Národní divadlo

Vítězslav Nezval

Manon Lescaut

Premiéra: 11.2.2016. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Marek Cpin. Hudba: Jiří Hájek. Režie: Daniel Špinar.
1:35x


Dnes již klasické veršované drama Vítězslava Nezvala. Jeden z nejvýraznějších příběhů lásky nevěrné a přitom oddané, plný napínavých zvratů a okouzlujícího rytířského světa.
inscenace není vhodná pro děti
v anketě portálu i-divadlo.cz:
Pavlína Štorková - 3. místo v kategorii Ženský herecký výkon roku 2016
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2016
Lucia Škandíková - významné umístění v kategorii Jiný umělecký počin roku 2016
Marek Cpin - významné umístění v kategorii Jiný umělecký počin roku 2016
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
71 %
Uživatelé
71 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Anežka Hrebiková 90 %
(zadáno: 4.6.2016, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
"Pojď ke mně, já to věděla, že dodnes mohou se dít divy.Že jednou potkám anděla, a že ten anděl bude živý."
Update - po několikerém zhlédnutí zvyšuji hodnocení. Vynikající zpracování sentimentálního příběhu s nádhernými verši v uzavřenou operně stylizovanou inscenaci. Invenční scéna skvěle využívající celý prostor jeviště. Jde-li o herce, P. Štorková a V. Polívka jsou oba výborní, i když Polívka je méně zkušenější v práci s textem. V porovnání s P. Děrgelem působí navíc dost prkenně.
Inscenace, která do ND jednoznačně patří.
86%
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 31.5.2016, počet hodnocení: 2698)
přínosný / zajímavý komentář
75% Tvůrcům se podařilo nalézt zlatou střední cestu v přístupu k Nezvalově hře. Její zeštíhlení ctí autora, výsledný tvar úpravy působí celistvě, aniž by byla oslabena síla textu. Režie díky tomu mohla vytvořit postavy, s nimiž se současný divák snáze identifikuje. Inscenace je v tom nejlepším smyslu moderní, upoutá promyšlenou výtvarnou koncepcí. Více mě zaujalo spojení J. Pidrmanové a P. Děrgela. Manon Pidrmanové je něžnější a herecky výraznější než ta P. Štorkové, P. Děrgel si oproti V. Polívkovi více rozumí s Nezvalovými verši. Nesmím opomenout ani soustředěné výkony R. Máchy a V. Beneše.
Veronika Boušová 70 %
(zadáno: 28.3.2016, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
75% - viz recenze
Michal Novák 60 %
(zadáno: 28.3.2016, počet hodnocení: 891)
přínosný / zajímavý komentář
Proti této opulentní divadelní hostině, která krásně ironizuje (co taky jiného si s tímhle materiálem počít) zašlou, ale půvabnou veršovánku, se těžko najde protestující hlas. Daniel Špinar bravurně zvládá velký prostor a jeho práce se symbolikou je pastva pro vnímavého diváka. „Operní“ stylizace nebylo ani málo ani moc (i když deklamace Patrika Děrgela se mnohým už může jevit jako přemodulovaná). Více zaujmou výkony Jany Pidrmanové, Vladislava Beneše či Radúze Máchy. Té inscenaci však chybí racio, zato těch drobných Špinarových ego-ornamentů až vlezlostí přebývá.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 6.3.2016, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
75 %. Ach ano! Tohle je ten režijní styl Daniela Špinara, který mě baví! Dramaturgická úprava příběhu vysloveně sluší, spolu s podmanivou výtvarnou koncepcí ho smysluplně přibližují dnešku, zmírňují patos a rozehrávají spíše jeho hravé i ty dojemnější struny. Z herecky poměrně vyrovnaných výkonů mě nejvíce oslovil Tiberge Radúze Máchy, který uvěřitelně a nejpřirozeněji vystihl přechody nálad a postojů své postavy. ..ach ano, zemřít pro krásu!
