Zpráva

Joe DiPietro pozdravil české tvůrce muzikálu Srdcový král osobním dopisem
vydáno: 19.9.2016
Broadwayský autor píše do Prahy před českou premiérou svého muzikálu: „Elvis chtěl především potěšit lidi.“

Získal prestižní cenu Tony (obdobu filmového Oscara) za svůj muzikál Memphis, stejně jako řadu dalších významných ocenění či nominace na ně. Joe DiPietro je mezinárodně hraným autorem, jeho muzikály iAll Shook Upčinohry uvádí řada světových scén. Ve středu 21. září 2016 má v pražském Divadle Kalich českou premiéru jeho muzikál All Shook Up pod názvem Srdcový král v režii Šimona Cabana. Joe DiPietro ho napsal před 12 lety na základě oslovení majiteli práv k písním Elvise Presleyho. Na newyorské Broadwayi měl premiéru v březnu 2005.
Tvůrce pražské inscenace nyní Joe DiPietro pozdravil následujícím osobním dopisem:

„ALL SHOOK UP“
Pozdrav od autora
JOE DIPIETRO


Kdykoli je některá z mých show uváděna někde ve světě, jsem nesmírně vděčný, že je moje práce přijímána tak daleko od mého domova. Takže si snad umíte představit mou radost když jsem se dozvěděl, že „All Shook Up“, moje shakespearovská variace na Elvisovy písně, bude uvedena v Praze. I když se „All Shook Up“ odehrává v malém městě někde na středozápadě Spojených Států, mohla by taková situace nastat v malém městě kdekoli na světě.

Možná nejpozoruhodnější věc v pozoruhodné kariéře Elvise Presleyho je, jak vzrušující a vitální je jeho hudba i dnes. Ačkoli nahrál svou první desku před více než padesáti lety, jeho umění stále přitahuje lidi všech věkových skupin na celém světě. Takže když jsem byl osloven majiteli práv Elvise Presleyho, abych z katalogu jeho písní napsal hudební komedii, chtěl jsem především, aby jeho písně byly zpívány nejrůznějšími typy lidí – mladými i starými, muži i ženami, těmi, kteří se narodili a vyrostli v Memphisu, kde Elvis žil, i těmi, kteří žijí ve vzdálených místech. Chtěl jsem, aby pestrost charakterů na scéně reflektovala pestrost lidí, kteří stále milují Elvisovu hudbu.

„All Shook Up“ je o zdánlivě magické síle hudby – jak se vám píseň může dostat pod kůži a změnit vás a jak vám pomůže vcítit se do pocitů, které jste předtím nikdy nepoznali. Elvis často říkával, že dělá muziku proto, aby potěšil lidi. „All Shook Up“ jsem psal se stejným záměrem. Doufám, že vás potěší.

Joe DiPietro

-----
Joe DiPietro získal cenu Tony za nejlepší libreto a nejlepší hudbu za svůj muzikál Memphis, který rovněž získal v roce 2010 Tony Award, Drama Desk Award a Outer Critics Circle Award za nejlepší muzikál. Z jeho dalších muzikálových titulů jmenujme All Shook Up, I Love You, You´re Perfect, Now Change (Miluji tě, ale…) - nejdéle hraná revue v historii Off-Broadwaye, The Toxic AvengerThe Thing About Men - oba tituly vítězové Outer Critics Circle Award za nejlepší Off-Broadway muzikál, a Falling for Eve. Z divadelních her jmenujme celosvětově hranou komedii Over The River And Through The Wood (Famílie), The Art of Murder – cena Edgar Award, Best Mystery Play, Creating ClaireThe Last Romance. Žije na Manhattanu se svým mopslíkem Roccem.

překlad dopisu poskytl Jaroslav Panenka