Divadlo Petra Bezruče

Ladislav Fuks, Kateřina Menclerová

Spalovač mrtvol

Premiéra: 23.9.2016. Dramaturgie: Kateřina Menclerová. Scéna: Tom Ciller. Kostýmy: Markéta Oslzlá-Sládečková. Hudba: Mario Buzzi. Režie: Jakub Nvota.
2:35


Mistrovský psychologický horor, který se stal známým i díky ceněnému filmu Juraje Herze.
inscenace není vhodná pro děti
oficiální ankety
Norbert Lichý - nominace na Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2016
Divadlo Petra Bezruče
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
71 %
Hodnocení redakce
Veronika Boušová 80 %
Lukáš Dubský 70 %
Pavel Širmer 60 %
Termíny představení
29.6. (Čt) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[hradec králové]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Veronika Boušová 80 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 276)
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 11.12.2016, počet hodnocení: 622)
přínosný / zajímavý komentář
Přes drobné problémy v tempu je Spalovač mrtvol podařená inscenace. N. Lichý je pro roli pana Kopfrkingla ideálním představitelem. Vnějškově možná působí podobně jako R. Hrušínský ve slavném Herzově filmu, vnitřní vývoj jeho postavy je ale jiný. Více viz blog
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 8.12.2016, počet hodnocení: 1269)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace plyne příliš pomalu, což do značné míry zapříčiňuje již dramatizace K. Menclerové, kterou režisér nesvedl zdynamičtit. Kontrabasy jsou originální nápad, nicméně jako použitý znak jsou spíše estetické než děsivé. Atmosféra nehoustne, představení výrazněji nezasáhne, funkčnost opisného zpodobnění vražd je přinejmenším sporná. Vhodně obsazený N. Lichý sice našel pro Kopfrkingla adekvátní polohu, ale režisér hercův potenciál zcela nevyužil a nevedl ho k výraznějšímu odstínění vývoje postavy. Přesná M. Čapková v úloze manželky. Obeznámený divák očekávající „zásah“ bude patrně zklamán.
Hodnocení uživatelů:
Fedorocko 80 %
(zadáno: 19.6.2017, počet hodnocení: 350)
přínosný / zajímavý komentář
Norbert Lichý vynikající, představení výborné.
Mirka_divadlo 90 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 13)
Bernardblack 70 %
(zadáno: 17.5.2017, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
Šel jsem na"největšího"vystupujícího mimopražského herce a dostalo se mi jej mírou vrchovatou:)Jeho mimořádný výkon utáhne i místy poněkud drhnoucí(pomalejší) představení(navíc je jako já ROMANtik:)...a jako bonus"objevil"čarokrásnou Sarah Hlaváčovou:)
Amandab 60 %
(zadáno: 5.4.2017, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
U tohoto představení má divák mnoho očekávání, které (aspoň u mne) nebylo naplněno. N. Lichý nevyužívá dostatečně potenciál pro tuto hru, některé pasáže se příliš táhnou a některé důležité chybí, vyvrcholení formou vražd proběhne jen náznaky. Chvalím myšlenku s kontrabasy. Hra by nebyla špatná, kdyby nebyla tak známá a divák od ní tolik neočekával.
J.S. 80 %
(zadáno: 5.4.2017, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Jde o výborné představení s excelentním N. Lichým. Jím ztvárněný hrdina však neprochází žádným vývojem. Od začátku máme před sebou jasného psychotika, který je schopen vyvraždit svou rodinu kdykoliv bez ohledu na postupnou indoktrinaci nacismem. V tomto smyslu nedochází ke stupňování napětí a děsu. Zajímavé je zapojení tříčlenného chóru, ten však především v závěrečné části působí rušivě a dramatičnost událostí rozmělňuje (což je zřejmě opačný efekt, než jaký byl zamýšlen). Nicméně inscenace nejde proti Fuksovu textu a není pouhou přehlídkou toho, jaké konotace se zrovna inscenátorům vybavily.
Blahis 60 %
(zadáno: 5.4.2017, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno v Celetné, Norbert Lichý exceluje, Sarah Haváčová také výborná.
Divadlo jako celek postrádá více dynamiky a vygradování příběhu by mohlo být silnější.
Diogenes 70 %
(zadáno: 20.2.2017, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Norbert Lichý výborný, ale celková atmosféra na mne nezapůsobila takovým dojmem jako např. u filmu. Nápad s kontrabasy nebyl špatný, ale zdál se mi nadužívaný.
KatyO 80 %
(zadáno: 15.1.2017, počet hodnocení: 21)
SpinarMeNudiChciDivadlo 90 %
(zadáno: 7.12.2016, počet hodnocení: 16)
Ba-jo 60 %
(zadáno: 3.12.2016, počet hodnocení: 118)
přínosný / zajímavý komentář
Silná literární předloha a skvělá filmová adaptace, to vše vyvolává veliká očekávání a zakládá na nelehký úkol pro divadelní adaptaci. V Ostravě se prali statečně, ale ani Norbert Lichý, který byl jistě nejlepší možná volba a podal vynikající výkon, ani zdatně mu sekundující zbytek souboru, ani např. nápadité scény s kontrabasy, ani to vše se nedokázalo dotáhnout na úroveň knihy či filmu, ani atmosférou, ani gradací. Spíš mi přišlo, že hře v druhé polovině dost docházel dech...uvidíme, jak se se stejným tématem popere Národní divadlo...
Jirkan 60 %
(zadáno: 2.12.2016, počet hodnocení: 495)
přínosný / zajímavý komentář
29.11.2016 (DvC): Krásný nápad s kontrabasy. Bavila mne práce se zvukem. Výkon Norberta Lichého je nespochybnitelný a dokáže uchvátit. Hned za ním musím jmenovat Sarah Haváčovou. Občas je v jednání postav hlubší symbolismus. Nápadité bylo řešení jak se Kopfrkingl zbavil dětí. Pěkné herecké výkony, ale jako celek se to pro mne příliš vleklo a neoslovilo mne to tolik. Přitom to má atmosféru. (Možná ale jen, že jsem neměl "svůj den").
Podusak 70 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Mám raději hry s větším tempem, ale musím nakonec uznat, že pozvolné "lynchovské" tempo zafungovalo dobře a hra měla silnou atmosféru, velmi podobnou jako film s Rudolfem Hrušinským.
Rivah 60 %
(zadáno: 23.11.2016, počet hodnocení: 113)
Grea 60 %
(zadáno: 4.10.2016, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
/Viděna premiéra 23.9./

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.