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 608)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
65%. Inscenaci vévodí skutečně velkolepá výprava. Špinar Manon výrazně krátil a vztahy vyostřil, aby je přiblížil mladším divákům. J.Pidrmanová i V.Polívka dokázali podat Nezvalovy verše s citem pro míru patosu i s občasným ironickým pomrkáváním. Zaujme také R.Mácha jako Tiberge, jehož činy jsou vedeny hlavně žárlivostí. Špinarovu zpracování lze vytknout máloco, osobně mám problém s předlohou, kterou považuji za jazykově vytříbenou, ale obsahově prázdnou. Ten, kdo dokáže divadlo vnímat jen citově bez racionálních úvah, ať si přičte k mému hodnocení 20 procent.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 29.2.2016, počet hodnocení: 638)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pravdou je, že se mi hodně líbí již samotné Nezvalovo přebásnění. I proto hodnotím zdejší výsledek jako více než vydařený. Špinarovo zpracování nijak nenarušuje poetiku daného díla a naopak dobře akcentuje některé důležité momenty. Inscenace v tomto směru obsahuje řadu povedených a silných scén, i samotný závěr je správně působivý. Jako výborné hodnotím kostýmy a také dobře zvolenou scénu. Všichni 4 hlavní aktéři hrají výborně a žádná kombinace alternací myslím nijak nezklame. Přesto však J. Pidrmanová je jako Manon opravdu bravurní a P. Děrgel přesvědčil v roli rytíře o malinko více. 85%
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 17.2.2016, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Radikální, ale nikoli násilné zkrácení. Některé režisérovy nápady možná nebudou v jednotlivcích rezonovat, ale drsnější interpretace charakterů, vztahů a situací přiblížily příběh dnešku (třeba tak nebude cizí ani náctiletým). Oslnivá nádherná výprava. Podívaná spíše na efekt, ale v obřím nečinoherním sále těžko hledat funkčnější cestu. Přes uvedené skutečnosti je skoro překvapením, že Nezval v inscenaci zůstal. Herci prostor uhráli, verše se neztrácely. Výborná a krásná J. Pidrmanová. Přehrávání P. Děrgela byl do jisté míry záměr, s reprízami by mohl zapracovat na vyladění míry „kýčaření“.
Hodnocení uživatelů:
DD81 80 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 25)
Jana.janka 40 %
(zadáno: 7.4.2017, počet hodnocení: 16)
Kluk.sedu 70 %
(zadáno: 6.4.2017, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno se skvělou P. Štorkovou, výborným P.Děrgelem a neméně skvělými představiteli ostatních rolí.
Monule 80 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 17)
J.S. 40 %
(zadáno: 25.3.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Nejde o průšvih činohry ND jako např. u Strakonického dudáka. Představení alespoň drží jako celek pohromadě a na rozdíl od Strakonického dudáka se představitelé hlavních rolí nemusejí za inscenaci stydět. Nezvalův text prošel výrazným zkrácením (nejen co do rozsahu, ale i počtu scén a postav). Z romantizujícího poetického dramatu se stala expresionistická přehlídka bizarních scén a pitvořivých gest. Inscenátorům v ND by obecně prospělo ubrat na aktualizujících konotacích, které jdou proti textu, a soustředit se více na to, jak inscenaci vést ve shodě s textem (doporučuji např. Smočkovu školu).
Radiator 20 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 55)
Weller 70 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Veronica.vi 80 %
(zadáno: 6.3.2017, počet hodnocení: 10)
Radkak 70 %
(zadáno: 13.2.2017, počet hodnocení: 68)
Aprillka 50 %
(zadáno: 12.2.2017, počet hodnocení: 14)
Step.zuzana 70 %
(zadáno: 12.2.2017, počet hodnocení: 19)
Petr.trep 50 %
(zadáno: 7.2.2017, počet hodnocení: 112)
Petruska.z 90 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Výkon P. Štorkové mne mile překvapil. Povedlo se jí ztvárnit mladou lehkomyslnou dívku uvěřitelným způsobem, její přednes zejména v první půli představení (té více romantické a zamilované) byl okouzlující. Velmi se mi líbila hudba, která těm zásadním láskyplným scénám dodávala dechberoucí atmosféru. Myslím, že toto představení budu muset shlédnout ještě jednou, velmi ráda bych viděla Manon v také v podání Jany Pidrmanové.
