Švandovo divadlo [velký sál]

William Shakespeare

Hamlet

Premiéra: 7.12.2013. Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Lucie Kolouchová. Scéna: Iva Němcová. Kostýmy: Lucia Škandíková. Hudba: Petr Wajsar a citace. Adaptace a režie: Daniel Špinar.
2:30

Osoby a obsazení
Hamlet, princ dánský - Patrik Děrgel
Claudius, král dánský, Hamletův strýc - Kamil Halbich
Gertruda, královna, Hamletova matka - Petra Hřebíčková / Klára Cibulková
Ofelie, Poloniova dcera - Martina Krátká (původně Zuzana Onufráková)
Horacio, přítel Hamletův - Marek Pospíchal
Polonius, kancléř - Miroslav Hruška
Leartes, Poloniův syn - Filip Čapka / Tomáš Červinek
Rosencrantz - Tomáš Kobr
Guildenstern - Jaroslav Šmíd
a další

Rodinné drama skandinávského ražení, tragédie velmi exponované, královské rodiny. Příběh chlapce, který ztratil otce a vlastně i matku, která se brzy po smrti manžela znovu provdala. V síních paláce, kde veškeré dění probíhá, je na všechny vidět, vše je vlastně zároveň veřejné. A mladý Hamlet svého otce miloval, miloval i krásnou a chytrou Ofélii, jenže pak se dozvěděl něco, s čím nelze dál žít. Nebo to jde, znát krutou pravdu a mlčet? A tak se může zdát, že se dánský princ zbláznil. V jeho šílenství je ale, jak říká královský komoří, metoda...
oficiální ankety:
Patrik Děrgel - nominace na Cenu Thálie 2014
v anketě portálu i-divadlo.cz:
1. místo v kategorii Nejlepší inscenace roku 2014
Patrik Děrgel - 1. místo v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2014
Iva Němcová - 2. místo v kategorii Jiný umělecký počin roku 2014
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 9.1.2015, počet hodnocení: 257)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající šílenství Ofélie, skvělá druhá půlka, strhující závěrečná scéna. Vlastně mi tam téměř nic nevadilo, ale zároveň mě skoro nic nenadchlo.
Kateřina Jírová 80 %
(zadáno: 13.9.2014, počet hodnocení: 246)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilý přepis, výtečně výkony P. Děrgela a Z. Onufrákové, a dokonce i K. Halbich dokázal proměnit své krátké výstupy. Shlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO.
Michal Novák 70 %
(zadáno: 3.4.2014, počet hodnocení: 891)
přínosný / zajímavý komentář
Názorná ukázka toho, jak „modernizace“ nebo principy dekonstrukce mohou stvořit ze zaprášené klasiky živou, překvapující a iniciační podívanou. Špinarova kompozice je do detailu promyšlená, má potenciál přivést do divadla mladé diváky. To rozhodně není málo. Přesto některé prvky či postupy se mi zdály poněkud nadbytečné, rušily, snad proto, že sklouzávaly k povrchnosti. Patrik Děrgel výkonem v titulní roli konečně prodal, co v něm je. Perfektní též představitelé Ofélie, Klaudia, Gertrudy či Horacia.
Veronika Steffanová 70 %
(zadáno: 3.4.2014, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné trochu modernizované pojetí Hamleta. Vše se odehrává v jakémsi bezčasí, ve kterém se divák může soustředit jen na postavy a jejich nálady a pohnutky. Trochu mě zklamala druhá půlka, ve které se už v podstatě nic nestane a závěrečné ztvárnění hory mrtvol mě příliš neoslovilo. Herci jsou velmi vyrovnaní, všichni zapadli do režisérovy stylizace, i když ta není tak výrazná, jak bývá jinak u Špinara zvykem.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 28.3.2014, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné! Další originální Špinarova režie, ocenila jsem především skvělé nápady při scéně s duchem Hamletova otce a divadla na divadle.P.Děrgel je energický, ale možná by mohl přece jen trošičku ubrat na expresivitě.Zuzanu Onufrákovou mám ráda a její Ofélie je dost neortodoxní, přesto si nejsem jistá vhodností jejího obsazení.Zbytečné a nelogické mi přišly Oféliiny sexuální prvky v rámci šílené fáze,stejně tak jako Hamletův exhibicionismus ve vitríně.Opravdu skvělá je P.Hřebíčková i K.Halbich. Troufám si říci,že navzdory některým mouchám je to mnohem lepší,než kdejaké konzervativní zpracování.
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 1348)
přínosný / zajímavý komentář
74,99% Po Zkrocení zlé ženy se Daniel Špinar pustil do další modernizace Shakespeara. A nejde o žádné kosmetické úpravy, nýbrž pořádný kus práce s ohledem na cílové publikum - dnešní mládež. Výsledek? Funguje to a na své si místy přijdou i "divadelní snobi".
