Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Federico García Lorca

Krvavá svatba

Premiéra: 16.3.2017. Překlad: Vladimír Mikeš. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:15


Drama, ve kterém se folklór mísí s avantgardou, tradiční svět svateb a nedotknutelných obřadů s vášnivostí okamžiku a nezachytitelnou láskou. Nevěsta ví, koho si má vzít, a Ženich se na svatbu připravuje se vší vážností. Do jejich osudu však vstupuje Leonard a představy všech příbuzných se rozsypou jako domeček z karet...
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
72 %
Uživatelé
66 %
Termíny představení
18.9. (Po) 19:00 vstupenky Dramaturgický úvod před představením Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
24.9. (Ne) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
11.10. (St) 19:00 vstupenky Dramaturgický úvod před představením Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
22.10. (Ne) 14:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
6.11. (Po) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
16.11. (Čt) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
17.12. (Ne) 14:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
9.2. (Pá) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 25.5.2017, počet hodnocení: 625)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTR jako obvyle stvořili vizuálně zajímavou podívanou, přičemž obrazová a zvuková stránka opět hrají větší roli než samotný text. Daří se vytvořit některé silné obrazy, nicméně hlavně v první polovině se inscenace dost vleče. Děj se zdá utopený v přemíře různých symbolů a ornamentů. Moravský folklór doplňující španělské rytmy mi nijak nevadil, ale ani hru nijak neobohatil. Z herců se daří T. Medvecké, tradičně zajímaví jsou i P. Štorková a R. Mácha. Přiznivci režijního stylu SKUTRů asi nebudou zklamání, ovšem třeba v Hradci vytvořilo toto režisérské duo zajímavější inscenace.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 22.5.2017, počet hodnocení: 645)
přínosný / zajímavý komentář
Po všech stránkách zajímavé zpracování. Působilo to na mě trochu jako jakási Erbenova balada říznutá španělskými motivy. Ale funguje to velmi dobře, k tomu skloubení lidových písní a jižanských melodií zní překvapivě příjemně. Obecně audiovizuální složka, jak už je to u Skutrů obvyklé, zde hraje významnou roli a je hlavní hnací silou představení. Ale líbilo se mi třeba i pěkné využití motivu divokých a nezkrotných koní. I po herecké stránce není výtek, výtečná především P. Štorková, R. Mácha a T. Medvecká. Celkově mě to dokázalo vtáhnout a udržet v napětí až do konce. 77%
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 1280)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTŘI na Lorcovu tragickou hru nahlédli z jiného úhlu. Váha slova omezena, důraz na hudbu a pohyb. Z textu zbylo spíše torzo, z autorovy sevřené atmosféry mnoho nezůstalo, místo toho se setkáme s povrchnějším přístupem k životu a lásce a touhou po zábavě či bezstarostnosti, což dnešní generaci více odpovídá a přináší hodnotnou výpověď. Promítnutí inspirace moravským folklórem přibližuje téma českému prostředí. Divák neznalý Lorcovy hry může tápat v některých souvislostech. Přestože část obecenstva inscenaci neocení, rozhodně si zaslouží respekt.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 17.3.2017, počet hodnocení: 1242)
přínosný / zajímavý komentář
65 %. Moderní a dynamické audiovizuální pošušňání, opět duem SKUTR vypipláno a dotaženo do neotřelých jemných detailů, podmaňujících si divákovy smysly. Ladí i kostýmy Simony Rybákové a scéna Jakuba Kopeckého. Dějová linka mě ale bohužel nezasáhla emočně tak, jak jsem u tohoto silného příběhu očekávala, ty působivé obrazy ji místy přece jen poněkud topily a lehce i znepřehledňovaly. Škoda.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 16.3.2017, počet hodnocení: 175)
přínosný / zajímavý komentář
Tak takový Lorca má v našich emočně chladných krajinách smysl!
