Divadlo Husa na provázku [velký sál]

Kateřina Tučková

Vitka

Premiéra: 23.2.2018. Dramaturgie: Lucie Němečková. Scéna: Lenka Odvárková. Kostýmy: Hana Knotková. Hudba: Vítězslava Kaprálová, Bohuslav Martinů, Petr Hromádka. Režie: Anna Petrželková.
2:20


Osud mladé talentované brněnské skladatelky, dirigentky a femme fatale Vítězslavy Kaprálové. Příběh o závratném vzestupu mladé ženy, která se dokázala prosadit v oblasti, jež je dodnes vyhrazena především mužům. Ženy, jejíž život byl fascinujícím koktejlem výjimečného nadání a píle, ale i svobodomyslnosti, nespoutanosti a náruživosti, kterými šokovala své okolí. Žila všemu navzdory – jakoby věděla, že na všechno, co chce stihnout, jí zbývá pouhých pár let mezi dvěma válkami. Kdyby přežila, byla by jednou z nejslavnějších českých žen...
Anketa 2018
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2017 do listopadu 2018, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 28. února.
Do konce hlasování zbývá ještě 10 dní.
Cena Divadelních novin za sezonu 2017/2018 v kategorii herecký výkon sezony bez ohledu na žánry Tereze Marečkové v roli Vitky
Divadlo Husa na provázku
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
80 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 70 %
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 5.2.2019, počet hodnocení: 2857)
přínosný / zajímavý komentář
75% Inscenaci vévodí suverénní výkon T. Marečkové v titulní roli Vítězslavy Kaprálové. Herečka zdařile prochází všemi jejími přerody od dětství až po její definitivní odchod ze scény... Sice se nemohu zbavit dojmu, že režie doháněla živočišnost a egocentričnost Vitky do zbytečných krajností, nicméně herečka si dokázala poradit i s tím, aby se Vitka nestala pouhou karikaturou. Výkon Marečkové zastínil všechno a všechny kolem, což možná bylo i režijním záměrem, podobně svět totiž vnímala samotná postava. K. Tučková napsala dobrou hru s živými dialogy. Ocenit lze i promyšlenou hudební složku.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 9.10.2018, počet hodnocení: 743)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Příběh "zázračného dítěte" české hudby dává možnost divadelně působivých obrazů, které doplňuje i naživo interpretovaná hudba. Jedním z témat inscenace je pochopitelně ženská emancipace, vděčnější je ale rozporuplná osobnost Kaprálové, která si chtěla především užívat života, měla řadu milenců, absolvovala několik potratů a vůbec působila dojmem neřízené střely. Hlavním trumfem je T.Marečková v titulní roli, která Vitce dodala nezkrotnou energii, takřka dětské vzezření, ale i dostatečnou porci sebevědomí. Kaprálové v tomto podání možná nelze zcela porozumět, ale nelze jí nebýt fascinován.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
EliAn 90 %
(zadáno: 12.2.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Tereza Marečková skvělá moc.
Michvon 80 %
(zadáno: 31.1.2019, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Vitka byla možná trochu sprateček, ale Tereza Marečková jí vtiskla takovou životnost, živost, živelnost i živočišnost, až z toho zůstávám dodnes paf. Ta holka je talent jako hrom, už jen kvůli ní stojí za vidění. No a Ivana Hloužková jako bonus.
Paya888 100 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 226)
Stany 80 %
(zadáno: 16.1.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení. Jen pro mě byla osobnost skladatelky, kdo Vitka byla, od začátku do konce záhadou. Její tvar se mi neustále měnil před očima. Takže nevím, ale skvělý zážitek.
Ctíba 100 %
(zadáno: 8.1.2019, počet hodnocení: 32)
Kam 70 %
(zadáno: 5.1.2019, počet hodnocení: 34)
LilianaVess 90 %
(zadáno: 18.12.2018, počet hodnocení: 58)
Zupri 90 %
(zadáno: 17.12.2018, počet hodnocení: 77)
přínosný / zajímavý komentář
Moc hezky zpracovaná hra. Jako první jsem četla knížku a moje očekávání bylo naplněno. Hra má celou dobu spád, divák je stále v očekávání. Skvělý výkon Terezy Marečkové, to opravdu klobouk dolů.
Vladimír Rogalewicz 90 %
