Zpráva

Mimořádné představení s Janem Třískou se vrací na Hrad
vydáno: 12.7.2017
Pocta Shakespearovi měla být jednorázovou oslavou loňského významného výročí legendárního dramatika. Unikátní představení Letních shakespearovských slavností se ovšem setkalo s tak mimořádným ohlasem diváků i kritiky, že se ho organizátoři rozhodli uvést i letos. Po šest večerů budou opět jeho hvězdami herec Jan Tříska a překladatel Shakespearova díla Martin Hilský.

Pocta míří na nové místo
Zmiňované představení, které na Pražském hradě naváže na premiérového HamletaSen noci svatojánské, se vzhledem k dlouhodobě plánované rekonstrukci Nejvyššího purkrabství představí také v novém romantickém prostředí Královské zahrady v prostoru před Míčovnou.

Poctě Shakespearovi se překladateli Martinu Hilskému, který večerem osobně provází, podařilo sestavit obsahově zajímavý, zároveň zábavný a divácky atraktivní komponovaný pořad. Program zdařile kombinuje humorné i vážnější dialogy a sonety v podání oblíbených herců v čele s Janem Třískou. Vše obohacuje živá hudba a zpěv.

Tříska: Sonety mě budily v noci
Z toho, že program Letních Shakespearovských slavností na Hradě i přes zmíněnou rekonstrukci zůstal, se raduje i herec Jan Tříska. Zároveň nešetří chválou na kolegu a průvodce večerem Martina Hilského. „Profesor Martin Hilský pro mě objevil Shakespearovy sonety. Šprtal jsem se je z ručně psaných taháků nastrkaných do kapes trenýrek, při mém ranním běhání. Jejich forma vyžaduje neúprosnou přesnost. V noci jsem se probouzel, nevěděl jsem, jak dál, vstal jsem a vyhledával verše na počítači. Říkal jsem si: Ty bloude, ty se jich učíš jen šest, jak bezesné noci musel mít Martin Hilský, když jich přeložil sto padesát čtyři!“

Večer tříkrálový vystřídá Poctu
Komedie Večer tříkrálový aneb Cokoliv chcete otevře první srpnový večer druhou pražskou scénu Slavností – nádvoří nádherného barokního Lichtenštejnského paláce – HAMU na Malostranském náměstí. I samotné prostředí paláce přispěje k jedinečnému zážitku z inscenace, která je na programu Slavností druhým rokem. Komedie Večer tříkrálový vzbudila u diváků nadšení nejen díky vtipným dialogům a gagům, ale i díky hereckému obsazení: Marie Doležalová, Nela Boudová, Monika Timková, Václav Kopta, Milan Šteindler, Josef Carda, Tomáš Měcháček, Martin Pechlát nebo Petr Stach.

Vstupenky
Vstupenky na všechna představení jsou v prodeji na www.shakespeare.cz a v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30. Kompletní informace o termínech představení, cenách vstupenek nebo možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz.

zdroj zprávy: Pavel J. Turner