Zpráva

Dramox
Lednové novinky na Dramoxu: představení o životě Karla Čapka z pražského divadla Rokoko a kanadský cirkus
vydáno: 21.1.2022
Diváci si mohou užít divadlo i doma v karanténách a Dramox přináší skvělé novinky. Příznivce českých literárních klasiků určitě potěší zpracování Čapkova života v podání herců Městských divadel pražských. Stvoření světa představí inscenace Starého divadla Karola Spišáka a akrobatická skupina Cirque Barcode se na Dramoxu objeví s představením Sweat & Ink.

Do života Karla Čapka přenese diváky inscenace z divadla Rokoko (MDP). Inscenace Čapek propojuje události z konce jeho života v letech 1935–1938 s dnešním světem. Zoufalý zápas dobrého člověka s přesilou, která ho udolala jen chvíli před tím, než se naplnilo to, co napsal. Věty, které jsou v představení použity často pochází právě z Čapkovy osobní korespondence. Kromě něj se na pódiu objeví i další historické osobnosti, třeba jeho osudová láska Olga Scheinpflugová nebo Tomáš Garrigue Masaryk s Edvardem Benešem.

V inscenaci Stvorenie, které je určené pro nejmenší diváky, představuje Staré divadlo Karola Spišáka počátek světa z různých pohledů. Děti spolu s herci cestují mezi různými místy, třeba andělskou školou, na ledovce za roztomilými tučňáky nebo do podmořského světa. Inscenaci režírovala bulharská výtvarnice Magdalena Miteva, která do něj zakomponovala také techniky stínohry a černého divadla, díky kterém mají diváci prostor pro vlastní představivost.

Světoznámý francouzský loutkoherec Philippe Genty hostoval před lety v Česku s inscenací Nehybní cestovatelé, nyní si jeho představení mohou pustit předplatitelé Dramoxu u sebe doma. Hravé loutkové představení s animacemi ze základních materiálů, jako jsou třeba papír nebo látka a důmyslně vymyšlené loutky vtáhnou diváky do děje a zároveň ponechávají prostor pro vlastní imaginaci.

Světová špička mezi akrobatickými skupinami z celého světa Cirque Barcode se po letech vrací do Prahy a zároveň se představí i prostřednictvím Dramoxu. Tento týden mohli diváci na představení Sweat & Ink zajít do prostoru Jatka78 a záznam této inscenace je už nyní dostupný na Dramoxu, a to ve vysoké kvalitě. Čtyři lidé zápasí se svými omezeními při zkoumání nedokonalostí vlastní paměti. Vedla by dokonalá paměť ke štěstí? Pohybové představení o vzpomínkách a vztazích režíroval Jean-Pierre Cloutier.

.....
Dramox je česká streamovací služba, která poskytuje největší výběr českých i zahraničních divadelních představení na jednom místě a umožňuje jejich sledování online. Funguje na principu předplatného: měsíční předplatné stojí 299 Kč, cena ročního předplatného je 2 990 Kč. Většina prostředků získaných v rámci předplatného jde zpět divadlům, tvůrcům a hercům. Navíc je možné podpořit libovolnou částkou přímo konkrétní divadlo. Dramox nabízí také zvýhodněné předplatné pro školy a studenty včetně materiálů, které pomáhají se zhlédnutým představením pracovat. Dramox je možné sledovat také na televizních a mobilních aplikacích. Službu společně založili Martin Hájek, internetový podnikatel, Martin Zavadil, který se dříve věnoval stavění digitálních společností a Radim Horák. Ten pomáhal spustit videoportál voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl.

zdroj zprávy: Kristýna Sudková