Národní divadlo [Nová scéna]

Jiří Havelka, Martina Sľúková, Marta Ljubková

Experiment myší ráj

Premiéra: 26.5.2016. Dramaturgie: Marta Ljubková, Martina Sľúková. Výprava: Dragan Stojčevski. Hudební spolupráce: Martin Tvrdý. Režie: Jiří Havelka.
1:10x


Jevištní experiment s hercem a myší, pokus s jevištní realitou, laboratorní podmínky před vašima očima. Provozujeme analýzu blahobytu společnosti a přinášíme vědecký důkaz rozkladu společnosti, v níž ti, kteří vstupují do ráje, nevyhnutelně zanikají. Laboratorní myš – vhodný miláček do domácnosti. A co teprve k vědeckým experimentům! Pokusy s omlazením, pokusy s mozkem, pokusy genetické. Člověk testuje na zvířeti. Co kdybychom se ale testovanou myškou stali my...?
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
58 %
Uživatelé
57 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 18.12.2016, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
Budu asi víceméně opakovat, co zaznělo v komentářích níže. Laboratorní pokus s myšmi je metafora, která se až děsivě vyjadřuje ke stavu lidstva. Promyšlené inscenační řešení, Jiří Havelka opět pokoušel překročit zavedené divadelní hranice, technicky propracované do posledního detailu. Kdo je ochoten hledat a přemýšlet, odnese si ponaučení. Přes úctyhodnou snahu tvůrců však experiment z hlediska „divadelnosti“ úplně nevyšel. Nedivadelní forma nemá moc publikum výrazněji zasáhnout a projekt bohužel příliš velkou odezvu asi nevyvolá. Do ND, resp. na jeho Novou scénu, však podobné počiny patří!
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 8.9.2016, počet hodnocení: 638)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně dobře zvolená forma i nápad celou inscenaci takto zajímavě pojmout. Jsem rád, že se na Nové scéně jde tímto směrem, byť stále je co zlepšovat. Obsah inscenace sice není zcela nezajímavý, docela dobře shrnuje různé problémy (demografické, populační, vztahové, genderové) naší generace a vtipně je interpretuje skrz myší terminologii. Ale nedá se říct, že by mě to nějak více vtáhlo nebo zaujalo. Krom toho pochvala za provedenou scénu, atmosféru konference se podařilo dobře navodit. Celkově tedy neotřelý projekt co nenudí, ale nestrhne. 55%
Michal Novák 50 %
(zadáno: 8.7.2016, počet hodnocení: 891)
přínosný / zajímavý komentář
Divadlo, aniž by v něm kříslo něco dramatického? Platforma vědecké konference nabízí např. diskusní tragikomický šrumec, ale to by nebyl Jiří Havelka, kdyby se na tom svezl. Drží linii nudné disputace (o ničem, jak to tak na konferencích bývá, a aniž by to NĚCO ŘEŠILO a VYŘEŠILO) s drobnými ilustracemi na jevišti i v hledišti, nikam tradičně nespěchá a vypráví i skrze grafy a čísla. Té antidivadelnosti bylo snad až příliš, bavilo mě to i nudilo zároveň, chyběl mi tam dramatický konflikt, jakkoli to jinak bylo krutě přesné. Myší masky po skončení představení jsem se nerad vzdával :)
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 27.5.2016, počet hodnocení: 2698)
přínosný / zajímavý komentář
55% Jevištní alegorie stavu naší společnosti, která (ačkoli se snažím zůstávat optimistou) spěje stále rychleji ke svému "konečnému řešení". Zvolený koncept má svoji logiku - neustále vidíme, jak diskutující bez přestání krásně mluví, ale nejsou schopni jakéhokoli konsenzu. Jejich promluvy nakonec zůstávají pouhými zbytečnými monology s "důležitými a trefnými" slovy, za nimiž se skrývá prachobyčejná lidská nicota. To vše inscenace obsahuje, to vše z ní promlouvá, nicméně samotná realizace prostě není divadlem. Zůstává jen experimentem, i když uznávám, že na scénu Nové scény asi patří.
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 27.5.2016, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
Od nejistoty a zmatení, přes vzdor a agresi, apatii a rezignaci k rozkladu společnosti. Inu ano, nejen myš vystavena nečekané extrémní situaci (byť by jí byl všeobjímající blahobyt) zhovadí. Na rozdíl od myšího nepotřebuje lidské společenství k destruktivnímu konání laboratorní podmínky, (z)ničí se svépomocí. To apokalyptické odpočítávání hlav a minut v rámci myšího vědeckého kongresu bylo mrazivě trefné. Škoda, že apelativnost zůstala přece jen poněkud utlumena a inscenace skrze zvolenou formu lapila nakonec do pastičky namísto divákových myšlenek tak trochu sebe samu.
