Zpráva

Tobiáš Lolness v Divadle Polárka
vydáno: 19.1.2022
Brněnské Divadlo Polárka uvede v lednu adaptaci románu Tobiáš Lolness francouzského autora Timothéa de Fombelle. Jedna z nejčtenějších současných knih pro mládež vyšla poprvé v roce 2006 a v dobrodružném příběhu otevírá zásadní témata jako je klimatická krize nebo rozdělení společnosti. V postavě třináctiletého Tobiáše se také zrcadlí “dvojtéma” letošní sezóny Polárky - Samota a Samostatnost.

Více než šesti set stránkový román se odehrává na stromě, který je pro své obyvatele tím, co pro nás planeta. Uzavřený svět, za jehož hranicemi leží neznámo a prázdno. Svět, na kterém jsou všichni jeho obyvatelé závislí, ale navzdory tomu jej těží, využívají a postupně zabíjí. Tobiáš Lolness tak kromě vlastního dobrodružného příběhu čelí i těmto velkým, “celosvětovým” hrozbám. Stejně tak sleduje své vrstevníky dospívat v rozdělené a radikalizující se společnosti. Timothée de Fombelle pracuje s vážnými tématy metaforicky a vstřícně k mladému čtenáři, ale také nelakuje svět narůžovo.

Divadelní adaptaci rozsáhlého románu zpracovala dramaturgyně Dagmar Haladová, několik desítek postav, obyvatel stromu a jeho okolí, ztvární téměř celý herecký soubor Divadla Polárka - v titulní roli se objeví Jaroslav Tomáš. Režisérem inscenace je umělecký šéf Polárky Jan Cimr, scénu a kostýmy navrhla Kateřina Doleželová, živou hudbu v představení složil a produkuje Tomáš Vtípil.

„Není těžké pochopit tu základní metaforu ´strom=planeta´. Mnohem těžší úkol je chápat a ztvárnit živé bytosti, ve kterých se můžeme sami vidět, které čelí stejným výzvám jako my. A tím nemyslím jen nás dospělé - děti s námi sdílí náš svět s jeho radostmi i problémy,“ říká režisér Jan Cimr. Inscenace je určena pro diváky od devíti let.

Vizuální stránku inscenace dotváří projekce a videomapping; hudba, resp. zvuk inscenace vzniká z větší části živě na scéně: „Snímáme kroky na jevišti, skutečné zvuky, ty se elektronicky přetváří v hudbu a divák je slyší prostorově okolo sebe, podobně jako v kině,“ vysvětluje autor hudby a sounddesignu Tomáš Vtípil.

Premiéra inscenace byla z důvodů pandemie covid-19 už několikrát odložena, v tuto chvíli je plánována na 25. a 27. ledna 2022.

Inscenace je vhodná pro diváky od devíti let.

zdroj zprávy: Natálie Pelcová