Ba-jo 80 %
(zadáno: 20.1.2017, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Toto představení prknům ND vyloženě sluší! Z Nezvalových veršů bylo ponecháno tak akorát, vizuálně krásné, nápadité, citlivé a sem tam s drobnými vtípky (duo Yamaha?). Varhany skvěle dokreslovaly celkovou atmosféru. Herecky velmi, velmi chválím nejen titulní dvojici P.Štorkovou a P.Děrgela, ale také skvělého Radúze Máchu! Jsem zvědav na alternativní obsazení a jistě si ho nenechám ujít.
Monulinka 90 %
(zadáno: 30.12.2016, počet hodnocení: 243)
přínosný / zajímavý komentář
Komorní drama na velkém jevišti funguje skvěle díky krásným veršům (možná i jejich proškrtání a překvapivé délce bez přestávky), emotivnímu závěru a vynikajícím hereckým výkonům (P. Děrgel, R. Mácha a především P. Štorková). Nádherné výtvarně a řekla bych, že inscenace by nemusela pohoršovat ani konzervativnějšího diváka ND obeznámeného se Špinarovým stylem. Určitě zajdu znovu, třeba na jinou hereckou kombinaci. (19.10.2016)
Teres 70 %
(zadáno: 18.12.2016, počet hodnocení: 90)
Lisarah 60 %
(zadáno: 13.12.2016, počet hodnocení: 50)
Michal Ernat 70 %
(zadáno: 2.12.2016, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Rukopisně režisérsky mi přišla scéna hodně podobná jako ve Snu. To je jediná "výtka", jinak též velmi zdařilá inscenace.
Meli 70 %
(zadáno: 4.11.2016, počet hodnocení: 5)
Plšík 70 %
(zadáno: 2.11.2016, počet hodnocení: 219)
Capinka 70 %
(zadáno: 1.11.2016, počet hodnocení: 48)
Martina149 70 %
(zadáno: 30.10.2016, počet hodnocení: 11)
Sendy 90 %
(zadáno: 20.10.2016, počet hodnocení: 144)
Treplev 50 %
(zadáno: 18.10.2016, počet hodnocení: 3)
Jiří Hurt 80 %
(zadáno: 9.10.2016, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu krása, když TAKOVÉ verše "ožijou" v ústech mladých herců! Na papíře si je nikdy nepustíte tolik k tělu, zato na divadle nemáte šanci ubránit se. Potud bych dal 90%, ale bohužel se scénou se nemůžu pořád srovnat. Mě by se prostě pocitově víc líbilo méně křiklavosti pro tento text.
Marťus 80 %
(zadáno: 2.10.2016, počet hodnocení: 36)
Margaret 80 %
(zadáno: 28.9.2016, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobré herecké výkony (P. Štorková, V. Polívka). Krásné kostýmy i scéna. Patos, sentiment - v této inscenaci se mi to líbilo.
Coward 70 %
(zadáno: 22.9.2016, počet hodnocení: 112)
Vladimíra 0 %
(zadáno: 21.9.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Po zhlédnutí inscenace hry bratří Čapků "Ze života hmyzu" jsem doufala, že si u "Manon Lescaut" opravím názor na činohru Národního divadla a režiséra Daniela Špinara. Nestalo se a vím, že se už na žádné představení, pod nímž je režijně podepsán Daniel Špinar, zlákat nenechám. Exhibující Špinar předvedl opět nekultivovanou podívanou na znetvořený klasický příběh. Je to ostuda a příspěvek k obecně se zvyšující nekulturnosti a nekultivovanosti společnosti. V tomto směru odvádí Špinar skutečně skvělou práci. Měl by to ale dělat jinde, než v Národním divadle!
