Divadlo Kalich [muzikál]

Jonathan Larson

Rent

Premiéra: 15.3.2014. Podle opery Giacoma Pucciniho „La bohème“ (libreto Giuseppe Giacosa & Luigi Illica podle předlohy Henriho Murgera). Původní námět: Billy Aronson. Výprava: Laco Hudec. Choreografie: Tod A. Kubo. Režie: Steve Josephson.
Uváděno v anglickém jazyce s českými titulky.
3:00 | Poslední uvedení: červen 2014.


Americký přelomový muzikál, který autentickým jazykem a moderní rockovou hudbou volně vypráví příběh slavné Pucciniho „Bohémy“. Autor přenesl děj do umělecké čtvrti současného New Yorku, kde žije parta kamarádů, snažících se nepromarnit své životy, které mají jen v dočasném pronájmu...
inscenace není vhodná pro děti

inscenace již byla stažena z repertoáru

Divadlo Kalich
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
74 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Jiří Landa 80 %
Jan Pařízek 90 %
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 12.5.2014, počet hodnocení: 1302)
přínosný / zajímavý komentář
Autorovi se podařilo stvořit pozoruhodný muzikál, v němž není děj zjednodušován ani banalizován libretem. A kde silná hudba a písně přímo vytváří a povyšují výpovědní hodnotu celku, což je v tomto žánru úkaz málo vídaný. Inscenační provedení úsporné, ale dostačující. Byla radost sledovat nadané a sehrané účinkující, z nichž čišela energie. Ze skvělých pěveckých výkonů musím jmenovat alespoň M. Procházkovou a M. Klucha. Anglická verze se špatně viditelnými českými titulky je pro vnímání těžší, moc rád bych se dočkal kvalitního českého přebásnění.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 23.4.2014, počet hodnocení: 2723)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nejen díky lepšímu technickému zázemí Divadla Kalich, je nyní "prádlovská" letní verze ještě o něco vydařenější. Zlepšení bylo patrné i u samotných aktérů, skvěle si vedli R. Tomeš, M. Doubravová, T. Vaněk, L. Pečenka, ale i další. Super hudební doprovod. Inscenace je kompaktnější, škoda jen dlouhého monologického výstupu Maureen - je tak nezajímavě napsaný, že v této části, ač se herečky snaží sebevíc, běh představení chtě nechtě vždy zadrhne. Z jeviště do hlediště čiší neskutečné množství pozitivní energie, takže pokud něco nepropásnout, je to tato verze Rentu. Škoda jen "utopených" titulků.
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 16.3.2014, počet hodnocení: 658)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Z mého pohledu v současnosti nejlepší muzikál co je v Praze k vidění! Povedená letní verze z divadla Na prádle zůstala zachována, naopak podařilo se ji ještě vylepšit. Samozřejmě je zde výrazně lepší ozvučení, ale i výkony některých aktérů šly nahoru. A ti noví rozhodně nijak nezklamali. Výborní především R. Tomeš, T. Vaněk, M. Procházková a V. Příhodová. Prostě sešla se tu skvělá parta lidí, které to dělá s radostí a je to na tom opravdu znát. Pevně doufám, že se v Kalichu nějakou dobu udrží a své diváky si najde.
(viděno v anglické verzi)
Hodnocení uživatelů:
Jan.bat 80 %
(zadáno: 11.7.2014, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
RENT je určitě zajímavý, úplně jiný než ostatní muzikály v Kalichu, zážitek. Roman Tomeš "lídr" představení.
Ondonoriko 60 %
(zadáno: 30.5.2014, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Škoda, čekala jsem víc...
Candie254 100 %
(zadáno: 11.5.2014, počet hodnocení: 179)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosté splnění mého snu vidět tento muzikál v původním nastudování. Skvělé výkony, hrozně se mi líbil Tomáš Vaněk a Markéta Procházková. Akorát Maureen mi zde nepřišla v podání Barbary Chybové úplně jako femme fatale, i když ji zahrála dobře. Nicméně tolik energie na jevišti jsem neviděla už dlouho a je vidět, že to herci hrají s láskou. Bravo!
Čiko 20 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 496)
přínosný / zajímavý komentář
Já se přiznám, že taky nechápu nadšení některých uživatelů... Matně si vzpomínám na štafle a herce na nich, což mi bránilo ve čtení titulků, na velmi špatnou angličtinu Tomáše Vaňka a na falešně zpívající Michaelu Doubravovou... Tým na jevišti mi přišel nesourodý a nesehraný. Celé to na mě působilo spíše jako parodie...
VasekM 100 %
(zadáno: 24.4.2014, počet hodnocení: 113)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím si, že nic lepšího v Praze neexistuje! Konečně muzikál plný profesionálních výkonů, energie, náboje všech účinkujících, živá kapela na jevišti. Myslím si, že vůbec nevadí, že zatím neexistuje česká verze, protože ta anglická má své kouzlo. Vyzdvihl bych výkon Lukáše Pečenky, jako Angela, kterého si vždy zamiluje celé divadlo po svém dokonalém výstupu Today 4 You v 1. půlce muzikálu. Ve druhé půlce rozbrečí v divadle snad všechny, vč. mužů. Dále bych vyzdvihl výkon Romana Tomeše, Jay DeYonkera a Markéty Procházkové.
Všem vřele doporučuji.
Kvapnik25 100 %
(zadáno: 21.4.2014, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu po dlouhé době vynikající muzikál s profesionálními výkony všech učinkujících a to vůbec nevadí, že je celý zatím uváděný pouze v angličtině ba právě naopak je to možná ještě lepší, české texty mnohdy celý muzikál pokazí...
