Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Ladislav Fuks, Jan Mikulášek, Marta Ljubková

Spalovač mrtvol

Premiéra: 15.12.2016. Dramaturgie: Marta Ljubková. Výprava: Marek Cpin. Režie: Jan Mikulášek.
1:50x


Adaptace známé novely Ladislava Fukse, proslavené volným filmovým zpracováním Juraje Herze. Příběh o někdejším vojákovi z 1. světové války, teď zaměstnanci krematoria a vzorném manželovi a otci Karlu Kopfrkinglovi, je nejen hororem ze spalovny lidí, ale také groteskním obrazem rozkladu lidské osobnosti...
inscenace není vhodná pro děti
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 877)
přínosný / zajímavý komentář
Jedno z nejmrazivějších děl české literatury 20. století, opřené o historickou zkušenost, je inscenováno s chladnou odtažitostí a příznačně rozvíjí motivy, které jsou odlesky také naší konzumní společnosti. Nebyl by to Jan Mikulášek, kdyby všemu nedominovala forma. Sdělení hry jakoby v ní zůstávalo až příliš uzavřené a neútočí na diváka motivem prvotního impulsu nebo utahovanou spirálou ohrožení. Což je, myslím, u tak silného textu škoda. Místo hloubky, makarena... Martin Pechlát je zcela jiný Kopfrkingl, především více civilní, a to ku prospěchu věci je.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 165)
přínosný / zajímavý komentář
Je dobře, že se Jan Mikulášek opět vrátil k pevnému textu. Ve Stavovském divadle se mu díky tomu podařilo vytvořit inscenaci chladnou, ale současně oduševnělou, zcela nezávislou na kultovním filmu. Tvůrci úspěšně využili řadu v knize skrytých myšlenek. Scénografické pojetí je možná až příliš nuceně aktualizační, ale má své opodstatnění. Téměř civilní Martin Pechlát je tradičně skvělý. Za jednoznačně nejlepší považuji poslední scénu Marie/Lakmé, kterou k mému velkému potěšení ztvárnila Pavla Beretová jako nepasivní, energickou a vroucně milující postavu.
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 19.12.2016, počet hodnocení: 631)
přínosný / zajímavý komentář
Musím přiznat, že z toho mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně zajímavá, působivá scéna a v tomto směru i celý způsob zpracování, jenž mě rozhodně zaujal a hodnotím ho dosti kladně. Na straně druhé právě mé možná až příliš velké zaujetí formou, výkladem jednotlivých scén a zvolených symbolik, mě více odtáhlo od vnímání obsahu. Nebylo to pro mě následně tak šokující a mrazivé, jak bych si u této hry představoval a ani příliš emočně vypjaté. Nicméně rozhodně nenudilo a po herecké stránce nikdo nezklamal. Zaujal mě především V. Javorský, jehož výkon byl pro mě nejvíce přesvědčivý. 65%
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 18.12.2016, počet hodnocení: 1235)
přínosný / zajímavý komentář
Jan Mikulášek v předloze našel a v inscenaci následně rozvinul motivy, s nimiž jsme se v interpretacích setkali okrajově či vůbec. Kopfrkinglovi žijí v klamné iluzi zdánlivého povrchního štěstí připomínajícím dnešní prázdné konzumní existování. Kopfrkingl se snaží toto štěstí budovat, zmasírován nenápadnou manipulací se přizpůsobí a stane se ohrožením pro celý svět. Může chvíli trvat, než se divák do inscenace „dostane“, ale třeba se posléze dočká zásahu či mrazivých pocitů. Herci s výborným M. Pechlátem v čele jsou prodlouženou rukou režiséra, vydařená scénografie pomáhá až do samého konce.
Hodnocení uživatelů:
Divadelnik 10 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 99)
Weller 60 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Radiator 70 %
(zadáno: 12.3.2017, počet hodnocení: 14)
Aoc 90 %
(zadáno: 4.3.2017, počet hodnocení: 2)
Bethrezen 10 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Tak tohle se opravdu nepovedlo. Další z děl, které se v Národním divadle pokusily naprosto nesmyslně a diletantsky takzvaně modernizovat. Proboha proč to naprosto nedomyšlené přesunutí z krematoria do obchoďáku? Tohle není modernizace, to je prznění původní předlohy. A herecky to také za moc nestojí. Pár zajímavých momentů tam je, ale okamžitě je zabije hromada pitvoření a podivných výstupů, jako tančení makareny. Všechna ta sázka na pózu nakonec vede jen k tomu, že představení působí rozháraně a vůbec ne stísněně a hororově. Inscenace se úplně míjí s původní atmosféru knihy.