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 28.1.2014, počet hodnocení: 2698)
přínosný / zajímavý komentář
75% Originální režijní pohled na starou dobrou známou klasiku, který však neopovrhuje původním textem, "jen" ho obohacuje o další rozměry a pohledy. Promyšlená koncepce, v níž žádné scény nepůsobí křečovitě, moderní háv inscenace je naprosto přirozený (včetně odkazů na klasická nastudování Hamletů v podobě muzeálních vitrín), stejně tak jako promyšlené přeskupení replik, které přebírají jiné postavy (hrobníci, herci aj). Nejvíce zaujmou zejména P. Děrgel, který zde podává zatím svůj nejlepší herecký výkon, dále pak P. Hřebíčková (přestože věkově není zcela adekvátně obsazena) a Z. Onufráková.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 25.1.2014, počet hodnocení: 1210)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Moderní, efektní, vkusné, zábavné, pulsující.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 18.1.2014, počet hodnocení: 608)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ve Švandově divadle hrají Hamleta jako akční psychothriller, dějovými posuny ho přibližují mladému publiku. Expresivně laděná inscenace má co nabídnout, ačkoliv pečlivě vystavěné mizanscény místy trochu upozaďují téma hry. Některé aktualizace vyšly na výbornou (třeba scéna divadle na divadle), jindy už to tak skvěle nevyšlo. Špinar hodně akcentuje komediální rovinu hry, hudbu tentokrát využívá až morávkovským způsobem (tzn. až uši zaléhají). Vydařené jsou herecké výkony všech hlavních představitelů, osobně se mi nejvíc líbil Kamil Halbich.
Veronika Boušová 90 %
(zadáno: 15.12.2013, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
viz recenze
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 13.12.2013, počet hodnocení: 1250)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Na zkrácené a výrazně pozměněné interpretaci Hamleta mohou rušit některé zbytné povrchnější prvky, ale je přijatelným a celkově nenásilným výkladem, který si zasluhuje pozornost. Přesun doby děje do současnosti dotažený a smysluplný. Zaujmou, možná i ohromí některé nápady, zejména objevná koncepce scény s herci či scénický nápad s muzeální vitrínou. Kdo není s tragédií obeznámen, může mít problém přijmout víceznačné vyznění konce. Souhlasím s názorem, že zpracování má potenciál oslovit mladé diváky. Výborný, vzhledem k mládí vynikající P. Děrgel v titulní roli, ostatní se také neztratili.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 10.12.2013, počet hodnocení: 638)
přínosný / zajímavý komentář
Povedlo se. Toto netradiční a moderní zpracování věčné klasiky řadím bez špetky pochybností mezi ty opravdu zdařilé. Byť hra obsahuje řadu scén, které mě výrazněji nezasáhly nebo jsem se s nimy příliš neztotožnil, tak inscenace jako celek působí silně a zanechala velmi pozitivní dojem. Skvělé zpracování divadelní pasáže, naopak závěr je malinko nejasný a pro někoho může být i matoucí (existuje-li vůbec někdo kdo nezná tento příběh). Po herecké stránce prakticky od všech velmi dobrý výkon. Výtečný především P. Děrgel, pak též Z. Onufráková a P. Hřebíčková.
Tereza Szkatulová 80 %
(zadáno: 27.1.2014, počet hodnocení: 28)
Moc dobré! S citem pojatá úprava a modernizace klasiky, kterou zná snad opravdu každý, se mi moc líbila. Na scéně zaujmou inovativní prvky, vitríny z muzea i koncepčně skvěle zvládnuté představení při představení. Hra má tempo hned od začátku a ani v druhé polovině ho neztrácí, ba právě naopak. K dobrému dojmu intenzivně napomáhají herecké výkony celého souboru, a tak i přes pár slabších momentů, mezi které řadím především zvláštně pojatý konec představení, při vzpomínce na úctyhodně šílenou Z. Onufrákovou a vynikajícího P. Děrgela tleskám.
Hodnocení uživatelů:
Domi.Mac 80 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Mám ráda Děrgela, severský styl a Shakespeara. Děrgelova neskutečná soustředěnost, lehkost se kterou se z jedné scény přehrává do druhé je pozoruhodná. Přenádherná scéna a kostýmy. Je to nejlépe udělaný Hamlet v celé Praze. Scéna s Ofélií v hrobu mě i teď pronásleduje. Jen Cibulková nedosahuje kvalit Hřebíčkové, ale Krátká Onufrákovou v Ofélii o dost předčila.