Fedorocko 0 %
(zadáno: 21.4.2014, počet hodnocení: 355)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Termín návštěvy tohoto představení jsem zvolil záměrně v cz jazyce. Ovšem na úvod Dalibor Gondík oznámil s omluvou, že hrát se bude stále v originále, že ikdyž cz překlad existuje, tak v cz to prakticky hrát nejde ( proč tedy velká reklama, že v dubnu už v českém jazyce ?). Jako neznalý angličtiny jsem pocítil zklamání, ale říkal jsem si budiž. Ovšem, když jsem na titulky neviděl přes žebř, zavěšená kola a dopravní značky a nakonec i vystupující umělce, tak mé zklamání narostlo do rozměrů takových, že ho poléčila až přestávka a můj odchod. Tady se něco nepovedlo a je to škoda.
Honzy 80 %
(zadáno: 19.4.2014, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Přenesení legendární rockové opery RENT do divadla Kalich je velký success. Obrovské nasazení, mladistvý elán všech zúčastněných připravilo divákům silný, především emocionální zážitek.Pochválit je třeba živou kapelu, pěvecké i herecké výkony T.Vaňka, R.Tomeše, M.Doubravové, O.Smysla i L.Pečenky.Můžeme se oprávněně těšit na avizované české uvedení muzikálu, i když to nebude mít Rent v pražské komerci ostatních rádoby muzikálů vůbec lehké.Držím palce.Psáno z reprízy 19.4.2014 v 19h..Hodnocení 80%.
Filipt 0 %
(zadáno: 19.4.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Dnes jsem byl s partnerkou na muzikálu Rent a musím říct, že něco tak otřesného jsme ještě neviděli. Falešně zazpíváno, scénář megatrapný a herecké výkony na úrovni pomocné školy. Díkybohu jsme zmizeli hned po přestávce a zachránili si tak zbytky rozumu i večera. Nechápu pozitivní recenze (product placement?). Naprosto nedoporučuji. Odpad!
Martin21 30 %
(zadáno: 19.4.2014, počet hodnocení: 262)
přínosný / zajímavý komentář
Mrzí mě to samotného, že se zrovna v Kalichu nemůžu ztotožnit s tak vysokými procenty, jako tu mají ostatní uživatelé. Docela značnou část jsem se nudil, na titulky nebylo skoro vidět, ani zpěváci (krom. Michaela Klucha) mě nenadchli. Co se mi líbilo, tak to jsou některá hromadná čísla. Škoda...
Simorak 100 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Rent skvělý. Kalich má další skvost!
PavelK 100 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 179)
Nick 90 %
(zadáno: 17.3.2014, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
V podstatě není tomuto představení co vytknout. Dílo jako takové je hudebně i textové perfektní, ozvučení skvělé, scéna je v rámci možností divadla velmi dobrá (snad až na štafle, po nichž se protagonisté nepohybovali zrovna s jistotou), výkony byly na premiérovém představení (až na pár momentů) téměř bezchybné. Vyzdvihl bych hlavně V. Příhodovu, B. Chybovou a M. Procházkovou. Pozadu ale rozhodně nezůstali ani R. Tomeš, Z. Fric, L. Hudec nebo T. Vaněk. Vše šlapalo jak na drátkách, představení mělo atmosféru i obrovskou energii. Jen tak dál.
Gina 100 %
(zadáno: 16.3.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jedním slovem úžasné. RENT miluji, byla jsem i v létě Na prádle a od té doby představení udělalo obrovský krok vpřed. Samozřejmě lepší zvukové i světelné možnosti, bez problémů s porty, jejichž vypadávání v létě tak rušilo. Byla jsem absolutně vtažená do děje, mezi vrcholná sóla bych vypíchla M. Procházkovou v Out Tonight, B. Chybovou v Over the Moon, opět Báru a V. Příhodovou v Take Me or Leave Me nebo T. Vaňka a R. Tomeše v Living in America. A co dokázal se svým hlasem L. Hudec v Contact bylo nadpozemské. Všichni na jevišti hráli s obrovským nasazením a jako jeden dokonalý tým. Doporučuji!
Zdeněk 100 %
(zadáno: 16.3.2014, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Muzikál RENT je naprosto jedinečné a emocemi nabité představení. Divadlo Kalich si tak muže udělat další zářez do kvalitních muzikálu hraných v Praze vše bylo dokonalé pěvecké i herecké výkony na perfektní urovni a živá kapela hrála jak o život. Vubec nelituji že sem zavítal odpoledne i večer a už ted se těším na dubnová představení. Mladí a téměř neznámí umělci opět potvrdili že je mnohem duležitejší radost z hraní a energie přenášená z jeviště do hlediště než obličej provařený z Tv a bulváru.
L. Janáková 100 %
(zadáno: 16.3.2014, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Těžko nejspíš hledat lepší muzikál, než je Rent v Kalichu. Už v létě Na Prádle jsem si to myslela, a nyní po druhém shlédnutí jsem o tom přesvědčená. To je prostě kulturní bomba, všichni byli úžasní!
Abigail7 90 %
(zadáno: 15.3.2014, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
95%
Proti uvedení na Prádle se toho vlastně moc nezměnilo. Zvuk je významně výraznější, scéna maličko jiná, trochu se změnilo obsazení.
Ale pořád jsou to výborné výkony, skvělá živá hudba, obrovské nadšení a nasazení. Tři hodiny, které strávíte přibití v sedačce.
Doporučuji všem. Někde jsem četla cosi o nejlepším muzikálu v Praze... Aktuálně bych asi rozhodně souhlasila. Snad si to udrží i v češtině.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.