Divadlo Aqualung

Ondřej Lážnovský

Válka s mloky

Premiéra: 23.5.2012. Na motivy románu Karla Čapka. Dramaturgie: Kateřina Mocová. Scéna: Hynek Dřízhal. Kostýmy: Jitka Kotíková. Hudba: Matěj Belko, Tereza Krippnerová. Režie: Ondřej Lážnovský.
1:35x


Divadelní realita o konci světa z Devil Bay na motivy románu Karla Čapka. Ani utopie, ani sci-fi. Je Mlok inteligentní? - Ano. Je pracovitý? - Jistě. Chce být podřízený člověku? - Ne. Půjde do konfliktu? - S největší pravděpodobností. Report podle legendárního amerického muzikálu Poseidón.
Divadlo Aqualung
Hodnocení inscenace
Redakce
57 %
Uživatelé
60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 6.9.2013, počet hodnocení: 1357)
přínosný / zajímavý komentář
65% Nemůžu se ztotožnit s míněním zbytku redakce, že účelem této inscenace je "prostě pobavit". Naopak, odlehčený (a tedy zlehčující) tón v kontrastu se zachovaným Čapkovým apelem je poselství samo o sobě, nejvýrazněji přítomné v přednášce "co vydrží mloci" a závěrečné čecháčkovsky pštrosí scéně.

Jestliže Karel Čapek varoval mimo jiné před možnými důsledky přístupu "nás se to přece netýká", Ondřej Lážnovský poukazuje na jeho dnešní formu "chci se bavit a ne řešit vážné věci".

Přidávám se ale ke kritice "rozevlátosti" inscenace a jisté nedůslednosti.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 8.10.2012, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
I když inscenace vznikla na motivy Čapkova románu Válka s mloky, s jeho vyzněním má společného pramálo. A to i přesto, že tvůrci k původnímu textu přistupovali překvapivě uctivě. Pod vedením O. Lážnovského vznikla příjemná koláž různých výstupů a písniček, jež byly na Čapkův text snaživě naroubovány, ale smysl zcela nedávaly. Zájmem inscenátorů asi nebylo nic víc, než diváky trochu pobavit. To se jim chvílemi více a chvílemi méně sice podařilo, nicméně svůj talent mohli využít i k jisté přidané hodnotě. Tu jsem postrádal.
Helena Grégrová 50 %
(zadáno: 3.10.2012, počet hodnocení: 1266)
přínosný / zajímavý komentář
Souhlas s hodnocením Michala Nováka do posledních tří teček!
Veronika Boušová 50 %
(zadáno: 28.5.2012, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné, trochu kabaretně laděné představení pro celou rodinu, živá hudba a romantická plavba na lodi Tajemství k tomu. Poetika tohoto druhu divadla mi není blízká, ale pro letní rodinný večer je jak dělaná, vhodná i pro děti, pokud vydrží déle vzhůru. Myslím, že podobný program jiná letní scéna v Praze nenabízí.
Michal Novák 50 %
(zadáno: 26.5.2012, počet hodnocení: 940)
přínosný / zajímavý komentář
Čím více se Aqualung vzdaluje svému steampunku a blíží k rozverné naivitě, režijní nedůslednosti a herectví založeném na jednoduché karikatuře, tím se stírá jeho výjimečnost. S Čapkovou antiutopií Ondřej Lážnovský bohužel naložil dost dětinsky a bez definování, čím inscenace žánrově a obsahově má být. Nabízel se rámec jazzového kabaretu, hororové grotesky, kvazimystiky... (se vším Aqualung pracovat umí). Vtip nebo trocha toho napětí však jde jen přes vizualizaci, karikaturu, šroubované využití Čapkova textu. K pohodové atmosféře, o kterou jde na lodi Tajemství primárně, to možná stačí, ale...
Veronika Steffanová 60 %
(zadáno: 24.5.2012, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná inscenace, která se nesnaží předčit předlohu, pouze do ní přidává drobné vtípky a povedené písničky, jak je u Aqualungu divák zvyklý. Přesto zpěváci mají své rezervy, Zitě Morávkové chybí jiskra, která by její výkon posunula od přehrávané stylizace k hravé uvěřitelnosti, a častá změna rolí nedovolí jinak dobrým hercům příliš vyniknout.
Hodnocení uživatelů:
Blahme 40 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 52)
Blumarik 60 %
(zadáno: 4.12.2017, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
Spousta dobrých nápadů, inscenace pobaví, neurazí, bystrý divák si odnese i jisté ponaučení. Čím dál tím víc mám slabost pro herectví Vaška Rašilova, díky němuž bych dala i 65%. :)
Brabcidlo 50 %
(zadáno: 2.5.2017, počet hodnocení: 11)
Cowok 80 %
(zadáno: 8.1.2017, počet hodnocení: 6)
Teatrix 30 %
(zadáno: 23.10.2015, počet hodnocení: 30)
Lucianna 40 %
(zadáno: 2.2.2014, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem trochu zklamaná. Čapka mám ráda a možná jsem měla přílišná očekávání. Skvěle to v komentáři vystihl Michal Novák...
Kamihous 80 %
(zadáno: 1.6.2013, počet hodnocení: 32)
Rybitvi 60 %
(zadáno: 6.4.2013, počet hodnocení: 59)
Oscar Lukas 80 %
(zadáno: 24.2.2013, počet hodnocení: 11)
Verena 50 %
(zadáno: 21.9.2012, počet hodnocení: 66)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem si téměř jistá, že novinka Aqualungu je přesně tím, čemu se říká zbytečná inscenace, přestože předloha nabízí tak strhující téma.
Alena Richmanová 90 %
(zadáno: 27.5.2012, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Skvělá inscenace Ondřeje Lážnovského rozhodně stojí za shlédnutí. Povedlo se mu odlehčit toto závažné téma, ale zároveň nás neušetřil mrazení v zádech. Naprosto skvělý Z.Kalina (zazářil už v představení Mistr Hus) a úžasná Z.Morávková, která své postavy představuje s naprostou lehkostí a humorem, mimo to i skvěle zpívá. Divadlo Aqualung opět zazářilo.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.