Pantheon production

Axel Hellstenius

Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství

Premiéra: 1.12.2016. Podle románu Ingvara Ambjørnsena „Pokrevní bratři“. Překlad: Jaroslava Vrbová. Výprava: Diana Strauszová. Výběr hudby a režie: Jakub Nvota.
2:35


Komediální příběh o dvou přátelích, jež spolu sdíleli pokoj v ústavu pro duševně choré a kteří stojí před velkou výzvou začít společný život mimo stěny léčebny. Jejich střetávání se s každodenní realitou, která je pro oba komplikovaná, přináší řadu velmi humorných situací, zároveň však, pod odlehčeným tónem, dobře rozumí osamocenosti hrdinů, jejich strachu z lidí i touze po lásce a přátelství...
Pantheon production
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
68 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 50 %
(zadáno: 19.2.2017, počet hodnocení: 908)
přínosný / zajímavý komentář
Přestávám počítat herecká odbourávání a loučím se s vnímáním hořce kouzelného obsahu hry. Proč premiéra dostala „silvestrovskou“ podobu, snad mohlo mít příčinu v nedůrazné režii, která akorát vymodelovala projev a znaky obou figur, avšak prakticky vůbec nepracovala s rytmem hry a velké téma oustiderovství nám předložila v podobě ploché taškařice. Publikum je však spokojeno. Herci, když nezlobili, přitom v postavách Ellinga a Kjella odváděli solidní práci, žel nepodepřenou nějakou dramaturgií, která by publikum Divadla Palace přinutila také více přemýšlet. Takové divadlo mnoho smyslu nemá.
Lukáš Holubec 40 %
(zadáno: 31.12.2016, počet hodnocení: 436)
přínosný / zajímavý komentář
Vzít text, který je výborně napsán a skvěle se pohybuje mezi humorem a dojetím, umožňuje divákovi vzácný pocit vcítit se do postav, které žijí ve svém vlastním světě, a tím jej pochopit, a předhodit ho divákovi jako čirou taškařici, kdy se obecenstvo může v drtivé většině jen bavit nad tím, jak to outsiderům v životě moc nejde, mi přijde jako promarněná příležitost stvořit hodnotnou inscenaci. Pokud byl cíl představení diváka jen pobavit, čemuž ochotně jinak slušně hrající M. Hofmann a F. Blažek posloužili, pak byl splněn. Pokud má divák i jiná očekávání, nechť raději sáhne po knižní předloze.
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 30.12.2016, počet hodnocení: 1348)
přínosný / zajímavý komentář
Sečteno a podtrženo, možná je inscenace od Pantheon production podařená, nevím, neviděl jsem ji celou, utekla mi pro mě nejpodstatnější část. Ale z toho, co jsem viděl, mi přišla docela slibná, a jak už jsem psal na začátku, třeba bude mít větší štěstí než já. Více viz blog.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 8.12.2016, počet hodnocení: 1269)
přínosný / zajímavý komentář
Smutná komedie o dvou jedincích s duševní poruchou, kteří se pokouší o život mezi „normálními“ lidmi. Autor napsal příliš dlouhý dramatický text se situacemi, které se často zbytečně podobají. Pro inscenaci je vždy klíčový výběr představitelů ústřední dvojice. Souhra M. Hofmanna a F. Blažka fungovala, i když Blažek byl o poznání méně uvěřitelný. (Snad se oba během repríz budou odbourávat méně než při premiéře.) Režisér možná hercům pomohl k nalezení složitých postav, ale bohužel se nezřekl nadbytečného a nekladl dostatečný důraz na temporytmus. Představení se tak chvílemi neúměrně vleklo.
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 645)
přínosný / zajímavý komentář
Vcelku vydařená komedie s příjemně uvěřitelným příběhem, bez zbytečných šíleností, přehrávání či nějakého pokleslého humoru. Naopak spousta vydařených scén, vtipné situace i zajímavý a chytlavý děj. Bohužel však také místy až moc rozvleklé, zvláště první část, jež měla několik slabších pasáží. Druhá o poznání lepší, ale trochu zbytečně v závěru shozená samotnými herci, kteří se několikrát odbourali vlastními dialogy a hůře se pak dostávali zpět do role. Až na tyto momenty pak moc pěkný výkon zvláště od M. Hofmanna a vedle něj též F. Blažka. Pobavil jsem se určitě dobře. 65%