Skutři si znovu vybrali surrealistický text a namísto prostého příběhu o lásce a nevěře opět sází na archetypy a suverénně v ND prezentují další vizuálně opojnou inscenaci o věčné dialektice dynamického mužského a stabilního ženského světa. Krásná jednoduchá scéna s využitím forbíny, light design na jedničku i tradičně nádherné, elegantní kostýmy Simony Rybákové. Velkou roli hraje vynikající hudba, i ta Madonna tu má svůj smysl. Herci jsou ukáznění a energičtí, jejich výkony jsou velmi vyrovnané. Velké nadšení.
Hodnocení uživatelů:
Step 80 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi milé překvapení. Režii bych zde dal 99 % - takto nápaditá, originální a přitom vkusná adaptace staršího kousku se jen tak (tím chci naznačit, že aktuálně možná nikde jinde:-) nevidí. Propojení naší folklorní hudby, španělských rytmů a ryze popových písní skvěle ladí s nadčasově pojatým provedením příběhu. Mezi herci stojí za zvláštní zmínku standardně skvělá Taťjana Medvecká, Pavlína Štorková a rovněž Soňa Červená.
Petr.trep 70 %
(zadáno: 28.6.2017, počet hodnocení: 117)
Michvon 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuálně skvělé. Scéna, kostýmy, choreografie super. Hudba mi trochu lezla krkem. Herci neměli příliš co hrát. I tak zaujaly Medvecká, Štorková. Forma trochu předčila obsah.
Adaben 60 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá hudba, vizuálně určitě pěkná scéna, hecům asi také těžko něco vytýkat, ale tak nějak představení na efekt, ne vtáhnutí do děje, do postav, do příběhu, škoda.
Gaspoda 60 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 37)
Mandevillek 70 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Dobrá záležitost, ale začínám mít pocit, že mě SKUTR už ničím nepřekvapí (což je škoda, protože se chystám na Racka a bojím se) - recyklují se zde prvky, které již známe, tj. mrtví zůstávají na scéně (i když mi to přišlo velmi vhodné, takové "španělské" :)), jsou zde fragmenty stromů, zrcadla... Skvělé ženské výkony (paní Červená, paní Medvecká, role děvčátka... kdyby mi někdo říkal, že tam bude píseň od Madonny, tak bych se hrozil, ale velmi se to tam hodilo. Perlička: den před tím jsem byl v Hradci na Figarově svatbě, také svatba, odehrává se ve Španělsku... a v hlavní roli P. Štorková :)
PavelK 80 %
(zadáno: 25.5.2017, počet hodnocení: 177)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Skvělá moderní inscenace, která díky SKUTRům dosahuje kvalit světového divadla. Vynikající souhra režie, herců, pohybu, hudby, scény, světel... Škoda jen pomalejšího rozjezdu. Medvecká, Štorková, Děrgel, Fialová skvělí, Radúz Mácha na své premiéře (záskok) dobrý, vyloženě mne nezaujala Tereza Vilišová. Nejvíce ovšem zamrzelo vlažné přijetí diváků, Češi umění prostě nedokáží docenit ani v ND. Koukat na znuděné tváře lidí v lóžích je opravdu smutné.
Colette 50 %
(zadáno: 9.5.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Pro tuto inscenaci platí víc než kdykoli jindy "čeho je moc, toho je příliš". Nesnesitelně dlouhá hudební intermezza zcela potlačují stoupající napětí, vlastně zcela ničí dynamiku příběhu. Všímala jsem si reakce publika, méně poučený divák vůbec do přestávky netuší, co se vlastně na jevišti odehrává. A přeplácaná hudba čtyř žánrů tu nejistotu podtrhuje. Scénická hudba P.Kalába ladí s příběhem, pak se ale, netuším proč, přidá moravský folklór a korunu tomu nasadí odkazy na historii pop music. Režie se asi domnívá, že obyčejný osudově přímočarý příběh bychom bez toho cirkusu nepochopili.
Unionboy 70 %
(zadáno: 6.5.2017, počet hodnocení: 40)
Kytina 50 %
(zadáno: 5.5.2017, počet hodnocení: 139)
Lovin 80 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 97)
Denisa H. 80 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vizuální zážitek! Nádherná scéna, zajímavá a padnoucí hudba. Příběh jednoduchý, ale neobyčejně vyprávěný. Paráda.