Bílek 60 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 22)
Lovin 70 %
(zadáno: 8.4.2017, počet hodnocení: 92)
Vltava 70 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 37)
Michkyse 100 %
(zadáno: 17.2.2017, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Přesně takhle by měla vypadat moderní verze Shakespearovy klasiky. Představení mě dostalo od začátku do konce, asi zatím největší divadelní zážitek (minimálně ze Shakespeara). Vtipné, zbavené patosu, na správných místech proškrtané představení plnící svůj účel. Humor na hraně, ze kterého hned v následujícím okamžiku mrazí. Druhou půlku a samotný vygradovaný závěr ještě dlouho nedostanete z hlavy. Fantastický Patrik Děrgel v titulní roli - fenomenální výkon, bravurně zvládnutý balanc mezi tragédií, komedií a šílenstvím. Z ostatních herců byly skvělé také Petra Hřebíčková a Martina Krátká.
Emamele 100 %
(zadáno: 17.2.2017, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Modernizovaná verze Shakespeara, která se fakt povedla. Všechno bylo skvělé od začátku do konce, spousta vynikajících a funkčních nápadů. Famózní Patrik Děrgel a Petra Hřebíčková. Jediná drobnost: moc mi neseděla Ofélie Zuzana Onufráková, ale spíš jen typově.
Plšík 80 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 220)
Lenka458 80 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 82)
Petra. 80 %
(zadáno: 29.1.2017, počet hodnocení: 19)
Nick 80 %
(zadáno: 27.12.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobré, ne však uchvacující. Nadčasový text v přiměřeně moderní úpravě, režijně celkem dobře zvládnuté. Výborný Děrgel, zbytek obsazení bez připomínek. Skvělý závěr! Celkově není moc co vytknout, na druhou stranu se ale určitě nejedná o nadpozemský zážitek.
BaTerka45 90 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Patrik Děrgel se blýsknul. Všechno bylo tak věrohodné, že člověk vše prožíval a trpěl s ním.
Greetchen 80 %
(zadáno: 22.11.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
(27.9.2016) Krásný důkaz toho, že i modernizace nemusí klasickému dílu uškodit. Velmi přesvědčivé, současné, zábavné a chytlavé. Patrik Děrgel v ústřední roli velmi příjemně překvapil.
C.lementine 90 %
(zadáno: 9.11.2016, počet hodnocení: 8)
JitkaJak 100 %
(zadáno: 26.10.2016, počet hodnocení: 25)
Luqisek 70 %
(zadáno: 24.10.2016, počet hodnocení: 69)
Varan 70 %
(zadáno: 20.5.2016, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Mé druhé představení ve Švandově divadle (po dvakrát zhlédnutých fantastických Idiotech) a opět velká spokojenost. Líbilo se mi moderní pojetí této tragédie, velmi dobře řešená scéna (mikrofon, působivé poslední dějství se skleněnou vitrínou) a mrazivý hudební podkres. Vyzdvihnout si především zaslouží výborný výkon Patrika Děrgela (nominace na cenu Thálie je zcela zasloužená), jemuž ale skvěle sekundovali i ostatní (za mě především Krátká, Hřebíčková a Červinek).
Maxim de Winter 70 %
(zadáno: 18.5.2016, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
Mám problém s hrou samotnou. Hamleta osobně považuji za to nejhorší, co Shakespeare vyplodil. Bohužel. Ale protože je kritiky považován za jeho vrcholný a nejlepší kousek, chodím stále na různé adaptace v naději, že mě hra i přes svou táhlost a nudnost různých monologů nějak osloví. Zpracování Švanďáku považuji asi za nejlepšího Hamleta, co jsem kdy viděl, a to i přes to, že neholduji moderním verzím klasiky. Zkrácení monologů opravdu prospělo a konečně vynikl příběh a podstata hry samotné. Vnitřní vzrušení ze hry samotné se sice nedostavilo, ale Patrik Děrgel byl skutečně famózní.
Andro 90 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 32)
Marsed 80 %
(zadáno: 22.4.2016, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně zahraná inscenace, P. Děrgel podal úžasný výkon. D.Špinar má neuvěřitelný cit k režírování klasiky v moderním hávu. Opravdu hra stojí za zhlédnutí.
Justina 60 %
(zadáno: 20.4.2016, počet hodnocení: 72)
Teufel 90 %
(zadáno: 18.4.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Ten moderní střih vyšel velice přirozeně, snad díky těm muzeálním vitrínám a tomu, že na severu mají dodnes monarchie se staré s novým prolnulo tak dokonale, že to pro mě nemá chybu. Herci úžasní, Petra Hřebíčková (Gertruda) byla dokonalá. Líbí se mi i uměřeně komediální rovina. Konec trochu mrzí. Patrik Děrgel vypadal podle prvních vět, že bude poněkud umělý a patetický, kteréžto podezření se pak vůbec nepotvrdilo a chvála za jeho výkon je rozhodně zasloužená. U někoho opravdu může vzniknout pocit, že je to představení uřvané, minimálně v jedné scéně to rušivé bylo, ale jinak je to organické.
