Zpráva

A Studio Rubín uvádí novou hru Adama Skaly
vydáno: 28.3.2017
Hra Zářez je krvavá groteska o školní střelbě a náladách vzrůstajícího extremismu ve společnosti. Příběh o tom, jak na jednom sídlišti vyrůstala Káča a Mára a Evžen. A jak je všichni srali a všichni na ně srali a tak srali ti tři na ně. A jak se to rozhodli vyřešit. Bum bum prásk.

Zářez je nový autorský text Adama Skaly, inspirovaný reálnými případy školní střelby a dalšími akty civilního terorismu ve světě. Autor a inscenační tým si kladou otázku, kde se v dnešní době v lidech bere frustrace přerůstající v nenávist, která může dohnat člověka k extrémnímu násilí.

Děj je zasazen na jedno z pražských sídlišť, vypráví příběh sedmi postav. Čtyř „dětí“, dospívajících, a tří dospělých. Hlavními postavami jsou „zanedbané malé děti“, které dospělí nechali na pospas jejich osudu. Nedostatek pozornosti a správných morálních vzorů, nuda a nedostatek prostoru pro seberalizaci, spolu s vlivem přeinformovanosti internetu a sociálních sítí tyto děti dovede k zoufalému činu – vystřílet místní školu a všechny v ní – ty, kteří pro ně představují zlo tohoto světa. Dospělí jsou reprezentování dvojicí policistů a televizní věštkyní.

„Hra je v podstatě situační groteska. Řešíme vážné téma, které nechceme zesměšňovat, ale v záplavě hysterických informací o civilním násilí chceme nabídnout nadhled. Je to o dětech, které se snaží protlouct realitou, v níž může být i ta největší pitomost pravdou. Hranice toho, kde začíná a končí hra se tu dost posouvají,“ říká k inscenaci režisér Adam Skala. „Na scéně máme jediný objekt. Autentické sídlištní klepadlo na koberce, po kterém před našimi herci lezly generace dalších dětí.“

Autorem původní hudby je Kittchen (alias Jakub König), držitel ceny Anděl v žánru alternativa. „Vycházel jsem z prostředí panelových domů na sídlištích. Prostupnosti bytových buněk a umakartových jader. Hudba je tak sterilní, plastová a neosobní. Podtrhuje celkovou atmosféru bezútěšnosti, kterou mohou vyvolávat panelové králíkárny,“ dodává k postupu skládání hudby k inscenaci Kittchen.

Premiéru bude mít hra v pražském A Studiu Rubín 30.3.2017 a 1.4.2017.

Adam Skala (1986) - S režisérkou Zuzanou Burianovou vedl soubor Krutodivadlo!, režíroval site-specific Kacířské nápady, monodrama Osamělé Večery Dory N. (Malá scéna divadla pod Palmovkou) nebo dokumentární hru Kopanec (Venuše ve Šehlovce). Zářez je jeho 10. inscenací, se kterou se také vrací do prostoru A Studia Rubín, kde režíroval svůj první divadelní projekt. Studuje režii na DAMU.