Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

William Shakespeare, David Jařab

Macbeth – Too Much Blood

Premiéra: 7.4.2017. Dramaturgie: Lucie Ferenzová. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Jakub Kudláč. Scéna a režie: David Jařab.
Inscenace je hrána (záměrně) v jednoduché angličtině.
1:50


Variace na Shakespearova Macbetha, ve které tak docela nevíme, jestli se odehrává v minulosti (kdy „muži byli ještě muži“, „ženy byly ještě ženy“), současnosti nebo nedaleké budoucnosti (kde kultivovanost, korektnost a empatie opět ustoupily nejnižším pudům). Zlo se nerodí v temném kotli, ale vyrůstá z neochoty přiznat sobě i okolí to, co nás uspokojuje. A tam, kde nemůže být ukojena přirozená touha po štěstí, nastupuje touha po moci. Moci, která nám dovolí pomstít se za vlastní traumata a pocity méněcennosti...
inscenace není vhodná pro děti
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
72 %
Uživatelé
77 %
Termíny představení
14.9. (Čt) 19:00 HRAJEME V DIVADLE KOMEDIE Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
18.9. (Po) 19:00 HRAJEME V DIVADLE KOMEDIE Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 15.6.2017, počet hodnocení: 645)
přínosný / zajímavý komentář
Ale ano, funguje to. Je to jiné, bezpochyby zvláštní, přesto má to svoje působivé kouzlo a také silné momenty. Líbila se mi vykreslená atmosféra, kterou velmi pěkně dotvářela zvolená hudba. Volba angličtiny umožnila skvělou práci s výslovností, artikulací a vůbec moc pěkné hrátky s jazykem. Samotný příběh se pro mě nijak nevytratil, naopak byly momenty kdy jsem do něj byl přímo vtažen. Tedy celkově povedená záležitost, jenž stojí jistě za návštěvu. 77%
Lukáš Holubec 50 %
(zadáno: 15.6.2017, počet hodnocení: 436)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuálně pěkný a velmi zvolna podaný vtip, jenž by při stopáži skeče Monty Pythona zanechal hluboký zážitek s respektem. Rozhodně nepatřím mezi vyznavače klasických děl držící se striktně předlohy, případně ctící blankvers. Naopak. A David Jařab pojal Macbetha skutečně po svém a novátorsky. Navíc v příběhu bylo použito několik zajímavých pohledů na charaktery postav. Jenomže... ano, dost možná budu v menšině, ale tohle byl prostě neúměrně protažený experiment, který jsem rád viděl, zaznamenal, ale nic víc z toho nezůstalo. Na tak kvalitní tvůrce mi to přišlo hodně málo. What to say? Nothing.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 14.6.2017, počet hodnocení: 622)
přínosný / zajímavý komentář
Jařabova nová inscenace je povedenou černou komedií, která se snaží o originální uchopení známého kusu. Vesměs se jí to daří, přináší vlastní výklad, že nenávist a války mají vlastně jednoduchý prazáklad v obyčejné lidské frustraci. Režisér napsal scénář ve zjednodušené angličtině, přehnaný důraz herců na výslovnost je zdrojem komických situací. Nejde ale jen o pobavení publika, právě taková "basic" angličtina je dnes univerzálním dorozumívacím prostředkem. Inscenace se soustředí na intimní vztah ústředního páru, vedlejší postavy jsou výrazně osekané, čarodějnice pak nahradili bezdomovci.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 6.5.2017, počet hodnocení: 1241)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
65 %. Inscenace působivě reflektuje vyprázdněnost naší stále vykloubenější a šílenější doby, jež je plná bezobsažných frází a povrchní bagatelizace. Vynikající herecká práce s originálně uchopenou a funkční nadsázkou i parodií. Škoda jen, že poněkud monotónní rytmizace ubírala celku šmrnc a mě místy lehce uspávala.
Veronika Boušová 90 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