Honzy 50 %
(zadáno: 3.5.2017, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
KRVAVÁ SVATBA F.G.Lorca v režii SKUTRu ve Stavovském divadle staví na vizuálním efektu, ovšem herectví se nějak nekoná.Režiséři sice umně skládají mozaiku krvavé balady, ale za srdce Vás to nechytí.Chybí hlavně emoce. Celý herecký soubor se snaží, ale výsledkem je hlavně vizuální stránka inscenace, což je vskutku málo.Za pozornost stojí herecké umění Soni Červené (91) v epizodní roli mrtvé matky.Škoda, od režisérské dvojice Kukučky+Trpišovského, bych čekal více nápadů a hlavně té činohry. Repríza 30.4.2017 odpol. Hodnocení 50%.
Jirkan 80 %
(zadáno: 1.5.2017, počet hodnocení: 495)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
30.4.2017: Podařený Skutrovský kousek. Opakuji se: výtvarné a hudební pojetí má prim. Velmi zajímavě pracují s folklorikou (španělskou nebo tou nám bližší). Užíval jsem si, jak celá skládačka funguje. Je to kolektivní práce, nikdo nevyčnívá a všichni mají prostor. Můžeme vést debatu o tom, do jaké míry byl Lorca zachován. Někteří asi mají problém s tím, že je to činohra a moc se tam nemluví (alespoň tak to znělo o přestávce a po představení). Proč se zahlcovat slovy, ty nám ve velké míře dávají seriály v TV. Užijte si tu poezii na jevišti, je to zážitek a jeden z velmi podařených kousků v ND.
Andro 20 %
(zadáno: 19.4.2017, počet hodnocení: 32)
Zzajic 60 %
(zadáno: 17.4.2017, počet hodnocení: 42)
Irena7 80 %
(zadáno: 17.4.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Celkový dojem - krása. Hudba, kostýmy, herecké výkony. Toto představení není pro každého, ale kdo má rád poetiku Skutrů určitě si přijde na své.
Monulinka 80 %
(zadáno: 4.4.2017, počet hodnocení: 255)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Další audiovizuální bonbónek v podání dua SKUTR. Tentokrát mi ale i přes neznalost předlohy, minimum textu a značné použití metafor přišel děj jasný a čitelný. Úžasné je uchopení hudební složky, která naznačuje, že podobný příběh se může odehrát kdekoliv a kdykoliv. Herecky dobrá kolektivní práce. Vytknout můžu příliš dlouhou první část, kdy i tempo místy kolísalo. Jinak velká spokojenost. Děkuji také ND+ za stále častější doprovodné akce, které umožňují lépe pochopit a přijmout tvůrčí záměr.
Eviik 80 %
(zadáno: 31.3.2017, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
Z výtvarného, hudebního (kdo by řekl, že je možné zkombinovat španělské, moravské a moderní písně a že to vůbec nezní špatně?) a choreografického hlediska jde opravdu o nádherné představení. Příběh je trochu upozaděn, a tak motivace některých postav není zůstávají nevysvětlené. K pochopení některých symbolů mi pomohla účast na dramaturgickém úvodu a diskusi s tvůrci po představení, takže děkuji Národnímu divadlu za tuto možnost.
Michkyse 50 %
(zadáno: 30.3.2017, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Rozporuplná inscenace. Vizuální a hudební dojmy skvělé (kde jinde uslyšíte moravský folklor, španělské flamenco a Madonnu dohromady?), oceňuji složitost nazkoušení takové inscenace jako strojku, kde musejí všechny složky do sebe bezchybně zapadat, nicméně po dějové stránce to bylo dvouhodinové "nic", a to i přes řadu vydařených hereckých výkonů - již osvědčená dvojice Pavlína Štorková a Patrik Děrgel byla dobrou volbou, i když de facto opakují podobné role jako v Manon Lescaut, nespřesvědčil mě Filip Kaňkovský a pánové Prachař a Rašilov. Možná by hře pomohlo zkrácení a hraní bez přestávky.
