Zpráva

Richard III. (opět) mimořádně v Divadle v Celetné
vydáno: 7.6.2017
Koně, koně, království za koně! Vzestup a pád krvavého krále…
Richard III. se vrátí na scénu Divadla v Celetné na konci této divadelní sezony na pouhé tři večery, 13., 14. a 16. června. Legendární inscenace s Janem Potměšilem v titulní roli měla premiéru přesně před šestnácti lety, v září 2000 a do derniéry v roce 2011 přesáhla počet 250 repríz. Na repertoár se vrátila loni na jaře jako narozeninový dárek pro Jana Potměšila k padesátým narozeninám. Nadšení kolegů i zájem diváků způsobil, že od té doby se hraje mimořádně dvakrát do roka.


„Ta role pro mě hodně znamená a dárek, který jsem od Jakuba Špalka a svých kolegů, kteří neváhali vrátit se ke svým rolím pro jediný večer, mě dojal. Při té příležitosti se ukázalo, že inscenace má pořád stejnou energii a navíc je pořád velmi aktuální. Nejen mně, ale všem mým kolegům bylo líto, že by to mělo být jen jednou, jako dárek k narozeninám to najednou chtěli skoro všichni,“ říká Jan Potměšil.

Jan Potměšil za svůj výkon získal v roce 2001 Cenu Alfréda Radoka. Režisér Jakub Špalek použil překlad Břetislava Hodka, na přípravě textu spolupracoval i významný shakespearolog Milan Lukeš. V dalších rolích v inscenaci vystupují Milena Steinmasslová, František Kreuzmann, Monika Zoubková, Marek Němec, Miloslav Tichý a další herci z divadelního spolku Kašpar.

„Richard III. je role, kterou člověk potká jednou za život. Přesto jsem před šestnácti lety dost dlouho váhal, zda se chci zabývat zlem v tak krystalické podobě,“ říká Jan Potměšil. „Ale poselství té hry je jasné – každá špatnost je potrestána. A zlo se skládá z mnoha zdánlivě nevinných rozhodnutí: Richard si říká, roznesu pár intrik a uvidím, co to udělá – vždyť se vlastně jen bavím. Teprve postupně se dostává do krvavé spirály, která nakonec semele i jeho. Hra v sobě nese zprávu, že pokud budu podporovat špatné věci, budou se ke mně špatné věci vracet, budou se hromadit, množit a nakonec mě zahubí. To je přece velmi nadčasové a stále aktuální, ne?“

Premiéra Richarda III. v září 2000 patřila k zlomovým událostem v šestadvacetileté historii Spolku Kašpar, a to hned z několika důvodů. Jak vzpomíná režisér představení Jakub Špalek, šlo o první Shakespearův text, který se rozhodli inscenovat, navíc v početném obsazení a s náročnou výpravou. Zkoušky a příprava trvaly extrémně dlouho, premiéra byla obrovským úspěchem, reprízy byly dlouho vyprodané. Richard III. se dočkal také uvedení na velkém jevišti Divadla na Vinohradech i pod širým nebem na zřícenině šumavského hradu Kašperk.

Nyní tedy Richard III., opět v Divadle v Celetné...
v úterý 13.6. 19:30
ve středu 14.6. 19:30
v pátek 16.6. 19:30

zdroj zprávy: Radka Potměšilová

Další zprávy