Divadlo Kalich [činohra]

Lady Oskar

Premiéra: 1.11.2018. Podle hry Clauda Magniera „Oscar“. Překlad: Anežka Svobodová. Scéna: Jan Kříž. Kostýmy: Samiha Maleh. Hudba: Milan Svoboda. Režie: Jana Paulová.
2:35


Modernizovaná verze komedie, která posloužila jako předloha ke kultovnímu filmu s Louisem de Funèsem, dává tentokrát velkou hereckou příležitost v hlavní roli ženě – komičce. Po podnikateli Bertrandovi tedy nyní přichází Clara Barnier, stejně rázná podnikatelka, matka, šéfová i manželka, jíž nic na světě nezlomí. Nic, kromě její vlastní rodiny...
Divadlo Kalich
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
75 %
75151000
Hodnocení redakce
Michal Novák 70 %
Helena Grégrová 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (17)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 70 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 1025)
přínosný / zajímavý komentář
Jana Paulová zúročila své zkušenosti s komediálním žánrem. Na inscenaci je patrná promyšlenost, s jakou je stavěna. Taková dramaturgická péče je dnes v tomto oboru vzácná. Zdálo by se, že parafráze komedie, kterou na divadle i filmu proslavil L. de Funès, nemá čím překvapit, ale opak je pravdou. Režisérka a zároveň interpretka titulní role se sice neubránila nápodoby živelného projevu slavného francouzského komika, jenže když publikum na to tak trochu čeká… Důležitější je, že nejsme svědky one woman show a svou postavu nestaví jen na klauniádě, ale poodhalí divákům i motivace a životní oblouk excentrické Clary Barnierové.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 1413)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Funguje-li přímá úměrnost mezi intenzitou smíchu a délkou života, nabila mě inscenace Lady Oskar nejen příjemným diváckým pocitem, ale současně také nadějí, že budu téměř nesmrtelná. ;) Smekám a tleskám, neboť takhle dobře zvládnutý nelehký žánr komedie plné záměn není na našich jevištích úplně běžným standardem.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Žíža 80 %
(zadáno: 30.10.2019, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Tak musím konstatovat, že tentokrát se Jana Paulová udržela tak trochu více pod kontrolou a nesklouzlo to k laciným vtípkům za každou cenu ( jak mi poslední dobou trochu u ní vadí). Humor filmu byl na scénu přenesen velmi dobře a divák se opravdu pobavil, k čemuž přispěl i výborný výběr herců. Skvělý L. Hampl a výborní Křížovi. Tady musím vyzvednout Honzu - chvílemi měl člověk pocit, že toho natvrdlého svalnatého trenéra snad ani nehraje :-)
HanaJH 70 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi oddychová, nenáročná komedie. Některé hlášky a situace skutečně vydařené, jiné bohužel na hranici trapnosti nebo i za ní, občas zbytečné vulgarismy a vtípky na úrovni puberťáků mezi 5.B a 6.C. Jako program pro odpočinkový večer se dá doporučit.
Čiko 70 %
(zadáno: 6.10.2019, počet hodnocení: 684)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Je zajímavé vidět tento slavný francouzský film v ženské verzi na divadle. A kupodivu to i dobře funguje. Tedy dokud není přidáváno. Tím myslím některé oproti filmu přidané scény a hlavně naprosto zbytečné vulgarismy a sexistické narážky. Jsem zvědav, jestli je tam Jana Paulová bude dávat i za 10 let, už teď to začíná být na hranici trapnosti..
Martin21 70 %
(zadáno: 2.10.2019, počet hodnocení: 336)
přínosný / zajímavý komentář
Je dobré vidět Křížovi v činoherních rolích ;-) Jana Paulová a ostatní herci také fajn.
Jackmartas 70 %
(zadáno: 9.7.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím, že k výkonu Jany Paulové není co dodat. Mile překvapil i Jan Kříž. Komedie, kterou se vyplatí vidět. Jen upozorňuji velké shoda s filmem Oscar. Toto se dalo očekávat.
Veronika86 90 %
(zadáno: 14.6.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Skvěle obsazená divadelní komedie s vynikající Janou Paulovou v hlavní roli. Ostatní herci se nenechají zahanbit a zdatně sekundují. Velmi mile překvapí Honza Kříž, který je spíše než na činohru zaměřen na muzikálové role. Bravo!
Plšík 70 %
(zadáno: 5.5.2019, počet hodnocení: 407)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Fedorocko 80 %
(zadáno: 22.1.2019, počet hodnocení: 513)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná komedie s tentokráte skvělou Janou Paulovou.Nutno ovšem ocenit i vynikajícího Ladislava Hampla a pochopitelně Honzu Kříže. Ať už v muzikále nebo v činohře, vždy úžasný.Komedie má spád a utíká velice rychle. Herci se naprosto perfektně vyrovnali s kolapsem divačky v hledišti, změnili přestávku a po úspěšném lékařském zákroku plynule pokračovali v představení.Zasloužené ovace ve stoje.
Michalmusek 80 %
(zadáno: 26.11.2018, počet hodnocení: 202)
přínosný / zajímavý komentář
Jedním slovem super. Jedná se o přepracovanou původní hru Oscar, známou hru s Louis de Funésem v hlavní roli. Tentokrát hlavní roli hraje žena, v české podobě Jana Paulová a jde jí to velice dobře. Velice pobaví malá role trenéra ztvárněná Janem Křížem, známějšího spíš z muzikálů, ale jak je zde vidět i činohra mu sluší. Hra má spád, pobaví, a o to v ní jde především.
JirkaS 70 %
(zadáno: 6.11.2018, počet hodnocení: 220)
přínosný / zajímavý komentář
Jana Paulová vládne na jevišti všemu a všem, a činí tak způsobem natolik přirozeným a energickým, že se divák prostě nemůže nudit a nebavit. Její Lady Oskar je inscenací veselou, hravou, vtipnou a celkově velmi vydařenou. K čemuž zajisté přispívá nejen hlavní hrdinka, ale i ostatní herci, kteří jsou ve svých rolích neméně dobří. Až do konce jsem byl zvědavý, jak vše dopadne, a přitom se u toho bavil. Nicméně některé situace mi přišly až příliš natahované a zdlouhavé. Krácení by neškodilo. I tak je to ale v rámci komediální divadelní produkce nadprůměr. /5.11.2018 v Č. Budějovicích/
Barka 50 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Komedie, kterou by slušelo tak o 30 minut zkrátit. Potěšilo mě, že se Jana Paulová nepitvoří tolik jako jindy, ale jinak mi tato inscenace zapadá mezi všechny ostatní, které jsem v Kalichu viděla a rozhodně ničím nevyčnívá. A upřímně řečeno, moc nechápu, proč se jmenuje Lady Oscar, když Oscar je muž, stejně jako v původní verzi, a žádná lady Oscar se tam za celou dobu nevyskytne.
Violetka 80 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 43)
Pavlinach 90 %
(zadáno: 21.3.2019, počet hodnocení: 14)
Eurotours 50 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 33)
Ambrozka 100 %
(zadáno: 9.2.2019, počet hodnocení: 67)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.