So, what to say? Lekce angličtiny pro začátečníky, lekce ze Shakespeara pro pokročilé. Kódování textového obsahu do pohybové a mimické formy je precizní a precizní je i herecké provedení. Z parodické linky místy vyvstávají kvintesence archetypu s intenzitou a důrazem, hodným jednoho z nejvýznačnějších dramat. Hudba a scéna odkazují k psychedelickému westernu a z highlandera se stal kanadský rančer. Inscenace potvrzuje kvality a sehranost ansámblu, ale přinejmenším Miloslav König a Anežka Kubátová by excelovali i v klasickém nastudování. Proto bych uvítala pokračování - lekci 2, série classic.
Hodnocení uživatelů:
Petrr 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 56)
Plšík 50 %
(zadáno: 13.6.2017, počet hodnocení: 245)
Denisa H. 80 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
85 %. Odvážný nápad hrát představení jen v angličtině se - k mému docela překvapení - velmi dobře osvědčil. Důkladný přízvuk a mluva převážně jen v krátkých větách sice často vyloudí na divákově tváři úsměv, někdy i smích, přesto ale hra neztrácí nic ze své krutosti. Hlavními pilíři jsou scéna a perfektní herecké výkony zaměřené na detail - gest a mimiky. Mezi M. Königem a A. Kubátovou to skvěle funguje!
Proda 80 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 11)
Marie friedlova 90 %
(zadáno: 5.5.2017, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Sorry jako, Macbeth?
J.anek 90 %
(zadáno: 5.5.2017, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Elementární angličtina kontrastuje s noblesní britskou výslovností. Elegantní scéna a kostýmy zase s ubohostí lidského počínání. Hraje se o tom, co zmůžou okolnosti, když se jimi necháme vláčet. O překvapivě banálních motivech, které nás vedou k zvrácenostem. Minimalismus i přemíra symbolů. Postmoderní koktejl nejen pro náročné. Soubor ve skvělé formě. Radost z divadla a hrůza z jeho aktuálnosti.
Lucilla 70 %
(zadáno: 2.5.2017, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Proti experimentum na jevisti nic nemam a tento se povedl. Anglictina muze nekoho odradit, ale zadny strach, tohle da i zacatecnik (v pripade potreby jsou k dispozici ceske titulky). Co je ovsem treba, je znalost predlohy. Byly vytazeny jen opravdu dulezite momenty, takze nektere motivace postav zustanou utajeny. Ale jako netradicni pojeti a priblizeni klasiky jinou formou to funguje. Chvalim vsechny ucinkujici, i kdyz A.Kubatovou a M.Koniga asi o trosicku vic ;-)
Vaklav 70 %
(zadáno: 30.4.2017, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Po první půlce se mi chtělo tleskat (a také jsem tleskal), všechno hrálo, po druhé půlce jsem zatleskal stále s chutí, povedená byla především její druhá část.
Neviděl jsem hru klasicky pojatou, ale přípravu na představení jsem nezanedbal, takže jsem se orientoval a určitou znalost předlohy nejde než doporučit... Nebudu si myslet, že to všichni máme v malíku, já třeba ne...
Někdy je jednoduchá angličtina až moc opakující se i ty fórky, až jsem se skoro unavil, ale skvělá hudba mě vždy dostala zpět do hry, a pak jsem nebyl vůbec tááájrd! (abych tedy taky přihodil něco ze hry)
Eviik 90 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tento experiment se opravdu povedl. Anglického textu se není třeba bát. Myslím, že mu porozumí i začínající angličtináři (a pokud ne, tak si mohou přečíst české titulky :-)). Tvůrci z původního textu vybrali jenom ty nejdůležitější momenty, takže k porozumění určitě pomůže znalost předlohy. Jednoduché věty sice pobaví, ale mnohem silnější okamžiky se odehrávají beze slov. Anežka Kubátová (té musím pochválit bezchybnou angličtinu) i Miloslav König jsou opravdu výborní, ale ani zbytek ansámblu nezaostává. Rozhodně "must see"!
Sluha 70 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 102)
Vltava 70 %
(zadáno: 25.4.2017, počet hodnocení: 37)
Tarbík 80 %
(zadáno: 18.4.2017, počet hodnocení: 54)
Dolente 80 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 32)
Národosolsobě 90 %
(zadáno: 6.4.2017, počet hodnocení: 217)
přínosný / zajímavý komentář
! generálka 6/4/17

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.