Zpráva

Josef Vojtek mezi nominovanými na Cenu Thálie
vydáno: 16.2.2017
Období oceňování umělců je opět v plném proudu, začaly se rozdávat filmové a divadelní ceny, které zhodnotí výkony našich herců a hereček. Letos se mezi nominovanými objevil i král českých rockerů Josef Vojtek, který aspiruje na prestižní divadelní cenu Thálie v kategorii Opereta, muzikál muži za titulní dvojroli profesora Fausta a Mefista ve stejnojmenném muzikálu Mefisto, který v listopadu uvedlo pražské divadlo Hybernia.

Josef Vojtek při nominačním odpoledni v Národním divadle (foto: Michal Novák)
Josef Vojtek při nominačním odpoledni v Národním divadle (foto: Michal Novák)

„Pro mě se nic nezměnilo, ráno stále venčím psy, vozím syna Adámka do školky, jezdím na zkoušky do divadla a dokonce ani v prodejně u nás na vesnici housky nezlevnili,“ zažertoval Vojtek o tom, jaké změny se udály, když se o nominaci dozvěděl. Pepa Vojtek svou roli Mefista hraje přirozeně charismaticky a zpívá doslova ďábelsky. V tom jak roli na podiu představuje divákům je zjevné, že herecky skutečně dospěl, zatím je to jeho nejlepší a nejtěžší postava, kterou na divadelních prknech ztvárnil. Zkrátka díky tomuto představení získal svou životní roli, ve které ukázal, že má herecky a pěvecky opravdu široký rozsah. „Žádná role není jednoduchá, nebo jinak řečeno k žádné tak alespoň nepřistupuji. Ale role Fausta/Mefista je náročnější v tom, že ji provází mnoho textu a tudíž i zpěvu,“ upřesnil rocker.

Přitom realizace tohoto muzikálového projektu nebyla vůbec procházkou růžovým sadem. Během příprav docházela k mnoho podstatným zvratům a změnám, které práci neusnadňovaly tvůrcům ani hercům. Vypadalo to, že je muzikál, kvůli svému pohrávání s ďábelským tématem, skutečně prokletý. Ovšem nakonec se všechno v dobré obrátilo a výsledek opravdu stojí za vidění. Od premiéry díla jej v divadle Hybernia provází značný zájem diváků.

z muzikálu Mefisto (foto: archiv produkce muzikálu Mefisto)
z muzikálu Mefisto (foto: archiv produkce muzikálu Mefisto)

„Ta role se mi hraje skvěle. Jsem blíženec, tudíž ve mě neustále bojují dvě duše, dobro i zlo. A díky Mefistovi můžu ventilovat obě dvě ven. Fakt mě to baví,“ prozradil Pepa Vojtek pocity ze své role. Mimo Vojtka se v muzikálu objeví například Ivana Korolová, Hana Křížková, Michal Novotný, Jan Kříž nebo Jiří Zonyga, který se kromě své role Andreucia, zhostil také nelehkého úkolu a to alternace Josefa Vojtka.

Laureáty divadelní ceny Thálie vyhlásí Herecká asociace již 25. března v Národním divadle. Letos vznikla v Čechách v kategorii Opereta, muzikál muži opravdu velká konkurence, uvedlo se neuvěřitelných padesát sedm muzikálů a pět operet. Josef Vojtek se v tomto klání utká s kolegy Vojtou Dykem a Romanem Tomešem. O prestižní ocenění bojuje celkem dvacet čtyři umělců.

zdroj zprávy: Divadlo Hybernia

Další zprávy