Divadlo J.K.Tyla Plzeň [Nová scéna]

Elisabeth

Premiéra: 30.11.2019. Překlad: Michael Prostějovský. Dramaturgie: Pavel Bár. Scéna: Ondřej Zicha. Kostýmy: Roman Šolc. Choreografie: Pavel Strouhal, Denisa Kubášová. Dirigenti: Pavel Kantořík, Kryštof Marek. Režie: Lumír Olšovský.
2:55


Celosvětově úspěšný muzikál představující životní osudy proslulé císařovny Alžběty, zvané Sisi, v nichž se prolínala láska, nenávist, radost i smrt. Romantický a zároveň tragický příběh nekonformní manželky císaře Františka Josefa I. na konzervativním vídeňském dvoře odehrávající se na pozadí dramatických událostí upadajícího rakouskouherského mocnářství. Podmanivý příběh nešťastné ženy, která „pouze“ žila na nevhodném místě a v nevhodnou dobu...
Volby

Hodnocení (22)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 90 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 1025)
přínosný / zajímavý komentář
94,99 % :) -bude doplněno-
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
MartaB z divadla 80 %
(zadáno: 10.12.2019, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Krásný muzikál.Mám radost, že konečně dorazil z Vídně i k nám.Kostýmy překrásné.Paní Soňa je dokonalá a toto je její životní role. Líbí se mi dokonce víc než rakouská verze.
Lucheni. Dva rozdílní pánové, dva rozdílné výkony. Martin Holec skvělý. Konferenciér, ze kterého sálá energie. Velmi konkuruje Vídni. A jeho zpěv? Velmi překvapil. Na druhou stranu je tu pan Ondruš, který nám vůbec nesedl. Působí arogantně a zároveň tak, že ho představení nebaví a dokonce snad i štve. Pokud je to režijní záměr, tak nerozumíme..Oproti alternaci nulová energie. Role mu nesedla.
Režný = Smrt = Dokonalý
Fridrich 100 %
(zadáno: 8.12.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě TOP muzikál! Jednotlivá čísla , měla spád ale hlavně byla úžasně zpívaná. S. Hanzlíčková Borková překvapila stylovou čistotou a herectvím. Zpívala plným hlasem a nesklouzla k operním manýrám jak některé interpretky této role v cizině. P. Režný v doprovodu svých ?stínů? působil tajemně a přesvědčivě.
Sbory dějově dokreslily muzikál a to velmi zdařile. V. Zaoralová Dvořáková přesně vystihla svou roli. P. Klimenda , J. Hruškoci a M. Holec - výborní. Jednoduchá scéna byla záměrem a vyhovovala. O to více vynikly nádherné dobové kostýmy. Opět bodoval tandem Olšovský - Bár. Jak jinak.
Čiko 70 %
(zadáno: 8.12.2019, počet hodnocení: 685)
přínosný / zajímavý komentář
Plzeň a Lumír Olšovský je spojení, o kterém se bude jistě ještě dlouho mluvit, neboť tamní muzikálovou scénu pozvedl do výšin, na kterou v současné době nedosáhne žádné jiné divadlo v ČR. Krásná hudba, úžasné kostýmy, dobře promyšlená scéna, skvělá práce s propadly. S. Hanzlíčková Borková dobrá, ale úplně neoslnila. Stejně tak Martin Holec a poněkud nevýrazný Jozef Hruškoci. Až nepříjemně uvěřitelná byla V. Zaoralová Dvořáková a absolutním vrcholem byl pro mě skvělý Pavel Režný. Trochu zklamáním je příliš fragmentovitý životopis Sisi. Nejen company, ale i sólistům nebylo občas rozumět.
Honzy 90 %
(zadáno: 8.12.2019, počet hodnocení: 201)
přínosný / zajímavý komentář
V ČR premiérové uvedení ELISABETH v DJKT lze označit jako great success. Kvalitní nastudování v režii L.Olšovského, choreografie, překrásné kostýmy, funkční střízlivá scéna s využitím jevištní moderní techniky.Vynikající výkony S.Hanzlíčkové Borkové, P.Režného, J.Hruškociho s podporou výborně hrajícího orchestru,pod vedením K.Marka, umocňují silný zážitek z tohoto muzikálu.Dobrý je i překlad M.Prostějovského. Plzeň má další muzikál,za který se nemusí stydět a určitě si najde oblibu u širokého publika.Pokud chcete vidět kompaktní dílo,vyrazte do Plzně.Psáno z reprízy 7.12.19 Hodnocení 90%.