Vendula_Z 80 %
(zadáno: 14.9.2016, počet hodnocení: 92)
DarkMatter 70 %
(zadáno: 11.9.2016, počet hodnocení: 16)
Čiko 80 %
(zadáno: 6.9.2016, počet hodnocení: 468)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá režie Daniela Špinara. Vladimír Polívka výborný, Pavlína Štorková pro mě na Thálii. Velmi přesvědčivý Radúz Mácha. Inscenace má dobré tempo, líbí se mi scéna i kostýmy. Jen u externích tanečníků mám občas pocit, že jsou tam jen do počtu.
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 6.9.2016, počet hodnocení: 400)
přínosný / zajímavý komentář
V centru všeho je ústřední dvojice (trojice). Verše a sentiment se z našeho světa začínají vytrácet - zde je jich pořádná dávka a publikum se jich nemůže nabažit (dnes Štorková, Polívka a samozřejmě Mácha - všichni tři výborní).
V druhém plánu provokace v mezích zákona. Přesně na hranici, kolik toho Zlatá kaplička vydrží. Špinar mě baví a baví mě, že vymetá z Národního pavučiny. Na jeho Opus magnum si ale ještě musíme počkat.
Za zvláštní zmínku stojí funkční a citlivé zkrácení textu a znamenité kostýmy.
Blanuli 80 %
(zadáno: 22.8.2016, počet hodnocení: 27)
Lucie Sykorova 90 %
(zadáno: 11.7.2016, počet hodnocení: 27)
Divačka 60 %
(zadáno: 9.7.2016, počet hodnocení: 41)
Klob 70 %
(zadáno: 26.6.2016, počet hodnocení: 105)
Elba 80 %
(zadáno: 20.6.2016, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
S tímto (zeštíhleným a intenzivním) pojetím Manon souzním. Výborní Děrgel, Pidrmanová a Mácha.
Antioch 70 %
(zadáno: 14.6.2016, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
75 %; repríza 14.6.2016; Jana Pidrmanová, Patrik Děrgel, Radúz Mácha, Vladislav Beneš, Matyáš Řezníček, Lenka Zbranková.
Furciferka 70 %
(zadáno: 25.5.2016, počet hodnocení: 238)
Mandevillek 50 %
(zadáno: 25.5.2016, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Až tak mě to neoslnilo, ale možná je to i tím, že v ND mám vždy pocit, že jsem daleko od scény, takže mě představení tolik nevtahuje. Moc se mi líbila úvodní a závěrečná scéna a některé prvky jako např. pražské jezulátko a štěrk, ale jinak je scéna dost chudá, kostýmy podivné a samotná hra vlastně možná příliš jednoduchá a řídká na tak velkou scénu, spíš jí asi sluší komornější představení. Proč k tomu srdci vedl tak ošklivý a očividný kabel? Viděl jsem sestavu V. Polívka / J. Pidrmanová a rytíř mě nepřesvědčil ani trochu. Manon ano, přesto bych rád viděl i druhou verzi.
AliV 80 %
(zadáno: 19.5.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hlavní trojice Pavlína Štorková, Vladimír Polívka a Radúz Mácha v netradičním pojetí Nezvalovy klasiky. Vizuálně úchvatné, děj svižně plyne. Možná jen ony odvážné scény nejsou pro konzervativnějšího diváka ND to pravé ořechové. Ale celkově oceňuji snahu zmodernizovat Nezvalův text a ukázat ho mladší generaci.
Andro 100 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 32)
Navvy 90 %
(zadáno: 28.4.2016, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Byl to kus odvahy, udělat z Nezvala takový kondenzát. Jenže Nezval je to stále a vůbec ne nějaký věkem vyčichlý nebo nebo moderně umělohnotný Nezval. Obecenstvo vypadalo spokojeně a výkony herců nad očekávání výborné. I scénografie působila velice dobře a pokud se takovéto (trochu filmově působící) zkracování klasiky nestane masovým, budeme na toto představení rádi vzpomínat.
