Činoherní klub

Equus

Premiéra: 7.10.2021 | 2:15
předpremiéry od října 2020
Sugestivní drama o temných zákoutích lidské duše. Mladík Alan Strang oslepil šest koní kovovým bodcem. Soudkyni Hesther Salomonové se podaří poslat ho místo do vězení do ústavní léčby k psychiatrovi Martinovi Dysartovi, který se pokusí rozkrýt, co ho k činu vedlo...
14!    
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Činoherní klub
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
78 %
78291000
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 60 %
Iva Bryndová 90 % Tip Iva Bryndová
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 90 % Tip Jan Pařízek
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
20.10.Čt19:30 vstupenky
9.11.St19:30 vstupenky

Volby

Hodnocení (33)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Holubec  60 %
22.4.2022 | 703 hodnocení
+ souhlasím
--- Labilita dětského násilníka --- (více v článku na blogu)
Iva Bryndová  90 %  Tip Iva Bryndová
31.12.2021 | 366 hodnocení
+ souhlasím
85% - Oblíbený Equus v Činoherním klubu vynechává známé realistické prvky - tedy koně a ve hře předepsané nahé scény. Nepotřebuje je. Nabízí skvělé herecké výkony Ondřeje Rychlého i Pavla Kikinčuka, jimž velmi dobře sekundují i herci v dalších rolích, a buduje napínavý, snad depresivní, ale hluboký příběh o temnotách v lidském nitru. Velmi výrazná, byť jednoduše řešená je scéna. Využívá vedle jeviště nejen hlediště, ale současně i lávky visuté nad jeviště, po níž se pohybuje Alan nad svým lékařem: současně blízko jemu, velmi těsně nad ním, avšak i od něj výrazně oddělený, když neustále zůstává na jiné, oddělené úrovni.
Pavel Širmer  70 %
17.12.2021 | 1816 hodnocení
+ souhlasím
65%. Režisér M. Čičvák se scénografem H. Hofferem nápaditě a zároveň jednoduše ovládli prostor, což hercům pomohlo oprostit drama od některých přežitých „nánosů“ a zčásti opodstatnit výběr titulu. V hlavních rolích se P. Kikinčuk a O. Rychlý dobrali skutečné hloubky. Afektovanost otce je sice přítomná v textu, projev J. Sklenáře však vedle ostatních herců zaváněl přehráváním. Autor P. Shaffer klade inscenátorům i divákům do cesty překážky. Ve hře se převážně mluví, hrozí monotónnost vyznění, výraznější „akce“ přichází až ke konci. Tento problém se přenesl i do inscenace, mimořádná působivost finále však stála za to.
Jan Pařízek  90 %  Tip Jan Pařízek
30.7.2021 | 823 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Opravdu velmi vydařený výlet do temných zákoutí lidské duše. Aneb místy až detektivní rozbor příčin jednoho šíleného činu dokáže naprosto pohltit. Výborně vystavěná atmosféra vás vtáhne a nepustí, pro mě zde snad ani nebylo slabého místa. Po herecké stránce výtečné výkony prakticky od všech, ale speciální potlesk hlavně pro mužskou trojice P. Kikinčuk, O. Rychlý a J. Sklenář. V menší roli pak skvěle sekunduje též A. Kameníková. Viděno na letním šapitó Azyl78, kde bylo i více rušivých elementů zvenčí plus zbytečně velká scéna. Ale věřím, že na komornější ploše ČK to bude ještě výraznější zážitek.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Stepan.chalousek  90 %
4.5.2022 | 36 hodnocení
+ souhlasím
Poetika pana Čičváka a jeho inscenace mi nikdy nebyly blízké, až do tohoto představení. Herecký koncert, který tepe až do samého konce. Činoherní klub má navíc poslední dobu velmi silnou dramaturgii. Skvělé!
Houfm@atlas.cz  90 %
23.4.2022 | 38 hodnocení
+ souhlasím
85% Jan Sklenář dost nepřesvědčivý, přehrávající. Výborná scéna a ztvárnění akce v závěru.
Pigeon  70 %
13.4.2022 | 18 hodnocení
+ souhlasím
75 %
Michalmusek  100 %
15.2.2022 | 262 hodnocení
+ souhlasím
Perfektní představení. Dokonale zahrané Ondřejem Rychlým a Pavlem Kikinčukem.
Michal1982  90 %
12.2.2022 | 115 hodnocení
+ souhlasím
