agentura Harlekýn

Tennessee Williams

Skleněný zvěřinec

Premiéra: 22.4.2017. Překlad: Jiří Josek. Výprava: Michaela Červenková. Úprava a režie: Vladimír Strnisko.


Slavná hra se silně autobiografickými prvky z autorovy vlastní rodiny. Rodinná tragikomedie o nás, o každém z nás a o tom, že z lásky se totiž udělají ty nejkrásnější i ty nejhorší věci. Opuštěná matka Amanda nerespektuje dospělost svých dětí a svou láskou a touhou udělat své blízké co možná nejšťastnějšími nadělá v rodině velikou paseku...
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 30 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 2787)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Z posledních premiér S. Stašové mám pocit, že se vydala všanc lidové zábavě a divákům se snaží zavděčit co nejrozvernější komediální polohou. Při tom využívá neadekvátní hlasové modulace, klade na slova ve větách podivné přízvuky, a tak bych mohl pokračovat. Postava Amandy byla Stašovou podána nevěrohodně, přičemž herečka většinu situací a dialogů přehrávala. Naopak F. Cíl ztvárnil Toma přesvědčivě, stejně tak A. Vacula pojal Jima. Za vrchol představení považuji herecky procítěný dialog Jima s Laurou (K. Trnková) v druhé části. Asi tak nějak bych si představoval, kdyby vyzněla celá inscenace.
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 9.8.2017, počet hodnocení: 706)
přínosný / zajímavý komentář
Aniž bych chtěl nějak snižovat jinak jistě dobrý výkon S. Stašové, tak zvolené pojetí mi pro tuto hru nepřišlo šťastné. V některých místech svými silnými gesty, změnami hlasu či zvolený tónem, danou situaci příliš odlehčila a posunula tím její vyznění. Též jsou zde dosti upozaděni oba sourozenci, zvláště pak role dcery. Jejich dialogy sníženy na minimum a díky tomu také nejsou tak jasné jejich motivy a jednání. V konečném důsledku pak nevycházejí tolik jako oběti jednání své matky a tím se i posunul celý význam této hry. Nicméně přese všechny výtky má hra stále svoji sílu a dokáže zaujmout.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Romana35 60 %
(zadáno: 27.4.2018, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno v alternaci Kamila Trnková, Filip Cíl, Adam Vacula. Téma hry mě zaujalo, stejně tak vztahy v rodině. Simona Stašová jako hlavní postava, ač ji mám jako herečku velmi ráda skutečně dosti přehrává. Ostatní herci přesvědčiví, nejvíce se mi líbilo, jak ztvárnil svoji roli Filip Cíl. Celkový dojem z představení dobrý.
Antonio 80 %
(zadáno: 24.2.2018, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Stašová úžasná 23.2. Ostrava
Marian 20 %
(zadáno: 23.2.2018, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Propadák,hra se dle mého názoru vůbec nepovedla. Ačkoliv 2,5 hod. ( s přestávkou ) pocitově se dějová linka do půlky pohnula snad o centimetr.Po přestávce jsem se už nemohl dočkat konce ( naprostá ztráta času). Paní Stašová bohužel totální zklamání, chtěla zřejmě na sebe strhnout veškerou pozornost, což se jí nakonec podařilo, ale v negativním slova smyslu. Napříště se budu hrám s jejím obsazením raději vyhýbat.Snad p. Vacula byl uvěřitelný, nebýt jeho viděl bych to tak na 5%.
Atribut 30 %
(zadáno: 22.2.2018, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
hra je komedie i drama. to komicky co tady hnali do extrému tam někde uvnitř je, ale stašová to přeháněla tolik, že to úplně zabila. i když teda do toho dávala hodně, už asi ztratila cit pro balanc mezi tragikou a komikou. a kde byl režisér? chodí na reprízy a hlídá, jak to vypadá? a dokázal by stašový říct, že se dostala mimo? asi ne. ostatním mladým se dalo věřit spíš. škoda, že to stašová nehrála před deseti lety.
JirkaS 90 %
(zadáno: 21.2.2018, počet hodnocení: 118)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno v alternaci: A. Daňková- F. Cíl -Z. Piškula. Tak tohle byla krása! Ano, paní Stašová v této inscenaci hraje výrazně a neznalý divák by to mohl považovat za přehrávání. Ale podle mě to byl režijní záměr takto roli matky stylizovat, aby nám byla stejně protivná jako hlavnímu hrdinovi. Ta hra totiž není lacinou komedií, je to autobiografická tragikomedie, která má hloubku. Naprosto skvěle zde zahrála A. Daňková, která působila tak nevinně a zranitelně, že se mi při pohledu na ní chtělo brečet dojetím. Tahle inscenace je skvělá! /8.2.2018 v Č. Budějovicích/
