Činoherní klub

Equus

Premiéra: 7.10.2021 | 2:15
předpremiéry od října 2020
Sugestivní drama o temných zákoutích lidské duše. Mladík Alan Strang oslepil šest koní kovovým bodcem. Soudkyni Hesther Salomonové se podaří poslat ho místo do vězení do ústavní léčby k psychiatrovi Martinovi Dysartovi, který se pokusí rozkrýt, co ho k činu vedlo...
14!    
Činoherní klub
Hodnocení inscenace
Redakce
83 %
Uživatelé
74 %
74111000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 90 % Tip Iva Bryndová
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 90 % Tip Jan Pařízek
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
11.2.19:30 vstupenky
14.2.Po19:30 vstupenky

Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  90 %  Tip Iva Bryndová
(zadáno: 31.12.2021, počet hodnocení: 307)
+ přínosný / zajímavý komentář
85% - Oblíbený Equus v Činoherním klubu vynechává známé realistické prvky - tedy koně a ve hře předepsané nahé scény. Nepotřebuje je. Nabízí skvělé herecké výkony Ondřeje Rychlého i Pavla Kikinčuka, jimž velmi dobře sekundují i herci v dalších rolích, a buduje napínavý, snad depresivní, ale hluboký příběh o temnotách v lidském nitru. Velmi výrazná, byť jednoduše řešená je scéna. Využívá vedle jeviště nejen hlediště, ale současně i lávky visuté nad jeviště, po níž se pohybuje Alan nad svým lékařem: současně blízko jemu, velmi těsně nad ním, avšak i od něj výrazně oddělený, když neustále zůstává na jiné, oddělené úrovni.
Pavel Širmer  70 %
(zadáno: 17.12.2021, počet hodnocení: 1737)
+ přínosný / zajímavý komentář
65%. Režisér M. Čičvák se scénografem H. Hofferem nápaditě a zároveň jednoduše ovládli prostor, což hercům pomohlo oprostit drama od některých přežitých „nánosů“ a zčásti opodstatnit výběr titulu. V hlavních rolích se P. Kikinčuk a O. Rychlý dobrali skutečné hloubky. Afektovanost otce je sice přítomná v textu, projev J. Sklenáře však vedle ostatních herců zaváněl přehráváním. Autor P. Shaffer klade inscenátorům i divákům do cesty překážky. Ve hře se převážně mluví, hrozí monotónnost vyznění, výraznější „akce“ přichází až ke konci. Tento problém se přenesl i do inscenace, mimořádná působivost finále však stála za to.
Jan Pařízek  90 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 30.7.2021, počet hodnocení: 803)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Opravdu velmi vydařený výlet do temných zákoutí lidské duše. Aneb místy až detektivní rozbor příčin jednoho šíleného činu dokáže naprosto pohltit. Výborně vystavěná atmosféra vás vtáhne a nepustí, pro mě zde snad ani nebylo slabého místa. Po herecké stránce výtečné výkony prakticky od všech, ale speciální potlesk hlavně pro mužskou trojice P. Kikinčuk, O. Rychlý a J. Sklenář. V menší roli pak skvěle sekunduje též A. Kameníková. Viděno na letním šapitó Azyl78, kde bylo i více rušivých elementů zvenčí plus zbytečně velká scéna. Ale věřím, že na komornější ploše ČK to bude ještě výraznější zážitek.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
LavinieCamui  70 %
(zadáno: 8.1.2022, počet hodnocení: 405)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné herecké výkony, ale hře by asi více prospělo, držet se autorova pojetí.
Tvidatko  60 %
(zadáno: 21.12.2021, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Ondřej Rychlý je výborný a jeho herecké výkony jsou víceméně jedinou překvapivou a nemonotónní věcí, která se na jevišti děje.
Podusak  80 %
(zadáno: 8.12.2021, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Kvalitní hra, doporučuji!
Martin21  90 %
(zadáno: 6.12.2021, počet hodnocení: 388)
přínosný / zajímavý komentář
Silný příběh odehraný úžasnými herci!
Vladimír Rogalewicz  40 %
(zadáno: 19.10.2021, počet hodnocení: 682)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilá a jistě psychicky extrémně náročná kreace Ondřeje Rychlého, i ostatní herci byli velice dobří. Za to ty body. Zbývá ale otázka PROČ? Proč mám celý večer sledovat příběh jednoho psychicky nemocného člověka. Je to neetické bulvární šmírování, škodolibá radost z neštěstí druhého. Ta hra nemá poučení a na závěr nepřijde katarze.
Slamajak  60 %
(zadáno: 1.8.2021, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Fajn zážitek, ale znova bych to vidět nepotřeboval. Hru jsem četl v originále a líbila se mi, překlad je fajn, ale když jsem viděl inscenaci, nedokázal jsem se ubránit dojmu, že a) scénografie se úplně nepovedla (ale to je možná zbytečně velkým jevištěm Azylu 78) a b) dramaturgyně se držela zbytečně zpátky a měla škrtat nebo nějak zhušťovat, protože místy se to děsně táhlo (ale kdybych hru neznal a napjatě čekal na pointu, možná bych to vnímal jinak). Ondřej Rychlý skvělý, Anna Kameníková fajn, ostatní mi přišli dobří, ale naprosto nevýrazní a nezapamatovatelní.
J.anek  100 %
(zadáno: 30.7.2021, počet hodnocení: 376)
přínosný / zajímavý komentář
Equus v rytmu techna
Hrát tuhle křehkou komorní inscenaci ve stanu Azyl78 byl mimořádně debilní nápad. Akustika příšerná, musí se hrát s porty, kolem jezdí vlaky a nedaleko duní techno. Nechápu.
Navzdory tomu všemu je Čičvákova inscenace nádherná. A herci se se všemi těmi handicapy rvali statečně. V zásadě je to sólo Ondřeje Rychlého, který se pro roli Alana Stranga narodil.
A vy spolu s ním přemýšlíte, jak žít v tomhle šíleném nenormálním světě.
Už mám vstupenky do Činoheráku, kde je to o 150 korun levnější. Tak snad nezavřou divadla.
Ivo Železný  100 %
(zadáno: 5.6.2021, počet hodnocení: 282)
přínosný / zajímavý komentář
První výjimečné představení této sezóny. Šílená hra o šílenství. Šíleně dobře napsaná, přeložená, režírovaná, zahraná. Ondřej Rychlý a Pavel Kikinčuk špička. Taková dívadla pro připomenutí hodnotím sedmi body z pěti. Menšina tradicionalistů tleskala vestoje. Většina novodobě do potlesku halekala.
Axioma  70 %
(zadáno: 12.12.2021, počet hodnocení: 60)
Tarbík  70 %
(zadáno: 10.12.2021, počet hodnocení: 135)
Le Petit Prince  70 %
(zadáno: 10.10.2021, počet hodnocení: 50)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.