Divadelní spolek Kašpar

Kráska z Leenane

Premiéra: 6.6.2021 | 1:55
předpremiéry od června 2021
Překlad: Lenka Kapsová. Dramaturgie: Lenka Bočková. Výprava: Radka Josková. Hudba: Petr Malásek. Režie: Jakub Špalek.
První divadelní hra Martina McDonagha, která slavila celosvětový úspěch a dodnes je považována za jeho nejlepší text. Maureen žije v domě se svou matkou, o kterou pečuje, kterou nenávidí, zároveň nedokáže odejít...
14!  
Divadelní spolek Kašpar
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
79 %
náš tip
Tip od redaktorů: Helena Grégrová, Iva Bryndová, Lukáš Holubec  Tip od redaktorů: Helena Grégrová, Iva Bryndová, Lukáš Holubec  Tip od redaktorů: Helena Grégrová, Iva Bryndová, Lukáš Holubec
79381000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 80 % Tip Helena Grégrová
Iva Bryndová 80 % Tip Iva Bryndová
Lukáš Holubec 80 % Tip Lukáš Holubec
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
23.9.Po19:30Klubovna v Jindřišské ulicivstupenky
24.9.Út19:30Klubovna v Jindřišské ulicivstupenky
23.9.Po19:30 vstupenky
Klubovna v Jindřišské ulici
24.9.Út19:30 vstupenky
Klubovna v Jindřišské ulici

Volby

Hodnocení (41)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  80 %  Tip Helena Grégrová
29.5.2024 | 1687 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Herecký koncert Iris Kristekové a Mileny Steinmasslové pod empatickou režijní taktovkou Jakuba Špalka. Černá tragikomedie s prvky psychothrilleru se soustředí na vztah zapšklé matky a staropanenské dcery. Podivínský toxický vztah plný vzájemného zraňujícího osočování a krutých schválností, syrovější a drsnější než celý irský zapadákov. Je v něm, stejně jako na duši obou žen, víc žmolků než v instantním nápoji Vital, který matka s železnou pravidelností konzumuje. Příběh o nenaplněných touhách a snech a o promarněné poslední šanci na životní změnu je v komorním prostoru Klubovny tak na dosah, až se z toho útroby svírají. Silný divácký zážitek!
Iva Bryndová  80 %  Tip Iva Bryndová
30.12.2022 | 578 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Inscenaci v Klubovně DvC zdobí dokonale hutná a bezútěšná atmosféra, v níž si místy nachází prostor černý a často i velmi zraňující humor, a kterou v komorním prostoru nelze nepocítit. Neuspokojivá současnost neprosperujícího irského venkova se pojí s hutnou atmosférou v domě Folanových, kde žijí matka s dcerou ve vztahu, v němž už nad láskou dávno vyhrálo vzájemné ubližování: ve své zlosti dokonale obludná M.Steinmasslová i zoufalá a matce se v mnoha momentech až děsivě podobající I.Kristeková. Muži vstupující do jejich nešťastného soužití, nejen rozčeřují vody neuspokojivého, byť klidného soužití, rovnou je dovedou k dramatickému finále.
Lukáš Holubec  80 %  Tip Lukáš Holubec
27.7.2022 | 742 hodnocení
+ souhlasím
--- Venkov se vším všudy --- (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Kateřina Vodáková  90 %
5.6.2024 | 225 hodnocení
+ souhlasím
Když máte štěstí kousek od konečků prstů, ale okolnosti hrají a dopadnou proti... Tento skrytý divadelní poklad jsem objevila až dnes. I. Kristeková a M. Steinmasslová jsou přesné jako ostré břitvy. Hrají i očima beze slov. Ničí se navzájem, ale není vyhnutí. Až mě z jejich ryzího herectví a tenze místy polilo horko. Minimum scénických prvků a komorní Klubovna mrazivé vyznění hry ještě zesiluje. Vyzdvihnu ale i výborného Š. Coufala - jako Pat nemá tolik prostoru, přesto je zvratově zásadní. Š. Coufal hraje s jistotou, jiskrou a zároveň až s uhrančivou jemností. Dialogy s I. Kristekovou a čtení dopisu patří k top strhujícím scénám. Zážitek!
Heroinaction  80 %
5.1.2024 | 27 hodnocení
+ souhlasím
Viděno 3. ledna 2024

Představení zcela skvěle táhnou obě dámy, jejichž opičí láska je zcela uvěřitelná. Obrovské plus vidím v prostoru Klubovny, který se znovu ukázal jako ideální na představení odehrávající se víceméně v jedné místnosti a kde má divák možnost vidět doslova do talíře. Ne tak silná emoce jako Pan Polštář v Rokoku, ale zároveň méně expresivní, což jsem ocenil.

