Městské divadlo Brno [Činoherní scéna]

Kateřina Tučková, Dodo Gombár

Žítkovské bohyně (krev je krev)

Premiéra: 20.5.2017. Dramaturgie: Martina Kinská, Jiří Záviš. Scéna: Eva Jiřikovská. Kostýmy: Eva Jiřikovská. Hudba: David Rotter. Režie: Dodo Gombár.
3:10


Dramatizace úspěšného českého románu. Magický příběh, částečně vycházející ze skutečnosti, se odehrává na Moravských Kopanicích v obci Žítková a pojednává o osudu žen jednoho rodu, který sahá až do 17. století k procesům s čarodějnicemi a končí v současnosti. Tyto tajemné ženy byly nadané nadpřirozenými schopnostmi. Uměly léčit, zaříkávat, věštit, přičarovat lásku, ale i uřknout, což jim v každé době přinášelo mnohé strasti, a zvlášť pak ve 20. století v časech totality. Dora Idesová, poslední ženský výhonek rodu žítkovských bohyní, se jejich umění nenaučila. Rozhodla se však o nich napsat vědeckou studii. Při pátrání po svých předcích odhaluje neuvěřitelné osudy a souvislosti. Rozplétajíc úděly žítkovských žen pomalu zjišťuje, že i ona je součástí tajemné tradice, třebaže se bohyní nestala...
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
80 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 70 %
Michal Novák 80 %
Termíny představení
5.10. (Čt) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
6.10. (Pá) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
7.10. (So) 18:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 16.6.2017, počet hodnocení: 2721)
přínosný / zajímavý komentář
75% Nová dramatizace se soustředí zejménana osudy ženských postav románu. I když šel D. Gombára tentokrát trochu odlišným směrem, výsledný dojem jsem měl de facto stejný jako v případě zlínské inscenace. Nastudování je to velice působivé, má atmosféru, ovšem je patrné, že se jedná o velmi rozsáhlé dílo, které je náročné převést na jeviště. Divák sice hlavní linku udrží, ale tu spoustu vztahů a událostí, podle mého názoru, člověk neznalý knížky, nemá možnost zcela postřehnout. I tak jde ale o inscenaci, která rozhodně stojí za pozornost už kvůli hereckým výkonům a již zmíněné silné atmosféře.
Michal Novák 80 %
(zadáno: 15.6.2017, počet hodnocení: 908)
přínosný / zajímavý komentář
Nezpochybnitelná je vynikající dramatizace této vyfabulované tragické ságy (text hry uveřejněný v programu čtete jedním dechem a rozumíte všem časovým přeskokům) a stejně tak jevištní výkony, které přitáhnou pozornost, zmrazí. Velké plátno zacílené na nitro Dory Idesové planoucí po nalezení pravdy je podáno v působivých zkratkách. Proti tomu stojí ten neodpáratelný kalkul autorky, která se na fenoménu ŽB šikovně svezla a i přes reálný základ si ho přeonačila. Gombárova inscenace naštěstí funguje jako metafora světa, kde nutno počítat s výskytem černých lidských skvrn (a ty nějak vznikají).
Hodnocení uživatelů:
Cherry 80 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 60)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavé zpracování,silné momenty,jako zahánění bouřky,dramatické osudy,ze kterých běhá mráz po zádech,na Doru,Surmenu a Irmu hned tak nezapomenete,vynikající herecké výkony,které byly tak přesvědčivé.Stojí za to přečíst si knihu Žítkovské bohyně a pak si užít divadelní hru,tím umocníte zážitek příběhu a budete přesně vědět,kde se v ději nacházíte.
Klára Tesařová 80 %
(zadáno: 16.6.2017, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Příběh je zpracovaný opravdu hutným a silným způsobem. Pokud člověk nečetl předlohu, bude se od něj chtít náročný výkon. Orientace v ději je však možná pro čtenáře předlohy i pro zcela neznalé. Svetlana Janotová podává perfektní výkon. Scéna ladí s nádechem hry. Absence mužů, kromě jednoho, Vojtěch Blahuta, přináší kýžené výsledky. Celkově moc povedený, ač na diváky dost náročný, kus.
Sobticek 90 %
(zadáno: 9.6.2017, počet hodnocení: 36)
Čiko 80 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 489)
Martin21 90 %
(zadáno: 30.5.2017, počet hodnocení: 252)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé výkony - Antalová, Ptáčková, Janotová a Coufalová. Zbytek obsazení ale také dobrý. Chválím působivou hudbu... na to, že jsem nečetl knižní předlohu, jsem se v ději dobře orientoval.
Eva123 50 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 99)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace na mě působila příliš experimentálně (a klec na jevišti mi připomínala někdejší Křižník Potěmkin, i když vypadala jinak). Líbily se mi obě představitelky hlavní hrdinky - Svetlana Janotová a Nikol Wetterová, ale nepochopila jsem, jestli hlavní hrdinka v závěru hry umírá?
V současnosti, na prokletí?
Tereza Nováčková 80 %
(zadáno: 23.5.2017, počet hodnocení: 286)
přínosný / zajímavý komentář
Neměla jsem srovnání z literární předlohou, jelikož jsem ji nečetla. Dle slov ostatních diváků byl děj poskládán tak složitě, že kdyby knihu nečetli, asi by se chytali jen stěží. Já přesto sled událostí registrovala myslím poměrně dobře, samotné řazení a rozkrývání informací mi přišlo srozumitelné a efektní. Herecké výkony ženského ansámblu hodnotím velmi kladně, hlavně u Antalové se mi zdálo, že je to vyloženě protiúkol. Naopak u Blahuty se jednalo o jednu z rolí, která mu s ohledem na jeho role minulé nemohla činit výraznější problémy (byť hrál skvěle!). Efektní byla i scéna a užitá hudba.
Kateřina Šebelová 90 %
(zadáno: 22.5.2017, počet hodnocení: 17)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.