(zadáno: 17.12.2018, počet hodnocení: 476)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, které je plné děje, informací, krásných obrazů a přitom opravdu baví. Znamenitá a rozhodně netriviální je i hudební složka. Po šedém období je zpět stará dobrá Husa - zejména zásluhou dvou dam, Terezy Marečkové a Anny Davidové (pro ni je toto představení úžasným úspěchem a vizitkou při nástupu do funkce umělecké šéfky divadla). (Divadlo Archa, Praha, 16.12.2018)
Strom-z 80 %
(zadáno: 16.12.2018, počet hodnocení: 29)
Zizzi 60 %
(zadáno: 27.11.2018, počet hodnocení: 40)
Artaud 40 %
(zadáno: 1.11.2018, počet hodnocení: 209)
Koeman2 80 %
(zadáno: 9.10.2018, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Geniální nedoceněná hudební skladatelka nebo jen drzá, prostořeká a živočišná Vitka Kaprálová, která měla štěstí ve své době? Všechno platí, ale hlavně její nemoc jí nedovolila plně rozvinout svůj talent a započatou kariéru ve světě. Originální a výpravná hra s geniálními hereckými výkony Terezy Marečkové a Dušana Hřebíčka (v roli nesmělého Bohouška Martinů) a hudebními čísly z Vitčiny tvorby i tvorby ostatních hudebních velikánů. O rychlém vzestupu a strmé kariéře bohem obdařené malé ženy v ryze mužském světě.
Unionboy 70 %
(zadáno: 9.10.2018, počet hodnocení: 108)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý pohled na všeobecně málo známou Vitku Kaprálovou, jejíž představitelka Tereza Marečková odvádí velmi zdařilý výkon. Do malého děvčátka se vtělila přesvědčivě, její vyznění působilo někdy až děsivě, připomínala mi panenky z hororu. Dále pro mě výborná oblízená Ivana Hloužková v roli matky a manželky B. Martinů. Příjemná je i přítomnost živých muzikantů, kteří dávají iscenaci zase něco navíc.
Monulinka 70 %
(zadáno: 19.9.2018, počet hodnocení: 351)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace je nápaditá, dobře vystavěná a představuje zajímavý příběh mně dosud neznámé umělkyni. T. Marečková válí, ale postava Vitky zůstala nesympatická, takže její pohnutý osud mě tolik nezasáhl. Z dalších herců bych vyzdvihla I. Hloužkovou a D. Hřebíčka. 75 %
Rivah 90 %
(zadáno: 4.7.2018, počet hodnocení: 169)
Teufel 70 %
(zadáno: 10.6.2018, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Objektivně je ta inscenace prostě kvalitní. Energická, nápaditá, trochu střelená. Postava tuňťovitého Bohuslava Martinů mě nesmírně baví. Co už říct nemůžu, že by měla za všech okolností dokonalý spád. Hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla, vlastně se nezdálo, že by překonávala nějaké potíže, prostě se jen chovala jako neřízená střela a ono to světe div se prostě tak nějak samo vycházelo. Ve druhé půli už je to méně životopisu a více osobní a to funguje líp.
Pavnav 100 %
(zadáno: 5.6.2018, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Absolutní špička! Herecký výkon Terezy Marečkové je neskutečný. Zrodila se hvězda.
Adamantino 80 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 28)
Klára Tesařová 80 %
(zadáno: 3.5.2018, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Netradiční, neotřelé a své. Představení má dobrý spád a nenudí. Téma svádí k feministickým výkřikům, kterým se ale představení dobře vyhýbá. Kromě výkonu T. Marečkové stojí i za zmínku mistrně vybarvený Martinů Dušana Hřebíčka. Plus za živý hudební doprovod a použití rekvizit netradičními způsoby.
Denisa H. 60 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 239)
přínosný / zajímavý komentář
Představení mi nesedlo. K postavám jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah. Byly i chvíle, kdy mě jednoduše nebavilo. T. Marečková byla dobrá, škoda že nezpívala více, protože z jejího zpěvu mi běhal mráz po zádech. Jinak mě ale nikdo více nenadchl. Není to vůbec špatné představení, akorát mně se do noty úplně netrefilo. Rukopis K. Tučkové je znát :-)
Suzana 60 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 212)
Lisarah 100 %
(zadáno: 23.4.2018, počet hodnocení: 72)
Georges 90 %
(zadáno: 19.3.2018, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení po všech stránkách. T. Marečková může mířit na cenu A.Radoka. (.. .... a a potká se tam s I. Hloužkovou.)
Jaroslava Šimáková 60 %
(zadáno: 18.3.2018, počet hodnocení: 138)
Papirek32 90 %
(zadáno: 11.3.2018, počet hodnocení: 131)
Kateřina Šebelová 90 %
(zadáno: 3.3.2018, počet hodnocení: 21)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.