Divadlo F. X. Šaldy Liberec [Šaldovo divadlo]

Škola žen

Premiéra: 19.6.2015
Překlad: Jiří Žák (s přihlédnutím k překladům Svatopluka Kadlece a Jiřího Zdeňka Nováka). Dramaturgie: Martin Urban. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Marta Roszkopfová. Hudební spolupráce: Vratislav Šrámek. Úprava a režie: Ivan Rajmont.
Klasická veršovaná komedie o tom, že s ženou se oženit je přece hrozný risk. Stárnoucí pan Arnulf dlouho odmítá stát se podváděným manželem, nakonec však přece zatouží po sňatku. Manželku si chce ovšem nejprve sám vychovat. Své schovance chystá budoucnost po svém boku a osobně se jí stará o důsledně ctnostnou výchovu. Život se ovšem řídit nedá (tím méně ženy) a tak všechno dopadne docela jinak...
Divadlo F. X. Šaldy Liberec
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
84 %
84191000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (19)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
1.2.2016 | 982 hodnocení
+ souhlasím
Režisér Rajmont neměl potřebu hru nějak zvnějšku aktualizovat, věřil textu a tomu, co sděluje. Proto se hraje na jednoduché, takřka prázdné scéně, v klasických kostýmech. M.Polách nemodeluje Arnolfa jako sobeckého tyrana, ponechává mu jasný lidský rozměr. Ačkoliv je Arnolf spíše zápornou postavou, vzbuzuje místy spíš lítost. Škoda, že postavy sluhů Alana a Žoržety jsou vyvedeni jako úplní primitivové, není to úplně nejšťastnější pojetí. Škola žen je sázka na jistotu. Je to léty prověřený text, který ale dokáže diváky stále rozesmát. Viděl jsem však i lepší interpretace téhle klasické hry.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
R.JELEN.21  70 %
28.10.2020 | 197 hodnocení
+ souhlasím
Ze záznamu DRAMOX: Vůbec to není zlý :) V téhle divné době, je to vlastně úplně ideální :)
Pastelka  100 %
8.2.2017 | 74 hodnocení
+ souhlasím
co dodat, paráda na entou :)
Sabina92  100 %
29.4.2016 | 39 hodnocení
+ souhlasím
Poprvé jsme toto představení navštívili v roce 2016. Tehdy jsme dali hodnocení 100 % a slíbili jsme si, že hru chceme vidět ještě jednou. To jsme také nadšeně splnili 14.11.2019. A opět jsme byli úplně unešeni a okouzleni výkony hlavních i vedlejších postav. Brilantní výkon musíme opět hodnotit 100 % a kdyby to šlo dáme i 150 %! Herci jsou nyní již více sehraní a vyhraní. Pohrávají si s textem jako nic, dávají do svých postav maximum. Není snadné veršovaný text interpretovat tak, aby to diváka naprosto uchvátilo. Jen ten potlesk si zaslouží delší a vestoje! Doporučujeme všem, bez rozdílu věku!
Lucie F.  100 %
2.1.2016 | 6 hodnocení
+ souhlasím
Exceletní divadelní hra, ve které nejvíc opravdu září a exceluje pan Martin Polách. Samotné představení je krásně zpracované a pana Polácha jsem měla tu možnost vidět už ve hře LAKOMEC od Moliéera a nepřestává mě překvapovat. Myslím si, že liberecké divadlo má veliké štěstí, že má takového pana herce.
Ytoska  90 %
9.12.2015 | 53 hodnocení
+ souhlasím
Nevím, zda větší zásluhu na tom, jak hra v DFXŠ má Moli?re tím, jak dílo napsal nebo herci, kteří stvárňují jednotlivé postavy. Celkově nelze než vyzdvihnout výkon Martina Polácha v hlavní roli a Tomáše Váhaly v roli Horáce. Za slabší výkon považuji výkon Karolíny Baranové, která opět přehrávala, což zrovna v této hře není vůbec potřeba. Představení jako celek je příjemným odlehčením na večer po náročném dni a veršovanost působí i v dnešní moderní době mile (občasné ne zcela dokonalé rýmy celkovému dojmu neškodí). Můžu jen doporučit :-)
Slávka  90 %
23.6.2015 | 53 hodnocení
+ souhlasím
Všem musím doporučit!! Martin Polách je excelentní, Tomáš Váhala je, jako vždy, naprosto skvělý, herci v menších rolích jsou výborní. Karolína Baranová zraje jako víno. Musím zmínit geniální minimalistickou scénu, kde si divadlo vystačilo s jednou stěnou, čtyřmi židlemi, železnou oponou a lóžemi. Skvělé. Znovu tleskám a nenechám si ujít reprízu.
Lucky  100 %
22.6.2015 | 3 hodnocení
+ souhlasím
Obcas trosku vazne rym, ale to je vec prekladu.

Herecke vykony byly velmi dobre a obzvlaste Martin Polach byl dokonaly.

Vyborne jsme se bavili.
Plšík  60 %
27.9.2022 | 713 hodnocení
MajdaLena  100 %
6.2.2022 | 22 hodnocení
Leafeltova  80 %
22.4.2021 | 113 hodnocení
Kastan42  70 %
30.11.2020 | 49 hodnocení
Bernardblack  60 %
15.12.2019 | 307 hodnocení
Mau  80 %
28.11.2017 | 100 hodnocení
Strakoliber  90 %
25.3.2017 | 46 hodnocení
Zzajic  90 %
2.12.2016 | 57 hodnocení
Rivah  80 %
23.11.2016 | 259 hodnocení
IlMagnifico  80 %
8.11.2016 | 107 hodnocení
Coward  70 %
23.8.2015 | 250 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.