Divadlo F. X. Šaldy Liberec [Malé divadlo]

Burian

Premiéra: 27.5.2021 | 2:20
Dramaturgie: Lenka Chválová, Jiří Janků. Výprava: Lenka Odvárková. Hudba: Matej Štesko a citace. Choreografie: Eliška Jansová, Miřenka Čechová. Režie: Tomáš Dianiška.
Původní hra, v níž se autor obrací k jednomu z nejslavnějších libereckých rodáků Vlastovi Burianovi, jehož život zpracovává s osobitou originální poetikou kombinující humor s mrazivými dramatickými situacemi. Život „krále komiků“ byl plný velkých zvratů. Zažil strmý vzestup a obří popularitu, kterou vystřídal pád až na samé dno a smutné dožívání v nedůstojných podmínkách. Když Němci 1. září 1944 zavřeli všechna divadla v republice, přišel Burian ze dne na den o své milované publikum, brzy však bylo ještě hůř. Po válce byl obžalován z kolaborace, vyřazen z herecké obce, vystěhován z vily a skončil za mřížemi. K herectví se stárnoucí a unavený Burian vrátil až po šestileté pauze, už to ale nikdy nebyl ten energií nabitý komik...
Divadlo F. X. Šaldy Liberec
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
90 %
90181000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 % Tip Pavel Širmer
Iva Bryndová 80 % Tip Iva Bryndová
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (20)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %  Tip Pavel Širmer
(zadáno: 7.7.2022, počet hodnocení: 1808)
+ přínosný / zajímavý komentář
Autor a režisér T. Dianiška vystihl osobnost legendárního komika a libereckého rodáka Vlasty Buriana, vyvážil jeho přednosti, slabosti i stinnější stránky. Šťastné obsazení V. Korytářovou, jež nesklouzává ke karikatuře ani povrchní imitaci, nechává nahlédnout do komikovy duše a v neposlední řadě je výtečná pohybově. Takto skvělý výkon je na jevišti k vidění málokdy! Další herci, střídající plejádu vedlejších a epizodních rolí, nejsou pouhým „křovím“. Přestože inscenace neměla být dokumentem, ale především divadlem, přece jen by snesla pečlivější práci s fakty a významnými vnějšími okolnostmi, které mnohdy zůstávají příliš upozaděny.
Iva Bryndová  80 %  Tip Iva Bryndová
(zadáno: 31.12.2021, počet hodnocení: 353)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Denisa H.  80 %
(zadáno: 19.6.2022, počet hodnocení: 339)
přínosný / zajímavý komentář
Nejde než začít hlubokou poklonou před výkonem V. Korytářové v hlavní roli! Tento nečekaný tah - obsadit do role Vlasty Buriana ženu - se režiséru Dianiškovi opravdu povedl, i když konečný výběr herečky zde sehrává opravdu ne nevýraznou roli. Hra je hodně svižná a scény se velmi rychle střídají (na mě možná celkově až moc), takže mi po nějaké době od zhlédnutí, myslím, zbudou vzpomínky hlavně na V. Korytářovou. Ony ty jednotlivé scény nejsou ani moc zapamatovatelné, nevybavuji si žádnou, která by vyčnívala... Snad jen to, jak rychle se dokáží herci v ostatních rolích převtělovat z postavy do postavy, jak si scény zrovna žádají...
Suzana  70 %
(zadáno: 16.6.2022, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
výborný scénář, má spád a herci výborně zvládají převleky, občas omšelé situace např. tenis s míčkem na tyči
LavinieCamui  80 %
(zadáno: 11.6.2022, počet hodnocení: 584)
přínosný / zajímavý komentář
Především za skvělý výkon V. Korytářové v titulní roli.
Frankovka  100 %
(zadáno: 9.6.2022, počet hodnocení: 244)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherné. Absolutní divadelní zážitek. Veronika Burian Korytářová působí naprosto přirozeně, poklona i všem ostatním. Dianiška je bůh.
Vladimír Rogalewicz  80 %
(zadáno: 8.6.2022, počet hodnocení: 706)
přínosný / zajímavý komentář
Tentokrát není příběh tak objevný,a také Dianiškův text určený pro liberecké maloměstské publikum je výrazně krotší,než jak tomu bývá v jeho mateřském Divadle Pod Palmovkou.První polovina lepší,druhá by si zasloužila zásah dramaturga (nebo jiného režiséra,než autora).Naprosto skvělé herecky.Vedle Veroniky Korytářové,která se na večer doslova převtělí ve Vlastu Buriana (bez pitvoření a přehrávání),je obdivuhodný výkon i zbylých pěti herců,kteří dokázali pokrýt několik desítek postav,měnit se z jedné v druhou během okamžiku a být ve všech uvěřitelní.Hodnotil bych 70 body,ale paní Korytářová si zaslouží těch +10!(Praha,Švandovo divadlo,8.6.2022)
Slavek53  80 %
(zadáno: 8.6.2022, počet hodnocení: 85)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení. Viděno v Praze.
Karel1964  90 %
(zadáno: 7.6.2022, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Paní Korytářová je opravdu převtělením Buriana. Hlavně ta její očička. To je fakt 100% Burian. Představení je super, hlavně druhá polovina, která je vážnější. Závěr, kdy už je Burian semletý a zničený, je až k pláči.
MajdaLena  90 %
(zadáno: 6.2.2022, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Paní Korytářová je fantastická! A tedy k množství postav mě naprosto udivilo, že jsem se na děkovačce dopočítala kromě Buriana jen pěti. Klobou dolů.
Romi  90 %
(zadáno: 14.11.2021, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Tady fungovalo snad vše, souhra herců - hudby - provedení! Výborný výkon Veroniky Korytářové mě dostal. Takovéto zpracování dokáže upoutat divácký středoproud, ale zároveň nabídne něco víc.
Zabiklac  100 %
(zadáno: 15.6.2021, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Takové milé představení o hercích a náccích
Potlepa  100 %
(zadáno: 8.6.2022, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Geniální!!!
VeNi  90 %
(zadáno: 4.7.2022, počet hodnocení: 22)
Nickmik  90 %
(zadáno: 9.6.2022, počet hodnocení: 29)
Amelieboricka  100 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 44)
Strakoliber  100 %
(zadáno: 18.10.2021, počet hodnocení: 41)
Anca.rambo  100 %
(zadáno: 29.9.2021, počet hodnocení: 93)
Franz.K  80 %
(zadáno: 2.7.2021, počet hodnocení: 27)
Prosinec  100 %
(zadáno: 4.6.2021, počet hodnocení: 4)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.