Sendy 100 %
(zadáno: 6.4.2016, počet hodnocení: 144)
Panapollon 70 %
(zadáno: 26.3.2016, počet hodnocení: 51)
M_kavanova 90 %
(zadáno: 22.3.2016, počet hodnocení: 8)
Teatrix 90 %
(zadáno: 21.3.2016, počet hodnocení: 30)
J_V 80 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná aktualizace Hamleta se zachováním původního smyslu. Nesedlo mi jen Děrgelovo lavírování mezi civilní a knižní řečí, mezi současným floutkovstvím a antikvárním přehráváním (zřejmě se jedná o záměr režiséra).
Euforka 70 %
(zadáno: 12.3.2016, počet hodnocení: 26)
Remcoe 80 %
(zadáno: 3.3.2016, počet hodnocení: 26)
Klempirova 90 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající herecký výkon Patrika Děrgela. Dobrá práce se scénou. Šilenctví Hamleta v druhé půlce bylo opravdu strhující.
Renée 80 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 86)
Bartys 80 %
(zadáno: 26.2.2016, počet hodnocení: 42)
Kateřina Vodáková 100 %
(zadáno: 24.2.2016, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto srdcová záležitost!!! Byla jsem 3x a ne naposledy. Nejlepší inscenace Švandova divadla. V Hamletovi se zrodila hvězda P. Děrgela, který je dle mého názoru jedním z největších hereckých talentů za posledních 10 let. Zasloužená Cena Thálie a přestup do ND. Kromě něj jsou na vysoké úrovni i další herecké výkony. V alternovaných rolích jsou dle mě o třídu lepší P. Hřebíčková a F. Čapka. V této hře mi oproti jiným nevadí ani Z. Onufráková, do role Ofélie bych z hereckého souboru nevybrala lépe. Hudba i scéna na jedničku. V Hamletovi mě začal bavit Špinar jako režisér a zatím nepřestal :)
Magieee 70 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
V celku povedená inscenace, s mnoha prvky, které mi vadily. Scéna a kostýmy povedené. Pro mě ústřední problém inscenace je samotný Hamlet (Patrik Děrgel). Bohužel mi jeho herectví prostě nesedí. By příliš dětinský. Skvěle narežírovaná Ofélie, ale bohužel v podání Onufrákové to nedopadlo.
Klaram 80 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 81)
Alunalune 70 %
(zadáno: 15.2.2016, počet hodnocení: 28)
Rcbn 90 %
(zadáno: 13.2.2016, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Patrik Děrgel je borec.
Lenkakebulka 60 %
(zadáno: 2.2.2016, počet hodnocení: 28)
Fingee 80 %
(zadáno: 1.2.2016, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem dvakrát. Poprvé, když jsem viděla K.Cibulkovou nebylo to úplně ono, ale pravděpodobně to bylo její první nebo druhé představení. Před měsícem už mi přišla výborná. Skvělé zpracování monologů u mikrofonu. Nápaditá režie, moc dobré kostýmy, hudba, vynikající Patrik Děrgel, Marek Pospíchal a vlastně i všichni ostatní. Jediný, kdo mi nesedl byla Zuzana Onufráková.
Tristan 90 %
(zadáno: 24.1.2016, počet hodnocení: 30)
JaNaD 70 %
(zadáno: 19.1.2016, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní pojetí mě nejdříve zaskočilo, potom jsem si zvykla a ve finále musím přiznat, že po tomto shlédnutí by mě klasika už nebavila. Jen vidím rozdíl mezi první a druhou polovinou. První skvělá, druhá trochu slabší. Z hereckých výkonů jsem byla celkem nadšená (hlavně Hamlet P.Děrgela a jeho matka K. Cibulkové), naopak Ofélie Z. Onufrákové mě nepřišla moc věrohodná.
Michvon 100 %
(zadáno: 5.1.2016, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Jeden z největších divadelních zážitků, především díky Patrikovi Děrgelovi. V roli Hamleta je absolutně věrohodný a přesvědčivý, jeho finále mě dohnalo k slzám. Nezapomenutelný zážitek, který si určitě hodlám zopakovat!
Po druhém zhlédnutí: zážitek stejně silný. Děrgel Hamletem žije. Hřebíčková geniální, skutečně. M. Krátká lepší než Onufráková. Přišlo mi, že došlo ke krácení, např. u šílenství Ofélie. Rozplakalo mě to i tentokrát. Scény divadlo na divadle, pohřbívání Ofélie, "šermířský" závěr berou dech. Chci vidět znovu.
Jindři 30 %
(zadáno: 20.12.2015, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina skvělá - tak 90%.... ALE druhá polovina úplný odpad, zdlouhavé, těžké k vydržení, uřvané, přehnaně šílené postavy, Hamlet se neustále svlékající a nechutný; "zabité" závěrečné vyvrcholení jen hloupým přeříkáním...
