzdvihnout. Dagmar Havlová taktéž v druhé polovině předvedla, co v ní je. Jinak bohužel další hra z Vinohrad na kterou bych podruhé nezašel.
Hazel 90 %
(zadáno: 29.1.2015, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasné představení! Úžasné výkony podávají pan Brousek a Töpfer. Je to velmi zajímavá hra, která se u nás tolik nevidí. Zajímavě pojatá mi přišla i scéna. Jediné, co bych vytkla, je délka, ale určitě se nenudíte, jen vás překvapí, co vše ještě se vlastně bude dít. Dále mi moc neseděla Dagmar Havlová-Veškrnová v roli hraběnky.
Peťka 90 %
(zadáno: 26.1.2015, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Chtěla jsem ubrat procenta za pomalý začátek, ale sledovat pana Kostku je potěšení, i kdyby četl zprávy o počasí.
Ondra Brousek byl pro mne obrovské překvapení, vynikající výkon prost laciných gest. Jako vždy mne neoslovil výkon paní Havlové (ale slušelo jí to). Představení doporučuji!
Ally 90 %
(zadáno: 21.1.2015, počet hodnocení: 55)
Bedrich.spesny 30 %
(zadáno: 11.1.2015, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Jestli nedali dědicové svolení v tom škrtat, tak to neuvedu!
Mart 60 %
(zadáno: 16.12.2014, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
docela dlouhé, hlavně expozice. Chybí režijní nápad. Standardní inscenace, ale bez invence- Herecké výkony ve 2. a 3. dejství oříjemné, ale délka představené a vedro na balkÓně vše trochu relativizují. Trochu proamrněná šance.
Varan 80 %
(zadáno: 16.12.2014, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Tolik špíny "nakydané" z jedné osoby na druhou, tolik odporných postav, tolik přetvářky, pokrytectví a falše, to se jen tak nevidí. Po lehce rozvleklém začátku se tato hra změnila v divadelní koncert. Výkony hlavních postav byly podle mě vyrovnané a kvalitní, každopádně všem kraluje dechberoucí výkon Ondřeje Brouska. Hru rozhodně doporučuji!!!

Jen mě trochu rozčilovaly mikrofony, které jsou umístěny ve výšce po obou stranách jeviště. Kdykoli k nim přešla jedna z postav, byl její hlas najednou dost umělý a nepříjemný, ale asi se vzhledem k velikosti divadla jedná o nutnost.
Vladimír10 80 %
(zadáno: 15.12.2014, počet hodnocení: 332)
přínosný / zajímavý komentář
Neokázale zpracovaná hra stojí a padá především s výkony O. Brouska, T. Töpfera a P. Kostky. Zcela nepřirozeně však vyznívá celkový herecký projev Dagmar Havlové. Ta si je bohužel až příliš vědoma své popularity a stojí jako obvykle při děkovačce v samém středu, čímž naprosto nehorázně upozaďuje důležitější postavu Leona, která narozdíl od její téměř neopustí jeviště. Dramaturg přistupoval k textu příliš pietně. Některé menší postavy či nepodstatné scény vyznívají do prázdna. Výsledkem je pak značně přepísknutá stopáž první poloviny, která se bezmála přiblížila dvěma hodinám.
Firt 70 %
(zadáno: 25.11.2014, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné překvapení. Výkon mladého Brouska byl vynikající, zbytek herců průměr. Zklamala jen paní Havlová, její prkenná a afektovaná baronka byla nejslabším článkem inscenace. Samotný text hry je velmi kvalitní, ovšem zasloužil by si úpravy délky. První dějství mohlo být minimálně o půl hodiny kratší, kdyby se každý argument v hádkách neopakoval minimálně dvakrát. Z pohledu scény a choreografie není nic, co by se dalo vytknout či pochválit. Tedy, vlastně něco ano - bezúčelné chození dokolečka při monologu, které předvedla Havlová, bývá důvodem k vyhazovu už při přijímačkách na konzervatoř.
Catrol 70 %
(zadáno: 18.11.2014, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Vcelku působivé představení, v němž se až příliš hraje na klavír.
Hannah21 90 %
(zadáno: 13.11.2014, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Divadelní zážitek! K dobře napsané hře se tu přidává vynikající režie, scéna a skvělé herecké výkony všech v čele s Töpferem a především s vynikajícím Brouskem. Z konfrontace Töpfera a Brouska na konci první půle úplně mrazilo, napětí mezi nimi fungovalo skvěle, a to nemuseli ani mluvit.
Antioch 80 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
85 % z reprízy 3. listopadu 2014
Zuzatab 30 %
(zadáno: 31.10.2014, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Tato hra mě moc nenadchla, nejvíce zaujal Ondřej Brousek a nejpříjemnější okamžiky celého představení byly při zvuku piána - což mě ale utvrdilo v tom, že chystaný Amadeus by mohl být daleko lepším kulturním zážitkem než Rod Glembayů.
Rak61 100 %
(zadáno: 17.10.2014, počet hodnocení: 86)
přínosný / zajímavý komentář
Představení, které se nedá popsat, nedá se o něm vyprávět, ale musí se vidět. Myslím, že výkony všech herců jsou znamenité. Na mne neskutečně zapůsobil výkon Petra Kostky. Myslím, že je to představení, které člověk musí vidět znovu a nechat na sebe působit text, vnímat podání jednotlivých herců ... Pan Huba je nejen vynikající herec, příjemný a galantní člověk, ale také výborný režisér.
Marsed 80 %
(zadáno: 17.10.2014, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Úplně souhlasím s hodnocením přede mnou, jen si myslím,že hra si zaslouží více %. Ondřej Brousek byl vynikající, ale nelze opomenout i skvělý herecký výkon Michala Novotného. Toto představení určitě stojí za shlédnutí.
Teejay 50 %
(zadáno: 16.10.2014, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Ondřej Brousek jako nejpresvědčivější, a zřejmě zároveň nejmladší herec v ensemble na scéně. Zajímavé je objevovat morální zakoutí jednotlivých typů postav - jejich snahu o očištění, až výplach svědomí a hlasité sebepřesvědčování o morální bezchybnosti svých činů. Najednou se sami vidíme v kůži postav a stydíme se za své vlastní gumové morální pravidla. Hra nastavuje pověstné zrcadlo a už jen kvůli tomu se oplatí ji vidět.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.