Divadlo D21

Václav Havel

Audience

Premiéra: 2.10.2013. Výprava: Pavla Hovorková. Režie: Jiří Ondra.
malý sál | 1:05x

Osoby a obsazení
Sládek - Lukáš Šolc
Vaněk - Jiří Panzner

Exkurze do doby „dávno minulé“, do doby, která již neexistuje, a tudíž se stává něčím jako science-fiction. Nebo ne? V zákoutí pivovaru si sládek jednoho dne předvolá na kobereček svého (poněkud komplikovaného) podřízeného Vaňka. V rozhovoru jeden koulí, druhý přikuluje a vedoucí to všechno bedlivě sleduje. Někdo se zasměje, jiný zanadává, některý polituje, ale všichni si dáme pivo, protože „u nás všichni pijeme pivo“...
Divadlo D21
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
78 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 480)
přínosný / zajímavý komentář
Notoricky (!) známý text V. Havla pojal režisér J. Ondra velmi svižně, vtipně, a ačkoliv se od něj nijak nevzdaluje, má toto zpracování hned několik příjemných překvapení. J. Ondra se ale také obklopil těmi správnými lidmi. S výpravou spolupracoval s P. Hovorkovou a scéna, jež je tvořena bednami s lahvovým pivem Ferdinand vás hned na začátek vtáhne do prostředí pivovaru (navíc to milé spojení názvu piva a postavy). V něm pak J. Panzner předvádí intelektuála s velkou precizností a L. Šolc sládka skvěle přirozeným způsobem, čímž pak onen zvrat, zklamání a lítost na sebou samým o to více vyzní...
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 1330)
přínosný / zajímavý komentář
Jiný pohled na Havlovu aktovku, nezatěžkaný jistou inscenační tradicí, kterou hra v Čechách již svým způsobem má. Přitom nelze říci, že by v tomto svébytném úhlu pohledu bylo něco podstatného přehlédnuto. Skvělá práce režiséra i obou herců. Přesný Jiří Panzner. Pravé pivo, jehož obrovské množství Lukáš Šolc vypije, dotváří atmosféru a přidává na autenticitě nejen jeho (přes požitý alkohol stále hereckého) výkonu, ale i atmosféry a představení. Pozoruhodná inscenace, na niž by se nemělo zapomenout.
Veronika Steffanová 70 %
(zadáno: 16.1.2014, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Výborně odvedená práce, tleskám. Skvěle zvládnuté tempo, ve chvíli, kdy už to začíná nudit, přijde hlavní pointa a ze sálu člověk vychází plný otázek, na které jen těžko hledá správnou odpověď. Ta spousta vylitého piva mi sice trhala srdce, ale stálo to za to. Navíc doporučuji ke koupi program k představení.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 15.1.2014, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře postavená scéna a svérázné, netradiční pojetí. I díky tomu je minimálně začátek dosti zábavný. Postupem času dochází sice k opakování a pozornost se lehce vytrácí, ale naštěstí v momentě kdy již hrozí, že hra začne nudit, přichází přepnutí do vážnějšího módu. Samotný konec je pak velmi působivý. Velkou zásluhu na tom má skvělý herecký výkon Lukáše Šolce, který po tom všem co na scéně předvedl zaslouží bezesporu obdiv. Nezbývá než doporučit k návštěvě.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 18.12.2013, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Přestože se inscenace od legendárního nastudování s Abrhámem a Landovským v mnohém odlišuje, ve dvou bodech se obě nastudování shodují. Ctí autorovy myšlenky i humor a v obou případech je na sebe duo herců výtečně napojeno. J. Ondra orámoval dění výběrem z ukázek namluvených večerníčků Jiřinou Bohdalovou, jež má v Havlově hře nezastupitelné postavení. Výběr je velmi trefný a celé vyznění jen podtrhuje. L. Šolc hraje Sládka na maximum, je obdivuhodné, jak se po množství vypitého moku dokáže v závěru věrohodně proměnit. Výtečně ho svým umírněným, leč výstižným projevem, doplňuje J. Panzner.
Jiří Koula 80 %
(zadáno: 4.11.2013, počet hodnocení: 1357)
přínosný / zajímavý komentář
84,99% viz blog
Hodnocení uživatelů:
Jindrah 70 %
(zadáno: 3.5.2017, počet hodnocení: 12)
ToPe 80 %
(zadáno: 13.2.2017, počet hodnocení: 29)
Saviour1 80 %
(zadáno: 11.11.2016, počet hodnocení: 20)
Mirek Brůna 80 %
(zadáno: 17.9.2016, počet hodnocení: 36)
Čiko 80 %
(zadáno: 23.8.2016, počet hodnocení: 505)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé tempo, Jiří Panzner přesný, znatelný je herecký posun Lukáše Šolce..
Dolente 90 %
(zadáno: 11.5.2016, počet hodnocení: 36)
Sluha 60 %
(zadáno: 26.11.2015, počet hodnocení: 123)
Klob 80 %
(zadáno: 3.4.2015, počet hodnocení: 114)
Mrav 80 %
(zadáno: 21.1.2014, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
Nemohu srovnávat s jiným provedením téhož kusu, nevím však, zda je lepší provedení vůbec možné. Již dlouho se mi nestalo, že bych hercům věřil každé slovo, každý pohled, každý pohyb.
Jen malé varování: je třeba před představením upravit pitný režim. Nutkavá potřeba odběhnout na pány, přítomná již od půlky představení, násobená nalévaným, rozlévaným, kapajícím pivem, dokáže pozorné vnímání děje výrazně ohrozit.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.