Tak to byl silný zážitek... Alan Strang, který spáchal zločin a Ondřej Rychlý,který se snad po tu roli narodil.. Pohled do nemocné duše mladého člověka, pátrání po příčině, krok po krůčku. Lze očekávat pomoc!? Má Alanova duše šanci uzdravit se? Hra, která během večera graduje a spěje do strhujícího finále.. Bravo Ondřeji! Ondřejovi zdatně sekunduje Pavel Kikinčuk... Zásadní okamžik má Anna Kameníková a zaujal i Jan Sklenář... Výborně řešená scéna dokreslující vztah pacient - psychiat- vzdálenost jejich vnitřního světů..
Čiko  90 %
4.2.2022 | 889 hodnocení
+ souhlasím
Kdybych zůstal u Azylu na výstavišti, určitě bych procenty šetřil, ale něco mi říkalo, že toto komorní drama je třeba zhlédnout na jevišti ČK. A byla to správná volba. V komornějším prostředí je sdělení inscenace daleko intimnější a diváka daleko víc vtáhne. Nelehké a o to pozoruhodnější výkony zejména Ondřeje Rychlého a Pavla Kikinčuka. Oběma role výtečně sedly. Neméně dobří byli herci v ostatních rolích. Martin Čičvák boduje spíše na menších jevištích. Toto mrazivé téma zpracoval výtečně a myslím, že se inscenace potká ještě s mnoha diváky.
LavinieCamui  70 %
8.1.2022 | 614 hodnocení
+ souhlasím
Výborné herecké výkony, ale hře by asi více prospělo, držet se autorova pojetí.
Tvidatko  60 %
21.12.2021 | 51 hodnocení
+ souhlasím
Ondřej Rychlý je výborný a jeho herecké výkony jsou víceméně jedinou překvapivou a nemonotónní věcí, která se na jevišti děje.
Podusak  80 %
8.12.2021 | 38 hodnocení
+ souhlasím
Kvalitní hra, doporučuji!
Martin21  90 %
6.12.2021 | 421 hodnocení
+ souhlasím
Silný příběh odehraný úžasnými herci!
Vladimír Rogalewicz  40 %
19.10.2021 | 709 hodnocení
+ souhlasím
Zdařilá a jistě psychicky extrémně náročná kreace Ondřeje Rychlého, i ostatní herci byli velice dobří. Za to ty body. Zbývá ale otázka PROČ? Proč mám celý večer sledovat příběh jednoho psychicky nemocného člověka. Je to neetické bulvární šmírování, škodolibá radost z neštěstí druhého. Ta hra nemá poučení a na závěr nepřijde katarze.
Slamajak  60 %
1.8.2021 | 70 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Fajn zážitek, ale znova bych to vidět nepotřeboval. Hru jsem četl v originále a líbila se mi, překlad je fajn, ale když jsem viděl inscenaci, nedokázal jsem se ubránit dojmu, že a) scénografie se úplně nepovedla (ale to je možná zbytečně velkým jevištěm Azylu 78) a b) dramaturgyně se držela zbytečně zpátky a měla škrtat nebo nějak zhušťovat, protože místy se to děsně táhlo (ale kdybych hru neznal a napjatě čekal na pointu, možná bych to vnímal jinak). Ondřej Rychlý skvělý, Anna Kameníková fajn, ostatní mi přišli dobří, ale naprosto nevýrazní a nezapamatovatelní.
J.anek  100 %
30.7.2021 | 396 hodnocení
+ souhlasím
Equus v rytmu techna
Hrát tuhle křehkou komorní inscenaci ve stanu Azyl78 byl mimořádně debilní nápad. Akustika příšerná, musí se hrát s porty, kolem jezdí vlaky a nedaleko duní techno. Nechápu.
Navzdory tomu všemu je Čičvákova inscenace nádherná. A herci se se všemi těmi handicapy rvali statečně. V zásadě je to sólo Ondřeje Rychlého, který se pro roli Alana Stranga narodil.
A vy spolu s ním přemýšlíte, jak žít v tomhle šíleném nenormálním světě.
Už mám vstupenky do Činoheráku, kde je to o 150 korun levnější. Tak snad nezavřou divadla.
Ivo Železný  100 %
5.6.2021 | 282 hodnocení
+ souhlasím
První výjimečné představení této sezóny. Šílená hra o šílenství. Šíleně dobře napsaná, přeložená, režírovaná, zahraná. Ondřej Rychlý a Pavel Kikinčuk špička. Taková dívadla pro připomenutí hodnotím sedmi body z pěti. Menšina tradicionalistů tleskala vestoje. Většina novodobě do potlesku halekala.
Isa Johanovská  90 %
24.9.2022 | 103 hodnocení
Staradka  60 %
20.9.2022 | 13 hodnocení
Tintera.v  50 %
20.9.2022 | 85 hodnocení
Bartys  80 %
13.6.2022 | 55 hodnocení
Chupetica  80 %
12.6.2022 | 137 hodnocení
Evelynne  90 %
11.6.2022 | 10 hodnocení
Moonek  70 %
23.5.2022 | 99 hodnocení
Kokoska  80 %
19.5.2022 | 39 hodnocení
Barčí  100 %
10.4.2022 | 34 hodnocení
Forwhat  70 %
31.3.2022 | 33 hodnocení
Maybe  70 %
18.2.2022 | 77 hodnocení
Axioma  70 %
12.12.2021 | 71 hodnocení
Tarbík  70 %
10.12.2021 | 140 hodnocení
Le Petit Prince  70 %
10.10.2021 | 50 hodnocení
Stell.f  80 %
25.2.2022 | 3 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.