Divadlo Husa na provázku [velký sál]

Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Josef Kovalčuk

Kníže Myškin je idiot

Premiéra: 12.1.2004. Obnovená premiéra: 8.9.2017. Překlad románu: Tereza Silbernáglová. Dramaturgie: Barbara Vrbová, Petr Oslzlý, Lucie Němečková. Scéna: Jan Štěpánek. Kostýmy: Kamila Polívková, Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Petr Hromádka. Úprava a režie: Vladimír Morávek.
2:30


Dramatické pojednání o střetu naivní, snad i nemocné, prosté, bezelstné, bezmezně důvěřivé a čisté duše knížete Myškina se světem plytkých slov a vypočítavých záměrů.
Druhý díl projektu Sto roků kobry.
Divadlo Husa na provázku
Hodnocení inscenace
Redakce
72 %
Uživatelé
77 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 18.9.2015, počet hodnocení: 563)
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 14.10.2011, počet hodnocení: 727)
přínosný / zajímavý komentář
Místy na mě té exprese bylo trochu moc, ale každopádně je to zajímavá inscenace. Jiří Vyorálek byl v hlavní roli perfektní.
Jiří Landa 70 %
(počet hodnocení: 2828)
Pavel Širmer 60 %
(počet hodnocení: 1445)
Michal Novák 80 %
(počet hodnocení: 985)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Ctíba 80 %
(zadáno: 6.12.2018, počet hodnocení: 23)
DavidWark 70 %
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 34)
Zdarda 70 %
(zadáno: 31.10.2018, počet hodnocení: 70)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace, která je založena na principu epického divadla, podstatně redukuje Dostojevského rozvětvenou fabuli a tematizuje klíčové události románu. Nenásilný akcent na aktuální společensko-sociální motivy (peníze, ziskuchtivost, protřelost, amorálnost, ateismus) dává Morávkově opusu nadčasový význam. Inscenaci povyšuje promyšlená režijní koncepce (jednoduchá scéna) dobré (i když někdy přeexaltované) herecké výkony, zejména Jiří Vyorálek a Simona Peková stojí za vidění. Občas rušivé bylo neustálé shazování předlohy a velmi časté řvaní.
Davez 60 %
(zadáno: 15.10.2018, počet hodnocení: 22)
Mateo 60 %
(zadáno: 21.9.2018, počet hodnocení: 65)
Monulinka 70 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 342)
přínosný / zajímavý komentář
Také jsem měla vysoká očekávání, která nebyla zcela naplněna. Největší problém jsem měla se ztvárněním Gaňi (J. Mansfeld) a především pojetí Rogožina v první části. Na E. Vrbkovou jsem si musela taky chvilku zvykat. To P. Liška byl skvělý, na divadle mě v této roli oslovil asi nejvíc, možná i kvůli tomu, jak do celkově hlučné a expresivní inscenace svým projevem nezapadá. Čtení scénických poznámek bylo vzhledem k ne příliš měnící se scéně dobrý nápad. (Divadlo Archa) 75 %
Podusak 70 %
(zadáno: 5.12.2017, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Ruskou klasiku mám rád a na toto představení jsem se hodně těšil, nicméně mě trochu zklamalo. Rozhodně to není špatné, ale zpracování mi přišlo takové těžkopádné, obzvlášť když to srovnám např. s Rackem nebo Bratry Karamazovy v Dejvickém. Prostě očekávání bylo větší, nicméně rozhodně nelituji, že jsem přišel:-)
KristynaU 50 %
(zadáno: 5.12.2017, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
40-50%
Je mi líto, ale nějak jsem úplně nepochopila, proč je to představení tak dlouhé a proč na sebe musí celou dobu řvát, mlátit židlemi a to nemluvím o příliš hlasitých "meziznělkách". Navštívila jsem včera v Divadle Archa v Praze, v hlavní roli Idiota byl Pavel Liška, kterému takovéto role sedí a umí je bravůrně zahrát. Myslím, že herci hráli (dobře) to, co měli ve scénáři. Jen ta hra jako celek mě moc neoslovila...
Lisarah 80 %
(zadáno: 5.12.2017, počet hodnocení: 70)
Adamantino 90 %
(zadáno: 6.11.2017, počet hodnocení: 25)
Petikakika 80 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 30)
Jirkan 80 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
11.9. 2017 DHNP a 4.12. 2017 Archa: Kousek s vydařeně postaveným příběhem a divadelně jsem plesal nad tím, jak to funguje. Dámská šatna v první části vede, především I. Hloužková, E. Vrbková, V. Ježková. V druhé části více prostoru dostává Kníže Myškin - D. Teleky a od devátého obrazu je to nádherná divadelní práce, kterou jsem hltal. / 4.12. 2017 - Pavel Liška = dlouho jsem neviděl takový rozdíl v alternacích. V celku je Pavel Liška velmi civilní a v závěru toho expresionistického kolotoče mi tak trochu něco chybělo.