Vilemkubac 80 %
(zadáno: 20.4.2016, počet hodnocení: 34)
PavelK 80 %
(zadáno: 18.4.2016, počet hodnocení: 175)
Lumca 80 %
(zadáno: 17.4.2016, počet hodnocení: 247)
Irena 90 %
(zadáno: 17.4.2016, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Překrásné představení! Ne tedy, že by se mi líbily pro mne naprosto zbytečné vulgární a oplzlé výstupy sboru, ale dokázala jsem je odclonit a soustředit se na skvělé vyjádření příběhu hlavních hrdinů. Patrik Děrgel, Jana Pidrmanová
a Radúz Mácha mají mých plných 100 %. Láska, zranitelnost, hledání, nenávist, odpuštění to vše tam je.
Vlatyes 70 %
(zadáno: 16.4.2016, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem alternaci Jana Pidrmanová/ Vladimír Polívka. Postava Manon mi přišla zahraná skvěle, zato u rytíře DeGrieux jsem byla trochu na rozpacích. Připadlo mi, že podání veršů je klopotné a neumělé, emoce nejsou zahrané, ale vyřvané. Vizuálně hezký rytíř, ale herecky už horší. Naštěstí mi to vynahradil Radúz Mácha jako Tiberge. Byl naprosto přirozený, věřila jsme mu každé slovo a zdálo se, že ve verších mluví naprosto běžně. To byl pro mě nejlepší výkon večera, kterému zdatně sekundoval jako vždy skvělý Vladislav Beneš. Celkově se mi inscenace líbila - úžasné kostýmy a výprava!
Marcela 70 %
(zadáno: 11.4.2016, počet hodnocení: 338)
Justina 90 %
(zadáno: 10.4.2016, počet hodnocení: 72)
SakuL 70 %
(zadáno: 9.4.2016, počet hodnocení: 45)
Mora 60 %
(zadáno: 8.4.2016, počet hodnocení: 103)
přínosný / zajímavý komentář
Nezvalovy verše jsou staré přes 70 let. V dnešní době jim nepomůže ani moderní kabát, někdy dokonce naopak: kde jsou mé košíčky? (drže v ruce kufr :-)) A nejde je bohužel znovu moderně přebásnit, jako třeba Shakespeara... Ale aspoň jsem si osvěžila paměť, celé pasáže ještě ze školních let umím zpaměti.
Frankovka 70 %
(zadáno: 31.3.2016, počet hodnocení: 190)
Panapollon 70 %
(zadáno: 26.3.2016, počet hodnocení: 51)
Tomáš Molík 100 %
(zadáno: 19.3.2016, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Podle mého názoru nejlepší představení současné divadelní sezóny Národního divadla šéf činohry Daniel Špinar je vynikající režisér. Pavlína Štorková a Patrik Děrgel by si zasložili za své úžasné výkony Thalii.....
Marsed 80 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím , že toto nastudování spíše osloví mladší ročníky. Velmi náročného veršovaného textu se herci zhostili na jedničku. Kostýmy velmi vydařené. Scéna v některých momentech byla překrásná, v druhé půli mě tolik neoslovila. Lechtivější scény mě nevadily, ale dovedu si hru představit i bez nich. Každovádně, pokud chcete vidět něco zajímavého a neotřelého , doporučuji.
Rcbn 80 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Patrik, ach Patrik...sice nepřekonal svého Hamleta, ale i jako des Grieux je Děrgel vynikající. Ještě o chlup lepší byla Pavlína Štorková jako Manon. Výborní byli také Radúz Mácha a Lenka Zbranková. Špinarovo netradiční pojetí se mi líbilo, nesdílím názor, že se to do Národního nehodí, přesně naopak. Problém je trochu v Nezvalově textu, místy prostě nudí, i když v Národním hodně škrtali.
BlackAngel 80 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 18)
Michvon 80 %
(zadáno: 17.3.2016, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vizuálně dokonalé. Scéna, kostýmy, světla, choreografie, využití prostoru i hudba úchvatné. Režie i dramaturgie výborné. Ale myslím, že by hře slušelo komornější prostředí, na balkonech a galeriích si mimiku herců může divák leda tak představovat.
