A studio Rubín

Mike Bartlett

Game

Premiéra: 19.9.2017. Překlad: Lucie Kolouchová. Kostýmy: Kateřina Geislerová. Scéna a režie: Jiří Pokorný.
1:10x


Krutě realistická, znepokojivá voyeristická game na hranici reality show, akční počítačové hry a společenské sondy. Mladý pár nemá peníze. Nemá kde bydlet. Chce dům, děti. Jenže dosáhnout na tenhle standard, není snadné. Najednou se nabídne dům, vypadá skvěle. Jenže to má háček - někdo se bude dívat...
14! v průběhu představení se na jevišti kouří
A studio Rubín
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
66 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 1421)
přínosný / zajímavý komentář
Lidem jsou dnes nabízeny zážitky všemožného druhu. Pokud jsou ochotni za ně zaplatit, dostanou je. Hra ukazuje na jednu až zvrácenou „hru“ se střílením (slepými náboji) do jedné rodiny. Z pohledu těch, co zaplatili, i těch, jimž je placeno. Autor se zbytečně omezil na pouhá konstatování, což oslabovalo účinek sdělení, které ale svou hodnotu přesto má. Režisér nenásilně redukoval a sloučil některé postavy. S herci hru adekvátně inscenoval i v úsporných podmínkách, v rozmáchlejší výpravě by však vynikla lépe.
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 553)
přínosný / zajímavý komentář
Bartlettův text o tom, kam až zajde mladý pár kvůli materiální jistotě ve střetu s vrstvou lidí, pro které je vzhledem k jejich ekonomickému pohodlí sociálně slabá skupina pouze lovnou zvěří, je silný sám o sobě. Jiří Pokorný navíc drží pevně v rukou stavbu příběhu i s jeho gradací. Měl bych některé výhrady ke scénickému řešení nebo k některým pasážím (obzvláště jedné taneční), ale jako celek je inscenace silná a úderná. Gabriela Pyšná hraje nesmírně energicky, Klára Trojanová dodala své postavě potřebný chlad a odstup, ale náramně dobrým tahem se ukázalo především obsazení Michala Balcara.
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 301)
přínosný / zajímavý komentář
Beze zbytku souhlasím s komentářem kolegy Pařízka. Potěšila mě režijní invence Jiřího Pokorného v poslední scéně. Hra jako taková umí vyvolat mnohé otázky o etice, morálce, zodpovědnosti atp. - kdo chce přemýšlet, bude mít o čem, kdo nechce, příjemně se pobaví.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 18.10.2017, počet hodnocení: 714)
přínosný / zajímavý komentář
Na jedné straně sice trochu extrémní, nereálné a těžko uvěřitelné, ale na druhé straně správně šokující, trefné a alarmující. V každém případě však dobře vystavěné, z neurčitého začátku se hra postupně hezky proměňuje a s tím i správně graduje atmosféra. Samotný konec je sice trochu rozporuplný, ale i přesto tato inscenace zanechá jistě nemalý dojem. Pomáhají tomu též dobré herecké výkony, zvláště pak skvělý M. Balcar. Vedle něj zaujali také J. Albrecht s G. Pyšnou. 67%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Lumca 60 %
(zadáno: 21.12.2017, počet hodnocení: 290)
Mimouch 60 %
(zadáno: 19.12.2017, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Představení bez špetky humoru, představení, které samo sebe bere příliš vážně. Není to o těch mladých lidech. A už vůbec to není o reality show. Je to upozornění, protest proti něčemu, co autor vnímá jako fenomén dnešní doby. Střet bezohledné touhy po penězích a moci, konzumu, morálky a lidské důstojnosti. Prvoplánově šokující a trochu absurdní alegorii si můžete napasovat na cokoliv chcete. Pro mně osobně je to obsahově trochu moc urputné a přitom divadelně trochu ploché.
Anex 70 %
(zadáno: 20.11.2017, počet hodnocení: 109)
Graiv 70 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 83)
Marcela 60 %
(zadáno: 7.11.2017, počet hodnocení: 386)
Teres 70 %
(zadáno: 6.11.2017, počet hodnocení: 126)
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 6.11.2017, počet hodnocení: 454)
přínosný / zajímavý komentář
Viz hodnocení Jana Pařízka, je zcela výstižné.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.