Lucilla 80 %
(zadáno: 29.3.2017, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Kdo se boji, nesmi do lesa. Takze se toho vyssiho hodnoceni bat nebudu a pujdu do nej. Vizualne naprosto krasne predstaveni, emocne velice silne. Ackoli text byl hodne proskrtany, i to co nebylo receno, vypovidalo o mnohem. A co zaslouzi mozna nejvetsi pochvalu - odvaha s kombinaci hudby. Herecke vykony velmi vyrovnane, mozna trochu cnela P.Storkova a T.Vilisova. Inscenace asi ne pro kazdeho, ale za sebe mohu jen doporucit. Navic jsme pri setkani s tvurci po predstaveni zazili rezii v primem prenosu, za to velke plus :-D
J.anek 60 %
(zadáno: 29.3.2017, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuál k inscenaci sliboval - zdá se mi - něco úplně jiného. Viděl jsem vycizelovaný, v jistém smyslu dokonalý tvar, ale chyběl mu život, neproudila v něm krev. Dokonalý šperk za sklem vitríny. Tolik energie, ale ke mně do deváté řady nedoputovala. Marně hledám, kde je chyba. Lorcu mám rád, SKUTRy mám rád, herci důsledně dodržovali zvolenou stylizaci - aby ne, když na ně páni režiséři dohlíželi z lóže. A přece jsem odcházel nezasažený. Všechny emoce mě míjely. Jako by mi tentokrát nebylo dovoleno vstoupit.
Justina 70 %
(zadáno: 25.3.2017, počet hodnocení: 77)
AliV 80 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Chápu, že asi neuchvátí všechny, ale na mě Krvavá svatba svým pojetím velmi zapůsobila, ať už se jedná o zpomalené obrazy soubojů, hudební provedení či archetypální zobrazení mužů a žen v pohybových variacích. Vynikají především Taťjána Medvecká, Pavlína Štorková a Anna Fialová.
Antioch 50 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 23.3.2017
Kateřina Vodáková 80 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Bez váhání stojí za vidění. Moje první inscenace od věhlasného SKUTRu. Tak závidím lidem z HK, že mohou chodit na jejich inscenace!!! Doufám, že ND uvede další hry. Úchvatná podívaná - herecky, scénograficky i hudebně. Hudební složka mě pohltila. Skvělý nápad se spodním jevištěm, bavilo mě velké množství jinotajů (klubko, rtěnka, citrony...) a vybroušená pohybová stránka vše jen umocnila. Nazkoušet tuto hru musel být masakr, kloubouk dolů. Tradičně vynikající pánové P. Děrgel, R. Mácha a P. Štorková, mile překvapila A. Fialová (zejména pěvecky). Neseděl mi F. Kaňkovský. Celkově BRAVO!
Bethrezen 30 %
(zadáno: 22.3.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Další věc která se nevydařila. Je to sice vizuálně pěkné, ale právě to naprosto zabije text samotné hry. Výborná je paní Medvecká, ale to se bohužel o ostatních říci nedá. Celé představení působí chaoticky a přeplácaně. Naprosto mimo je smíchání moravských lidovek se španělskými rytmy. Působí to, jako by se režie nemohla rozhodnout a proto tam nechala oboje. Celkově obrovské zklamání. Čekal jsem od pánů Kukučky a Trpišovského mnohem víc. I přes to všechno je to jednou z lepších inscenací ND v poslední době - bohužel.
Weller 70 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Slavek53 80 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherná, vzrušující a místy nepřehledná divadelní podívaná. Zážitek.
Hoolek 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
... a střípky zmatku se najednou začaly seskupovat ... až nakonec vytvořily pomník fantazii, lidské vášni, divadlu - zrak přecházel, hudba zněla, hormony tekly proudem ...
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 218)
přínosný / zajímavý komentář
'make gender stereotypes great again', jak jinak, ale v té nádheře a vynalézavosti na to člověk rád přístoupí, že.
no a kdybych měl pocit, že lidová píseň každou třetí minutu mě navrací k nezčeřenému zřídlu autentického lidství, 'archetypálnímu' bytí a samotné esenci mé existence, dal bych ještě o 10% víc - ale nemám.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.