Činoherní klub

Jan Kačer

Svatba pozdního léta (Variace na písmeno G)

Premiéra: 19.2.2016. Dramaturgie: Roman Císař, Vladimír Procházka. Scéna: Karel Glogr. Kostýmy: Ladislava Koukalová. Režie: Ladislav Smoček.
2:15


Hra o touze být u někoho blízkého. Trochu groteska i velmi vážná věc...
Činoherní klub
Hodnocení inscenace
Redakce
33 %
Uživatelé
35 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Veronika Boušová 30 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 276)
Jiří Landa 40 %
(zadáno: 26.4.2016, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Nepříliš zdařilá hra, která se hodí spíš pro literární večery, než pro divadlo. Rozhodně má své kvality, jenže se v ní objevují i různé „věčné pravdy“, jež dneska budí pousmání. Díky srovnání s inscenací v Bran. divadle musím ale konstatovat, že bylo na textu zapracováno a výsledku napomohla i práce dramaturgů a režie. I když v jednom bodě L. Smočka nechápu – proč si vyžádal dopsání repliky pro matku ženicha... Inscenaci zachraňovali i zkušení herci, kteří možné trapné vyznění replik a situací minimalizovali. Návrat J. Kačera na prkna ČK by si zasloužil punc výjimečnosti a to jeho hra neskýtá.
Helena Grégrová 40 %
(zadáno: 8.4.2016, počet hodnocení: 1266)
přínosný / zajímavý komentář
Text hry je, bohužel, poněkud vachrlatý, stejně jako její dramatická konstrukce. Lyrika šmrncnutá prvky absurdity příliš nefungovala, některé momenty vyznívaly nepřesvědčivě. Kladné body náleží velmi solidním hereckým výkonům a příjemně nostalgické atmosféře inscenace.
Anežka Hrebiková 20 %
(zadáno: 5.4.2016, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
Činoherní fiasko. Základní problém samozřejmě tkví v samotné Kačerově hře. Zápletka se blíží kvalitám telenovel, text je nekvalitní, řídký, plný nenavazujících sentimentálních monologů bez větší interakce mezi postavami. Scéna je doslova příšerná. Osobně mě hrozně iritoval stále omílaný lascivně znějící patvar "hotýlek". Smočkova režie ani Zuzana Bydžovská to potom nezachrání. Nafukovací svatební dort už byl WTF moment par excellence. Hodnocení dávám jen proto, že se autor z nějakého neznámého důvodu často opírá o ruské klasiky.
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 5.4.2016, počet hodnocení: 1330)
přínosný / zajímavý komentář
45%. viz blog
Jan Pařízek 30 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
Hodnocení uživatelů:
Mimouch 50 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Jana Kačera mám velmi rád jako herce a na hru jsem se těšil právě kvůli němu. Jako autor se mi do srdce nevepsal, ale ani jeho herecký výkon nebyl nic, nad čím bych jásal. To bych ale přičítal spíše tomu, že většinu představení na scéně seděl a jeho projev tak připomínal spíše dramatické čtení. Situaci zachraňují zkušení herci a celkově tak celá hra nevyznívá tak negativně, jak by se z některých hodnocení mohlo zdát. Znovu na to nepůjdu, ale ani nelituji času stráveného v těsném hledišti ČHK.
J.S. 30 %
(zadáno: 23.11.2017, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Text hry je vystavěn na kombinaci několika nesourodých motivů - zvláštní průběh svatby, návrat emigranta po třiceti letech, shledání otce s dcerou, herecký úděl, vyrovnávání se věkem a osudem atd. Hra postrádá jak zápletku, tak dramatický děj a rozpadá se do jednotlivých situací, které nemají logiku. Ani dialogy nepřidávají hře na věrohodnosti (divák tápe, zda nejsou myšleny ironicky). Text představuje nepovedenou variaci na Kunderovskou esejistiku převedenou do jevištní podoby. Představení zachraňují výkony jednotlivých herců, ale ani ty nemohou úplně vyvážit naprostou nedostatečnost textu.
Lucie2188 10 %
(zadáno: 27.10.2017, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Do Činoheráku chodím ráda, viděla jsem zde spoustu her a nikdy jsem se nespálila. Beru to jako kvalitní divadlo, kde se člověk může spolehnout, že si hru tak nějak užije, i když mu třeba nepadne do noty. Ovšem SVATBA POZDNÍHO LÉTA je tak podprůměrná hra, že musím tento názor změnit. Již neudělám tu chybu, že se před koupí lístků pro známé nepodívám na recenze a budu věřit, že na představení nebudu usínat nudou a přát si, aby skončilo. Ani snaha herců neudělá ze špatně napsané hry poutavý zážitek pro diváka a myslím si, že si touto hrou Činoherní klub kazí reputaci.
Richard Novák 60 %
(zadáno: 1.4.2017, počet hodnocení: 53)
Novajda1 30 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 3)
Fingee 40 %
(zadáno: 17.12.2016, počet hodnocení: 46)
Marketap 30 %
(zadáno: 6.11.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Zkrátka to nebylo dobré. Děj, dialogy, monology, zápletky - stěží se hledala světlá místa. Někdy byl text tak absurdní až směšný, že se dalo váhat, zda je to záměr. Co hru zachraňuje jsou vynikající herecké výkony, jen díky nim nepovažuji zhlédnutí hry za absolutní ztrátu času.
Hanyzka89 30 %
(zadáno: 2.11.2016, počet hodnocení: 21)
Hana.kubikova 30 %
(zadáno: 14.4.2016, počet hodnocení: 28)
Jirkan 20 %
(zadáno: 24.3.2016, počet hodnocení: 525)
přínosný / zajímavý komentář
23.3. 2016: Je mi líto, že musím hodnotit takto, ale je to opravdu hodně slabé. Ten text místy až tahá za uši a nezní přirozeně a od toho se pak odráží samotná režie a to, co se děje na jevišti. Při některých výstupech jsem i dělal, že v hledišti nejsem (jako opilá scéna oddávající). Činoherní klub má rozhodně navíc. Celé to dorazil závěrečný monolog Zuzany Stavné za který nemůže ona. S Václavem Šaldou se snaží, ale jen oni dva to nezachrání. (Nerad přiznávám závěrečnou myšlenku: ale odcházel jsem z divadla s pocitem, že na závěr měl přijít Vichr z hor.)
Sendy 40 %
(zadáno: 3.3.2016, počet hodnocení: 144)
Lenka10 50 %
(zadáno: 3.3.2016, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
45%

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.