Divadlo v Dlouhé

Anton Pavlovič Čechov

Racek

Premiéra: 25.5.2017. Překlad: Leoš Suchařípa. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:55


Jedna z nejznámějších světových her, kde se mluví o něčem jiném, o něčem jiném se žije a o něčem jiném je život.
Divadlo v Dlouhé
Hodnocení inscenace
Redakce
64 %
Uživatelé
60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 18.6.2017, počet hodnocení: 908)
přínosný / zajímavý komentář
Skutři čtou Racka dramaturgicky ledabyle a spíše pracují stylem vizuálních čarodějů. Dá se říci, že důsledných, jelikož symboly, zapojené souvislosti a scénické abstrakce většinou mají nějakou oporu v textu nebo pocitech postav. Místy si však Skutři budují „svého Čechova“. Silné obrazy s groteskními tóny ještě neznamenají poutavost. Je to inscenace urputná a pro diváka únavná, protože ornamentování, gest a přesložitělých stylizací je tolik, že prostě nefunguje rytmus hry, založený na psychologické jemnokresbě a lehkém ironizování. Více než postavy předurčené k míjení sledujeme karikatury.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 3.6.2017, počet hodnocení: 175)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
V několika směrech inovativní pojetí Čechova. Tradičně vizuálně opulentní Skutrovská režie akcentuje především uměleckou nótu dramatu a vnitřní svět Trepleva. Čechovovské pachtění po lásce zde není tak hmatatelné, proto ty zmínky o chladnosti inscenace. Výklad Trigorina jako homosexuála je zajímavý, nicméně poměrně značně posouvá vyznění celého děje. Zapamatování hodná je především dominantní scéna uvedení Treplevovy hry. Pavel Neškudla a Marie Poulová velmi dobří, skvělý výkon podává i K. Sedláčková-Oltová a J. Vondráček. Řada diváků o přestávce odešla - na Skutry se zkrátka musí zvykat.
74%
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 2.6.2017, počet hodnocení: 1241)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. V každém pírku téhle inscenace, v každém mávnutí křídel je citelná hořkosměšná ozvěna našeho tragikomického počínání. Vždy se najde někdo, kdo nemá nic jiného na práci... Ejhle, život! Ejhle, Čechov! Ten kousek z Trepleva a ze Zarečné v nás drtí naše duše, sny a touhy spolehlivě jak skartovačka... Jevištní originální obrazivost SKUTRů je v případě této inscenace spolu se slovem v nebývalé rovnováze. Ejhle, činohra! ;)
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 1269)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTŘi umějí i ve staletí starých textech nalézt, co připomíná svět kolem nás, zejména se jim to daří ve výkladu a posunech charakterů. Nejinak je tomu i u jejich Racka, jehož největší hodnotou je důslednost v dovedení herců ke ztvárnění těchto pozměnění. Výtvarně a hudebně efektní, originálně vyřešený závěr. S reprízami se snad podaří ještě doladit temporytmus. Čechov jako autor se však přece jen dost vzpírá a jeho text s koncepcí místy nesouzní. Inscenace je vhodná spíše pro otevřenější publikum bez očekávání; diváci, kteří přijdou na Čechova, mohou být rozpačití či zklamaní.
Kateřina Jírová 60 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 248)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro mě dost kontroverzní inscenace. Ze zadních řad je většina dění, odehrávající se na podlaze jeviště, v podstatě neviditelná. Táhne se to jak širá ruská step, a některé dramatické momenty (Zarečná je neúspěšná a zemře jí dítě, Treplev se zastřelil), se odšumlují tak nenápadně, že ne každý je chytí. Inscenace je hezky výtvarně pojatá, hezky se tam svítí a Racci s Arkadinovou působí esteticky. Na druhou stranu, Klára Oltová podává velmi dobrý výkon, (který bych od ní ani nečekala, a to ji znám už od JAMU.) Velmi výrazná je i nevýrazná uťáplá Pavlína Madly Zimové.
Hodnocení uživatelů:
Slavek53 60 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 40)
Marcela 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 345)
Eviik 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně originální pojetí Čechova. Ačkoliv předlohu znám z nezapomenutelné inscenace ve Stavovském divadle, stejně mi mnohé symboly unikly. Forma trochu předčila obsah, ačkoliv jsem na základě zdejších recenzí čekala, že se v textu škrtalo více. Každopádně výtvarná stránka je nádherná - za zmínku stojí zejména práce se světlem či kostýmy. Velmi se mi líbila také hudba. Kdyby první polovina byla o trochu kratší (hlavně její závěr byl trochu rozvleklý), dala bych i vyšší hodnocení.
Marcel Strnadel 80 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 9)
Jirkan 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 495)
přínosný / zajímavý komentář
21.6. 2017 (75%): Asi čtvrté setkání s Rackem a je tak trochu jiné. Škoda jen toho konce, který byl z mého pohledu nevydařený, přitom našlápnuto to mělo dobře. Další otázkou jsou symboly či hledání jiných konotací (především pro neznalého diváka, který se setká s Rackem prvně). Vedle propracované výtvarné stránky a hudby jsou v této inscenaci velmi zajímavé herecké výkony. Pro mne asi nejvíc překvapující (a potěšující) je Arkadinová Kláry Sedláčkové - Oltové. Rozhodně tuto inscenaci nepovažuji za špatnou, jak se píše v některých recenzích.
Denisa H. 80 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