Říkala jsem si, zda jsem ve svých 28 letech na tento způsob stará, ale přišli za mnou i moji studenti, kteří byli stejně znechuceni z druhé části jako já.
Možná je to tím, že si knihu přečetli a věděli, co tam má být.
Anglické titulky místy špatně přeložené.
Margaret 80 %
(zadáno: 19.12.2015, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení. Nápaditá režie, skvělý P. Děrgel.
Studentice 80 %
(zadáno: 13.12.2015, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Hra se mi líbila. Příjemně mě překvapilo, že hra byla sice temně mrazivá, ale byly zde i střípky humoru. Vyzdvihla bych především výkon Patrika Děrgela a "ulítlost" pojetí klasiky. Hra je zdomernizovaná, ale neztrací nic na svém základním poslání. Na druhou stranu bych čekala, že se mě závěr hry více dotkne. Nicméně se pomalu do pojetí her Švandova divadla zamilovávám:).
Tomáš Molík 100 %
(zadáno: 11.12.2015, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Patrik Děrgel je úžasný, nesmírně talentovaný herec,který předvedl dokonale vyzrálé herectví,jeho Hamlet je plný citu,touhy,odvahy,strachu,lásky.D. Špinar, svojí geniální režií, opět prokázal, že patří k předním osobnostem souč. čes. divadla. Výborné jsou kostýmy, kontrast okázalosti Gertrudy ve třpytivých robách s beznadějí Hamleta, který vystupuje, prakticky celé představení, v roztrhaném propoceném prádle. Úplně mě rozsekal závěr, je to Shekespeare, ale závěr je tak jednoduchý, přitom čistý a šokující, že vás všude mrazí a pomyslíte si že, tohle snad není ani možné na divadle předvést.
Lumca 70 %
(zadáno: 24.11.2015, počet hodnocení: 247)
Braka 70 %
(zadáno: 5.11.2015, počet hodnocení: 12)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 3.11.2015, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
well that was some meaningful butt-time
Maranta 80 %
(zadáno: 30.6.2015, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Ano, Shakespeare nám stále má co říct, zvlášť když se podaří předložit divákovi to podstatné - vášně, oddanost, morální (či nemorální) zásady. To vše si dosaďte do libovolné doby a sledujte hrdiny, jejichž osudy znáte, a přesto vás stále uchvacují. Jen pojetí Ofélie (i když skvěle zahrané) se výrazně rozchází s mou (a asi i tradiční) představou křehké, tragické, ale stále důstojné oběti, a přímo mě bolelo sledovat její zmalované a obscénní šílenství.
Architekt 80 %
(zadáno: 30.6.2015, počet hodnocení: 23)
Zuluk 70 %
(zadáno: 10.6.2015, počet hodnocení: 72)
Slavek53 90 %
(zadáno: 28.5.2015, počet hodnocení: 36)
Johnny 90 %
(zadáno: 27.5.2015, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne velký divácký zážitek, především první polovina velmi vydařená. Výborný výkon P. Děrgela, K. Cibulkové a Z. Onufrákové. Působivá hudba a kostýmy.
Kaklapak 70 %
(zadáno: 26.5.2015, počet hodnocení: 59)
Vitounek 70 %
(zadáno: 21.5.2015, počet hodnocení: 86)
Klob 60 %
(zadáno: 17.5.2015, počet hodnocení: 105)
Petula 100 %
(zadáno: 7.5.2015, počet hodnocení: 23)
Bartimaeus 100 %
(zadáno: 1.5.2015, počet hodnocení: 10)
Lucilla 80 %
(zadáno: 15.4.2015, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Moderne pojata klasika, proc ne? Ja mam tyhle novoty rada, vetsinou mi sednou, stejne tak Hamlet ve Svandovi. Tradicne chvalim hudbu (jeste se mi snad nestalo, ze by se ve Svandaku nevyvedla hudba k predstaveni) a scenu. Z hercu se mi moc libil zivelny P.Dergel, P.Hrebickova, Z.Onufrakova. Nektere sceny bych osobne vypustila (treba zaverecnou), ale jinak spokojenost.
Anna Mášová 90 %
(zadáno: 28.3.2015, počet hodnocení: 6)
Sherly 90 %
(zadáno: 24.3.2015, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
K dokonalosti stačilo jen málo... Skvělá scéna, hudba, zpracování, Petra... doporučuju!
Eviik 90 %
(zadáno: 24.3.2015, počet hodnocení: 208)
přínosný / zajímavý komentář
Netradiční zpracování klasiky. Hra je zasazena do moderní doby, takže postavy používají mobilní telefon či mp3 přehrávač. Asi ne každý divák to zkousne. Každopádně originalita se inscenaci upřít nedá. Patrik Děrgel v hlavní roli je opravdu vynikající, ale ani ostatní herci nezaostávají (zejména Petra Hřebíčková, Kamil Halbich či Zuzana Onufráková). Jediná vada na kráse pro mě byla záverečná scéna (i když podkresová píseň mě pobavila).