Hodnocení uživatelů:
Fedorocko 70 %
(zadáno: 19.6.2017, počet hodnocení: 350)
přínosný / zajímavý komentář
Na bratry Dlouhé to určitě nemělo,ale oba hlavní představitelé se úkolů zhostili se ctí, neodbourávali se a tak spokojenost i s tímto zpracováním.
Richard Novák 60 %
(zadáno: 15.6.2017, počet hodnocení: 35)
JirkaS 60 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Mé první setkání s tímto textem i s herci Filipem Blažkem a Martinem Hofmannem nedopadlo nikterak zle. Hra samotná je pouze průřezem do života dvou mužů, nesplňujících definici normálnosti. Inscenaci chybí jakákoliv pointa, což je nezvyklé, ale nemusí to zase tolik vadit, jelikož po herecké stránce se jedná, obzvláště v případě M. Hofmanna, o kvalitní výkony. A s povděkem kvituji, že se herci za celé představení odbourali jen jednou. Rovněž chválím scénografické řešení. Představení velmi příjemně uteklo, ale hlubší dojem nezanechalo. /viděno 10. dubna 2017 v Č. Budějovicích/
Plšík 60 %
(zadáno: 23.4.2017, počet hodnocení: 245)
přínosný / zajímavý komentář
55%
Chlad 70 %
(zadáno: 17.4.2017, počet hodnocení: 10)
Brtník 40 %
(zadáno: 25.2.2017, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Body jen za výborné výkony obou protagonistů, ale děj bohužel plytký, očekávání nějaké pointy, nebo prostě "něčeho", co by dalo hře trochu smysl se nenaplnilo.
Boo 100 %
(zadáno: 18.2.2017, počet hodnocení: 98)
DaZeL 100 %
(zadáno: 18.2.2017, počet hodnocení: 76)
Kačis 90 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě naprosto skvělé představení! Smutná komedie, ve které herci excelovali. Člověk se do příběhu úplně vžije a opravdu si uvědomí, jak musí být těžké se zařadit zpět do normálního života mimo ústav. Ale zároveň se velmi pobaví! Představení trvá 2,5 hodiny, ale nebudete litovat ani minuty! Všem vřele doporučuji!
Miskova Pet 70 %
(zadáno: 19.1.2017, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Excelentní výkony herců. Průměrná hra. Příjemný zážitek. Dobré vidět.
Barka 90 %
(zadáno: 16.12.2016, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem na veřejné generálce a tam se herci tedy neodbourávali. Představení se mi moc líbilo, byla jsem opravdu mile překvapená. V rolích mi seděli oba hlavní představitelé, každý to pojal po svém, ale oba baví a dojímají. Neměla jsem problém ani se stopáží. Za mě opravdu příjemně strávený čas.
Po druhém zhlédnutí zvedám na 90%.
Karel S 50 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Místy velmi vtipné, místy poněkud zdlouhavé. Rozhodně by tomu pár škrtů jen prospělo. Filip Blažek a Martin Hoffmann dobří, ale ne tak jako Vladimír Dlouhý a Michal Dlouhý ve starší verzi v Kalichu.
Blahis 50 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
55%
První půlka zdlouhavá a táhlá, druhá půlka o poznání lepší. Příběh je sám o sobě nudný. Dobrý výkon Martina Hofmanna naopak Filip Blažek se do tého polohy absolutně nehodí.
Anna R. 50 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Představení by nebylo špatné, když by bylo minimálně o půl hodiny kratší. Hlavně druhá půlka byla příliš rozvláčná, postrádala švih a rychlejší tempo. Martin Hoffmann byl (na rozdíl od Filipa Blažka, který roli mentálně zaostalého opravdu jen hrál) dost uvěřitelný.
Bernardblack 60 %
(zadáno: 30.11.2016, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
aha, tak jsem viděl další skvělý výkon mého oblíbence Martina Hofmanna, jenž dává"klasické komerční zábavě divadla Palace"(nemyslím nijak zle:)vyšší level..místy hodně připomínal Rain mana v geniálním podání svého jmenovce(ostatně nejen jménem, mimořádným herectvím, ale i zjevem je mu podobný:)Chcete něco nenáročného?Tak běžte a bavte se, aha:))

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.