Podivin 80 %
(zadáno: 8.12.2019, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Další staronový muzikál dvojice Levay-Kunze zachovává tradici autorů v jednom muzikálu jedna slavná melodie.Rovněž drží zvyk,že každé provedení je jiné.Přesto se českým tvůrcům v Plzni podařilo vytvořit špičkové představení.Ač se K.Marek ujal svého úkolu na jedničku,sborům často není rozumět.Pěvecky i herecky zastíní své kolegy P.Režný coby Smrt.Upoutají kostýmy R.Šolce,scéna O.Zichy se nepovedla.Závěsné chromované konstrukce na scéně doslova ruší a dlouhé bílé či rudé závěsy spíš překážejí.Psáno z reprízy 7.12.2019 Hodnocení 80%.
Martin21 70 %
(zadáno: 7.12.2019, počet hodnocení: 336)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál těchto autorů mě nezaujal tolik, jako REBECCA. Ovšem i tak má mnoho kladů a je hezkou podívanou. Překrásné kostýmy, funkční scéna a skvělá práce s propadly. Velmi přesvedčivý výkon Soni H. Borkové v titulní roli. Herecky úžasná a taktéž pěvecky Venuše Z. Dvořáková. Hlavní úlohou je zde Smrt v podání P. Režného, který se s každou rolí posouvá výš. Sehraná company je super. 75%.
DivadelniFan 90 %
(zadáno: 7.12.2019, počet hodnocení: 194)
přínosný / zajímavý komentář
"Když na muzikál, tak do Plzně!"... Tento slogan sedí víc a víc. Elisabeth je další veleúspěšnou premiérou DJKT. Nádherné kostýmy, velkolepě pojatá scéna, výkony všech účinkujících excelentní (perlí především S. Hanzlíčková Borková, P. Režný a V. Zaoralová Dvořáková). Režie a choreografie na výbornou, skvěle využité technické možnosti divadla, především propadla. Jsem zvědavý, kam plzeňský muzikál dokáže ještě zajít. Už teď jsou na neuvěřitelné úrovni a soubor muzikálu je v neskutečné formě. Jen tak dál!
Veronika K. 30 %
(zadáno: 2.12.2019, počet hodnocení: 72)
přínosný / zajímavý komentář
Tento muzikál mě bohužel neoslnil. Nemohou za to umělci - ti byli naprosto perfektní (viděno v obsazení Gemrotová, Kříž, Holec) - ale autoři. Muzikál mi hodně připomíná Evitu nebo Liduschku (má vypravěče, začíná od konce, v hlavní roli slavná žena), ale oproti jmenovaným muzikálům postrádá dramatičnost, postavám chybí životnost a osobitost. Ani honosné kostýmy jaksi nezapadly do chudé scény. Nenudila jsem se jen u několik málo scén, ve kterých účinkuje Smrt. Jsou muzikály, na které chodím ráda opakovaně, na tenhle už určitě nepůjdu. Mých 30 % tedy patří výhradně hereckému obsazení a orchestru.
Mamaria 100 %
(zadáno: 2.12.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Výpravná výprava do historie, přitom příběh banální - kam jen se poděla ta veselá holčička, aneb vliv soužití s tchýní na rozvoj partnerského vztahu. Vše vycizelováno do detailu, ale zpěv byl nejvíc. Soňa Hanzličková Borková má nádhernou barvu hlasu a zpívala fenomenálně. Pavel Režný jako Smrt také, s vědomím moci a přitažlivosti. Vizuálně bílá labuť a temný rytíř. Nádherné kostýmy, choreografie, speciální efekty. Všichni, kdo se na představení podílejí, mají být na co pyšní.
HawkeyeSaw 80 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hudba, skvělé pěvecké výkony, krásné kostýmy, nápaditá a efektní režie. I přes viditelnou velkou investici do kostýmů se však bohužel šetřilo na dekoracích, takže celkový efekt je velmi jednoduchou scénou trochu snížen. Časté pohyby jevištních stolů to nemohly zachránit. Bohužel také nepřidalo špatné ozvučení. V prvních řadách nebylo sborovým scénám téměř rozumět.
Jolana 100 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Jsme trvale zvyklí na vysokou úroveň muzikálu v Plzni. Premiéra muzikálu Elisabeth byla něco jiného. Jedinečné představení plné skvělých výkonů tanečních, pěveckých a hereckých všech zůčastněných. Překrásné kostýmy, velmi zdařilý překlad, nápaditá režie. Představení srozumitelné, emotivní. Kdo jej však povyšuje na TOP muzikál je představitelka Soňa Hanzlíčková Borková. Její sametový hlas a herecký projev zdařile vystihuje složitý charakter hlavní postavy. Přirozeně a opravdově. Skvělé představení!!!!!!
