Divadlo pod Palmovkou [hlavní scéna]

Molière

Don Juan

Premiéra: 21.10.2016. Překlad: Svatopluk Kadlec. Dramaturgie: Ladislav Stýblo. Výprava: Jan Dušek. Hudba: Sebastian Lang. Úprava a režie: Michal Lang.
2:15


Trpká komedie s tragickými tóny a ďábelským koncem o muži, který odmítá respektovat jakákoliv pravidla a normy, kterému ležel svět u nohou, a přesto jej vyzval na souboj. Don Juan oplývá silou i schopnostmi a zároveň je spalován milostnou vášní, kterou nedokáže utišit. Uchvacuje jej krása, ale přitom všechno krásné svým jednáním ničí. Vystupuje okázale a arogantně, čímž ale ve skutečnosti pouze zakrývá svou vnitřní prázdnotu. City, touhy, sny a to, co člověka přesahuje, jsou pro něj hodné pouze posměchu. Na své cestě životem je však nakonec nucen setkat se sám se sebou...
inscenace není vhodná pro děti v průběhu představení se na jevišti kouří
Divadlo pod Palmovkou
Hodnocení inscenace
Redakce
67 %
Uživatelé
68 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 60 %
Helena Grégrová 70 %
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 24.11.2016, počet hodnocení: 891)
přínosný / zajímavý komentář
Podoba road tripu je sympatickou a nosnou konstrukcí pro tuto klasickou látku. Sledujeme při jízdě do pekla bystrého pozorovatele přetvářky a pokrytectví všude okolo a povýšeného floutka zároveň. Jeho „donchuánství“ charakterizují spíše vnějškovité znaky než charismatická a sebezničující síla. Režie však Ondřeje Veselého správně vede k postihnutí obludné arogance postavy. To opozitní Sganarel, ač se samozřejmě pohybuje na stejné oběžnici, vychází jako komplexnější, uvěřitelnější figura. Vedlejší postavy se zjevují jako přihrávači, jejich zkratkovitá nastínění byl u této hry vždycky problém.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 23.11.2016, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
Promyšlená režijní, scénografická i hudební koncepce akcentuje nadčasovost příbehu notoricky známého prostopášníka. Prostřednictvím trefné aktualizace se povozíme ďáblovi dnešní doby na hřbetě, pohoupáme se na jeho chvostu nebo ho přinejmenším podrbeme na kopytě. A když mu naleštíme roh, odrazí nám v něm jako v zrcadle tolik přetvářky a falše, kolik se jen do toho našeho stále amorálnějšího světa vejde. Zdánlivý protipól povah a životních hodnot Dona Juana a jeho sluhy Sganarela zdařile vyzní díky přesvědčivým hereckým výkonům Ondřeje Veselého a Radka Valenty.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 9.11.2016, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
Don Juan situovaný do dnešních dnů, k nimž se režisér ve svém důsledném výkladu a zdařilé úpravě (i jazykové) zejména skrze titulní roli – přesně ztvárněnou O. Veselým – vyjádřil. Patrně záměrné zploštění charakterů většiny vedlejších postav možná mělo ukazovat na omezenost jejich postojů. Na Langových inscenacích občas působí jako pěst na oko povrchnější a násilně zjednodušující prvky. I zde se občas objevily, nicméně inscenace je konzistentní a smysluplnou výpovědí; souhlasit s ní vždy nemusíme, ale respekt si zaslouží. Efektní práce s výpravou a dotáčkami, decentní užití nahoty.
Hodnocení uživatelů:
Domi.Mac 70 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Má to švih, Veselý je neskutečně sexy muž, Dočkalová i v menší roli poukazuje na to, že Langovsky stylizované postavy jí sluší. Další kus z nové Palmovky a pořád mě to moc baví. Navíc byla krásná scéna a kostýmy. Lehčí komedie, ale dobré divadlo.
Maranta 60 %
(zadáno: 4.4.2017, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Originální scéna s použitím kamerových záběrů, kostýmy (včetně jejich odkládání), režijní nápady. Působivé obrazy, u kterých, když jim přivyknete, se začnete ptát po významu a poselství. Mně se odpovědi v zásadě nedostalo.
Name 50 %
(zadáno: 3.4.2017, počet hodnocení: 49)
Lucilla 70 %
(zadáno: 3.3.2017, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
Na predstaveni jsem nesla s zadnym ocekavanim, o to vic jsem byla prekvapena. A prijemne. Pojeti road movie se mi libilo, hra se svetlem a stinohra byla skvely prvek. Hra neztracela tempo (to bylo obcas dost divoke), dokazala bavit, obcas i mrazit. O.Vesely jako Don Juan byl chvilemi opravdu dabelsky, R.Valenta jako jeho sluha byl vice nez rovnocenym partnerem.
Jen drobne minus v podobe prilis hlasite napovedy, ktera byla uplne mimo.
Jirkan 50 %
(zadáno: 23.2.2017, počet hodnocení: 487)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