Aneta18 60 %
(zadáno: 13.9.2017, počet hodnocení: 24)
Jaroslava Šimáková 100 %
(zadáno: 13.4.2017, počet hodnocení: 138)
přínosný / zajímavý komentář
Dokonalé.
Janiega 70 %
(zadáno: 11.11.2016, počet hodnocení: 6)
Paya888 80 %
(zadáno: 4.10.2015, počet hodnocení: 218)
Katuska69 90 %
(zadáno: 30.9.2015, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Představení se mi moc líbilo, herecké výkony byly skvělé. Jediné co mohu vytknout je velmi hlasitá hudba a "skřeky". To bylo na poslech velmi nepříjemné a kazilo to celkový dojem.
Cindy.92 70 %
(zadáno: 28.3.2015, počet hodnocení: 303)
Ems. 60 %
(zadáno: 7.3.2015, počet hodnocení: 36)
MMXII 100 %
(zadáno: 6.2.2014, počet hodnocení: 20)
Mrav 60 %
(zadáno: 21.1.2014, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
Představení jsem absolvoval v ne tak docela fyzickém rozpoložení (den nato jsem skončil v nemocnici), takže tato skutečnost může mít podíl na mém hodnocení. Nedostavila se však u mě zdaleka tak silná reakce na zhlédnuté, jako tomu bylo u předchozích představení HnP.
Můj dojem z Rusů obecně, jakožto i z knihy Idiot, je daleko umírněnější a komornější. Hudební a scénické zpracování toto ještě splňovalo, a bylo skvělé, jak jsme u Morávka zvyklí. Samotné dialogy na mě však působily příliš uřvaně (hlavně matka Jepančinová), což nevyvážil ani skvělý zamlklý Liška.
Powstalec 70 %
(zadáno: 22.11.2013, počet hodnocení: 111)
MBednarski 80 %
(zadáno: 13.6.2013, počet hodnocení: 66)
Jenda.matousek 80 %
(zadáno: 27.4.2013, počet hodnocení: 319)
přínosný / zajímavý komentář
Formálně dokonalé a poměrně strhující. Fedotovova verze v Divadle P. Bezruče mě zasáhla přeci jen ještě o něco víc, hlavně herecká převaha je cítit, zde byly znát rezervy zejména u T. Sýkory a M. Daleckého. Jako celkové umělecké dílo hlavně díky promyšlené režijní koncepci, která funguje i 9 let od premiéry, ovšem rozhodně brněnské "must see".
Martin_Macho 90 %
(zadáno: 18.1.2013, počet hodnocení: 158)
přínosný / zajímavý komentář
Dopis Dostojevskému 2/4: Milý Fjodore. Jistě sis stačil všimnout, že Vladimír Morávek převedl čtveřici tvých děl v neskutečné formální i tematické konzistenci. Idiota vyložil jako křehkého člověka, který také prohrává svůj zápas se světem. Jiří Vyorálek - jinak bouřlivák, zahrál přecitlivělého naivního zachránce cynických a mnohdy pokleslých individuí. Prohrál.
Misoponia 80 %
(zadáno: 2.10.2012, počet hodnocení: 29)
Papirek32 100 %
(zadáno: 24.5.2012, počet hodnocení: 127)
Idol 90 %
(zadáno: 16.5.2012, počet hodnocení: 36)
Radkak 80 %
(zadáno: 29.12.2011, počet hodnocení: 77)
Zezuha 90 %
(zadáno: 26.11.2011, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
95% do stovky chyběl jen kousíček :)
Tompospi 80 %
(zadáno: 12.11.2011, počet hodnocení: 73)
Artaud 70 %
(zadáno: 24.10.2011, počet hodnocení: 207)
Síma 70 %
(zadáno: 15.10.2011, počet hodnocení: 115)
Donpedro39 90 %
(zadáno: 10.10.2011, počet hodnocení: 138)
Malaindianka 90 %
(zadáno: 21.9.2011, počet hodnocení: 56)
Lenka.K 100 %
(zadáno: 26.4.2011, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé, skvělé, skvělé!
Ladivod 60 %
(zadáno: 26.4.2011, počet hodnocení: 35)
Víťa84 80 %
(zadáno: 20.3.2011, počet hodnocení: 75)
Princezna Evženka 70 %
(zadáno: 3.2.2011, počet hodnocení: 95)
Sonic 90 %
(počet hodnocení: 331)
MGL 70 %
(počet hodnocení: 63)
Rosťák 50 %
(počet hodnocení: 22)
B 80 %
(počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
jasně, mělo to sem tam nějakou mouchu - je to moc dlouhý a ke konci to trochu padá, některý postavy jsou tam navíc, interpretace je taková nějaká neaktuální, ale to všechno mi bylo docela jedno, hlavně že to byl nářez jak hovado, starej dobrej morávek, má to koule a jede... a velmi dobrý herecký výkony, předevšim vrbková stojí za vidění, ale i vyorálek a sýkora me příjemně překvapili a hloužková a vůbec... doporučuju, stojí za vidění.
Vladimír Rogalewicz 80 %
(počet hodnocení: 462)
Josef 80 %
(počet hodnocení: 158)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.