Hodnocení uživatelů:
Radiator 90 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 55)
Weller 80 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Vltava 50 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 37)
Atribut 60 %
(zadáno: 16.3.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
hezký masky
Národosolsobě 50 %
(zadáno: 22.2.2017, počet hodnocení: 207)
Diva 100 %
(zadáno: 17.2.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi aktuální téma a skvěle udělané představení. Realistická výpověď o stavu společnosti v dnešní době s děsivou paralelou k aktuálním statistikám. Jen zdánlivě nedivadelní forma konference zprostředkovává silný zážitek existenciální úzkosti, kterou umocňuje to, že jste pozorovatel i pozorovaný zároveň. Pro mě nakonec výrazně divadelní představení s prožitkem, jaké to je být součástí experimentu.
Mstasa 70 %
(zadáno: 15.2.2017, počet hodnocení: 17)
Terezak 80 %
(zadáno: 14.2.2017, počet hodnocení: 33)
HawkeyeSaw 60 %
(zadáno: 14.2.2017, počet hodnocení: 96)
Bethrezen 60 %
(zadáno: 13.12.2016, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Od hry jsem očekával už od zveřejnění v repertoáru něco poněkud jiného, ale byl jsem celkem mile překvapen. Pojetí ve stylu vědecké konference naprosto přesně vystihlo neskutečně nudnou atmosféru, která na podobných konferencích panuje. Na druhou stranu je toto pojetí i kamenem úrazu inscenace, jelikož jako skutečná konference opravdu nudí i diváky, kteří na představení přijdou. A nepomůže ani to, že vlastně podává informace poměrně obecně známé, byť zajímavou formou přirovnání demografických údajů lidské společnosti na společnost myší a na její paralely. Celkově ale zajímavý počin.
Kytina 40 %
(zadáno: 20.9.2016, počet hodnocení: 136)
Furciferka 60 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 238)
Luciferie 40 %
(zadáno: 10.9.2016, počet hodnocení: 84)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě pojetí, které se nehodí na divadlo. Neříkám, že téma není důležité nebo že je nezajímavé, ale takto zpracované pro mě bylo zklamáním - kdo jde na "divadlo" a ne na přednášku/konferenci, bude nejspíš zklamán jako já.
Vitounek 60 %
(zadáno: 9.9.2016, počet hodnocení: 86)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý experiment s alarmujícími sděleními, i když částečně nadpoužívanými klišé. Hraná konference byla záměrně skoro stejně nudná jako jsou konference ve skutečnosti, včetně řečníků, ale takto představení těžko strhne diváky. Ale některé myšlenky skvělé - promítání hlediště a pak postupné vymírání účastníků... určitě stálo za vidění...
Klistatko 50 %
(zadáno: 9.9.2016, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Masky, které rozdají na začátku bych řekla že diváky bohužel pobaví asi nejvíce.Rozumím tomu, že konference je vlastně nudná a, že člověka nebaví, ale divadelním ztvárněním bych ocenila trochu více. Přistihla jsem se jak vůbec nevnímám co povída"předseda". Ke konci se to trochu vyburcovalo a prubudilo. Takže vlastně tak půl na půl. Ale určitě jsem se něco dozvěděla.
Fingee 30 %
(zadáno: 12.8.2016, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mě to vážně nudilo. Mohl to být Orwell a nebyl. Od rozdání masek už tam nebyla jediná věc, kterou bych nečekala. Přitom je to svým způsobem skvělý nový směr Nové scény...achjo!
Kateřina Vodáková 40 %
(zadáno: 11.6.2016, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Zvláštní, nedotažené, dle mého názoru k brzké derniéře odsouzený experiment (použít slovo inscenace mi v tomto případě nesedí). 40 % za snahu přijít s něčím nezvyklým a za režisérovo nadšení...
Andro 20 %
(zadáno: 30.5.2016, počet hodnocení: 31)
Justina 50 %
(zadáno: 27.5.2016, počet hodnocení: 72)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.