Mcenole@senam.cz 70 %
(zadáno: 25.1.2018, počet hodnocení: 48)
MarketkaP 60 %
(zadáno: 16.1.2018, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Souhlasím s redakcí. Simona Stašová se chvílemi neposlouchala příjemně.
Maxim de Winter 40 %
(zadáno: 25.11.2017, počet hodnocení: 90)
přínosný / zajímavý komentář
Souhlasím s redakcí. Simonu Stašovou mám moc rád, ale toto se příliš nepovedlo.
Fedorocko 60 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 411)
přínosný / zajímavý komentář
Simona Stašová výborná, ale na brněnské zpracování toto představení nemělo.
David Strang 100 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Do holportu s tímto serverem sem se dal proto, abych našel někoho, kdo bude mít stejné názory jako já. Abych nedával zbytečně těžce vydělaný peníz za hry co stojí za... nestojí za příliš mnoho a naopak.
Tady, na zvěřinci, ho však nenajdu..
Paní Stašová skvělá, podle mne její životní role. Líbilo se mi moc a moc..
Bart2560 80 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Paní Stašová byla v této hře bezkonkurenční. Veliký výkon v každé replice. Co se týče ostatních herců, zejména pak pana Noska, ti dělali pouhou stafáž. Hra stojí a padá s paní Stašovou. Přesto jsme si to moc užili.
Lucia 50 %
(zadáno: 19.9.2017, počet hodnocení: 13)
J64 20 %
(zadáno: 10.8.2017, počet hodnocení: 50)
Vaklav 50 %
(zadáno: 9.7.2017, počet hodnocení: 116)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vidím to tak na 40-50%.
Paní Stašová hraje skutečně poněkud expresivně, ale to nemyslím, že je problém. Prostě pojala, nebo má pojmout roli takto... Mě to nerušilo, ale humor, nebo jinou emoci to ve mně moc nevyvolalo.
Problém vidím v tom, že to na jevišti prostě nejiskřilo. Křičelo se, válelo se, létalo se sem a tam, J. Nosek si asi 160krát sundal a oblékl sako, ale to vše šlo hned tak nějak do ztracena.
Nejsem nutně zklamán, ale v rozpacích se nacházím zcela jistě. Takže respektuji kauzální tabulku a hodnotím tak, jak jsem již napsal výše.
Lenka458 10 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
Něco tak strašného a nudného jsem už dlouho neviděla, Simona Stašová naprosto příšerná, nevím, co se jí stalo, ale měla by se nad sebou zamyslet. Filip Cíl velmi dobrý.
Linsang 60 %
(zadáno: 7.7.2017, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Dost mi vadilo, jak pani Stasova prehrava. Prece jen to nebyla zadna blazniva komedie, kam by se to hodilo vic. Je mozne, ze to prehravani byl zamer pana režiséra, kazdopadne mi to prislo do hry nevhodne.
Bertos 60 %
(zadáno: 23.6.2017, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkný kus poctivého divadla. Mistr Stašová lehce přehrává nicméně nepůsobí to nijak účelově ba naopak dodává to její postavě ty správný gule a ví naprosto dokonale kde je strop! Je jí opravdu všude plno - ona je prostě veleluxusní a já jí miluju i s těma strašidelnejma xichtama, na který jen tak nezapomenu :o) Ostatní kolchozníci nehrají vůbec špatně ba naopak není co vytknout! Propracovaná konverzačka v klasickém podání. 2 hodiny utekly jak cikán z pracáku! Rozhodně doporučuji! 62%
JaNaD 70 %
(zadáno: 28.5.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Ze začátku mě to moc nebavilo, ale hra dostala spád v momentě, kdy vyplynulo, že to nejdůležitější se bude dít kolem dcery. S. Stašová byla až příliš výrazná, zřejmě ne z vlastní iniciativy. Víc se mi líbili J. Nosek a A. Daňková.
Čiko 80 %
(zadáno: 18.5.2017, počet hodnocení: 547)
přínosný / zajímavý komentář
Mám rád tenhle syrový příběh od Williamse. Líbil se mi Nosek i Stašová... která se zatím drží:-)
Unionboy 60 %
(zadáno: 2.5.2017, počet hodnocení: 87)
Richard Novák 100 %
(zadáno: 1.5.2017, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Neskutečně silný divadelní zážitek, díky za něj! Viděl jsem 2x
Plšík 60 %
(zadáno: 22.4.2017, počet hodnocení: 330)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Martin21 80 %
(zadáno: 19.4.2017, počet hodnocení: 287)
přínosný / zajímavý komentář
Alt - Kamila Trnkova, Jaromir Nosek a Adam Vacula.
Herecky vyrovnane a perfektni vykony, vcele se Simonou Stasovou. Silny pribeh, ktery vas urcite nebude nudit!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.