Činoherní klub

Kočka na rozpálené plechové střeše

Premiéra: 19.4.2022 | 2:25
Překlad: Zuzana Josková. Dramaturgie: Kateřina Popiolková, Markéta Kočí Machačíková. Scéna: Tom Ciller. Kostýmy: Nina A. Stillmark. Hudba: Ondřej Brousek. Úprava a režie: Martin Čičvák.
Hra slavného amerického dramatika. Jak se vypořádat s tím, když nesplňujeme představy a očekávání druhých? A co když nejsme schopni naplnit ani ta svoje? Co když jsou stará pravidla nefunkční? Všechno pálí, ale přesto je problém pohnout se z místa? Manželé Maggie a Brick přijeli na rodinnou usedlost na jižanské plantáži na oslavu narozenin jeho otce, který (zdá se) umírá na rakovinu, ale všichni se tváří, že ne. Je dusno, cosi stále visí ve vzduchu a bouřka je v nedohlednu. A každý má nějaké tajemství – nebo alespoň neříká úplnou pravdu...
Činoherní klub
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
76 %
7671000
Hodnocení redakce
Kateřina Jírová 70 %
Helena Grégrová 80 %
Jan Pařízek 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
28.5.So19:30vyprodánovstupenky
9.6.Čt19:30vyprodánovstupenky
28.5.So19:30 vstupenky
vyprodáno
9.6.Čt19:30 vstupenky
vyprodáno

Volby

Hodnocení (10)

HODNOCENÍ REDAKCE
Kateřina Jírová  70 %
(zadáno: 4.5.2022, počet hodnocení: 320)
+ přínosný / zajímavý komentář
Inscenace působí odtažitě, bez přesahu emocí do hlediště, ale v závěru němý řev Goopera a jeho ženy vše napraví. Copak je opravdu nikdo nechápe? Viz blog. (více v článku na blogu)
Helena Grégrová  80 %
(zadáno: 30.4.2022, počet hodnocení: 1494)
+ přínosný / zajímavý komentář
75 %. Sílu této inscenace umocňuje sugestivní budování atmosféry, která houstne postupně odtajňovanými okolnostmi příběhu a gradující akcentací veskrze nepříjemných životních pravd. Ano, všichni si pokrytecky lžeme do kapsy vlastní, ale nešetříme přitom ani naše blízké. Právě to dlouho nevyřčené, visící v zámlkách a mimice, se zde podařilo herecky dobře obsáhnout. Doposud jsem hru četla především jako drama rodinné. Aniž by tato linka zanikla, důraz na optiku "společensky osamoceného" jednotlivce, který by na rozpálené střeše komplikovaných vztahů měl udržet balanc primárně sám za sebe, ke mně tentokrát promluvil zřetelně.
Jan Pařízek  60 %
(zadáno: 29.4.2022, počet hodnocení: 816)
+ přínosný / zajímavý komentář
Slavná, známá hra, s řadou silných témat a plná emocí. Paleta je rozhodně pestrá, přetvářka, nenávist, hamižnost, sebeklam, láska a snad i pochopení. O vypjaté scény v ní věru není nouze. Přesto všechno musím přiznat, že sem vnímal určitou odtažitost. Nezasáhlo mě to a osud jednotlivých aktérů mi byl z větší části lhostejný. Což mě mrzí, neb všichni herci se určitě snažili. Líbila se mi jak A. Fialová, tak rozhodně pochvala pro N. Konvalinkovou. I díky nim sem se rozhodně nijak nenudil, celkově to pěkně uteklo a ve výsledku tedy nelituji. Potenciál inscenace však vnímám o něco větší. 65%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Domi.Mac  50 %
(zadáno: 24.4.2022, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Průměrné. Pro diváky, co neznají scénář od Williamse to asi bude dostačující zážitek. V ČK už nehrají herecká esa a nový soubor nepůsobí moc silně a sehraně. Hájek opět předvádí svůj nevzrušivý jevištní standart, Fialové role moc nesedla, přehrávala a nebyla vůbec přesvědčivá, dobře své role vystihl Kratina s Konvalinkovou. Míčová s Dadákem nudili. Zbytečné uvedení dobré hry, které nic nového nechce říct a to, co už bylo řečeno, tak opakuje nudněji a hůř než kdy dřív. Škoda. 50%
Houfm@atlas.cz  50 %
(zadáno: 22.4.2022, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
1. uvedení po premiéře. Inscenace působila celkově nedotaženě, scéna podivně (její koncepce se dá pochopit, provedení se nepovedlo). Na konci se mi dostalo pocitu nepříjemné prázdnoty a lhostejnosti vůči všemu, co se odehrálo. Postavy jsou ploché, nevím jestli je to špatným textem nebo hereckou koncepcí (postava Fialové). To samé platí pro vedlejší manželský pár, druhá polovina moc nefungovala. Herci a fyzická interakce nepřesvědčivá (vždy mě bije do očí, když jsou dvě osoby na jevišti ve fyzickém konfliktu, ale je vidět, že se tak nějak bojí dotknout).
Fru  80 %
(zadáno: 21.4.2022, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
20.04.2022 - Činoherní klub
Nikki123  70 %
(zadáno: 13.5.2022, počet hodnocení: 161)
Braddy  90 %
(zadáno: 20.4.2022, počet hodnocení: 67)
Vladimír10  90 %
(zadáno: 20.4.2022, počet hodnocení: 467)
Neherec  100 %
(zadáno: 3.5.2022, počet hodnocení: 2)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.