V orientaci v pojetí klasiky SKUTRem mi hodně pomohla znalost nedosažitelné verze ve Stavovském divadle. Díky tomu jsem se mohla nechat unášet opět nenapodobitelným vizuálem jmenovaných tvůrců. První půlka připadala mému spoluosazenstvu zdlouhavá - já se kochala a ani chvilku nenudila. Mrzí mě ale závěr hry - nepřipadal mi tak úderný, nezasáhl. Holt to srovnání se SD... Zaujalo mě pojetí jednotlivých charakterů. Vynikající P. Tesař, takového jsem ho dosud na jevišti neznala, P. Neškudla, K. Sedláčková a P. Jeništa. Zkrátka verze, kdy je dobré znát předlohu a pak hru na sebe nechat působit...
Lucilla 60 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Ne, ze by me hra nebavila, ale nektera vyjadreni, nektere symboly a provedeni, me asi minuly. Navic prvni polovina byla chvileni opravdu rozvlekla. Nasazeni vsech hercu bylo velike, P.Neskudla, K.Sedlackova-Oltova, J.Vondracek, vsichni hrali naplno, za coz zaslouzi pochvalu. Jinak scena s jezerem super a druha polovina mela dobry spad. Co musim pochvalit je hudba a svetla. Ale precijen me tahle hra neoslovila jako nedavno Krvava svatba od stejneho reziserskeho dua.
Almafialka 40 %
(zadáno: 11.6.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Změť křiku, skartovaných papírů a čokolády se špetkou Čechova. Radši si zajděte do Dejvického divadla.
M.T.U. 90 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 13)
Joska 20 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Exhibice podivných nápadů, naprosto nesrozumitelný příběh, chudák Čechov, tak blbě to snad nemohl napsat. Nesnesitelně dlouhé, nezáživné, nudné. Skutři se asi definitivně zbláznili. Skvělý Petr Jeništa i Klára Sedláčková sice hrají výborně, ale to nemůže inscenaci zachránit. A nazvat to komedií o čtyřech dějstvích? To je na žalobu o vrácení vstupného. Kam kráčíš, kdysi skvělé Divadlo v Dlouhé?!
JirkaS 30 %
(zadáno: 3.6.2017, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel zde vítězí vizuální hrátky na úkor smysluplnosti příběhu. Kdybych před rokem neviděl Racka v podání Dejvického divadla, asi bych nevěděl, o čem to bylo. Představování si herců z Dejvic mi pomohlo překlenout zmatečnější pasáže. Režiséři zřejmě počítají s tím, že divák text zná, a to je špatně. A zajímalo by mě, proč je na plakátě k inscenaci napsáno "komedie o čtyřech dějstvích", když veškeré komediálno se v této inscenaci kamsi vytratilo. Jinak jsou zde k vidění zajímavé nápady, kvalitní herecké výkony a občas i silné momenty. Bohužel ale převládá zmatečnost. /viděno 2. června 2017/
Roman Rejf 100 %
(zadáno: 30.5.2017, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Je to svět Trepleva. Nové. Obrazivé. Dávám 99%!
Jinřich Novák 100 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě to byl zkrátka zážitek.
Optimista 10 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělí herci poctivě a přesně hrají to, co po nich režiséři chtějí. Deklamují, pinoží se po scéně, afektovaně ječí, vytvářejí symboliku, již málokdo porozumí a hlavně - hrnou do diváků depresi a zmar po tunách. To vše dvě hodiny v kuse. A po dvou hodinách zoufalý divák zjistí, že je teprve pauza a ta hrůza ještě přes hodinu pokračuje. Z premiéry po pauze odešlo jen z prvních 4 řad cca 25% diváků, přestože byl na konci raut (!) - a dobře udělali!
50% za výkony herců, -50% režisérům, 10% za světla a scénu.
Nikdy více!
častý host 30 %
(zadáno: 28.5.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Strašně dlouhé, vzhledem k tomu, jak nejasný je příběh. Nejasný pro každého, kdo nezná předlohu. Tísnivá scéna, sevřená divadelním hledištěm jen přikládá na hromadu nepochopení. Rekvizity - fény, skartovačky, analogii jsem neodhalil. Pro mne doslova mučení na židli.
Mám dojem, že autoři udělali kompilát pro sebe a pro diváka, jímž jinak upřímně pohrdají. Zazněl i nápěv někdejšího hitu ABBA....opravdu nechápu. Rozhodně nešlo o veselohru, proč to ale jako nevtipná veselohra působilo?
Národosolsobě 60 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 217)
Nea 20 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Zajímavá scéna. Pěkné herecké výkony.
Bohužel pro diváka není předem jasné, jak je dlouhé představení.
Část diváků odešla o přestávce, která je ve 3/4 představení.
Hůř srozumitelné, na tvářích diváků je vidět smutek.
Toto představení nelze nikomu s klidným svědomím doporučit ... je pro úzký okruh diváků.
Těžké a zvláštní....
Radiator 80 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 63)
Máša 80 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
moc zajímavé čtení Čechova. krásné využívání divadelních gest. něha. dobré herecké výkony v náročné inscenaci, jak všichni hosté, tak domácí, u některých překvapivě nová poloha. Neškudla (Treplev) hypnotický. krásná scéna. trochu nevýrazný závěr, podivně bezradné postavy dvou Racků. i druhý den mám pořád inscenaci před očima, přesvědčila.
Justina 30 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 77)
J.anek 90 %
(zadáno: 25.5.2017, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Jasně, jasně, jasně. Těch symbolů, gest, obrazů a výkřiků je tam hodně. Ale pro mě to fungovalo.
Bavilo mě, jak Skutři čtou Čechova. Jistě se najde někdo, kdo bude afektovaně vykřikovat, že TOHLE není Čechov. Já myslím, že je. Nemilosrdný i laskavý Čechov.
Tisíce papírových proužků ze skartovaček jako symbol našeho často tak marného snažení a pachtění. A na těchhle "troskách" se rýsují charaktery a vztahy. Přehledně, srozumitelně, nenásilně.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.