Divadlo J. K. Tyla Plzeň [Malá scéna]

Fun Home

Premiéra: 26.2.2022 | 1:45x
Podle stejnojmenné komiksové knihy Alison Bechdelové. Překlad: Hana Nováková. Dramaturgie: Pavel Bár. Výprava: Andrea Pavlovičová. Hudební nastudování: Pavel Režný. Choreografie: Pavel Klimenda. Režie: Lumír Olšovský.
Ceněný komorní muzikál podle autobiografického komiksového bestselleru spisovatelky Alison Bechdelové. Srdceryvný emotivní příběh, vzbuzující slzy i smích, se vrací do Ameriky 70. let a nahlíží pod pokličku navenek dokonalé rodiny majitele pohřebního ústavu. Alison vzpomíná na své dětství a pubertu, aby nám s velkou upřímností odhalila zákulisí každodenního fungování své vzorné rodiny, zkoumání vlastní osobnosti i všech stránek života dospívajících a zároveň hledala odpovědi na nezodpověditelné otázky o skrytých tajemstvích svého otce. Díky tomu nakonec zjistí, že s ním má společného mnohem více, než kdysi tušila...
14!  
Divadlo J. K. Tyla Plzeň
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
73 %
73121000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 60 %
Michal Novák 70 %
Jan Pařízek 80 % Tip Jan Pařízek
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
24.9.So19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (15)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  60 %
(zadáno: 10.6.2022, počet hodnocení: 954)
+ přínosný / zajímavý komentář
65%. Inscenace, která potvrzuje snahu plzeňského muzikálu o hledání nevšedních témat a přístupů k tomuto žánru. Fun Home je svou komiksovou strukturou celkem neobvyklý muzikál, který řeší poměrně závažná témata. Plzeňské nastudování má v režii Lumíra Olšovského slušné tempo, ovšem od některých scén bych očekával větší emocionální zásah. Hudební stránka mě nijak výrazněji nezaujala, až na jedno nebo dvě hudební čísla mi muzika J. Tesori trochu splývala. Z herců je velkým objevem Ema Karpeles jako prostřední Alison. (více v článku na blogu)
Michal Novák  70 %
(zadáno: 28.5.2022, počet hodnocení: 1081)
+ přínosný / zajímavý komentář
65 % Je důležité nejprve diváka navést, že sleduje pohled do zpětného zrcátka, se vším zkreslením a tendenčním viděním. To podivnou stavbu („ryze amerického“) libreta a styl vyprávění „queer“ příběhu (který má autobiografický základ) obhájí. Fun Home přináší mix řekněme odvážného tématu, chytlavé hudby, zapojení dětských herců, bizarního prostředí, dějových zvratů, které tušíte od prvního náznaku, k tomu nálož projevených i skrývaných emocí, co jen mohou přinést složité vztahy v rodině nebo self-revelation (a o tom to je především). V příznačně komiksovém rámci sledujeme mj. suverénní výkon mladé herečky Emy Karpeles.
Jan Pařízek  80 %  Tip Jan Pařízek
(zadáno: 24.4.2022, počet hodnocení: 819)
+ přínosný / zajímavý komentář
Silné a emotivní. Opravdu hezký, a vcelku intimní, pohled na jedno ne úplně lehké dětství a dospívání. Spousta povedených obrazů a k tomu řada důležitých témat. Dobře vykresleno, že ne vše je takové jak na první pohled vypadá. A též potvrzeno, že mlčením a přehlížením se nikdy nic nevyřeší, ba právě naopak. Kvituji i samotnou scénu, vše krásně barevné a hravé, což jde moc dobře v kontrastu s vážností některých sdělení. Ani po hudební stránce nijak nezklamalo, výborný živý orchestr. Z hereckých výkonů musím vyzdvihnout výtečnou M. Jindrovou v roli malé Elison. Vedle ní tradičně skvělý J. Hruškoci a také L. Dolejšková. 85%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Ostravacka  100 %
(zadáno: 17.6.2022, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Moc krásný rodinný muzikál se silným příběhem. Věřím, že s v něm najde každý. Obsazení všech herců se povedlo, vynikla především Ema Karpeles, Lucie Dolejšková a Eva Staškovičová. Pěkná komorní scéna s orchestrem, povedené jsou také kostýmy a styl komiksu.
