Zpráva

Originální britská gangsterka v podání Činoherního studia Antrée
vydáno: 3.4.2016
Činoherní studio Antrée na prknech Divadla U Hasičů uvede originální britskou gangsterku, jejímž autorem je dramatik Roger Mortimer-Smith. Hra Guilty secret (v českém překladu Matouše Turka Něco zatajit) měla premiéru 9. června 2011 v Sonning Theatre v Readingu ve Velké Británii. Následně byla s úspěchem uvedena také v Itálii, Německu a Polsku.

Hra, která začíná jako thriller mastrosimonovského ražení a vyústí v detektivní příběh, v němž je divák soustavně znejišťován. Dvojice samozvaných londýnských gangsterů právě dokončila únos. Přituplý pracant Lennie jde podle rozkazu zpátky do auta a přináší svázanou Charlotte Chamberlainovou, dceru technologického magnáta, zatímco břitký cynik George („Já nejsem nějaký třídní štváč, mstitel na boháčích - já k nim jenom chci patřit.“), mozek operace, vytáčí číslo jejího otce a požaduje výkupné ve výši pět milionů liber, jinak se budou sekat prsty. Když pak sebejistý George odchází do kuchyně udělat čaj a slaboch Lennie se už už nechává přemluvit prosbami pohledné oběti o pomoc, zdá se, že máme před sebou komickou žánrovku ve složení „chytrý, zlý zločinec - hloupý, vlastně hodný rádoby zločinec - kráska v nesnázích zápolící o holý život“. Roger Mortimer ovšem filmová klišé, ať už v charakterizaci postav nebo výstavbě situací, a z nich plynoucí divácká očekávání jen umně využívá coby odrazový můstek pro sérii postupně dávkovaných dějových zvratů. Během nich se ukáže, že téměř žádný plán není dokonalý a zmýlit se v úsudku je nebezpečně snadné. Jediné, co je jisté od začátku do konce, je, že jde o život a o pořádný balík peněz. Skvěle vystavěné, důvtipné dialogy, narůstající napětí a průběžné boření falešného pocitu jistoty postav i diváků, to vše znamená, že „Něco zatajit“ dostává svému podtitulu „thriller ve dvou jednáních“.

Režisér Adam Skala k inscenaci říká: „Koncept realizace textu se opírá o rozličné styly filmových kriminálních žánrů. Ty se promítají nejen do výtvarné stylizace jednotlivých obrazů, ale odráží se i v hereckém projevu a hudebním doprovodu. Konkrétně jde o moderní „tarantinovské“ kriminální drama s komediálními prvky (např. Pulp Fiction), do jehož stylu bude laděna první polovina hry a Film noir, černobílé detektivní příběhy natáčené od 30. do 50. let, druhá. Dominantou konceptu bude výtvarná stylizace. Výtvarnice Mariana Kuchařová vytvořila návrh, který v jedněch kulisách (s jednoduchou přestavbou v půli) vytvoří dva zcela odlišné prostory, každý se svou vlastní vizuální stylizací. Jestliže se první polovina bude odehrávat v zanedbaném gangsterském doupěti vyvedeném v tlumených barvách a nasvíceném kontrastními světly s modrými a oranžovými tóny (barevné schéma typické právě pro kultovní film Pulp Fiction), druhá půle se odehrává v čistém elegantním bytu s prosvětleným zadním prospektem, který představuje velké okno a vytvoří světelnou stylizaci tolik typickou pro žánr noirového filmu. V jedné kulise se tak vytvoří dvě naprosto odlišné atraktivní scénografie. Tímto přineseme divákům nevídaný vizuální zážitek, který bude zejména u případného zájezdového představení ojedinělý. Kriminálním žánrům pak odpovídá i stylizace kostýmová, která místy přímo odkazuje na konkrétní kultovní filmová díla.“

V inscenaci účinkují Daniel Rous (George), Martin Kraus (Lennie), Zuzana Maxa (Charlotte) a Alexandr Minajev (detektiv Crichton). Premiéra je plánována na 30. dubna 2016 a nejbližší reprízy se uskuteční 9. května a 30. května, vždy od 19 hodin v Divadle U Hasičů.

zdroj zprávy: Markéta Zbořilová