Michvon 70 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Znám dobře literární předlohu i film, tato inscenace je jiná, ale skvěle ctí původní knihu. Herecké výkony soustředěné. Pavla Beretová skvělá. Bohužel mi však chyběl hlubší, niternější zásah, je to příliš chladné - ale to je možná záměr? Každopádně doporučuji vidět.
Fr2709 70 %
(zadáno: 28.2.2017, počet hodnocení: 135)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době dobře udělaná inscenace. I moderní pojetí se dá unést. Výborný výkon Martina Pechláta v hlavní roli.
Terezak 60 %
(zadáno: 29.1.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Proč, když už se konečně téměř dopracujeme k té správně tísnivé atmosféře, je potřeba to celé zabít tančením "makareny"?
Obecně si nemyslím, že moderní pojetí, které poslední dobou razí Národní divadlo, se dá úspěšně napasovat na všechno.
Herecké výkony ale nebyly vůbec špatné, zvláště u M. Pechláta a V. Javorského.
Justina 70 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 71)
Bernardblack 50 %
(zadáno: 12.1.2017, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
"Všichni chtějí být v rakvi krásní", ale někteří toho na sebe"naplácají"tolik, až je výsledný dojem...:(bohužel spalovačův případ)
Ne, nevadí mi,"moderna v národním" či "odvážné zpracování"kultovní klasiky, ale když to nemá atmosféru, šťávu, hloubku a gradaci, tak to ani"milion serepetiček"nezachrání...
dobrý Pechlát, ostatní nevýrazní(Lucie"bublina"Polišenská jako 14letá dívenka?!?příšerná:(
Paradoxně až samotný"osvobozený a prostý"závěr nechá trošku vykouknout sílu Fuksova díla, což je prostě málo:(
Ba-jo 60 %
(zadáno: 12.1.2017, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Od tvůrčího dua Mikulášek-Cpín jsem očekával opravdu hodně, od titulního Martina Pechláta rovněž. Bohužel má očekávání nebyla dostatečně naplněna a z představení jsem odcházel spíše zklamaný. Scénografie byla sice nádherná, ale pak už bych pochválil jen několik povedených momentů (například scéna se zabíjením kaprů anebo s oběšením Lakmé) a především dechberoucí finále. První polovina představení mě však spíš štvala a po nějakém vývoji a rozkladu osobnosti u Karla Kopfrkingla jsem jen marně toužil...
Proda 60 %
(zadáno: 12.1.2017, počet hodnocení: 7)
SpinarMeNudiChciDivadlo 10 %
(zadáno: 7.1.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto nechápu, proč dávat tolik energie do něčeho, co je prostě jen nudná módní přehlídka. Trochu čekám, až někdo konečně řekne, že tudy Národní divadlo asi ne - nic proti scénografické režii, ale kořeny ND jsou někde trochu jinde. Každý, ach bože - řeknu to - průměrný divák, pro kterého se ale divadlo dělá, se na takovém představení cítí jako když ho ponižuje učitel při zkoušení. - Jakože - ti lepší z vás to chápou a ten zbytek je nám jedno...
Blanuli 60 %
(zadáno: 27.12.2016, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Představení stojí hlavně na Martinu Pechlátovi, který prakticky nesleze z jeviště. Nicméně nezklamal, jeho přerod z naivního dobráka v chladnokrevného zabijáka je skvělý. Jinak ve mne inscenace zanechala trochu rozporuplné pocity, které asi nedokážu dost dobře popsat, ale za shlédnutí to určitě stojí.
Antioch 50 %
(zadáno: 21.12.2016, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 19.12.2016
Slavek53 70 %
(zadáno: 20.12.2016, počet hodnocení: 34)
Andro 60 %
(zadáno: 20.12.2016, počet hodnocení: 27)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 17.12.2016, počet hodnocení: 200)
Sluha 80 %
(zadáno: 16.12.2016, počet hodnocení: 92)
Michal Ernat 60 %
(zadáno: 14.12.2016, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem moc zvyklý na předlohu a na filmovou verzi, kdy některé věci jsou udělány dějově jinak. Přes velký počet herců (v pozadí), jsou využíváni na vícerole pouze základní herci. Přijde mi divné, když syn hraje i další role, přestože tyto malé role mohl zahrát kdokoli z "pozadí". Diskotéková hudba mi k ději také moc nejde a tygří řev na konci mi přišel příliš dlouhý. Ale je to jen prvotní názor po veřejné generálce, možná jej ještě doupravím, až to zpracuji vnitřně.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.