Depresivní děti touží po penězích

Očistec si zaslouží každý

Premiéra: 14.6.2022 | 2:10
Výprava: Martina Zwyrtek. Hudba: Petra Horváthová a citace. Režie: Jakub Čermák.
Hra o zatracovaném prezidentovi oscilující mezi groteskou, antickým dramatem, politickým divadlem a psychologickou sondou, v níž se autor snaží otevřít otázky stáří a osamělosti, stejně jako smyslu života. Hlavní postava je monstrem, mstitelem, starcem, obětí a prezidentem v jedné osobě, jde o plastický portrét osamělosti, ale i moci, sebeironie a sebeklamu...
15!    
Depresivní děti touží po penězích
Hodnocení inscenace
Redakce
67 %
Uživatelé
70 %
70301000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 70 %
Lukáš Dubský 70 %
Pavel Širmer 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
11.9.St20:00Městské divadlo Mladá Boleslav | velká scéna | Festival NADOSAH 2024; groteska ze současnostivstupenky
11.9.St20:00 vstupenky
Městské divadlo Mladá Boleslav | velká scéna | Festival NADOSAH 2024; groteska ze současnosti

Volby

Hodnocení (33)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  70 %
17.10.2023 | 1688 hodnocení
+ souhlasím
75 %. Jakub Čermák v inscenaci své hry zvoleným režijním principem přepálené, hranici korektnosti bořící nadsázky obratně posiluje absurditu faktu, že to, co se místy jeví již jako fantasmagorický zlý sen, se od vezdejší reality nakonec zase až tak moc neodklání. Vše výstižně podtrhují i velmi zdařilé herecké akce. Sumář je neúprosný: na startu muž podléhající sebeklamu, arogantně se opájející mocí a hýřící bonmoty, obklopený suitou falešných prospěchářských pochlebovačů, na konci osamocený, všemi opovrhovaný, nemocný stařec, potřebný už jen pro schopnost udržet v ruce pero, s nímž signuje, co se hodí jiným. Není odcházení jako odcházení...
Lukáš Dubský  70 %
22.5.2023 | 1165 hodnocení
+ souhlasím
65%. Režisér J.Čermák se naštěstí nespokojil jen s pouhou parodií bývalého prezidenta a vnáší do inscenace mnohem závažnější motivy, jako jsou stárnutí a s ním spojená ztráta důstojnosti. I když je tu jasně čitelná kritika chování prezidenta Zemana a jeho okolí, není to jen nějaká hloupá karikatura, autor má pro prezidentskou rodinku pochopení - ukazuje je stejnou měrou směšné jako nešťastné. K tomu mu dopomáhají velice dobré výkony Z.Bydžovské, V.Hybnerové i L.Čižinské.
Pavel Širmer  60 %
7.7.2022 | 2036 hodnocení
+ souhlasím
55%. Rovina politické satiry v inscenaci J. Čermáka příliš nevychází. Lépe dopadají osobní linie postav, kde Čermákovi uniká méně důležitých souvislostí, několikrát trefně vyhmátne podstatu a jeho nadhled se stává myšlenkově přínosnějším. Významným kladem jsou herecké výkony Z. Bydžovské v roli prezidenta a V. Hybnerové v úloze jeho manželky. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
RaB  20 %
3.2.2024 | 378 hodnocení
+ souhlasím
Já půjdu s manželkou MZ do pekla, neb se mi hra nelíbila. Z. Bydžovskou miluju, snaží se... ale prostě ne. Ten text je patlanina všeho možného, scéna jak z divadla Broadway, nehodící se hudba. Paradoxně mě víc bavili někteří členové company než například D. Krejčík (který mě jen utvrdil v tom, že krom emotivních rolí nic jiného hrát neumí).