Papuka. 100 %
(zadáno: 13.3.2015, počet hodnocení: 13)
Lucianna 80 %
(zadáno: 12.3.2015, počet hodnocení: 39)
Bigiie 90 %
(zadáno: 11.3.2015, počet hodnocení: 12)
Marťus 90 %
(zadáno: 19.2.2015, počet hodnocení: 36)
Petr-sima 90 %
(zadáno: 18.2.2015, počet hodnocení: 31)
Cechoslovak 80 %
(zadáno: 12.2.2015, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Od začátku to byla vizuálně i zvukově nepříjemná inscenace. Ale to je asi u Hamleta žádoucí, vyniknou herecké výkony i samotný text. Z moderních rekvizit mi vadil snad jedině mikrofon. V první polovině divák přemýšlí, jak asi ta zlatá mládež jakési banánové republiky (vlastně království) vytáhne na konci ty meče a vzájemně se povraždí. A na konci to ohromeně sleduje a říká si: aha, tak takhle se to dá taky udělat.
Ludvík Píza 90 %
(zadáno: 1.2.2015, počet hodnocení: 4)
Vlatyes 50 %
(zadáno: 30.12.2014, počet hodnocení: 51)
Naty1011 100 %
(zadáno: 29.12.2014, počet hodnocení: 2)
Ryhop 60 %
(zadáno: 28.12.2014, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Prvním a silným dojmem je uřvanost, reprezentovaná mj. mně nesympatickým Děrgelem. Klidně bych si vystačil s Cimrmanovým Hamletem bez Hamleta, kde by víc prostoru dostali ostatní. Velmi dobrá a nenásilná aktualizace klasiky, scéna a její využití, výborná Ofélie Onufráková.
Milan123 10 %
(zadáno: 27.12.2014, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Hamlet pro čtenáře Blesku, nebo diváky Novy. Otázka je, zda zrovna oni chodí do divadla. To, co se na Shakespearových textech cení je pryč. Brutální a nesmyslné krácení scén. Klišé kouření trávy a šňupání kokainu. Uřvaní herci. Inspirace Mikuláškovým Hamletem z Husy na provázku. Rosen... a Guilden... dostanou milost a tak se mohou kochat Hamletovým nahým popředím v předmoment jeho smrti. Obecenstvu zůstává k pohledu Hamletova nahá prdel. Prdel si udělal z obecenstva i režisér Špinar.
Antioch 80 %
(zadáno: 27.12.2014, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 27. 12. 2014
Bina 100 %
(zadáno: 25.12.2014, počet hodnocení: 27)
Godot 100 %
(zadáno: 22.12.2014, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Přiznám se, že inscenaci jsem viděl téměř milionkrát, abych si dosytosti užil všech úžasných detailů. Bál jsem se moderního zpracování, ale tady vše krásně funogovalo pospolu. Rodiné drama moderní královské rodiny umocněné skvělými hereckými výkony. Patrik Děrgel jako Hamlet je naprosto přesný a občas se musí divák ujistit, že to jen hraje a že to není skutečnost. Ani jednu vteřinu představení se nenudíte. Příběh Hamleta je sice docela známý, ale já jsem až dokonce doufal v happyend. Poslední scéna ve vytríně je vrcholem představení.
Ideální 100 %
(zadáno: 22.12.2014, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Neuvěřitelné. Zřejmě ten nejsilnější divácký zážitek, jaký jsem kdy prožila. Napětí od začátku do konce, silné pocity, touha vyběhnout na jeviště, obejmout Hamleta a říct: "to bude dobrý, to se vyřeší."
Děkuji režiséru Špinarovi za to, jak se mu podařilo Hamleta rozebrat a ukázat divákovi, co všechno v sobě skrývá toto nadčasové dílo.
Děkuji Patrikovi Děrgelovi za herecký výkon (ne neprávem získal Radoka), stejně tak Petře Hřebíčkové.
Pokud chcete zhlédnout skutečné divadlo, rozhodně běžte ke Švandům na Hamleta. Stojí to za to.
J.anek 90 %
(zadáno: 14.12.2014, počet hodnocení: 123)
Mardzana 90 %
(zadáno: 26.11.2014, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné výkony herců, představení mělo spád. Trošku jsem se bála "modernizovaného" pojetí, ale musím uznat, že můj strach byl zbytečný. Některé scény na můj vkus až moc odvážné, ale nikoliv bez důvodu. Celkový dojem - skvělé představení, které s chutí navštívím ještě jednou.
