Divadelní léto pod plzeňským nebem

Josef Kajetán Tyl, Marek Němec, Jiří Janků

Švanda dudák

Premiéra: 29.6.2019. Dramaturgie: Jiří Janků. Výprava: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: Ondřej Švandrlík. Režie: Marek Němec.
2:30|prostranství U Ježíška


Adaptace proslulé báchorky Josefa Kajetána Tyla. Kdysi dávno se v naší krásné zemi udály prazvláštní věci. Po mnoha letech nespravedlivého útlaku pozvedl lid svůj hlas a zbavil se nenáviděného zla. Nebylo to ovšem snadné – svět na nás zapomněl, a proto bylo třeba znovu všem připomenout, čeho všeho jsme my Češi schopni. Mnoho lidí se o to pokoušelo, ale marně. Až se objevil zcela nový hrdina. Jmenoval se Švanda a byl to muzikant...
D12+
Divadelní léto pod plzeňským nebem
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
85 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Denisa H. 80 %
(zadáno: 14.7.2019, počet hodnocení: 259)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Předně bych chtěla hercům vyseknout poklonu za to, že na sobě vůbec nedali znát, jak vytrvale leje a leje... V pátek se vlastně celé představení odehrálo za silného deště a bouřky, ale nesedět v hledišti v pláštěnce a herci nebýt promáčení na kost a zablácení, nešlo by to na jejich výkonech vůbec znát. Modernizace mi většinou nevadila, jen občas mi to přišlo až příliš. Spíš mě to všechno ale bavilo a musela jsem se smát. Scéna byla vyřešena suprově a herci vše zvládli umluvit/ukřičet. O. Rychlý a M. Písařík pro mě těmi nejlepšími na scéně. Nicméně výrazně nadprůměrná inscenace to není.
Čiko 30 %
(zadáno: 13.7.2019, počet hodnocení: 653)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Aktualizovat Švandu dudáka je dnes nutností, ale udělat z něj takto lacinou komedii nutné není. Nikdo z herců mě nezaujal, je to velmi nesourodé. Krásnou postavou této hry je Vocilka. Jeho prezentace Martinem Písaříkem je za hranicí trapnosti. Utrpením je anglicky mluvená (šíleně protahovaná) scéna a začátek 2. poloviny.
Jenda.matousek 70 %
(zadáno: 12.7.2019, počet hodnocení: 328)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zábavný, dost razantně upravený dudák. Dobře využitý poměrně členitý prostor, který herci dokáží ukřičet (a uběhat). Propracované gagy - klobouk dolů. Zaujala mě E. Hanušová a M. Písařík. Je samozřejmě potřeba mít na to správnou náladu - může se lehce stát, že se s tím totálně minete. Nicméně úplně klasicky se to myslím skoro ani hrát nedá. Toto je za mě dobrý modus.
Mina 100 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, úžasní herci. Moc jsem se pobavila. Krásně využitý prostor.
Martin21 10 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 324)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
...škoda času a peněz cestou z/do Prahy, kde bych navštívil něco zajímavějšího za podobnou investici.
Kamaela 80 %
(zadáno: 10.7.2019, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Představení, které naplní to co člověk očekává od letního divadla pod širým nebem - pobavení. Vtipy místy hodně jednoduché, prvoplánové. Hodně sexuálních narážek. Herci ovšem hrají jako o život, zasazení do prostředí U Ježíška je skvělé a celkově to je lehké letní pobavení.
Kormoran 90 %
(zadáno: 10.7.2019, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipně aktualizovaný Švanda, který nenudí. Nevím sice, co by na to řekl chudák Josef Kajetán, ale dnešní divák už by inscenaci v původní podobě pravděpodobně nezvládl. Výborně zahráno na jednoduché scéně, připraveno několik technických vychytávek a překvapení pro diváky. Ondřej Rychlý a Martin Písařík hrají a hrají si jak o život. A ostatní jakbysmet. Rozhodně se vyplatí vyrazit na jakékoli představení v rámci Divadelního léta pod plzeňským nebem. Fajn atmosféra a skvělá představení. 85/100 za některé pro mě až moc přehnané momenty.
Tomaskyselka 100 %
(zadáno: 9.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Našlapaná pecka v moderním pojetí plná skvělých hereckých výkonů, nebojácných kontroverzních scén a humoru. Všechno krásně podtrhuje festivalová atmosféra a scéna pod otevřeným nebem v kombinaci se zvučnou "filmově" znějící hudbou, doplněnou o známé motivy českých písní či dokonce národní hymny.
Pokud si chcete odpočinout a navíc se úžasně bavit, naprosto doporučuji. 100% :) Máro, děkujem!
Lucie-Anna Zatloukalova 100 %
(zadáno: 9.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Wau! <3
JudaJiFrantiška 100 %
(zadáno: 6.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Je to švanda. Dostala mne jak Jágrova deka a kožené mokasíny, 90.tky a všechny ty Kočkovské kolotočářské triky, tak tanečky Amirovy zbíječky alá Michael Madsen v Reservoir Dogs nebo bodyguards Turecké princessy alá Matrix. Připomnělo se mi mnoho z mládí a z filmů, které mám ráda, tudíž doporučuji všem mladým, kteří by Tylovu rozvláčnost nezkousli. Za sebe bych ještě alespoň 20min ubrala. Ale super.
Veronika K. 100 %
(zadáno: 5.7.2019, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení! Vůbec mi nevadilo, že byla hra zmodernizovaná, naopak si myslím, že jí to prospělo. Skvěle vybrané a naplno využité prostředí (kopec, lesík), kde se pod širým nebem hrálo. Bavily mě všechny fórky, smála jsem se ještě doma. A poklona všem hercům, byli excelentní.
Lera 90 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 59)
Pavluska 100 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné strhující představení. Takhle se pozná vynikající režisér. Všichni herci jsou užásní. Miluju romské děti a Marka Němce a Ondřeje Rychlého nejvíc. Děkuji
Markéta Křížová 100 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, úžasně jsme se pobavili, nenásilně přeneseno do současnosti, všichni herci byli naprosto úžasní! Vtipné, rekvizity dokonalé, prostě krása. Doporučuji všem.
TerezaJesle 100 %
(zadáno: 3.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Takhle to vypadá, když je na jevišti vidět láska k divadlu, humor a talent.

