Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Federico García Lorca

Krvavá svatba

Premiéra: 16.3.2017. Překlad: Vladimír Mikeš. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudba: Petr Kaláb. Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:15


Drama, ve kterém se folklór mísí s avantgardou, tradiční svět svateb a nedotknutelných obřadů s vášnivostí okamžiku a nezachytitelnou láskou. Nevěsta ví, koho si má vzít, a Ženich se na svatbu připravuje se vší vážností. Do jejich osudu však vstupuje Leonard a představy všech příbuzných se rozsypou jako domeček z karet...
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 1241)
přínosný / zajímavý komentář
SKUTŘI na Lorcovu tragickou hru nahlédli z jiného úhlu. Váha slova omezena, důraz na hudbu a pohyb. Z textu zbylo spíše torzo, z autorovy sevřené atmosféry mnoho nezůstalo, místo toho se setkáme s povrchnějším přístupem k životu a lásce a touhou po zábavě či bezstarostnosti, což dnešní generaci více odpovídá a přináší hodnotnou výpověď. Promítnutí inspirace moravským folklórem přibližuje téma českému prostředí. Divák neznalý Lorcovy hry může tápat v některých souvislostech. Přestože část obecenstva inscenaci neocení, rozhodně si zaslouží respekt.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 17.3.2017, počet hodnocení: 1201)
přínosný / zajímavý komentář
65 %. Moderní a dynamické audiovizuální pošušňání, opět duem SKUTR vypipláno a dotaženo do neotřelých jemných detailů, podmaňujících si divákovy smysly. Ladí i kostýmy Simony Rybákové a scéna Jakuba Kopeckého. Dějová linka mě ale bohužel nezasáhla emočně tak, jak jsem u tohoto silného příběhu očekávala, ty působivé obrazy ji místy přece jen poněkud topily a lehce i znepřehledňovaly. Škoda.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 16.3.2017, počet hodnocení: 165)
přínosný / zajímavý komentář
Tak takový Lorca má v našich emočně chladných krajinách smysl!
Skutři si znovu vybrali surrealistický text a namísto prostého příběhu o lásce a nevěře opět sází na archetypy a suverénně v ND prezentují další vizuálně opojnou inscenaci o věčné dialektice dynamického mužského a stabilního ženského světa. Krásná jednoduchá scéna s využitím forbíny, light design na jedničku i tradičně nádherné, elegantní kostýmy Simony Rybákové. Velkou roli hraje vynikající hudba, i ta Madonna tu má svůj smysl. Herci jsou ukáznění a energičtí, jejich výkony jsou velmi vyrovnané. Velké nadšení.
Hodnocení uživatelů:
Justina 70 %
(zadáno: 25.3.2017, počet hodnocení: 72)
AliV 80 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Chápu, že asi neuchvátí všechny, ale na mě Krvavá svatba svým pojetím velmi zapůsobila, ať už se jedná o zpomalené obrazy soubojů, hudební provedení či archetypální zobrazení mužů a žen v pohybových variacích. Vynikají především Taťjána Medvecká, Pavlína Štorková a Anna Fialová.
Antioch 50 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 103)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 23.3.2017
Kateřina Vodáková 80 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Bez váhání stojí za vidění. Moje první inscenace od věhlasného SKUTRu. Tak závidím lidem z HK, že mohou chodit na jejich inscenace!!! Doufám, že ND uvede další hry. Úchvatná podívaná - herecky, scénograficky i hudebně. Hudební složka mě pohltila. Skvělý nápad se spodním jevištěm, bavilo mě velké množství jinotajů (klubko, rtěnka, citrony...) a vybroušená pohybová stránka vše jen umocnila. Nazkoušet tuto hru musel být masakr, kloubouk dolů. Tradičně vynikající pánové P. Děrgel, R. Mácha a P. Štorková, mile překvapila A. Fialová (zejména pěvecky). Neseděl mi F. Kaňkovský. Celkově BRAVO!
Bethrezen 30 %
(zadáno: 22.3.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Další věc která se nevydařila. Je to sice vizuálně pěkné, ale právě to naprosto zabije text samotné hry. Výborná je paní Medvecká, ale to se bohužel o ostatních říci nedá. Celé představení působí chaoticky a přeplácaně. Naprosto mimo je smíchání moravských lidovek se španělskými rytmy. Působí to, jako by se režie nemohla rozhodnout a proto tam nechala oboje. Celkově obrovské zklamání. Čekal jsem od pánů Kukučky a Trpišovského mnohem víc. I přes to všechno je to jednou z lepších inscenací ND v poslední době - bohužel.
Weller 70 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Slavek53 80 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherná, vzrušující a místy nepřehledná divadelní podívaná. Zážitek.
Hoolek 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
... a střípky zmatku se najednou začaly seskupovat ... až nakonec vytvořily pomník fantazii, lidské vášni, divadlu - zrak přecházel, hudba zněla, hormony tekly proudem ...
Národosolsobě 80 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 202)
přínosný / zajímavý komentář
'make gender stereotypes great again', jak jinak, ale v té nádheře a vynalézavosti na to člověk rád přístoupí, že.
no a kdybych měl pocit, že lidová píseň každou třetí minutu mě navrací k nezčeřenému zřídlu autentického lidství, 'archetypálnímu' bytí a samotné esenci mé existence, dal bych ještě o 10% víc - ale nemám.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.