Čiko  40 %
(zadáno: 30.5.2022, počet hodnocení: 855)
přínosný / zajímavý komentář
Já oceňuji nápad a snahu uvést v Plzni tento muzikál, ale mě to prostě téměř ničím nezasáhlo. Nepůsobilo to na mě komiksově, nevyvolávalo to ve mně emoce ani empatii s účinkujícími. Ani jednotlivé výkony se mi příliš nelíbily, zejména pak Jozef Hruškoci. Hodně slabý se mi zdá také překlad Hany Novákové.
Dávám 30% + 10% za šortky Pavla Klimendy.
Martin21  50 %
(zadáno: 21.5.2022, počet hodnocení: 416)
přínosný / zajímavý komentář
Na základě hodnocení zde jsem se těšil, že uvidím skvost. To se ale bohužel nestalo. Průměrná inscenace s průměrnými, až místy slabšími uměleckými výkony. Předloha samotná docela dobrá, místy lehce dojímá, hudba občas chytlavá, ale...
Rejpalka  50 %
(zadáno: 26.4.2022, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Pořád nějak hledám hodnocení. V prvé řadě poklona Plzni za to, že si troufli takové dílo v ČR nasadit. Autobiografický příběh autorky komiksů Alison Bechdel (předloha vyšla v češtině jako Rodinný ústav) je příběh ryze americký. Středostavovská rodina, kde otec je učitel na místní škole, matka amatérská herečka a společně vlastní a žijí v rodinném pohřebním ústavu. Role Alison je rozdělena na tři, setkáváme se tedy s malou, střední a dospělou Alison. Bohužel stále nevím, jaké je cílové publikum tohoto díla. Osobně mě nejvíc zaujala Ema Karpeles jako prostřední Alison.
DivadelniFan  80 %
(zadáno: 24.4.2022, počet hodnocení: 258)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Velmi povedená inscenace plná energie a emocí. Jeviště ovládly zejména Ema Karpeles, Eva Staškovičová a Lucie Dolejšková (její sólo je vrcholem představení). Moc se mi líbil i Jozef Hruškoci, kterému jsem věřil každé slůvko, každý pohled... Líbivá je scéna a také využití komixových bublin. Poctivé divadlo s nesmírně talentovanými sólisty (a dirigentem Pavlem Režným).
Dingo  90 %
(zadáno: 15.3.2022, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Po všech stránkách povedená inscenace. Zaujal mě zejména zajímavý příběh.
Guildenstern  80 %
(zadáno: 5.3.2022, počet hodnocení: 360)
přínosný / zajímavý komentář
Další malý muzikálový poklad na Malé scéně plný velkých výkonů malých i velkých herců!
Takto vzácně vyrovnané obsazení už jsem dlouho neviděl. Zajímavé téma, dobrá hudba, kvalitní přebásnění a uvěřitelné emoce všech účinkujících pod pečlivou dirigentskou i režijní taktovkou jsou hlavní devizy tohoto nového "must see" pro všechny muzikálové fanoušky. (více v článku na blogu)
RaB  90 %
(zadáno: 3.3.2022, počet hodnocení: 226)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál hned několika superlativ - scéna, hudební nastudování, dětští představitelé a hlavně - E. Staškovičová, která je v roli Alison dokonalá - pěvecky i herecky naprosto perfektní - skvělé ji vidět zářit v další hlavní roli.
Režijně je příběh zpracovaný skvěle - jasné prolínání dějových linek, gradace příběhu (očekával bych emotivnější scénu v závěru - úmrtí otce).
Částečně iritující je neustále ježdění stolku - stačilo by chodit se skicářem a úplně nefungovala chemie mezi P. Klimendou a P. Hruškocim (ačkoliv oba jsou ve svých rolích výborní). Chyběla mi i větší komornost.
J.anek  90 %
(zadáno: 2.3.2022, počet hodnocení: 390)
přínosný / zajímavý komentář
Tenhle muzikál je o dětech a dospívání, ale pro děti tak docela není. Je o hledání místa člověka ve světě, o strachu z pravdy, o rodině, která je dokonalá jenom navenek. Vynikající ústřední trojice Eva Staškovičová, Lucie Dolejšková a Jozef Hruškoci vám představí rodinu, do které byste chtěli i nechtěli patřit zároveň. (více v článku na blogu)
Lera  60 %
(zadáno: 16.6.2022, počet hodnocení: 73)
Kormoran  70 %
(zadáno: 16.6.2022, počet hodnocení: 42)
HawkeyeSaw  80 %
(zadáno: 24.4.2022, počet hodnocení: 190)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.