Viděli jsme Děrgela a Štorkovou. Děrgel byl skvělý, ale Štorková se nám líbila méně, byla moc komediální a příliš s ostatními neladila. Mácha a Beneš výborní. Údajně nechutné scény se sborem nás nepobuřovaly, nerušily, nevadily. Místy dokonce naopak.
Hazel 30 %
(zadáno: 14.3.2016, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Už dlouho mě žádné představení tak nezklamalo. Mám moc ráda Nezvalův text a jeho zkrácení mi nijak nevadilo a výkony všech herců byly báječné (viděla jsem Polívku a Štorkovou), hráli s úžasnou lehkostí a čistě jejich výkony jsem si velice užívala - za to těch 30%. Při první polovině jsem byla nadšena i ze scény a výtvarného pojetí. Jenže potom přišel již zmiňovaný Duvalův dům a sbor a já měla sto chutí odejít, protože mi to zkazilo celou druhou půlku. Nejsem nějaký zahořklý divák a kontroverze mi nevadí, ale tohle jak do téhle hry, tak do ND prostě nepatří.
Lenka F. 10 %
(zadáno: 14.3.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Normálně představení nehodnotím, ale po zhlédnutí tohoto kusu musím. Hlavní herci, jak paní Pidrmanová, tak pan Děrgel jsou v rolích úžasní a exceluje i pan Mácha. Bohužel u scény už je to horší. Výborný nápad s kamínky proti galerii a i modrý pokoj jsou výborné. Bohužel se vše zvrhává, v galerii po sobě oplzle leze sbor a Duvalův dům je kapitola sama pro sebe. A ještě se musím vyjádřit k hodnocením pode mnou. Každý má právo na názor, pane Kajetáne Devátý a Váše hodnocení svědčí spíše o vaší chabé sociální inteligenci při Vašem ubohém napadání ostatních. Mě scény sboru také představení zkazily
Lenka458 80 %
(zadáno: 13.3.2016, počet hodnocení: 82)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělý výkon Patrika Děrgela. "Umírací scéna" Manon v podání Jany Pidrmanové nepřesvědčivá...
Kajetán Devátý 100 %
(zadáno: 13.3.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jedinečné kouzelné snové a láskyplné představení,které zahřeje na duši,vynikající výkony všech,dokonale zvolená alternace,skvělá scéna,nádherné kostýmy,znamenitá režie D.Špinara,díky za to,že ND je pod vaším vedením originální první scénou,nenechte se odradit závistivými primitivy,kteří nemohou skousnout vaší upřímnost,invenci,píli,takovému stojí za to,založit si druhý profil a dát tam pár jakože recenzí,aby vás bez argumentů o hře pouze očernili.(viz Bethrezen alias Petr Soustavný*6.3.2016.nadevší pochybnost jeden člověk,chudák bez sociální inteligence,musel dát 2x0%,snad ho to uspokojilo).
Tedy.ka 90 %
(zadáno: 6.3.2016, počet hodnocení: 15)
Petr Soustavný 0 %
(zadáno: 6.3.2016, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Vůkol ctěné budovy, v níž se spektákl navíjel na klubíčko slavných dějin českého divadla, byl cítit houževnatý odér geniality režiséra zkracovatele, režiséra kapra-naháče, Giotta a Magritta výtvarné imaginace, symbolistu výtržníka, vojevůdce teatrální pompéznosti, démona scénické samohany, ano - Karla Huga Špinara. Bylo půl osmé večer a Vltava již od Větřní spěchala vdechnout ten šprým, kde zdušen byl rým - hádejte kým? A pokud vím, já se s tím (patrně) nesmířím. J.A.Liehm a jeho tým byl s ním .... a s příslušným okolím, Liehmovým záhrobím. Už mlčím.