22.2.2017: Zajímavé herecké výkony O. Veselého, R. Valenty a T. Dočkalové. Nápadité řešení scény a dotáček (včetně práce s nimi). Ovšem je to pro mne velmi nesourodá inscenace, která je složená z jednotlivých obrazů a nefunguje jako celek - příběh. Postrádal jsem motivaci postav. Kladl jsem si otázku "proč" (a to především v druhé části inscenace).
Antioch 60 %
(zadáno: 22.2.2017, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 22.2.2017
Petra. 50 %
(zadáno: 18.2.2017, počet hodnocení: 19)
Vendula_Z 70 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 92)
Eviik 70 %
(zadáno: 11.2.2017, počet hodnocení: 206)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý nápad zpracovat hru jako jakési "road movie". Hra se soustředí na hlavní dvě postavy a ostatní jsou trochu upozaděny a časem mi i začaly trochu splývat (snad kromě Karličky v podání Terezy Dočkalové). Ondřej Veselý jakožto poněkud ďábelský Don Juan předvádí solidní výkon. O něco více mne ale zaujal Radek Valenta v roli sluhy Sganarela.
Monulinka 70 %
(zadáno: 10.2.2017, počet hodnocení: 243)
přínosný / zajímavý komentář
Aktualizace funguje, líbila se mi hudba, scéna a použití stínohry. Vyzvednout musím herecké výkony ďábelského O. Veselého, který si zasluhuje akorát opovržení, stejně jako úslužného a rozpolceného R. Valenty (včetně skvělé hudební vsuvky) či výrazné T. Dočkalové. Většina ostatních postav byla buď divně uchopená nebo napsaná. Určitě stojí za vidění.
Patocka23 40 %
(zadáno: 2.2.2017, počet hodnocení: 16)
Greetchen 70 %
(zadáno: 2.2.2017, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
(31.1.2017) Moli?re v moderním a velmi současně působícím pojetí. Soudobé prvky jsou do hry vsunuty křiklavě, ale přesto nenásilně, působí komicky, chytře, ale ne trapně. Herecky silné představení, asi nejvíce zapůsobil Radek Valenta coby sluha Sganarel, který bravurně zvládl všechny polohy své složité postavy. Ondřej Veselý v nelehké titulní roli vsadil na linku rozmarného floutka a baví, v druhé půli a vážnějších momentech/delších monolozích působil ale trochu ploše. Celkovému doju ze hry to ale neubralo, hudba, scéna, audio-vizuální prvky, vše poskládané do velmi zdařilého představení.
Falos 70 %
(zadáno: 31.1.2017, počet hodnocení: 158)
přínosný / zajímavý komentář
uzasenej ondrej vesely
JIKU1 90 %
(zadáno: 13.1.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Doporučuji. Téma stále aktuální (bohužel), výborné herecké výkony, zajímavá scéna.
KristynaU 60 %
(zadáno: 12.1.2017, počet hodnocení: 11)
Klistatko 70 %
(zadáno: 11.1.2017, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Trochu tahle prvni pulka se skoro nic nedeje. Pak najednou rychli spad s otcem a zaver. Matlo me stare a nove maji mobil ale sermuji meci jmeno ma don juan ale vedle je hned Karlicka.neorientovala jsem se stare mlade cz cizi. vykonum hercum tleskam!
Johndorn 100 %
(zadáno: 26.12.2016, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Přesné, skvělé! Výborný Veselý.
Petrr 80 %
(zadáno: 26.12.2016, počet hodnocení: 50)
J.anek 70 %
(zadáno: 26.12.2016, počet hodnocení: 119)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Juan je sexy atlet, který si bezohledně užívá života a kterého nečeká žádný trest. Všichni, kteří ho nenávidí, si na něj troufnout plivnout až po jeho smrti. A Sganarel za svou loajalitu nedostane nic - a dobře mu tak. Sloužit lumpům nic dobrého nepřinese. Tak nějak chápu Langův výklad.
Herecky velmi dobré. Zejména Veselý, Valenta, Dočkalová (Karlička). Vtipné dotáčky. Stínohra je v závěru využita k vytvoření sochy komtura, jež se jako zázrakem stane stínem Juanovým
Hezký Juan. Plzeňský je filozofický, jaksi chytřejší - ale také o něco chladnější. Pod Palmovkou vede živočišnost a sex.
Mary 70 %
(zadáno: 6.12.2016, počet hodnocení: 50)
Karel S 60 %
(zadáno: 6.12.2016, počet hodnocení: 10)
Ingridka_ 60 %
(zadáno: 22.11.2016, počet hodnocení: 3)
Slavek53 80 %
(zadáno: 11.11.2016, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Don Juan jako samolibý manipulátor. Dvojice Don Juan a sluha Sganarel ztvárněná Ondřejem Veselým a Radkem Valentou je až překvapivě současná.
Veronika H. 100 %
(zadáno: 23.10.2016, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Fenomenální představení v čele s Ondřejem Veselým, který byl jako Don Juan opravdu excelentní. Nesmím také opomenout herecké výkony Radka Valenty představitele Sganarela a Terezy Dočkalové, která ztvárnila Karličku. Hra předčila všechna má očekávání. ;)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.