Po předloňském Srpnu v zemi indiánů a tomto kusu podléhám M. Steinmasslové, kterou bych ve zlých až odporných rolích typově nikdy nečekal.
Vyfuk  90 %
13.10.2023 | 29 hodnocení
+ souhlasím
Zasloužilo by si větší prkna. Absolutní pecka, která možná svou komorností byla o to děsivější a reálnější. Asi nejsmutnější McDounagh, který opět ukazuje sám sebe. V něčem už generické a přesto vždy jinak geniálně humorné i devastující. Dokonalí herci menších formátů. Steinmasslová zcela uhrančivá. Kristeková mohla celou hru hrát jen očima a nečekaně spontánní uvěřitelní Ondráček s barmanem Coufalem. Dokonalé.
Fekete  90 %
12.9.2023 | 169 hodnocení
+ souhlasím
85 %. Videno dnes 12.9.2023, v milem rodinnem prostredi klubu, 4. rada.
Od zacatku takova "nenapadna" a "jednoducha" hra z irskeho malomesta kde neni prace a lide si navzajem vidi do svych taliru, ktera postupem casu ocekavanym smerem konfliktu mezi matkou a dcerou graduje. I kdyz je dej ocekavany, je moc hezky zpracovan. Predevsim presvedcivou pani Steinmasselovou a I. Kristekovou ktere jeviste temer celou dobu neopusti. Oba panove je podporuji jak mohou. Posledni scena s pranim k 70. narozeninam je krasne finisujici. Miluji tuhle klubovnu. Dekuji a doporucuji ke shlednuti.