Bethrezen 0 %
(zadáno: 6.3.2016, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Něco tak odporného jsem dlouho neviděl. Mohla to být nádherná inscenace. Z počátku to tak i vypadá, ale pan Špinar z představení udělal nechutný gay-sado-maso kabaret, viz scéna v Duvalově domě. Co se týče kostýmů a chování sboru, tak se pan Špinar nejspíše inspiroval při návštěvách určitých klubů, protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Manon Lescaut určitě do budovy ND patří, herci se snaží a podávají výborné výkony. Ani scéna není vysloveně špatná. Bohužel vše kazí dění za nimi a trapná exhibice pana režiséra. Tělesná láska k této hře tematicky patří, ale co je moc to je příliš!!!
Eninae 80 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Předčilo má očekávání. Vladimír Polívka je roztomilý naivka. Těším se na druhé obsazení.
Adaben 70 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Povedené. A svižné představení, dobří herci/Polívka,Beneš,Mácha atd./ a působivá Pidrmanová. A je dobře, že ND uvádí v povedených úpravách i už pozapomenuté klasické hry /nyní Manon, nedávno Modrý pták/. Je to o úroveň lepší než předchozí Tartuffe, Král Lear, či Jedenácté přikázání, kde jsem byl na rozpacích. Jen - ale je to problematické psát - jestli by Špinar neměl šetřit sex. doslovností či svým sex.výkladem vztahů, přece jen to Nezvala zbytečně místy přebíjelo než podtrhovalo. A některé spíše starší divačky v jevišti to zjevně zbytečně otrávilo, když jinak šlo o hezké divadlo.
MISA2604 70 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Pidrmanová, Polívka. Docela jsem se bála. Že nevydržím do konce, že mi bude teskno po tom, co bylo a tak. Ale vydržela jsem a ráda. Překrásné výtvarné nápady, úchvatná poezie (krácení je na místě), pohlední a příjemní mladí. Něha Jany Preissové mi chyběla a vsunutá nahota a šok obrazem přebývaly.
Kytina 70 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 136)
Milan 90 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení dotažené do posledního detailu. Myslím, že toto provedení chtělo pořádný kus odvahy Daniela Špinara a vyplatilo se. Ten chlap má koule. Úžasná Jana Pidrmanová a výborný Vladimír Polívka. Nádherné Nezvalovy texty jsou podtrženy velkolepou výpravou a skvělými hereckými výkony. Už teď se těším na představení s Patrikem Děrgelem.
Kateřina Vodáková 100 %
(zadáno: 24.2.2016, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jestli se lze zamilovat do divadelní inscenace, tak se mi to stalo u Manon Lescaut! Pro mne zážitek na celý život. ZÁZRAK na prknech největší české divadelní scény. Ano, chvíle absolutní divadelní fascinace se dostavily :) Viděla jsem oba alternující se páry a všichni jsou vynikající. To samé platí i pro Radúze Máchu. Hudba, kostýmy i scéna berou dech. Špinarova režie mě baví, kvituji, že vdechuje inscenacím moderní charakter (rozhořčení starších diváků není dle mě na místě). Původní předloha je zkrácena velmi vkusně. Nebyl moment, kdy bych se nudila. Půjdu znovu a nebude to jen jednou :)
Magieee 60 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Viděla jsem obsazení Pidrmanová a Děrgel. Pidrmanová se mi velice líbila. Bohužel Patrik Děrgel se nejspíš snaží, ale já mu nevěřila ani slovo, jsem zvědává na Polívku. Moc se mi líbil Radúz Mácha a zaujali Matyáš Řezníček.
Nepovedená recitační přehlídka, spíše že je to povedená módní přehlídka.
Sloupek6 80 %
(zadáno: 20.2.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherná výtvarná podívaná!
Jirkan 70 %
(zadáno: 18.2.2016, počet hodnocení: 488)
přínosný / zajímavý komentář
17.2. 2016: Poněkud intimní a naivní báseň ve velkém stylu, která na mne působí trochu neosobně, odstažitě, ale užíval jsem si její virtuozitu a nápaditost v jevištní podobě se vším výtvarnem, symbolikou, určitým nadhledem a místy i ironií. Výhodou je dvojce P. Štorková a P. Děrgel. Ona měla jasno a tak trochu si hrála, koketa. On bezmezně důvěřoval, miloval, naivka. Jejich závěr fungoval se vší divadelní parádou. (Další herce bych zmínil, kdyby bylo více prostoru). Za mne je ta inscenace velmi pokorná k prostoru, k divákům, k samotnému dílu, ale rozhodně ne prázdná. Ach, Manon...
