Divadlo v Řeznické

Mike Bartlett

Cock

Premiéra: 1.4.2016. Překlad: Pavel Dominik. Dramaturgie: Yvetta Srbová. Výprava a režie: Radim Špaček.
1:30x


Drama, ve kterém autor na syžetu bisexuálního trojúhelníku řeší mnohem závažnější lidské téma, a to paralyzující alibistickou nerozhodnost. Existuje vůbec bisexualita? A není to jen lidský alibismus pro neschopnost se rozhodnout? Kolik lidí musí nerozhodný člověk zranit, aby došel ke své představě o spokojenosti a štěstí? A může být vůbec někdy spokojený a šťastný, když neví, co pro něj vlastně štěstí je...?
inscenace není vhodná pro děti
v anketě portálu i-divadlo.cz:
Daniel Krejčík - významné umístění v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2016
Divadlo v Řeznické
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
79 %
Termíny představení
30.5. (Út) 19:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
20.6. (Út) 19:30 není v prodeji Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 415)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér Radim Špaček z textu vybral kombinaci tápání mladé generace v hledání sebe sama a komplikaci vztahů mezi lidmi. Že to je na pozadí bisexuality, mi nepřijde podstatné. Jde o určité citové ukotvení, jež se nedaří. Výtečný výběr herců a práce s nimi, pak ve spojitosti s jednoduchou scénou, funguje a emoční hru tak může hrát divák spolu s účinkujícími. A protože se jedná dle mě o postavy v mnoha odstínech nesympatické, měl jsem téměř nutkání k nim sám promluvit. I to je dost možná známka kvality představení. Nenechá vás jen přihlížet, ale především přemýšlet a pokusit se projevit empatii.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 7.11.2016, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
Hra o bezradném tápání v partnerských vztazích, která nemilosrdně odkrývá jejich podstatu. Autorovi se povedlo vyhmátnout charaktery, skrze které ukázal více podob vztahu. Prvek bisexuality neomezuje dosah hry, jen názorněji demonstruje, co se může dít i mezi heterosexuály. Snad jen by se autor mohl vyvarovat určitých klišé a několika neúčelných odboček. Režisér R. Špaček projevil pochopení. Vystačil si s jednoduchým scénickým řešením a soustředil se na práci s herci, kteří pod jeho vedením obstáli.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 8.10.2016, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná komorní záležitost s dnes velmi aktuální problematikou. Bartlettův text nechává diváka v burcující nejistotě, zda je ústřední postava jen zoufalý člověk tápající ve svých citech a orientaci, či mladík, který si prostě jen nechce vybrat, protože by tak přišel o sobecké potěšení z obojího. A právě určitá nedořečenost a nabídka řady hlubokých otázek, dotýkající se nejen bisexuality, ale především etiky mezilidských vztahů, je největší devizou řeznického počinu.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 15.5.2016, počet hodnocení: 891)
přínosný / zajímavý komentář
Bartlett je zajímavý autor v tom, že si pro hlavní myšlenku svých her vybírá zástupný syžet: v Zemětřesení v Londýně to byla ekologie, v případě této hry bisexuální trojúhelník s jedním nedospělcem v dost mučivé pozici. A za tím hledejme velké téma – nerozhodnost současné společnosti, její přehnaná korektnost, balanc na alibistickém laně, ...jistěže se všemi paralyzujícími důsledky. Tuto úspornou (chytře řešenou) inscenaci, jejíž režie staví na autenticitě aktérů a emocionálních působivých zkratkách, si nenechejte ujít zejména pro perfektní herecké výkony s Danielem Krejčíkem v čele.
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 28.4.2016, počet hodnocení: 1348)
přínosný / zajímavý komentář
65 % To se tak sejdou přiznaně zastydlý puberťák, maskovaný zoufalec, bigotní fotřík, co vyměnil jednu rigiditu za jinou, jež mu dovoluje tvářit se jako liberál, a dospělá žena v inscenaci, jež se hudebním podkresem snaží sugerovat, že tu jde o fakt velké věci. Ne, nejde, ale je to zatraceně dobře zahrané, typově pravdivé a byť poněkud prvoplánově, vyždíme to z vás celou řadu emocí. A to za návštěvu stojí.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 17.4.2016, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