Možná kdybych si dal nějaký ten alkohol před představením, jako většina diváků, tak bych hodnotil jinak.
Ela B.  100 %
25.1.2024 | 13 hodnocení
+ souhlasím
Hru jsme si vybrali kvůli paní Bydžovské, která bohužel hraje již velmi málo. Její skvostný výkon mne nepřekvapil, ale velikým překvapením byl i skvělý prostor, hra samotná, i skvělá V. Hybnerová, D. Krejčík. Nádherně sugestivní, plnokrevné, pravdivé.. moc děkujeme!!!
Karel1964  80 %
10.11.2023 | 90 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Docela brutální. Rozhodně to není jen komedie. Když se odhlédne od Zemana, tak je to dost mrazivé, hlavně pasáž o LDN. A skvělé výkony. Paní Hybnerová je směšná i tragická a Lucia Čižinská v roli dcery je super.
BaTerka45  80 %
18.9.2023 | 40 hodnocení
+ souhlasím
Hodně crazy představení, ve kterém vynikal Ovčáček. Musím říct, že mi Zemana na konci představení začalo být líto, což je emoce, o které jsem netušila, že s ním jde spojit.
Matěj Konečný  70 %
11.4.2023 | 226 hodnocení
+ souhlasím
Očistec. Neprošli jsme jím už ale? Neprocházíme jím stále? Dvě volební období, která se táhnou, jako by jich bylo 6. Skupiny lidí, které na věci mají jiný názor. Nemoci. Moc. Co z toho je očistec? A jako to vidí paní prezidentová?
Na představení jsem šel s pocitem, že inscenace už možná nebude aktuální, že nebude mít co říct. Mýlil jsem se. Neodráží totiž jen (teď již snad uzavřenou) kapitolu naší historie, ale obraz celé společnosti. A (narozdíl od spousty jiných inscenací snažících se zobrazit společnost) nabízí pohledy na všechny její části tak, že si divák může uvědomit, že jsou ve své podstatě stejné. Očistec si zaslouží každý. Každý.
Michal1982  70 %
24.2.2023 | 167 hodnocení
+ souhlasím
Nekorektní sonda do života jednoho nejmenovaného prezidenta. Vyzdvihuji herectví Zuzany Bydžovské, Vandy Hybnerové a mile překvapil Daniel Krejčík jako posedlý Ovčáček.
LavinieCamui  80 %
10.12.2022 | 842 hodnocení
+ souhlasím
Vynikající Zuzana Bydžovská.
Vladimír Rogalewicz  80 %
19.10.2022 | 812 hodnocení
+ souhlasím
Naprosto nekorektní inscenace, která výrazně překračuje běžné meze slušnosti. Když je ale ještě více překračují zobrazovaní jedinci, je to oprávněné. Myslel jsem, že jdu na komedii. Jakub Čermák mě rychle vyvedl z omylu. Asi všichni v publiku jsme byli zaskočeni, jak trefně a ostře pojmenovává některé souvislosti spojené s osobou našeho současného prezidenta a jeho nejbližšího okolí.Nejlepší jsou však obecnější části, popis léčeben dlouhodobě nemocných i směšnosti starců, kteří neumí včas odejít do ústraní.Bezchybná a fenomenální je zejména Zuzana Bydžovská v roli prezidenta, která nikde nesklouzne ke karikatuře.Angažované divadlo,jak má být.
Sablose  80 %
11.10.2022 | 28 hodnocení
+ souhlasím
Skvělá Bydžovská
Domi.Mac  70 %
23.6.2022 | 88 hodnocení
+ souhlasím
Rozporuplné. Čermákova inscenace o osobě současného prezidenta v sobě mísí několik skvělých nápadů v kombinaci s absurdním zesměšováním stáří. Spíš než o politickou satiru se jedná o kabaret. Bydžovská v hlavní roli naprosto famózní, neparoduje, ale i tak je její inspirace zjevná. Postava prezidenta v jejím podání je divácký zážitek. Zárukou vysoce standardně skvělých výkonů jsou i Hybnerová a Krejčík, kteří za svými tragikomickými scénami sklízí potlesky. Jako celek si to jistě zaslouží pozornost, avšak pro mě už byly některé scény za hranou. Publikum ale aplaudovalo vestoje. 70%
Zdekal  90 %
29.7.2022 | 3 hodnocení
+ souhlasím
Skvělé představení, které rozhodně stálo za to a už před první půlkou jsem věděl, že to bude na ovace ve stoje. Chvílemi je to velmi komické, chvílemi překvapivě hluboké a mísí se to dost rychle, takže vpravdě tragikomedie. Hra mě nechala vnímat monstrózního prezidenta z různých úhlů. Předvídatelně jako zlého démona, ke kterému cítíte nenávist. Pak jako nevrlého starce trpícího samotou a strachem z LDN, člověka odtrženého od světa jen s falešnými dvořany. Ty osobní promluvy byly skvělé. Míra úpadku Hradu syrová a odpovídala realitě. Skvělá byla i scéna a prostředí Zámku.
Layer  10 %
1.6.2024 | 118 hodnocení
Mau  50 %
30.4.2024 | 111 hodnocení
Judita Sýkorová  60 %
7.3.2024 | 37 hodnocení
Anna R.  70 %
27.2.2024 | 40 hodnocení
Lovin  60 %
27.2.2024 | 272 hodnocení
Nezavisla  60 %
27.2.2024 | 63 hodnocení
Kk_proste  70 %
29.1.2024 | 5 hodnocení
RichardFenek  80 %
30.11.2023 | 55 hodnocení
Brasikona  70 %
15.11.2023 | 43 hodnocení
Janovskak  100 %
23.8.2023 | 49 hodnocení
Janha  60 %
28.5.2023 | 139 hodnocení
Rybkaa  70 %
21.5.2023 | 43 hodnocení
Sabi  90 %
20.5.2023 | 68 hodnocení
Dramaholik  60 %
8.5.2023 | 135 hodnocení
Terez  60 %
22.4.2023 | 104 hodnocení
Tarbík  70 %
24.2.2023 | 165 hodnocení
Valmez  80 %
22.11.2022 | 527 hodnocení
Lumca  70 %
20.10.2022 | 366 hodnocení
Adam Zelinka  80 %
11.10.2022 | 240 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.