Zpráva

Studio Ypsilon již vyhlíží příští sezonu
vydáno: 29.6.2017
Pražská Ypsilonka zahájí po prázdninách novou sezonu 2017/18 hned několika důležitými událostmi. První představení uvede v pondělí 11. září od 19.30 hodin, kdy půjde o úctyhodnou 95. reprízu jedné z kmenových inscenací Faust a Markétka. Divadlo navíc plánuje posledních pět repríz tohoto titulu. V září se v Y také začíná zkoušet nová inscenace Jana Schmida Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi. Do třetice oficiálně a slavnostně otevře v úterý 12. září novou sezonu 2017/18 venkovním hudebním programem v pasáži Olympic.

Divadlo přivítá novou sezonu slavnostní 95. reprízou inscenace Faust a Markétka. V plánu je uvést ještě posledních pět repríz, tedy počet, který zbývá do jubilejní stovky. Svou premiéru měla před osmi lety (17. dubna 2009), ale její téma je stále aktuální – v ypsilonském zpracování asi ještě o trochu více, než se u samotného „Fausta“ na první pohled jeví: „Zdá se, že v našem dnešním životě není po Faustovi ani památky, a přesto nás provází na každém kroku, vždyť co lidí by se jistě rádo upsalo k vlastnímu prospěchu jakémukoli ďáblovi, pro snadnější kariéru nebo prostě jen z důvodu neschopnosti vyřešit složitosti, kterým propadli,“ říká k záměru a nadčasovosti inscenace režisér Jan Schmid.

„Ve světě, kde je úplně normální skákat po hlavě z mostu, překonávat světové rekordy jako na běžícím pásu, stavět čím dál vyšší a vyšší budovy, vydělávat rekordní sumy, zkrátka bourat tabu všude, v takovém světě je překračování lidských možností už docela běžnou, normální, součástí života. Faust dneska, to je vlastně ten, kdo neuváženě odvrhl všechna tabu,“ doplňuje k aktuálnosti dramaturg Jaroslav Etlík.

„Za tu dobu, co je Faust a Markétka na repertoáru, jsem měl možnost sdílet celou řadu ohlasů od různých hostů z různých měst a různých profesí a musím říct, že pro některé to byla úplná novinka. Nakonec byli rádi, že se mohli vlastně vzdělat – život Charlese Gounoda, jeho peripetie, jeho životní osudy, všichni ti umělci, kteří se kolem něj sdružovali. Pro ně bylo právě fascinující, že se propojuje geniální hudební adaptace s věčným námětem Fausta a do toho se promítají kuriozity ze života Gounoda a jeho přátel,“ přibližuje představitel Mefista Roman Janál, přední český barytonista.

V úterý 12. září od 12.09 hodin divadlo přivítá sezonu v pasáži Olympic venkovním hudebním programem, prohlídkami zákulisí i zvýhodněným vstupným. Připraveny jsou nejen swingové i jiné písně, které zahrají a zazpívají herci z novinky loňské sezony Varieté Freda A. aneb Chytání větru (Petr Vršek, Kamila Kikinčuková, Jan Onder, Jana Synková, Oldřich Navrátil, Barbora Skočdopolová, Pavel Nový, Renata Rychlá, Martin Bohadlo, Mikuláš Čížek, Daniel Šváb, Jiřina Vacková, Martin Janouš, Jan Večeřa, Jan Noha a Dominik Renč). Po celý den navíc bude možné pořídit vstupenky s 25% slevou.

Program slavnostního zahájení sezony 12. září 2017:
12.09 začátek programu
13.00 první prohlídka zákulisí
14.00 druhá prohlídka zákulisí
19.30 Varieté Freda A. aneb Chytání větru
Po celý den lze uplatnit 25% slevu na vstupenky na vybraná představení v září 2017.

Stručně ještě také k poctě Jaroslavu Ježkovi
Na první měsíc nové sezony také připadá začátek zkoušení nové inscenace Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi. Premiéra inscenace je předpokládaná na 15. prosince. Autor hry a režisér Jan Schmid chce společně s ostatními tvůrci vzdát poctu Jaroslavu Ježkovi jako nedoceněné osobnosti české hudby a kultury vůbec: „Na podzim připravujeme inscenaci, v níž vzpomeneme na Voskovce a Wericha a především na Jaroslava Ježka, k němuž máme velký dluh,“ uvádí Schmid. „Představení bude mít převážně hudební a taneční charakter s podtitulem, který je v duchu připomínky tohoto geniálního českého hudebního skladatele,“ dodává.
„Vyskytne se zde mnoho známých Ježkových písní, ale i neznámá dílka velmi hravá, z jeho spíše vážné hudby,“ vysvětluje také Jaroslav Etlík. Nejen proto se na inscenaci bude podílet koncertní mistr Tomáš Víšek, který se zabývá Ježkovým klavírním dílem.

Pokračovat bude i spolupráce hostujícího populárního choreografa a tanečníka Jana Ondera, který vytvořil v uplynulé sezoně choreografii a titulní roli ve zmiňované inscenaci Varieté Freda A.

zdroj zprávy: Aneta Filipová