Marius 100 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Famózní, bravurní, impozantní. Inscenace po všech stránkách kvalitně provedena. Soňa Hanzlíčková Borková v hlavní roli exceluje. Její výkon předčil snad vše, co jsem měl možnost na českých jevištích vidět a slyšet. Tleskám a smekám. Ani další účinkující však nezůstali ve stínu hlavní hrdinky. Režný, Ondruš, Zaoralová, Klimenda předčili svými výkony všechna očekávání.
RaB 100 %
(zadáno: 30.11.2019, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Soňa Borková jako císařovna exceluje od prvního momentu po svou smrt. Ve všech částech života Sisi ji herecky vystihla velice precizně a všechna její sóla byla dokonalá. Velice překvapila i Venuše Dvořáková. Jestli Smrt vypadá a zpívá jako P. Režný, tak nyní bude chtít umřít každý. Fantastický Pavel Klimenda!!! Z company vyniká E. Staškovičová.
Scéna je jednoduchá ale o to funkčnější. Kostýmy nádherné!
Celkově se zpracování hodně liší od německých i rakouských verzí a pro mě patří k těm nejlepším, co u Elisabeth jsou. Dílo, které se právem zařadilo k tomu nejlepšímu co v ČR kdy vzniklo.
J.anek 100 %
(zadáno: 30.11.2019, počet hodnocení: 266)
přínosný / zajímavý komentář
Co je Banderas v Evitě, to je Lukáš Ondruš v Elisabeth. Dravost, vztek a energie. No a potom hvězdné hlasy - Sisi, jasně, ale hlavně Pavel Režný! Jsme rázem v jiné lize. Hvězdná je Venuše Dvořáková, výjimečný je v malé roli Pavel Klimenda.
Muzikál promluvil česky. Zmizeli cikáni, nahradili je nomádi, náhrdelník od císaře netíží, ale zní to hezky. Jen sborům je pramálo rozumět.
Vrcholem je pro mě Rudolfova divoká jízda se Smrtí v hitovce Die Schatten werden länger - pohybově i hlasově je jedinečná.
Luxusní jsou kostýmy, slabší tmavá scéna. Pavel Bár a Lumír Olšovský jsou ďábelsky dobří.
DaenerysT 70 %
(zadáno: 13.12.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Nevím jestli je to standart, ale když jsem byla na představení já, ozvučení bylo špatné. Někteří účinkující občas měli zvláštní ozvěnu. Děj rychle ubíhal, ale mě by se líbilo, kdyby některé scény byly více do hloubky a jiné se třeba škrtly.
Marek333 100 %
(zadáno: 2.12.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Jedinečné představení. Bombastická premiéra. Obrovský zážitek. Díky celému inscenačnímu týmu!!!!Ztvárnění Elisabeth , která chce žít ve svobodě, čte básně H. Heina, píše básně podle jeho vzoru; jezdí na koni, po pádu se prvně setkává se Smrtí. Smrt se do Sisi zamiluje a nepřestává ji pronásledovat. Ta zůstává však věrná svému muži a ten ji nepřestává milovat. Tolik a ještě více dalších situací , které prožívá včetně smrti syna dává prostor pro ztvárnění tohoto muzikálového příběhu plného krásných a těžkých písní. Celý soubor se zhostil tohoto úkolu na výbornou. Soňo Borková veliká poklona!!!!
TEATRo VADER 20 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
10% hudba! 10% za chvilkové pocity, že se koukáte na dobrou hru (herecké výkony, např. P. Režný, V. Z. Dvořáková)! Ty však brzy odezní. Největším problémem celé hry, jsou přestavby. Kdo se proboha chce koukat na to, jak se např. věší nějaké hadry na konstrukci v druhém plánu???:D To už je víc než zcizovák, to je "oblbovák"!!! Režisér to ZASE přestřelil. Tedy mnoho hezkých požitků u této hry přeju. Já bych se raději šel podívat na hyperaktivní rybičky do AkvaTerária. Je to větší stimul.
P.S.: Druhá verze hry, kde Sisi alternuje M. Gemrotová, je o 10% lepší. Slečna S.Borková je na mě moc.
VL128 100 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Super zážitek. Nádherná divadelní atmosféra . Okouzlující především svým uměleckým výkonem hlavní představitelka role Sisi S. Hanzlíčková Borková. Její pěvecké a herecké vyjádření bylo dokonalé a neuvěřitelně emotivní. Smrt v podání P. Režného další velmi přesvědčivý a zdařilý výkon. Nápaditá režie L. Olšovského.
Lera 100 %
(zadáno: 4.12.2019, počet hodnocení: 63)
Marikka22 100 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 1)
ThePhantom 100 %
(zadáno: 30.11.2019, počet hodnocení: 1)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.