Zpráva

Macbetha v Divadle D21 představí režisér Hába
vydáno: 9.1.2017
Divadlo D21 se řítí do generálkového týdne. V pátek 13. ledna uvede Macbetha v režii mladého režiséra Michala Háby. Ten slibuje zajímavou podívanou a netradiční pojetí. K umocnění atmosféry jeho inscenace využívá taky autorské projekce Marka Brožka. Premiérový termín je už vyprodaný, divadlo ale zve na další reprízy.

Druhá premiéra sezony přináší příběh Shakespearova Macbetha nahlížený z úplně nových úhlů. Postaral se o to režisér Michal Hába a dramaturgyně Magdalena Frydrych Gregorová. Ti do titulní role obsadili Petra Pochopa, jemuž sekunduje čtveřice hereček – členky souboru Divadla D21 Kristýna Podzimková, Mariana Čížková a Stela Chmelová a Johana Schmidtmajerová j.h.

Dramatugyně Gregorová popisuje Macbetha takto: „Macbeth je vůdce. Macbeth je vítěz. Macbeth je pověrčivý. Macbeth je vrah. Macbeth je král. Macbeth je posedlý. Macbeth je zvíře. Macbeth je medvěd. Macbeth je mrtev. Ať žije Macbeth!“
Z jejího popisu je vidět, jak tvůrci přistupovali k inscenování klasického textu – hravě a s využitím slovních hříček jako medvěd – Macbeth. Nechali se inspirovat i japonskou variací na Macbetha – filmem Akiro Kurosawy Krvavý trůn. Minimalistické pojetí scény a kostýmů doplní autorské projekce vizuálního umělce Marka Brožka, který je s Hábou na stejné vlně. Hudba, která odráží rytmus klasikova verše, je dílem Jindřicha Čížka.

Pro Divadlo D21 to není první spolupráce s Michalem Hábou. V minulé sezoně inscenoval Hába vítěznou povídku projektu Otevřená kniha Čekání.
„Věříme, že spolupráce s Michalem Hábou pro naše divadlo rozhodně není poslední. Jeho způsob uchopení tématu je pro nás stále velice zajímavý a objevný,“ doufá Ilona Machová z Divadla D21.
Termín páteční premiéry Macbetha je už nyní vyprodaný. Další termíny lze ale už rezervovat na stránkách divadla: 17. ledna zbývá několik posledních míst, další repríza se odehraje 2. února.

zdroj zprávy: Divadlo D21

Další zprávy