Skvělá režie Marka Němce
Strhující Ondřej Rychlý
Vtipný Martin Písařík
Výborná Klára Krejsová
Boží Michal Štěrba
Dojemná Jana Kubátová
Šikovná Eliška Hanušová
Přesný Antonín Procházka ml.
Romské děti dodavájí nádhernou živelnost
Karolína Hříbalová 100 %
(zadáno: 3.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Kdo toto nezažil na vlastní kůži, jako by nežil. Moderně pojatá klasika, která nikdy nezklame. Magické místo na hranici mezi městem a krásnou přírodou je třešničkou na dortu tohoto krásného díla a fenomenálním výkonem herců.
Mláďa 100 %
(zadáno: 3.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Strašně vtipné a skvěle představení. Hlavně české a krásné vtipy. Všichni krásně hráli.
Koubovak 100 %
(zadáno: 2.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Jestli si tohle léto nesmíte rozhodně nechat něco ujít, tak je to Švanda dudák. Tak bych asi jednou větou vystihla celé představení. Bylo to něco neskutečného. Herci podávali skvělé výkony, nevím kdo mě bavil víc. Všichni v některých pasážích excelovali. Nebylo snad v představení chvíle, kde bych se snad nesmála nebo nečekala jak to všechno dopadne. Představení prostě mělo správný říz a moje pocity z něho jsou velmi kladné a ještě teď při vzpomínce na nějaké části se v podvědomí nahlas směji. Takže pokud se chcete zaručeně pobavit v doslova super prostředí pro Švanda dudáka, neváhejte a jděte!
Misule Plzeň 100 %
(zadáno: 1.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem s mamkou ... nevěděla jsem , co od toho očekávat ... byla jsem velmi mile překvapena .... smaly jsme se od začátku do konce ... herci super ... klanim se ...za mě SUPER dekuju
2423 90 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Těšila jsem se, ale zároveň se bála avizované moderny. Zbytečně. Sedlo si to, původní text a vtipné vsuvky z 90. let. Bavila mě rodina Kalafuny, držela jsem palce, aby děti skluz z kopce přežily. Docela dost mě mrazilo při příchodu duchů, z paní Kubatove šel taky mráz po zádech. Vocilka exceloval, jágrkungfu styl neměl chybu. Pro mě top momenty princezna v limuzine a překlad z angličtiny obecenstvem. Očekávala jsem asi víc hry na dudy, Svanda to trochu odflaknul. Návštěvu představení doporučuju.
Marcela77 100 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Představení předčilo moje očekávání. Zasazení historické klasiky do období těsně po revoluci se vyplatilo. Hra má náboj, je zde vidět touha po objevení něčeho nového a hlavně je plná humoru, humoru který nenechá diváky v klidu. Výborne herecké obsazení doplněné skvělými výkony pod jemnou taktovkou režiséra Marka Němce je zárukou kvalitního představení a nevšední zábavy. Pokud hledáte starou dobrou klasiku budete asi malinko zklamání, pokud jste ovšem schopni popustit uzdu fantazii a necháte se vtáhnout do příběhu budete nadšeni. Za mě veliká spokojenost. Díky
Jířa* 100 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení. Zatím jsem byla dvakrát a nejsem si jistá, jestli naposledy. Dlouho jsem se takhle nezasmála. Perfektní režie a úžasné výkony všech herců. Švanda a Vocilka jsou bezkonkurenční. Všem moc díků za skvělou zábavu.
Radouš 30 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Já fakt nevím, ale mně se to nelíbilo. Je to moc velká moderna. Herci hráli dobře, o to nic, ale ten děj byl nějaký divný. Je to spíše pro mladé ročníky. Klasiku v tom nehledejte.
Karinaz 70 %
(zadáno: 29.6.2019, počet hodnocení: 11)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.