Princezna Evženka 70 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 95)
Verapi 60 %
(zadáno: 3.11.2014, počet hodnocení: 58)
Hannah21 70 %
(zadáno: 22.10.2014, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Nemyslím si, že je za každou cenu nutné modernizovat klasické hry, ale tato modernizace je provedená velmi důsledně a vše skvěle funguje. Herecky výborné, Děrgel mě překvapil, je skvělý. První půlka si zaslouží 100 %, ale v druhé byly dva momenty, které mé hodnocení výrazně snížily. Nepochopila jsem, proč příliš rozebírat Oféliino šílenství (a ještě ho navíc takto sexuálně ztvárňovat). Horší ale byla chaotická a uspěchaná závěrečná scéna. Pokud bych Hamleta viděla poprvé, pochybuji, že bych z toho pochopila, co se přesně stalo. Takto jsem z divadla odcházela s pocitem, že jsem neviděla konec.
Lukrativni 70 %
(zadáno: 13.10.2014, počet hodnocení: 61)
Jonáš 80 %
(zadáno: 3.10.2014, počet hodnocení: 16)
Abigail7 90 %
(zadáno: 1.10.2014, počet hodnocení: 170)
přínosný / zajímavý komentář
Ač obecně nemám ráda moderní pojetí klasiky, tohle mě dostalo. Ať je to sebevíc moderní, dokonale to funguje a některé motivy jsou v tomto pojetí ještě mnohem silnější, výraznější a víc vyniknou - jako Gertrudin poměr s Claudiem, Horacio, Hamletovo "šílenství".
Připomínek je málo - nějak mě příliš nepřesvědčilo obsazení některých postav - (v podstatě jen) těch ženských. A zatímco Petra Hřebíčková přesvědčila, ačkoli mi na roli královny-matky nepřijde typově ideální, Zuzana Onufráková, ač herecky výborná, mi do role Ofelie typově prostě nesedla.
A některé výstupy už na mě byly i tak moc.
Lucka. 100 %
(zadáno: 23.6.2014, počet hodnocení: 99)
Katerian 90 %
(zadáno: 22.6.2014, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Zaver s nahatou zadnici bych vynechala, jinak nasazeni a prozivani role Patrika Dergela bylo obdivuhodne a silne!
Kuba_r 80 %
(zadáno: 19.6.2014, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Jeden z velký zážitků poměrně jalové divadelní sezóny!
Srna 90 %
(zadáno: 11.6.2014, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Nejlepší Hamlet, jakého jsem kdy viděla. P. Děrgelovi za něj děkuji. Potlesk vestoje si opravdu zasloužil.
Milan 80 %
(zadáno: 10.6.2014, počet hodnocení: 44)
Gabrielle 80 %
(zadáno: 10.6.2014, počet hodnocení: 94)
Paya888 100 %
(zadáno: 3.6.2014, počet hodnocení: 178)
Terez 80 %
(zadáno: 24.5.2014, počet hodnocení: 75)
Marcela 70 %
(zadáno: 20.5.2014, počet hodnocení: 338)
Graiv 70 %
(zadáno: 30.4.2014, počet hodnocení: 19)
Ba-jo 90 %
(zadáno: 14.4.2014, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Silné, nápadité a nekonzervativně pojaté představení o kterém jsem ještě dlouho přemýšlel a musel jsem na něj s odstupem jenoho roku zajít znovu. A znovu musím vyzdvihnout totéž: strhující výkon snad nejmladšího českého Hamleta - Patrika Děrgela, dojemně dojemnou a šíleně šílenou Ofélii - Zuzany Onufrákové, starostlivého Horacia - Marka Pospíchala, rozpolcenou Gertrudu - Petry Hřebíčkové a Kláry Cibulkové, skvělou scénu se Špinarovým oblíbeným plexisklem, které vynikne snad nejvíce v dechberoucí scéně Ofeliiny smrti, krásný překlad J. Joska a spoustu drobných nápadů,kvůli kterým se rád vrátím.
Falos 80 %
(zadáno: 2.4.2014, počet hodnocení: 158)
přínosný / zajímavý komentář
uzasnej patrik dergl
Burbot 30 %
(zadáno: 28.3.2014, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Zjevně jsem byla na jiném představení nebo už jsem na tato pojetí moc stará. Minimálně první půlka zbytečně uřvaná, Hamlet naprosto vyšinutý a k tomu fetující Gertruda nápadně připomínající Dagmar Havlovou ve večerní róbě ...
Frankovka 90 %
(zadáno: 26.3.2014, počet hodnocení: 190)
přínosný / zajímavý komentář
Nyvon 60 %
(zadáno: 23.3.2014, počet hodnocení: 54)
L. Janáková 80 %
(zadáno: 16.3.2014, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Toto pojetí mi opravdu sedlo, viděla jsem již za život pár Hamletů, ale tenhle mě zaujal, překvapil, dojal, nenechal na pochybách.
