Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

Christopher Curtis, Thomas Meehan

Chaplin

Premiéra: 21.1.2017. Překlad: Stanislav Moša, Zuzana Čtveráčková. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Christoph Weyers. Kostýmy: Andrea Kučerová. Choreografie: Michal Matěj. Scénické projekce: Petr Hloušek. Dirigenti: Martin Procházka, Tomáš Küfhaber. Úprava a režie: Stanislav Moša.
3:00


Životopisný muzikál o geniálním umělci a výjimečném člověku. Základní výpovědí je pak Chaplinovo osobní poslání, které spočívá v jeho celoživotním odhodlání jít si vždy a za všech okolností za svými cíli s jednoznačným humánně akcentovaným vztahem ke světu, s kritickým myšlením vůči zvrhlé politice i s jasným názorem na bídu společnosti, ve které žil.
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
71 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 70 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 904)
přínosný / zajímavý komentář
Soudím, že brněnští tvůrci vynaložili nemálo úsilí, aby původnímu libretu dali větší divadelní kouzlo a akcentovali momenty s obecným přesahem. Přesto pár divných zkratek v té „story“ zůstalo… Hudebně silná tři čísla: Look At All The People – v podání M.Sedláčkové tato výrazná píseň spíše jen slouží vyprávění, All Falls Down – H.Holišová doslova bourá divadlo, Where Are All The People? – D.Rymeš prokazuje svůj pěvecký potenciál. Představitel titulní role je vůbec skvělý co do technických dovedností, nemluvě o fyzické podobnosti s Ch., jen herecké charisma pro takovou hauptku ještě úplně nemá.
Hodnocení uživatelů:
Kapybara_2 80 %
(zadáno: 19.5.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Další povedený muzikál Městského divadla Brno. Zhudebněná biografie Charlieho Chaplina je poutavá i dojemná, profesionálně odvedená po všech stránkách, snad jen zbytečně dlouhá, takže s přibývajícím časem inscenace trochu ztrácí dech. Přesto velká spokojenost. A Marco Salvadori v titulní roli je skvělý.
Sobticek 100 %
(zadáno: 16.5.2017, počet hodnocení: 33)
Candie254 70 %
(zadáno: 12.5.2017, počet hodnocení: 176)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobře udělaný muzikál (takový MDB standard), ale celkově na mě s odstupem času působí jako takový "béčkový" muzikál. Pobaví, ale za dva měsíce už nevíte o čem to bylo a nevzpomenete si na jedinou melodii. Opravu skvělý byl ale Daniel Rymeš, Chaplin se mu vystihnout podařil perfektně. Zaujala i Hana Holišová v roli novinářky. 65%
MichalaHela 60 %
(zadáno: 6.5.2017, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina měla švih a spád, druhá se hrozně táhla. Poprvé jsem si přála jít už domů když byl na scéně starý Chaplin, nuda, nuda. Škoda chtělo to trochu zkrátit.
Abigail7 70 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
Opět skvělé provedení - zajímavá scéna, kostýmy, choreografie, velmi dobrý výkon všech tří Chaplinů - M. Salvadoriho, T. Saghera i R. Jatela - i dalších, byť B. Remišová zpívá skuteně na hraně svých možností. Zajímavý je i příběh, ale z mého pohledu tomu chybělo něco navíc - jiskra, kouzlo, emoce... Hudba pěkná, ale druhý den už si z ní nepamatuji ani jedinou část.
Jan456 70 %
(zadáno: 25.3.2017, počet hodnocení: 149)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál má svá slabší místa,zejména Chaplinova cesta na filmový vrchol a jeho politická angažovanost.Nebýt tří zajímavých písniček,souhlasil bych také s tím,že činoherní zpracování by stačilo. D. Rymeš je nadějný talent se zajímavým hlasem,herecky zatím ne tak výrazný.Výborná Hana Holišová jako Heda,Lucie Bergerová v roli matky.Osobně by mi vyhovovalo, kdyby se zde pojednávalo více o soukromém životě Chaplina, zejména jeho vnitřních pocitech a bolestech. Určitě je to zajímavé představení.
Čiko 50 %
(zadáno: 11.3.2017, počet hodnocení: 482)
přínosný / zajímavý komentář
Marco Salvadori mě opravdu nepřesvědčil, že se hodí zrovna na Chaplina a jeho starší alternace už vůbec ne...
Paya888 70 %
(zadáno: 11.2.2017, počet hodnocení: 178)
JOP 80 %
(zadáno: 3.2.2017, počet hodnocení: 18)
Tereza Nováčková 60 %