Ten pohrabac tady mate nevyuzity. Prodejte mi ho. Za 10 liber.
MMK  70 %
6.3.2023 | 184 hodnocení
+ souhlasím
První půle byla poněkud monotónní výměna urážek, ale je třeba ji pozorně sledovat, protože vše se projeví ve druhé části.
Psychoklara  80 %
7.2.2023 | 48 hodnocení
+ souhlasím
Pro mě to byl jedinečný zážitek hlavně proto, že jsme měli možnost vidět opravdu skvělé herecké výkony z bezprostřední blízkosti. Tohle se Vám prostě ve velkém divadle nestane, že byste se cítili být s postavami v jedné malé místnosti (protože s nimi doslova jste v jedné malé místnosti). Tady prostě nejste jenom divák. Tady jste uprostřed "toho". Neskutečné. Ten příběh a ty emoce jsem nemohla dostat z hlavy ještě dva dny po představení. Rozhodně doporučuji.
Lovin  80 %
1.2.2023 | 272 hodnocení
+ souhlasím
Silný zážitek, výborní herci, skvělá Milena Steinmasslová.
Milé až rodinné prostředí klubovny. Děkujeme.
Vladimír Rogalewicz  90 %
4.12.2022 | 812 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
V této inscenaci se šťastně setkaly poměrně známá emočně vypjatá McDonaghova hra, neagresivní přesná režie Jakuba Špalka i strhující herectví celé čtveřice představitelů, kdy zejména Milena Steinmasslová plně využila možností, které jí vděčná role poskytuje. To vše je emočně zesílené domáckou atmosférou "bytového divadla" v klubovně Kašpara.
HanaJH  70 %
18.10.2022 | 22 hodnocení
+ souhlasím
Velmi příjemné komorní prostředí divadélka (klub v Jindřišské 23), rodinná atmosféra. Skvělé výkony herců. Příběh poněkud depresivní, ale divák je vtažen do děje, ani nevnímá čas. Představení určitě stojí za vidění, ale "oddychovka" to není.
Tereza.beranova15  90 %
10.6.2022 | 32 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Divadlo tak blízko, že blíž už to ani nejde. Herci od vás převezmou vstupenky, obslouží bar a následně odehrají skvělé představení (ve kterém si nejspíš dělají i zvuk, osvětlení, vše). Pro mě se jedná o ten typ hry, kde se třeba jednou za 15 minut zasmějete, ale do dalšího uchichtnutí je vám úzko a trochu špatně z toho zmaru a osobní bídy hlavních postav. Výborné herecké výkony, emoce a hořkost hry ve mě zanechaly silnou stopu. Skvělý divadelní zážitek.
R.JELEN.21  50 %
16.5.2022 | 251 hodnocení
+ souhlasím
Moje srdíčko si více získala Lebka. Důvodem není tématika, přestože v tom pohledu to Lebka má lehčí, prostě tam nějaký puzzlik nezapadl.
Jerman  70 %
30.1.2022 | 130 hodnocení
+ souhlasím
První kus z trilogie volně provázaných her McDonagha, z prostředí irské rurální nižší třídy (white low class). Přes drsné "Tarantinovské scény" jímavá historie o touze po štěstí, která nedojde naplnění. Komorní sestava čtyř herců podává na miniaturním jevišti v Jindřišské vyrovnané výkony. Doporučuji zde shlédnout současně hranou McDonaghovu Lebku z Connemary (druhá část trilogie) premiérovanou na této scéně ve stejném roce (2021).
TomAka  80 %
27.1.2022 | 21 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Inscenace, která začíná poněkud nevěrohodnými hádkami postupně člověka vtáhne, především díky výborným hereckým výkonům Ireny Kristekové a Mileny Steinmasslové (i přesto, že je bohužel na svoji roli poněkud mladá a příliš čiperná), kterým mužští kolegové velmi zdatně sekundují. Celkový dojem je silný a (kulantně řečeno) neoptimistický. Uvádět hru i pod hlavičkou komedie je, alespoň v případě této inscenace, trochu podfuk.
Šípal  80 %
29.12.2021 | 215 hodnocení
+ souhlasím
Viděl jsem v rychlém sledu celou Connemarskou trilogii v podání Divadla Kašpar. A Kráska z Leenane je mezi nimi královnou. Divák si kromě klasických rychlých výměn a nadávek (což je autorovo poznávací znamení) užije i krásnou psychologickou rovinu postav, která u ostatních dílů trilogie není tak silná, ani tak uvěřitelná. A klobouk dolů před Irenou Kristekovou. To, jak dokáže nenuceně přeskakovat mezi otrávenou starou pannou, zamilovanou holčičkou a mstivým magorem, je nádherná učebnice herectví. Díky.
Nikki123  100 %
12.10.2021 | 172 hodnocení
+ souhlasím
Výborné výkony všech, především I. Kristekové a M. Steinmasslové.
Valmez  100 %
17.6.2021 | 526 hodnocení
+ souhlasím
Kvalita.
Karel1964  80 %
17.6.2021 | 90 hodnocení
+ souhlasím
Skvělé představení. Velmi vyrovnané výkony, nejlepší je asi paní Kristeková. Zahrála postavu, která je na jedné straně ničená matkou, ale na druhou stranu k ní těžko cítit opravdové sympatie.
I mužská dvojice hraje perfektně - hodný Pat a jednoduchý Ray.
Není to oddechovka, ale určitě to stojí za vidění.
Čiko  70 %
16.6.2021 | 1089 hodnocení
+ souhlasím
Tato hra byla před cca 20 lety moje první setkání s McDonaghem. Z tehdejší verze s Ninou Divíškovou mě mrazilo trochu víc, ale přišlo mi, že tam také měla trochu větší prostor, než Milena Steinmasslová. Znám ji z jiného typu rolí a nějak mi dělalo potíže jí to uvěřit. Viděl jsem tam spíš tiky, vyplašenost a zmatenost než tu nenávist. Velmi výrazná a zajímavá je Maureen Ireny Kristekové - dobře se do role opřela, nechybí jí energie. Její proměna po nenaplněné katarzi je famózní. Je dcerou své matky se vším všudy, i když zoufale nechce. Prostor klubovny v Jindřišské dobře dotváří atmosféru.
Tamcitu  90 %
28.5.2024 | 63 hodnocení
Nickmik  80 %
5.12.2023 | 76 hodnocení
Kaklapak  90 %
6.11.2023 | 84 hodnocení
LuKrej  90 %
12.10.2023 | 97 hodnocení
Margaret  80 %
18.8.2023 | 126 hodnocení
Čermáci  70 %
26.5.2023 | 32 hodnocení
Braddy  80 %
23.5.2023 | 214 hodnocení
Misiiik  70 %
2.3.2023 | 19 hodnocení
Jeff23  30 %
15.2.2023 | 80 hodnocení
Neherec  90 %
8.1.2023 | 22 hodnocení
Lesovi  90 %
2.11.2022 | 61 hodnocení
LavinieCamui  80 %
30.10.2022 | 842 hodnocení
Ttchor  70 %
14.9.2022 | 74 hodnocení
Martina.cz  80 %
26.4.2022 | 6 hodnocení
Melisa  70 %
13.2.2022 | 9 hodnocení
Chonrec  80 %
12.2.2022 | 24 hodnocení
Vladislavka  70 %
18.11.2021 | 164 hodnocení
TKa11  80 %
18.10.2021 | 91 hodnocení
Barčí  90 %
28.6.2021 | 44 hodnocení
Kaaba  80 %
16.5.2022 | 1 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.