Kytina 80 %
(zadáno: 14.3.2014, počet hodnocení: 136)
Honzy 70 %
(zadáno: 18.2.2014, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Špinarova inscenace HAMLETA určitě oslovuje svým moderním zpracováním široké spektrum diváků.Režie staví hlavně na hereckých výkonech a ty jsou ve většině rolí výborné.Především mladý Patrik Děrgel exceluje v roli Hamleta a věříte mu každé slovo i gesto.Nastudování Hamleta pro tak mladého herce je velkou příležitostí a té se zhostil bezchybně.O něco hůře působí Ofelie v podání Z.Onufrákové.Zde platí,že v hereckém výrazu méně znamená více.Za zmínku stojí též výborný překlad Jiřího Joska, i když by neuškodilo ,hlavně v první části hry, seškrtat více text.Hodnocení 70%.
Jenda.matousek 60 %
(zadáno: 7.2.2014, počet hodnocení: 299)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá inscenace, stojí za vidění. Promyšlené novátorsky řešené některé scény (jen ten konec bych sám o sobě nominoval na výtvarný počin roku). Bohužel mi přišlo, že většina postav byla typově špatně obsazena, vzhledem k trošku přepálené intenzitě Hamletova a Oféliina šílení mi přišly Gertruda a Claudius (civilně hrající Halbich) jako vcelku sympatické postavy. Nejsem si jist, jestli posuny v chování postav (Hamlet místy jako lehkovážný floutek, sexuální pudy Ofélie, Polonius jako domácí tyran) úplně přispěly ke kompaktnosti a uvěřitelnosti inscenace.
Teres 90 %
(zadáno: 6.2.2014, počet hodnocení: 90)
Lentilie 60 %
(zadáno: 31.1.2014, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Druhé setkání s režií D. Špinara vyznělo trochu rozpačitě. O Hamletovi se říká, že herec v titulní roli ve výsledku stojí na jevišti sám za sebe a to se podle mého soudu jinak velmi dobrému Patriku Děrgelovi zcela nepodařilo. Celá hra měla několik velmi silných momentů - (past na myši, hrobníci, smrt Polonia)na druhou stranu mi přišlo, že pojetí ignoruje organický humor v textu a nahrazuje ho zbytečnými gagy. Nadužívanému mikrofonu jsem velmi přála jeho hořký konec z Ofeliiných rukou a Kamilu Halbichovi bych přála více prostoru na jevišti. Krásný překlad Jiřího Joska ale ledacos spravil.
Nora 100 %
(zadáno: 23.1.2014, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení po všech stránkách.
Čiko 70 %
(zadáno: 23.1.2014, počet hodnocení: 468)
Martin21 80 %
(zadáno: 22.1.2014, počet hodnocení: 242)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní a živý Hamlet. Představení se mi líbilo, jen bych ale trochu zkrátil některé scény, abych se nezačínal nudit. Nicméně výkony herců parádní a režie také fajn. Za mě 75 %.
Síma 80 %
(zadáno: 20.1.2014, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení!
Jirkan 90 %
(zadáno: 16.1.2014, počet hodnocení: 488)
přínosný / zajímavý komentář
15.1., 27.12. 2014: Velmi promyšlená režijní koncepce a dramaturgická úprava, která dává smysl a v některých místech více podtrhuje význam textu. Psychologická tragikomedie s trochou hororu. V první části jsou ironické a kritické momenty, kterým se zasmějete, v druhé pak už tuhne úsměv. Bez patosu, vše přirozeně, sehraně. Povedených nápadů je tam mnoho, povídat bych mohl dlouze. Za pozornost stojí herecké výkony. Mnozí velmi příjemně překvapují, především Patrik Děrgel a Petra Hřebíčková! Než o tom dlouze vyprávět, tak raději říkám: BĚŽTE na Hamleta do Švanďáku, nebojte se "klasiky", nenudí!
Meresanch 80 %
(zadáno: 29.12.2013, počet hodnocení: 146)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá úprava textu a slučování postav, výborná režie a scéna,výborný P. Děrgel. V první části občas dost hlasitá hudba s ozvěnou a ve druhé občas spousta dýmu...
LavinieCamui 90 %
(zadáno: 28.12.2013, počet hodnocení: 253)
Furciferka 80 %
(zadáno: 28.12.2013, počet hodnocení: 238)
Mora 90 %
(zadáno: 15.12.2013, počet hodnocení: 103)
PavelK 90 %
(zadáno: 11.12.2013, počet hodnocení: 175)
Salisbury 90 %
(zadáno: 10.12.2013, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Hamlet v netradičním moderním pojetí Švandova divadla byl ukázkou toho, že ikdyž se boří tradičnost, tak s jistou mírou tolerance to jde brát velmi pozitivně. Ach má hříšná prázdnoto, duše má rozedrána jest v tisíce kusů i já pnu své ruce zbrocené krví dramatické vášně vstříc životu a s chvějivostí šepotu ptám se "Být či nebýt, to je to, oč tu běží".

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.