Sluha 70 %
(zadáno: 18.2.2016, počet hodnocení: 96)
Cimr 70 %
(zadáno: 17.2.2016, počet hodnocení: 102)
Fingee 70 %
(zadáno: 14.2.2016, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem druhou premiéru. Velmi povedené, dechberoucí vizuál. Vinikající herectví nádherné Jany Pidrmanové. Skvělý byl i Radůz Mácha. Matyáš Řezníček mě zaujal i přesto, kolik tam měl prostoru. Seškrtaný text způsobil silnější dějovost. Když opominu hru Ze života hmyzu tak mi Špinar vždy hodně vyhovoval a těším se opět do Národního. Začátek (zejména Patrik) mi hodně připomínal Romea na Vinohradech, kde inscenaci chybí také právě fungující ústřední pár v Manon to vyšlo, jsem zvědavá na druhou alternaci. Také velmi přiljemná délka představení bez přestávky.
Slavek53 80 %
(zadáno: 14.2.2016, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Nejdříve mi vadilo dosti výrazné krácení Nezvalových veršů, na konci hry jsem však uznal, že bylo ku prospěchu dokonale sevřené a stále vpřed se řítící hry. Nádherná byla i výtvarná skoro barokní podoba inscenace. Po dlouhé době strhující divadlo od slova dívat.
Honzy 90 %
(zadáno: 12.2.2016, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Premiéra MANON LESCAUT s vůní kadidla se ve Zlaté kapličce velice povedla.Poděkujme D. Špinarovi za výbornou režii,též je výjimečná a funkční scéna,výrazné kostýmy a v neposlední řadě je pěkná i hudba J.Hájka.Z hereckých výkonů zaslouží absolutorium Patrik Děrgel jako Des Grieux.Jeho herectví je velice uvěřitelné a společné s Manon J. Pidrmanové tvoří milenecký pár,který vás přesvědčí o jejich oddané lásce,byť plné zvratů a dramatických situací,Do jejich hereckého koncertu výborně zapadá role Tiberge R.Máchy.Texty V.Nezvala jsou výrazně kráceny,což je ku prospěchu dramatu.2.premiéra 12.2.2016
Klaram 90 %
(zadáno: 12.2.2016, počet hodnocení: 81)
MAXSAM 100 %
(zadáno: 12.2.2016, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Něco tak nádherného a skvělého jsme snad ještě v životě neviděli. Výborné nastudování a režie, krásná scéna i kostýmy, obdivuhodné výkony všech herců,
Pavlínka je prostě božská, jako vždy a Vladimír fantastický, rozhodně musíme vidět ještě s Janou a s Patrikem a asi ještě několikrát. Milujeme dílo pana Daniela Špinara a milujeme Novou krev Národního divadla, je to super paráda, BRAVO a velký dík za nezapomenutelný zážitek !!!!
Amazigh 90 %
(zadáno: 12.2.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Scéna uchvatna, kostýmy nádherné, herci skvělí. :-) jedina mala výtka je možná trochu zdlouhavý konec. Jinak geniální. :-)
J.anek 90 %
(zadáno: 11.2.2016, počet hodnocení: 121)
přínosný / zajímavý komentář
Manon v Národním divadle je nádherná a voní kadidlem. Pavlína Štorková je neuvěřitelně zábavná, křehká, nevinná i prohnaná, Vladimír Polívka je klukovsky dychtivý, bezbranný ve své zamilovanosti i rytířsky kurážný. Nezvalův text byl ohlodán až na kost, občas skřípou verše a jejich rytmus, ale za chvíli na to zapomenete. Scéna je geniální, kostýmy opulentní, režie vynalézavá. Už se těším zítra na Patrika! :-)
Národosolsobě 80 %
(zadáno: 11.2.2016, počet hodnocení: 207)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.