Divadlo DISK [katedra činoherního divadla]

Sestra

Premiéra: 26.1.2024 | 2:10
Dramaturgie: Dana Hlaváčová. Výprava: Kateřina Hubená. Hudba: Jiří Chadraba. Pohybová spolupráce: Karolína Gilová. Režie: Kryštof Krejčí.
Jevištní adaptace stejnojmenné románové prvotiny Jáchyma Topola. Syrově poetický ponor do hlubin zběsilých devadesátek, v němž spolu s Potokem (novodobým Everymanem) okusíme hranice poznaných i zatím spících vesmírů, a co víc, dohlédnete až k samým prazákladům dneška. Nacházíme se totiž v roce x po výbuchu času, po šoku ze svobody, z přemíry dosud nemyslitelnejch možností. Starý Československo je napadrť a novej svět se ze střepů teprve rodí. Jenže kdo rozhodne, co se smí a co už ne, když andělská tvář se slévá ve škleb Ďábla a na nového Spasitele se teprv čeká? Putování až na samé dno hnusu a zábavy z něj. A neustálého hledání. Každá z postav tohohle rozteklýho panoptika hledá ve společenství své místo...
  
Divadlo DISK
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
66 %
66111000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
7.3.Čt19:30Činohravstupenky
16.3.So19:30Činohravstupenky
7.3.Čt19:30 vstupenky
Činohra
16.3.So19:30 vstupenky
Činohra

Volby

Hodnocení (12)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  70 %
14.2.2024 | 1643 hodnocení
+ souhlasím
Ústřední postavou Topolovy Sestry je Potok, tápající mladý muž, hledající opěrný bod, smysluplnou jistotu v euforické době začátku devadesátek, času plného chaosu, kdy s náhle odšpuntovaným rozvolněním poměrů probublával pozvolna na povrch i společensko-politický kal a pachuť deziluze. Inscenace poměrně zřetelně sleduje a akcentuje dvě základní linky: bytostnou lidskou potřebu opětovaného citu a téma svobody, jakožto věru nevyzpytatelné materie, se kterou naučit se správně pracovat je velmi nesnadné. Ostatně, nic si nenalhávejme, neumíme to doposud. Oceňuji přehlednou strukturu děje, záživné, plynulé zpracování a vyrovnanost hereckých výkonů.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Gimli35  60 %
19.2.2024 | 239 hodnocení
+ souhlasím
V první řadě je potřeba ocenit dramaturgickou invenci, jedná se, pokud vím, teprve o druhou adaptaci Topolova románu. Proto se mi zdá být cenné, že se tvůrčí tým rozhodl seznámit publikum s neotřelou látkou, navíc ve vlastní dramatizaci, jež se nebojí ani básnivě obrazivého jazyka. Samotná inscenace - zejména v první polovině - se však bohužel utápí v přemíře křiku a okázalé drsnosti, která se místy překlápí až do nechtěného komična. Dějovější druhá půlka z toho vychází trochu lépe, byť i ona se občas potýká se stejnými problémy jako první. Herecky zaujali T. Dalecký, L. Tomášová, F. Kohut, K. Knězů a L. Michálková.
Ivo Čapek  70 %
1.2.2024 | 28 hodnocení
+ souhlasím
75%
Adam Zelinka  50 %
26.1.2024 | 172 hodnocení
+ souhlasím
na Disk překvapivě klasická a neinovátorská inscenace
dramatizace románu (ten jsem tedy nečetl) kolísá kvalitou, chvílemi to jde, ale ve zbytku zamezuje účinkujícím předvést jejich schopnosti, především je mi líto J. Hanušové, jejíž postava Psice pro mě postrádala jakýkoli smysl
konec přišel tak nějak zničehonic
ale abych nebyl jenom negativní, tak se mi líbila tradičně K. Knězů, ale také E. Zabrucký, který ukázal i novou stránku svého herectví oproti ostatním inscenacím, což mi udělalo radost
Janana  90 %
28.1.2024 | 1 hodnocení
+ souhlasím
Odvážný čin, adaptovat román Jáchyma Topola, to se musí uznat. Příběh mystický, křehký a plný pochyb (dle autorů K. Krejčího a D. Hlaváčové zpracovává asi 20% románu) vás protáhne bahnem devadesátek k novému "bolavému" světu. Filozoficky i jazykově bohaté Topolovo dílo se nedá divadlem jen tak snadno zkrotit. Přesto jsou některé scény a herecké výkony brilantní. Pro mě je "Sestra" hledáním čistého citu jako jediného pevného bodu v džungli amorálního světa. Inscenace klade víc otázek, než dává odpovědí. Spolu s hudbou (J. Chadraba) a nadstandardním vizuálem (foto a grafický design) je pro mě zážitkem, ke kterému se v mysli vracím i další dny.
Skubanek  70 %
19.2.2024 | 60 hodnocení
Braddy  70 %
15.2.2024 | 176 hodnocení
Neherec  80 %
14.2.2024 | 18 hodnocení
Lovervlove.  60 %
12.2.2024 | 40 hodnocení
Janinka123  70 %
10.2.2024 | 158 hodnocení
Kokosbaba  50 %
9.2.2024 | 121 hodnocení
HodnaTeta  60 %
29.1.2024 | 173 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.