Hra o křehkosti roztoužené duše, o citových zmatcích, pochybnostech, tápaní, zranitelnosti, nerozhodnosti i manipulaci pokládá řadu znepokojivých otázek. Jejich intimitu zintenzivňují vnímavá režie, účelně úsporná scéna a v neposlední řadě též soustředěné herecké výkony, kterým dominuje Daniel Krejčík. Ústřední hrdina John je v jeho podání natolik uvěřitelný a dojemný, až máte místy chuť vběhnout na jeviště a rozšířit partnerský obrazec o čtvrtý úhel. ;)
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 15.4.2016, počet hodnocení: 2698)
přínosný / zajímavý komentář
Za sezonu se stává jen zřídka, že se silný text dostane do rukou správnému režisérovi, jenž ho patřičně rozšifruje, moderně zpracuje a všechny herce dovede k přesvědčivým výkonům. Tato inscenace je oním případem. Ještě více se však zdařila souhra R. Špačka s představitelem hlavní role Johna - D. Krejčíkem. Jeho ztvárnění tolika protichůdných pocitů mělo patřičné grády a hercovo nasazení nepolevilo snad ani v jediný moment. Krejčíkovo sólo na podobné vlně maximální autentičnosti doplňovali K. Rímský, P. Horváthová a také P. Rímský. Velmi intenzivní zážitek.
Hodnocení uživatelů:
Národosolsobě 40 %
(zadáno: 29.3.2017, počet hodnocení: 207)
Lucilla 80 %
(zadáno: 3.3.2017, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
Nerozhodnost, neschopnost zit svuj zivot, krize identity, zmatek. Vseho jsme se dockali, text byl opravdu vydareny, herecke vykony stejne tak. Hra mela prijemne tempo, nekolisala, vystacila si s prazdnou scenou, takze nic nerusilo zazitek z mluveneho. Navic komorni prostor Reznicke jeste vic zhustil atmosferu. D.Krejcik byl opravdu vynikajici.
Monulinka 90 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 243)
přínosný / zajímavý komentář
Ať už je to kouzlem uzavřeného prostoru Řeznické, vysokou kvalitou textu či povedenou úspornou režií, tento příběh jsem s postavami plně prožívala a rozhodně mě nenechal chladným. Všechny herecké výkony výborné, D. Krejčíka ale musím vyzdvihnout extra, 100% uvěřitelný, nominace na ceny jsou zasloužené :) Jediné, co mi nesedělo, byla použitá hudba v první části inscenace. Pokud vás nepohoršuje ostřejší slovník (viz samotný název), rozhodně doporučuju!
Lenkakebulka 90 %
(zadáno: 15.1.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Druhe predstaveni v Reznicke s homosexualni tematikou a opet trefa do cerneho! Pan Krejcik je navzdory svemu veku perfektni a zcela uveritelny. Perfektni vykon!
Tomkom 80 %
(zadáno: 2.1.2017, počet hodnocení: 70)
Marcela 70 %
(zadáno: 16.12.2016, počet hodnocení: 338)
Lovin 70 %
(zadáno: 12.12.2016, počet hodnocení: 92)
Pavel.Tomas 40 %
(zadáno: 12.12.2016, počet hodnocení: 68)
PavelK 70 %
(zadáno: 3.11.2016, počet hodnocení: 175)
Polak 100 %
(zadáno: 1.10.2016, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Excelentní výkon Daniela Krejčíka ve skvělém provedení velmi hlubokého textu. Bravo!
Fingee 90 %
(zadáno: 12.8.2016, počet hodnocení: 46)
Lucie Sykorova 90 %
(zadáno: 11.7.2016, počet hodnocení: 27)
Markéta BP 80 %
(zadáno: 14.6.2016, počet hodnocení: 40)
Panapollon 80 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 51)
Kifup 80 %
(zadáno: 28.4.2016, počet hodnocení: 37)
Randomvan 70 %
(zadáno: 8.4.2016, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Trefné. Bisexualitu si len ťažko predstaviť v reálnej podobe, ako ju človek naozaj zažíva. Táto hra to umožňuje.
Milan 80 %
(zadáno: 6.4.2016, počet hodnocení: 44)
Hermuch 100 %
(zadáno: 6.4.2016, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Cock - bisexuál nebo zbabělec?
Recenze z představení Cock
http://muchova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=501688
Potlepa 100 %
(zadáno: 3.4.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Z mého pohledu velmi reálně popsané téma zmatku ve vlastní orientaci a pocitech. Zároveň je v inscenaci silně zastoupeno téma manipulace a citového vydírání okolím. Minimalistická scéna napomáhá soustředit se pouze na dialogy a monology. Velmi dobře sehraní herci (hodnocení po první repríze), Daniel Krejčík v roli naprosto bezchybný. Víc nemá smysl prozrazovat.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.