Divadlo J.K.Tyla Plzeň [Nová scéna]

R.U.R.

Premiéra: 26.10.2019. Dramaturgie: Vladimír Čepek. Scéna: Lukáš Kuchinka. Kostýmy: Lucie Šperlová. Hudba: Ondřej Švandrlík. Režie: Filip Nuckolls.
2:15


Vědeckofantastické drama Karla Čapka, ve kterém mimo jiné popvé zaznělo dnes celosvětově používané slovo robot. V dnešním přetechnizovaném světě stále aktuální sonda do světa a doby, kdy umělá inteligence začne ovládat lidstvo a kdy si roboti (dosud člověku sloužící) uvědomí svou sílu a chopí se moci...
D12+
Divadlo J.K.Tyla Plzeň
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
72 %
72131000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 50 %
Termíny představení
15.12. (Út) 19:00 N5; ZRUŠENO
16.12. (St) 19:00 vstupenky N3; Náhradní termín pro skupinu N3 za 4. 6. 2020 ZRUŠENO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 30.10.2020, počet hodnocení: 1639)
přínosný / zajímavý komentář
Čapek se ve své době ukázal jako výjimečný prognostik, neúprosný technický pokrok však po stu letech dostal původní podobu jeho dramatu na hranici použitelnosti. V Plzni technologickou terminologii aktualizovali a zasadili inscenaci do efektně vypadající výpravy, jejíž vadou na kráse byla nedostatečná pečlivost v detailech. Dobré inscenační východisko bohužel nedošlo hereckého naplnění u většiny představitelů hlavních i vedlejších rolí, kteří by zjevně potřebovali více zkoušet, aby se lépe přizpůsobili koncepci a oprostili od zažitých stereotypů.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Tery1 90 %
(zadáno: 20.8.2020, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkné !
Dingo 80 %
(zadáno: 11.1.2020, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Nadčasová klasika, kterou se podařilo výborně přesunout do dnešní doby.
MartaB z divadla 90 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná zkrácená varianta! Děkujeme s manželem za krásný zážitek. Andrea Mohylová je tahounem inscenace i souboru
RaB 70 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní, velice aktuální ačkoliv si to zanechává rysy Čapkovy klasiky. Scéna působí velice funkčně, využito je celé jeviště. Mírným negativem je hlasité ozvučení některých scén. Úvodní scéna velice komická, závěrečná pak rychlá a dramatická.
Z hereckých výkonů jednoznačně nejlepší Andrea Mohylová. Velice dobré zpracování, které rozhodně stojí za vidění!
J.anek 80 %
(zadáno: 26.10.2019, počet hodnocení: 322)
přínosný / zajímavý komentář
Je to divadlo vtipné, chytré, aktuální. Parta ajťáků je skvělá, dobře spolu fungují Domin a Helena a vůbec lze hercům sotva co vytýkat - ale proč Domin hází šipky na fotku Heleny Gloryové? Je pro něj lovnou zvěří?
Proč Domin nechává válet rukopis na stole, když je to taková vzácnost?
A proč roboti zastřelí i Alquista?
Závěrečná scéna je krásná, byť je ta zkratka možná příliš razantní. Naději dává.
Aktualizace Čapkova textu je chytrá, skvěle funguje. Scéna je velkolepá a závěrečná proměna efektní i smysluplná. Baví mě mix starého a moderního - třeba u Dominova počítače nebo u kostýmů.
TEATRo VADER 90 %
(zadáno: 1.12.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Fakt jsem si to užil. Perfektní adaptace, která se přizpůsobila době. Vše funguje, jak má. Skvělá hudba, komorní světla... moc dobrý, dekorace... super, dramaturgie a režie... příjemně citlivé uchopení. Herci... výborní.
Veronika K. 70 %
(zadáno: 27.9.2020, počet hodnocení: 88)
Kormoran 70 %
(zadáno: 26.8.2020, počet hodnocení: 34)
Bišu 50 %
(zadáno: 23.2.2020, počet hodnocení: 184)
Antoano 50 %
(zadáno: 20.2.2020, počet hodnocení: 40)
Čiko 50 %
(zadáno: 14.11.2019, počet hodnocení: 739)
Skubalova 80 %
(zadáno: 6.11.2019, počet hodnocení: 68)
HawkeyeSaw 60 %
(zadáno: 26.10.2019, počet hodnocení: 159)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.