Zpráva

Divadlo v Dlouhé uvede Racka v režii dua SKUTR
vydáno: 17.5.2017
„O čem je Racek? Samé hovory o literatuře, málo děje a pět centů lásky.“ (A. P. Čechov)

Jedna z nejznámějších světových her, kde se mluví o něčem jiném, o něčem jiném se žije a o něčem jiném je život. A je tu dívka a chlapec, spisovatel a herečka, strýček a další lidé a lvi, orli a křepelky, parohatí jeleni, husy, pavouci, mlčenlivé ryby přebývající ve vodách, mořské hvězdice... zkrátka všechny životy.

Čechovův Racek je první inscenací režijního dua SKUTR v Divadle v Dlouhé. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří se od začátku letošní sezony stali členy širšího uměleckého vedení divadla, ji připravili se svými stálými spolupracovníky: Jakubem Kopeckým (scéna), Simonou Rybákovou (kostýmy) a Petrem Kalábem (hudba). Vedle herců Divadla v Dlouhé obsadili také tři hosty – Marii Poulovou, Pavla Neškudlu a Petra Jeništu.

K výběru titulu uvádí Lukáš Trpišovský: „Čechov mě napadl, když sledoval, jakým způsobem pracují herci Divadla v Dlouhé. Je tu vidět týmová práce, což je podle mě u Čechova vždycky potřeba, a kromě toho herecký soubor bravurně zvládá dvě věci: má smysl pro humor, což je v Čechovovi hrozně důležité, a má smysl pro přesnou stylizaci. A proč zrovna Racek? Když jsem uvažoval o tom, že bychom v Dlouhé chtěli dělat Čechova, pročetl jsem si znovu všechny jeho hry a řekl jsem si, že Racek nám bude nejbližší, že na ty ostatní nemáme ještě dost zkušeností. Racek je pro mě především o lásce a také o touze po lásce a po štěstí, obecně o touze být s někým a zároveň o nemožnosti s někým být a sdílet s ním všechno. Takže je to zároveň komedie o samotě, čili vlastně o životě. Co mě ještě na této hře zajímá – a co nás většinou zajímá jako inscenační tým – je to, že v situacích, které jsou banální nebo komické v tom, co se povídá, je zároveň velmi silně cítit vnitřní svět postav. A zobrazovat vnitřní světy postav, to je něco, co nás vždycky zajímá.“

foto: Pavel Hejný
Marie Poulová jako Nina Zarečná a Pavel Neškudla jako Konstantin Treplev (foto: Pavel Hejný)

Anton Pavlovič Čechov - Racek
Komedie o čtyřech dějstvích
Překlad Leoš Suchařípa
Režie SKUTR, Scéna Jakub Kopecký, Kostýmy Simona Rybáková, Hudba Petr Kaláb
Hrají Klára Sedláčková-Oltová, Pavel Neškudla, Pavel Tesař, Marie Poulová, Tomáš Turek, Magdalena Zimová, Eva Hacurová, Petr Jeništa, Jan Vondráček, Jan Meduna, Martin Veliký, Lenka Veliká, Michaela Doležalová.

Premiéra 25. 5. 2017. Reprízy do konce sezony 2. a 21. června.

zdroj zprávy: Karola Štěpánová