Zpráva

Prosincové premiéry divadla Ponec
vydáno: 28.11.2015
PONEC – divadlo pro tanec chystá na začátek prosince dvě premiéry. Jednu pro děti a jednu pro dospělé. Na čtvrtek, 3. prosince, je naplánováno slavnostní uvedení nového audiovizuálního tanečního představení Věry Ondrašíkové ve spolupráci s vizuálním umělcem Danem Gregorem s názvem GUIDE. O dva dny později, v sobotu 5. prosince, bude prostor otevřený dětem a projektu Mezi námi Hany Strejčkové. Po představení nebude chybět ani tradiční Mikulášská nadílka.

Věra Ondrašíková a kolektiv: GUIDE
předpremiéra | út 1. 12. | 19:00
premiéra | čt 3. 12. | 20:00


„Sebepoznání se buduje jako vztah – tvoříme prostor bezpodmínečného přijetí všech stránek života.“
Pavel Špaténka

Nové audiovizuální taneční představení o poznání, nalézání síly, odvahy, rozhodnosti, ale i o stárnutí. Udělali bychom něco jinak, kdybychom věděli, jak to celé jednoho dne skončí? Co bychom změnili, kdybychom se mohli vrátit v čase? Co když tam někde čeká někdo, kdo nám chce pomoci a my ho neslyšíme? Herec Miloslav Mejzlík a tanečník Jaro Ondruš cestují v čase, aby mohli poznat sami sebe.

Za projektem GUIDE stojí výrazní mladí tvůrci, kteří se poprvé setkali při práci na inscenaci Antikódy na motivy básnické tvorby Václava Havla, vytvořenou pro Novou scénu Národního divadla.

Vizuálního umělce Dana Gregora mohou diváci znát díky jeho instalacím ve veřejném prostoru např. během Signal Festivalu a dalších. Více informací o něm naleznete na www.initi.org.

Na premiéru naváže koncert Stanislava Abraháma. Živý laptopový mix nabídne divákům rozšířenou verzi jeho poslední nahrávky Shapescapes, která přináší fúzi elektronických zvuků a terénních nahrávek.

Hana Strejčková / FysioART: Mezi námi
pražská premiéra | so 5. 12. | 16:00


Autorské, interaktivní, tanečně-pohybové a vizuální představení pro pět interpretů, loutku a dva hudebníky rozvíjí příběh mnoha dětí, který se děje kdekoliv na zemi. Mezi námi povzbuzuje na principu dětských her a skládanek z papíru představivost, ochraňuje dětský svět fantazie a podtrhuje důležitost domova.

Kdy budeme doma? Tati, je to náš dům? Mami, podej mi tu hvězdu. Vždyť je vysoko. Není, stačí přece vyskočit. Nestačí, už spi a zhasni! Vždyť, to mi svítí ta hvězda, která byla nadosah. A kdy už budeme doma?
Brzy.


Nejprve jsme všichni dětmi a naším domovem je rodina. A dospělí jsou doma tam, kde bydlí, žijí, jsou i pracují. Dospělí domovy také stěhují. A děti s nimi pak hledají k domovu klíč. Ten domov z dětství ale zůstává stále v nás všech, hluboko ukryt v naší duši, v našem srdci, ve vzpomínkách.
Náš příběh je skutečný, a zároveň pohádkový. Reflektuje dětský pohled na svět a ten konfrontuje s pohledem dospělého. Je cestou do dětství, do vzpomínek, snů – je cestou domů.
Mezi námi jsme doma – jako doma. Jsme spolu – mezi námi, i když každý máme v srdci svůj domov.

Představení je určeno dětem, ale potěší i dospělé, kteří ještě nezapomněli být dětmi, anebo zapomněli a touží se aspoň na chvíli do dětství vrátit.

zdroj zprávy: Hana Čekanová

Další zprávy