(zadáno: 2.2.2017, počet hodnocení: 284)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál který disponuje výborným výkonem M. Salvadoriho, který spolu s běžně kvalitními výkony (vypíchnout lze např. P. Štěpána nebo D. Křížkovou) lze herecky, pěvecky i tanečně zařadit mezi zdařilejší kusy MdB. Co se však týče délky inscenace, překladu textu a celkového pojetí, muzikál značně pokulhává a má tendenci diváka nudit nebo nabývat z celého díla průměrný dojem. Jak zde již bylo řečeno - domnívám se, že inscenace jako činohra by fungovala lépe, hudba výrazně neoslovila a ani mi nepřišlo, že by herci měli extra prostor k hereckým solovým výkonům.
Jenda.matousek 60 %
(zadáno: 2.2.2017, počet hodnocení: 301)
přínosný / zajímavý komentář
Nesouhlasím s předchozími komentáři a osobně považuji poslední třetinu (Sagher, Skálová) za nejzdařileji napsanou, zahranou a zrežírovanou. M. Salvadori je vyloženě sympaťák, podává dobrý výkon, ale charisma hereckého génia mu trochu schází. Osobně bych klidně muzikál oželel, ale radši bych viděl lépe napsanou činohru. Texty (resp. přebásnění) mě vyloženě iritovaly, hudbu bych označil jako nevzrušivou, libreto obsahuje několik silných a šikovně vymyšlených scén, ale také dost klišé a černobílých figurek. Celkově mírný brněnský nadprůměr, nejsem si ale jist, zda stojí za cestu z Prahy.
Johanka17 70 %
(zadáno: 31.1.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilé představení, kde se střídaly vtipné momenty s vážnými. Mnoho silných momentů: malého Chaplina učí maminka pozorovat lidi, dospělý Chaplin vytváří postavu tuláka, hezká zkratka v boxerském ringu, charismatický Petr Štěpán, výborná choreografie Michala Matěje, pokorný a precizní výkon Daniela Rymeše! Nejstaršímu Chaplinovi by slušel svižnější odchod ze scény.(Obsazení, které jsem viděla:Jan Mazák + Barbora Remišová)
Martin21 60 %
(zadáno: 30.1.2017, počet hodnocení: 248)
přínosný / zajímavý komentář
Zajimave, ikdyz predevsim ve druhe puli hodne nudne. Z hereckeho obsazeni zaujali jen Marketa Sedlackova a Hana Holisova, obe maji ovsem maly prostor, resp role. Pro me dalsi lehce nadprumerny muzikal (55%) z novinek MdB. ......Kde jsou casy Mary Poppins, Zorra nebo treba Ducha :-/
Eva123 70 %
(zadáno: 30.1.2017, počet hodnocení: 98)
přínosný / zajímavý komentář
Jednalo se o zdařile inscenovaný muzikál, který musel obsáhnout delší časové období, takže se tu hromadné scény střídaly s komorními. Líbil se mi Marco Salvadori v roli Chaplina, i Eliška Skálová v roli jeho pozdější mladé ženy. Zajímavý byl komický výstup Stanislava Slováka coby Chaplinova prvního filmového producenta Macka Senneta.
Lskladana 90 %
(zadáno: 30.1.2017, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Chaplin je trefou do černého. Klasický muzikál se vším všudy. Skvělá hudba, dobrý příběh, vynikající herecké a hlavně pěvecké výkony všech protagonistů. Daniel Rymeš je výbornou volbou a jeho alternant Marco Salvadori slibný talent s barvitým hereckým rejstříkem a hlavně pěveckou jistotou.
Julie_mie 80 %
(zadáno: 26.1.2017, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Nenesla jsem si s sebou na představení žádná očekávání a možná proto jsem byla spokojená. Hanka Holišová byla skvělou Heddou Hopper. Její pěvecký výkon byl jednoznačně jeden z nelepších v daném obsazení. Zlehka mi uniká volba stárnoucího Charlieho, který jako by vypadl z ochotnického souboru v Horní Dolní (tímto se pánovi omlouvám). Bohužel mi zkalil nadšení, které mnou různě ve vlnách v průběhu představení proplouvalo. Musím říci, že MDB se za posledních 10-12 let velmi zlepšilo a je zase radost chodit na brněnské muzikály.
Cherry 50 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Přínosné dozvědět se o životě Chaplina,D.Rymeš mě zaujal a roli dobře zvládl,muzikál oživila H.Holišová skvělým výkonem.Celkově mě muzikál neupoutal a poslední zdlouhavou třetinu stárnoucího Chaplina,bylo náročné vydržet do konce.Velké zklamání,očekávala jsem poutavější zpracování.
Klára Tesařová 70 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Podrobnější hodnocení na blogu:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/chaplin-slape-na-plyn
Kateřina Šebelová 80 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 17)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.