Divadlo Husa na provázku [velký sál]

Stefano Massini

Dynastie (Lehman Brothers)

Premiéra: 3.5.2017. Překlad: Irena Novotná. Dramaturgie: Miroslav Oščatka. Scéna: Dragan Stojčevski. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Ivan Acher. Režie: Michal Dočekal.
2:35


Světově úspěšná italská hra. Fascinující portrét židovské německé rodiny jako skalpel otevírá útroby historie USA a omračujícím způsobem zachycuje dějiny kapitalismu. V roce 1844 přišel do New Yorku s jediným kufrem. Otevřel maličký obchod a po něm přišli do Spojených států ještě jeho dva bratři. Záhy vybudovali byznys, na jehož konci stála čtvrtá největší banka v USA. Její pád v roce 2008 a rekordní bankrot ve výši 200 miliard dolarů spustil celosvětovou hospodářskou krizi, jejíž důsledky na vlastní kůži dodnes cítí lidé po celém světě...
Ivan Acher - nominace na Cenu divadelní kritiky 2017 (nejlepší hudba)
Divadlo Husa na provázku
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
80 %
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 684)
přínosný / zajímavý komentář
Text hry připomíná jevištní báseň v próze, která je plná refrénů, biblických odkazů a pracuje rovněž s židovským původem bratří Lehmanů. Herci se vyvarovali nějakého psychologizování, postavy ztvárňují s jemnou nadsázkou, nebojí se přiznané divadelnosti. I přes pomalejší rozjezd, kdy v první části není úplně jasné, proč je vyprávěný příběh zajímavý teď a tady, má později inscenace velmi slušné tempo. Příběh dává nahlédnout z nezvyklého úhlu na ekonomický a filosofický vývoj posledních 150 let. Zní to jako odtažité téma, ale vzhledem k promyšlené jevištní koncepci je inscenace velmi zábavná.
Hodnocení uživatelů:
MBednarski 80 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 61)
Eviik 100 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 252)
přínosný / zajímavý komentář
(Viděno v Divadle Archa) Výborné zpracování náročné látky. Netřeba se bát ekonomického tématu. Vše je podáno srozumitelnou formou. Skvěle fungující scéna, moc se mi líbila i hudba, bavila mě interaktivita. Herci prakticky po celou dobu neslezou z jeviště, každý z nich navíc ztvárňuje několik postav. Klobouk dolů před všemi z nich!
Plšík 60 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 326)
přínosný / zajímavý komentář
65%
JSimple 70 %
(zadáno: 25.3.2018, počet hodnocení: 28)
Kaca 100 %
(zadáno: 15.2.2018, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, které se úspěšně vrátilo ke kořenům původní Husy (Divadla) na provázku.
Jirkan 70 %
(zadáno: 28.10.2017, počet hodnocení: 557)
přínosný / zajímavý komentář
24.10. 2017 - Divadlo pod Palmovkou: S tzv. dokudivadlem se v posledních letech roztrhl pytel. Věřím tomu, že toto téma nemusí každého oslovit. Co mne ale na této inscenaci bavilo bylo to, že herci nevystupují z rolí a tím neodcizují celý děj. Bavila mne výprava a kouzlo tato hostovačka měla i v řešení prostoru divadla. Možná trochu moc symbolů, ale zase na druhou stranu to byla jiná práce ze strany Michala Dočekala. Herecky jsem věděl do čeho jdu, pěkná práce, ale Milan Holenda, proti ostatním, byl o kousek blíže pověstné bedně.
Suzana 60 %
(zadáno: 25.10.2017, počet hodnocení: 175)
přínosný / zajímavý komentář
+9% za herecké umění, efektní podívaná bez citové zainteresovanosti
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 24.10.2017, počet hodnocení: 442)
přínosný / zajímavý komentář
Stále nevím, proč byl tento text inscenován. Proč jsem ho měl tři hodiny poslouchat. Byl nezajímavý, nudný, slovníkové heslo. Snaha tvůrců tím byla značně limitována. Skvělá hudba, i díky Tereze Marečkové. Zbytečně složitá scéna, její přestavby se místy zdály zbytečné až rušivé. (Praha, Divadlo Pod Palmovkou, 24.10.2017)
Georges 100 %
(zadáno: 1.7.2017, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení po všech stránkách !!!
Papirek32 100 %
(zadáno: 4.5.2017, počet hodnocení: 117)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.